Ministrii de Finante din zona euro se intalnesc, miercuri, pentru a discuta despre situatia Greciei, in contextul in care liderii de la Atena vor sa renunte la masurile de austeritate si sa renegocieze imprumutul cu UE si FMI, fapt ce a readus in centrul atentiei o posibila iesire a acestui stat din uniunea monetara.
Celelalte state membre nu sunt de acord cu planul noului Guvern elen, condus de Alexis Tsipras.
In consecinta, Financial Post a descris care ar fi scenariile posibile in cazul in care nu se ajunge la un numitor comun, iar Grecia va parasi uniunea monetara.
Grecia zgaltaie zona euro: Miza intalnirii cruciale de azi de la Bruxelles
Ce se va intampla cu euro?
Marca germana si alte monede ar putea avea o revenire. Alan Greenspan, fostul presedinte al bancii centrale americane, sustine ca iesirea Greciei din zona euro va pune cruce uniunii monetare.
Un fost oficial american pune Europa pe jar: Iesirea Greciei e doar o chestiune de timp
Si chiar daca acest ...citeste mai departe despre "Grexit: Ce se va intampla daca Grecia va iesi din zona euro? Care sunt scenariile posibile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:14
Iesirea Greciei din zona euro, care ar putea fi urmata de parasirea uniunii monetare si de alte state din sudul Europei, ar costa avea un impact de 17.000 miliarde euro asupra economiei mondiale, potrivit unui centru de cercetare german.
Parasirea zonei euro de mai multe state ar cauza o recesiune globala care ar lovi inclusiv Statele Unite si China.
Studiul, realizat de Prognos la cererea centrului Bertelsmann, analizeaza patru scenarii in care Grecia intra in incetare de plati pe datoria suverana.
In cea mai pesimista varianta, fondurile pentru sustinerea statelor cu probleme pur si simplu s-ar epuiza.
Ca urmare, Grecia, Spania, Italia si Portugalia vor iesi din zona euro, situatie care ar determina recesiune globala si un cost, pana in 2020, de 17.200 de miliarde de euro al Produsului Intern Brut insumat pentru 42 de economii dezvoltate.
"In cifre, impactul ar fi cel mai puternic in Franta - 2.900 miliarde de euro, Statele Unite - 2.800 de miliarde de euro, China - 1.900 miliarde euro si Germania - 1.700 miliarde euro", arata studiul.
Multi analisti speculeaza cand si nu daca Grecia va parasi zona euro, insa cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele BCE, Mario Draghi, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, si-au exprimat repetat sprijinul pentru statul elen in ultimele luni.
Der Spiegel: Angela Merkel vrea solutii pentru ca Grecia sa ramana in zona euro
"Pe langa consecintele economice severe, o astfel de recesiune ar pune o presiune... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 15:55
Iesirea Greciei din zona euro si din Uniunea Europeana (UE) ar avea un 'efect devastator', a estimat presedintele Eurogrupului, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul austriac Kurier.
"Independent de consecintele economice si sociale pentru Grecia insasi, o iesire a acestei tari din UE ar cauza prejudicii pentru intreaga zona euro si pentru coeziunea ei", a atentionat Juncker, in ajunul alegerilor parlamentare din Grecia, considerate cruciale.
"Trebuie sa impiedicam acest lucru, care ar avea un efect devastator, iar grecii trebuie sa fie constienti de aceasta", a declarat presedintele Eurogrup.
Grecii sunt asteptati sa voteze duminica, in cadrul unor alegeri parlamentare anticipate, care ar putea aduce la putere fortele radicale de stanga, ce se opun masurilor de austeritate impopulare impuse de Bruxelles.
"Daca va castiga stanga radicala, consecintele asupra uniunii monetare vor fi imprevizibile", a mai spus Juncker, subliniind ca UE ar trebui sa continue discutiile cu guvernul grec, indiferent cum va arata acesta.
Totodata, Juncker este de parere ca "programul de austeritate impus Greciei nu poate fi negociat", dar ca este posibila o prelungire a termenelor pentru punerea in aplicare a masurilor de austeritate.
