Victor Picu, fostul director al Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca demis de premierul Orban, este luat in calcul pentru un post de consilier personal al lui Nicusor Dan, primarul Capitalei.
Picu a fost revocat din fruntea ANOFM de premierul Ludovic Orban in august 2020, la doar sase luni de la numire. A fost prins baut la volan, avand 0,46mg/l alcool in aerul expirat.
Victor Picu apare in ultima perioada in anturajul primarului Nicusor Dan, iar surse politice il dau drept unul dintre sfatuitorii principali ai noului edil-sef al Bucurestiului.
Contactat de Ziare.com, Picu a declarat ca au existat discutii cu privire la numirea in functia de consilier personal al lui Nicusor Dan, dar ca procedura n-a mai fost finalizata si n-a semnat inca niciun contract, fiindca a fost diagnosticat cu COVID-19 si a trebuit sa intre in izolare.
Fostul sef ANOFM sustine ca-l recomanda experienta in administratia publica pentru postul de consilier personal al lui Dan, fiind director general de investitii la Primaria Capitalei timp de opt luni in perioada in care Razvan Sava a fost primar general interimar.
"Eu deocamdata sunt in izolare. Nu cred ca m-a numit (n.r. - in functia de consilier al lui Nicusor Dan), sunt izolat fiindca am COVID, nu avea cand sa ma numeasca. A fost o discutie in sensul asta, dar nu mi-a semnat inca pentru ca imediat m-am imbolnavit si am intrat in izolare.
Au fost mai multe discutii la nivelul acesta, eu in trecut fiind director... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 14:35
Adrian Albu este unul dintre supravietuitorii incendiului din clubul Colectiv, izbucnit in seara zilei de 30 octombrie 2015 si in urma caruia 65 de tineri si-au pierdut viata. Albu a candidat si a fost ales consilier local la Primaria Sectorului 2, un mandat pe care promite ca il va dedica securitatii la incendiu in scoli.
Pana in luna februarie a acestui an, Adrian Albu a lucrat, timp de 18 ani, ca analist de software la Xerox Romania. Acum este consilier local la Primaria Sectorului 2 din Bucuresti, ales pe listele Aliantei USR-PLUS. Albu s-a inscris in PLUS, urmand exemplul lui Vlad Voiculescu, al lui Dragos Paslaru si al Ramonei Strugariu, oamenii despre care spune ca au ajutat cel mai mult victimele incendiului de la Colectiv.
El este unul dintre supravietuitorii tragicului eveniment din noaptea de 30 octombrie a anului 2015. Cu gandul la drama de acum cinci ani, mandatul lui Adrian Albu de consilier local se va concentra pe respectarea normelor de securitate la incendiu in scoli, o problema ignorata in continuare de autoritatile romane.
"Este una dintre cele mai mari probleme la nivel de tara. Daca nu se respecta securitatea la incendiu, este foarte probabil sa nu se respecte nici alte norme. Voi incepe cu unitatile de invatamant, acolo este cel mai mare risc", spune Albu.
O alta prioritate in Sectorul 2 al Capitalei este curatenia, urmata de reforma administratiei publice.
"Prima prioritate este curatenia, este cel mai murdar sector din Bucuresti.... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2020, ora 19:18
Duminica si in noaptea de duminica spre luni, in Bucuresti, s-au inregistrat niveluri record de poluare cu PM 2,5 si PM 10.
PM 2,5 sunt particule in suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni, iar PM 10 la fel, dar cu diametrul mai mic de 10 microni.
Europa Fm noteaza ca pentru poluarea cu PM 2,5 s-au inregistrat depasiri chiar si cu 900-1.000% peste limitele maxim admise.
Sursa citata sustine ca senzorul airly.eu din zona Pantelimon a inregistrat, la miezul noptii, o depasire de peste 1000% pentru poluarea cu PM2,5.
Senzorul amplasat la sediul Europa FM (din zona Pipera) a inregistrat cea mai mare valoare de la instalarea lui. Indicatorii maximi de poluare s-au inregistrat aici la ora 1:00 noaptea, iar la ora 6:00 erau depasiri de peste 500% pentru poluarea cu PM 2,5.
Potrivit reglementarilor europene, nivelul de pulberi in suspensie ar trebui sa fie de maximum 20 μg/m3 pentru PM 2,5* (valoare ce ar trebui atinsa incepand cu 1 ianuarie 2020) si de 40 μg / m3 pentru PM 10.
"Pentru a atinge aceste tinte, Bucurestiul ar fi trebuit sa adopte din timp masurile necesare. Diminuarea poluarii tine de rezolvarea a doua mari probleme ale Capitalei: traficul si incalzirea locuintelor. Cele doua sunt responsabile pentru aproape 90% din poluarea cu particule PM 2,5 si PM 10", transmite USR Bucuresti.