Presedintele Eurogrup a precizat ca duminica se va afla in contact telefonic cu guvernatorul Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, si cu Olli Rehn, comisarul european pentru... mai mult
Sambata, 16 Iunie 2012, ora 17:31
Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, care ar declansa turbulente grave pe piete, ar conduce la deprecierea puternica a monedelor din regiune, la cresterea costurilor creditului si franarea exporturilor, potrivit WSJ.
Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ).
Regiunea este insa vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, potrivit unei analize a WSJ.
Ingrijorati ca alegerile de la sfarsitul saptamanii viitoare din Grecia ar putea determina iesirea tarii din zona euro, investitorii vand deja de cateva saptamani active legate de Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, provocand deprecierea monedelor si a indicilor bursieri din regiune.
Ungaria, cu cel mai ridicat grad de indatorare dintre statele UE care nu au trecut inca la euro, a inceput sa-si "consolideze apararea astfel incat un astfel de cutremur sa nu aduca tara in genunchi", potrivit declaratiilor premierului de la Budapesta,... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 12:44
Iesirea Greciei din zona euro ar provoca pe termen scurt haos, cu efecte brutale atat pe plan local, cat si in economia mondiala, problemele pornind de la sarcina aproape imposibila de a pune in circulatie suficient de rapid noua drahma si mergand pana la pagubele catastrofale in sistemul financiar.
In principiu, consecintele pe termen lung ale iesirii Greciei din zona euro nu ar fi atat de neatractive: statele zonei euro nu ar mai fi ingrijorate constant de situatia financiara a "verigii slabe", iar noua moneda elena va fi puternic devalorizata la introducere, astfel ca economia tarii va castiga un mare plus de competitivitate, potrivit unei analize Reuters.
Totusi, pe termen scurt, efectele ar fi brutale atat in Grecia, cat si la nivel mondial. Statul elen nu si-ar putea satisface necesarul de import de alimente si energie, viata economica de zi cu zi ar fi redusa la barter, iar guvernul nu si-ar mai putea plati salariatii.
Totul pentru ca, daca se va lua decizia iesirii Greciei din zona euro, faptul se va consuma atat de rapid incat noile bancnote nu ar putea fi imprimate suficient de repede.
"Ar fi haos. Bancile s-ar prabusi si ar trebui nationalizate. Nu ai mai putea plati decat in cupoane. Exista o singura presa in toata Grecia, la un muzeu din Atena, si nu mai functioneaza", explica Marios Efthymiopoulos, profesor la Universitatea Johns Hopkins.
Pe plan international, pagubele financiare generate de iesirea Greciei din zona euro ar depasi de cateva... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 17:52
Iesirea Greciei din zona euro ar expune Banca Centrala Europeana (BCE) si statele din blocul monetar, actionarii institutiei, la pierderi greu de calculat, de ordinul sutelor de miliarde de euro, potrivit unei analize.
Plecarea Greciei ar impinge Europa in "ape neexplorate" din punct de vedere juridic, iar marimea potentialelor pierderi ale celorlalte tari din zona euro si ale bancilor serveste cu siguranta drept un stimulent puternic pentru eforturile de mentinere a statului elen la moneda unica.
"In cazul unei iesiri, Grecia va intra in default. Pierderea presupusa de default va fi probabil foarte mare, suficient de mare incat sa epuizeze capitalul BCE. Institutia ar putea avea nevoie de recapitalizare de la guverne, care nu se regasesc chiar in cea mai buna situatie pentru furnizarea de capital suplimentar", comenteaza pentru Reuters, Andrew Bosomworth, senior portfolio manager la Pimco, cel mai mare fond de obligatiuni din lume.
Iesirea Greciei din zona euro are mai multe implicatii
Pierderile la care sunt expuse BCE si guvernele din zona euro in scenariul plecarii Greciei din blocul monetar, nu se opresc insa aici.
Chiar si dupa iesirea statului elen din clubul euro, costurile imputate statelor vecine vor continua sa se acumuleze, deoarece Europa va dori sa evite o prabusire totala a economiei elene, pentru a preveni propagarea crizei pe continent.
"Ar fi necesara o interventie la scara larga a BCE pentru stabilizarea sistemului, impreuna cu o... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 20:12
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, ca scenariul unei iesiri controlate a Greciei din zona euro va fi luat in calcul pentru prima oara de catre Consiliul European la reuniunea informala din 23 mai, de la Bruxelles.
"E clar ca nu e un subiect de ministri de finante, este un subiect care trebuie discutat de lideri. Nu ma astept la o decizie, ci la o consolidare a opiniilor referitoare la modul in care trebuie abordata Grecia. Mesajul politic este ca Grecia trebuie tinuta in UE, dar pot sa confirm ca sunt tot mai multi oficiali din tarile UE care calculeaza si iau in considerare diferite scenarii referitoare la Grecia. Sunt tot mai multe opinii ca o iesire controlata a Greciei din zona euro trebuie luata in considerare. E greu de anticipat care va fi decizia finala, dar pot sa va spun ca optiunea de a lasa Grecia sa paraseasca chiar va fi pe masa, pentru prima data in ultimii ani", a declarat Orban, la o intalnire cu membrii Camerei de Comert Romano-Britanice.
De asemenea, el a subliniat ca personal sustine mentinerea Greciei in Eurozona si a adaugat ca, desi iesirea Greciei si revenirea la drahma a devenit "o optiune", "consecintele unei astfel de decizii sunt foarte greu de anticipat complet" nu doar atat pentru Grecia, care va fi afectata semnificativ, ci pentru intreaga economie europeana, inclusiv pentru Romania.
Totodata, Orban a aratat ca sunt estimari referitoare la o reducere peste noapte cu 40% a standardului de viata al grecilor... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:29
O eventuala decizie a Greciei de a parasi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia si alte tari din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick.
Criza datoriilor de stat din zona euro ramane cel mai mare risc pentru economia globala, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club.
"Cea mai importanta problema nu va fi Grecia, ci Spania si Italia", considera oficialul.
Daca Grecia ar decide sa iasa din zona euro, efectele propagate in economia globala ar fi foarte grave, amintind de consecintele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizeaza seful BM.
"Pericolul real apare atunci cand evenimentele incep sa afecteze increderea intr-o asemenea masura incat te intalnesti cu momente de lipsa de lichiditate, care anunta ca ceva urmeaza sa se prabuseasca, fie companii, fie banci", a explicat Zoellick.
Liderii europeni trebuie sa gaseasca modalitati de a actiona inainte ca astfel de probleme sa se manifeste, de a sprijini Spania si Italia, care implementeaza in prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.
Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Bancii Europene pentru Investitii sau ale altui mecanism de acest tip, crede presedintele BM.
Liderii UE vor discuta, saptamana viitoare, la o intalnire informala a sefilor de... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 11:46
Tensiunile politice din Grecia au adus in prim plan posibilitatea iesirii din zona euro, Europa incepand sa estimeze consecintele unei astfel de decizii.
Si renumita publicatie germana Der Spiegel deschide editia de luni cu un material intitulat "Acropole, adio - de ce ar trebui ca Grecia sa paraseasca euro".
Negocierile politice de la Atena vor continua luni, intermediate de presedintele Karolos Papoulias, dupa ce partidul de extrema stanga Syriza, care a reusit sa obtina locul al doilea la alegerile generale din 6 mai, a refuzat sa sustina un guvern de uniune nationala care ar sprijini programul convenit cu institutiile financiare internationale.
Cele doua partide dominante din Grecia, care sustin acordul cu UE si FMI, nu au reusit sa obtina impreuna majoritatea parlamentara.
Grecia se apropie astfel de o noua runda de alegeri anticipate, iar posibilitatea iesirii tarii din zona euro nu mai reprezinta un subiect tabu in Europa.
Plecarea Greciei "nu ar fi neaparat fatala, dar nu este deloc atractiva", a declarat sambata Patrick Honohan, membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene, potrivit Bloomberg.
Iesirea Greciei din zona euro este posibila din punct de vedere tehnic, dar ar aduce daune monedei euro, a adaugat el.
Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a reiterat, intr-un interviu acordat Suddeutsche Zeitung, ca statele UE care vor ca Grecia sa respecte masurile de austeritate nu pot forta statul sa stea in zona euro.... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 16:10