Consilierul general USR Octavian Berceanu a transmis pe Facebook ca Bucurestiul a intrecut recordul la nivel mondial.
"La ora 2:00 dimineata Bucurestiul a... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 10:22
Avocatul Poporului (AP) solicita informatii autoritatilor competente in legatura cu poluarea aerului in Bucuresti.
Avocatul Poporului a anuntat intr-un comunicat de presa ca a deschis dosar si solicita informatii Primariei Municipiului Bucuresti, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Garzii Nationale de Mediu si Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor cu privire la situatia semnalata in 54 de petitii adresate de cetateni institutiei referitoare la situatia poluarii aerului la nivelul municipiului Bucuresti, insistandu-se asupra depasirilor concentratiilor maxime admise de poluanti in aer inregistrate pe 4 ianuarie 2020.
Pe 5 ianuarie, consilierul general al USR Octavian Berceanu a postat pe Facebook o scrisoare deschisa adresata ministrului Mediului, Costel Alexe, in care afirma ca masuratorile parametrilor calitatii aerului respirat din Sydney si Bucuresti au "valori comparabile".
Ministrul Mediului spunea pe 6 ianuarie ca depasirile normelor de poluare exista, sunt din ce in ce mai mari de la an la an si toate administratiile publice din Romania trebuie sa implementeze planurile de masuri privind imbunatatirea calitatii aerului.
Primarul general, Gabriela Firea, declara tot atunci ca a luat masuri privind imbunatatirea calitatii aerului in Capitala, dar considera ca nu se poate recupera in 36 de luni ce nu s-a facut in zeci de ani.
In legatura cu informatiile aparute in spatiul public referitoare la valorile inregistrate pentru poluantii PM2,5... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 16:17
Primarul Gabriela Firea a anuntat, luni, ca programul Oxigen privind vinietele nu va mai intra in vigoare din ianuarie 2020, ci din luna martie a anului viitor.
Firea sustine ca ar fi prea brusca trecerea, asa ca cele doua luni vor fi dedicate "informarii si constientizarii".
"Normal ar trebuie sa fie aplicat de la 1 ianuarie, si prin urmare, autoturismele poluante sa nu mai aiba acces in zona anuntata deja. Deoarece, constientizam faptul ca cetateni trebuie sa fie mult mai informati, am luat hotararea cu Directia transporturi, ca lunile ianuarie si februarie sa fie dedicate informarii si constientizarii", a anuntat Firea in cadrul unui comandament pe care l-a convocat pentru identificarea solutiilor pentru traficul din Capitala in perioada sarbatorilor, informeaza Mediafax.
Sute de mii de proprietari de masini vor plati daca vor sa circule in oras
Proiectul vinietei pentru Bucuretsi a fost adoptat in Consiliul General pe 24 octombrie, intr-o sedinta tensionata unde consilierii Puterii si cei ai Opozitiei s-au bruiat reciporc.
Proiectul a fost initiat de Gabriela Firea. 31 (PSD, ALDE, PMP) dintre cei 53 de consilieri generali cu mandat valid au votat pentru introducerea vinietei. 13 (PNL si USR) s-au abtinut, iar 7 (5 USR si 2 PNL) au votat impotriva.
Desi era proiectul ei, chiar Firea a depus noi amendamente, inclusiv acela de a scuti timp de un an de la obligatia platii pe cei care detin masini cu norma de poluare Euro4.
In schimb, obligatiile... mai mult
Luni, 09 Decembrie 2019, ora 16:08
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, propune realizarea unor sensuri unice in zonele aglomerate din Bucuresti, pentru decongestionarea traficului.
Vela a afirmat, joi, intr-o conferinta de presa, ca tot ce tine de fluxul de circulatie din Bucuresti este atributul Primariei Generale si nu al Ministerului de Interne.
"Tot ce inseamna flux de circulatie acum, intersectii, semafoare, indicatoare, toate acestea sunt atributul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, nu al Ministerului de Interne. Noi intervenim cu Politia Rutiera doar pentru a dirija circulatia.
Pe langa toate primariile din Romania exista o institutie numita Comisia de sistematizare rutiera, o comisie cu care eu, la Caransebes, am lucrat 12 ani. Acolo se pot decide lucruri importante pentru Unitatea Teritorial Administrativa pe care o conduci ca primar general si ca si Consiliu General", a afirmat Vela.
El a spus ca pentru evitarea aglomeratiilor in trafic propune realizarea de sensuri unice.
"Punctul meu de vedere, daca vreti va spun si il voi spune si consilierilor locali si doamnei primar general, este realizarea unor fluxuri de circulatie pe strazi sau bulevarde care sa cuprinda doar un singur sens de mers, nu doua, pentru a nu se crea acele conflicte in intersectii care se aglomereaza si care pe strazi scurte, la randul lor, creeaza in lant alte aglomerari in circulatia rutiera, in special dimineata cand vine lumea spre serviciu sau spre scoli si dupa-amiaza", a explicat... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 19:40
Bucurestiul e condus de o echipa din Voluntari si pe un know-how de Voluntari. Ei controleaza Bucurestiul, pe expertiza de acolo ne bazam. Gabriela Firea nu are o viziune pe ceea ce e cu adevarat important, afirma vicepresedintele PNL Bucuresti si consilier in Primaria Generala, Ciprian Ciucu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ciprian Ciucu a detaliat cele trei mari probleme ale Capitalei: traficul, RADET si cladirile cu bulina si atrage atentia ca actualul primar general nu a facut absolut nimic pentru a incepe deblocarea lor: "face fix ce a facut dl Oprescu, se roaga sa nu colapseze tot sistemul in mandatul sau".
Mai mult, spune Ciprian Ciucu, aceleasi firme de pe vremea lui Sorin Oprescu castiga licitatiile in Bucuresti, iar Gabriela Firea nu a denuntat niciun contract pagubos pentru Primarie. "Are posibilitatea sa auditeze contractele. Are curaj? Macar unul. Daca denunta acele contracte, incep sa o cred ca lupta cu coruptia. E ridicol. Ea e un fel de Oprescu cu fusta".
Cum se vede un an de mandat al Gabrielei Firea din perspectiva firavei Opozitii...?
....Niciodata Opozitia nu a fost atat de puternica in Bucuresti. E prima data cand avem cu adevarat Opozitie. PNL si USR, cati suntem, puternici sau slabi, suntem Opozitie.
Si ce face aceasta Opozitie?
Toate proiectele care ajung in Consiliul General si au probleme sunt expuse. Nu ne facem ca nu ar exista. Dar, da, doamna Firea controleaza Consiliul General si executivul, are painea si cutitul in mana.... mai mult
Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 06:47
Primaria Bucuresti are 55 de consilieri locali, aproape dublu fata de primaria Londrei. De asemenea, primaria condusa de Gabriela Firea are 860 de functionari publici si zece consilieri personali ai primarului, fata de 207 angajati (69 functionari si 138 personal contractual) la nivelul Primariei Berlinului.
Comparativ, Capitala Romaniei are 1,88 milioane de locuitori, fata de cei 3,46 milioane de locuitori ai Berlinului si cei 7,4 milioane ai Londrei, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), care sustine necesitatea scaderii cheltuielilor publice si valorificarea bunelor practici la nivel european in structurarea administratiei publice.
"Primaria Bucuresti are 55 de consilieri locali, (...) mai multi decat Londra. Autoritatea Londrei este reprezentata de primarul Londrei si de Adunarea Londrei, care are 25 de membri, cu 30 mai putin decat numarul de consilieri ai Primariei Bucuresti, la o populatie de 7,4 milioane de locuitori si un buget de cheltuieli estimat pentru 2017-2018 la 11 miliarde lire", arata un comunicat emis miercuri de CNIPMMR.
De asemenea, numarul de consilieri din Primaria Capitalei este cat in primaria din Madrid, care are o populatie de 3,2 milioane de persoane, ce se dubleaza daca luam in considerare zona metropolitana in intregul ei si care administreaza un buget de cinci ori mai mare.
Numarul de consilieri din primarie il depaseste si pe cel din... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 19:31
Proiectul de hotarare privind aprobarea contractarii unor finantari rambursabile in valoarea totala de pana la 800 de milioane de euro a fost respins din nou, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
In proiect se arata ca imprumuturile sunt necesare in vederea restructurarii unei datorii a municipalitatii de pana la 500 de milioane de euro, dar si pentru contractarea de noi credite.
Cea mai mare parte din cei 800 de milioane de euro, respectiv circa 500 de milioane, urma sa fie folosita pentru plata imprumutului de obligatiuni contractat de municipalitate in 2005, in mandatul de primar general al lui Adriean Videanu. Acest imprumut trebuie rambursat integral in 2015.
Restul de bani, respectiv circa 300 de milioane de euro, ar fi avut ca destinatie, potrivit primarului general Sorin Oprescu, investitii publice de interes local.
Liderul grupului de consilieri PDL din CGMB, viceprimarul Mircea Raicu, a declarat ca proiectul a fost respins la vot pentru ca primarul general Sorin Oprescu le-ar fi trimis consilierilor de-abia sambata detaliile privind investitiile cu pricina si, in aceste conditii, nu a fost timp pentru analizarea lor.
Gradul de indatorare al Capitalei este in prezent mai mic de 10%, insa, in 2015, ar urma sa creasca la peste 30%, peste limita legala, iar de aceea ar fi nevoie, spun edilii, de un imprumut pentru plata datoriei scadente peste patru ani. mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:18