Marea Britanie a transmis, duminica, un indemn pentru calmarea tensiunilor dintre Iran si SUA ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani de catre o drona americana in Irak. Londra recomanda Teheranului sa iasa din propria izolare.
Qassem Soleimani reprezenta o "amenintare regionala" si SUA aveau "dreptul sa se apere", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab pentru Sky News duminica.
"Intelegem situatia in care s-au aflat, dar intensificarea tensiunilor reprezinta un risc si dorim acum sa vedem o dezescaladare si o stabilizare a situatiei. Un razboi nu este in interesul nimanui", a declarat ministrul. El a subliniat necesitatea "unei cai care sa poata permite Iranului sa iasa din izolarea sa internationala".
Seful diplomatiei britanice a spus ca a avut o convorbire cu premierul irakian duminica dimineata, precum si cu presedintele irakian si intentioneaza sa discute si cu ministrul de externe iranian. Dominic Raab se va intalni de asemenea in zilele urmatoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care reprosase europenilor ca nu au fost "destul de utili" cum ar fi trebuit in acest caz.
Premierul Boris Johnson, care urmeaza sa se intoarca duminica din vacanta sa in Caraibe, nu a comentat inca moartea lui Soleimani, o tacere criticata de opozitia laburista.
"Premierul este la comanda. Am fost in contact permanent in timpul vacantei de Anul Nou", l-a aparat duminica ministrul sau de externe.
Intensificarea tensiunilor in regiune a... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 13:40
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat luni ca Moscova nu va accepta "actiunile nucleare necugetate" ale Coreei de Nord si spera ca SUA sa nu actioneze unilateral impotriva Phenianului, informeaza Reuters.
Lavrov a avertizat ca oricine ar reactiona in fata comportamentului nord-coreean ar "incalca legislatia internationala".
Acesta a adaugat ca Rusia este pregatita sa refaca relatiile cu SUA si in urma comentariilor facute de presedintele american, Donald Trump, Administratia de la Casa Alba ar reactiona in acelasi mod.
Presedintia Rusiei a exprimat "preocupare" in legatura cu tensiunile dintre Coreea de Nord si Statele Unite, indemnand ambele parti sa aiba atitudini de retinere.
La randul sau, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a atras atentia ca orice incercare a utilizare a fortei asupra Coreei de Nord nu va da rezultate.
Presedintele SUA, Donald Trump, a avertizat ca ar putea interveni militar impotriva Coreei de Nord pentru limitarea capacitatilor balistice si nucleare ale regimului stalinist condus de Kim Jong-Un. Un atac american va atrage replici ale Coreei de Nord impotriva Coreei de Sud si Japoniei, riscand sa conduca la un razboi regional.
Vicepresedintele SUA, Mike Pence, a avertizat, luni, Coreea de Nord, ca vremea rabdarii strategice s-a terminat si a solicitat Chinei sa foloseasca "punctele sale de sprijin" extraordinare pentru a constrange regimul de la Phenian sa abandoneze programele sale nucleare si... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 14:44
Un nou studiu emis de Instititutul International pentru Cercetari de Pace din Stockholm (SIPRI) arata ca aproape trei sferturi din vanzarile de armament efectuate intre 2011-2015 au fost disputate intre aceiasi 5 mari actori.
O cerere masiva de arme venita din partea tarilor emergente din Asia, ca si cursa inarmarii in care s-a lansat Arabia Saudita, au alimentat veniturile companiilor din SUA si Rusia care isi disputa aproape 60% din piata, topul primilor 5 exportatori fiind completat de China, Franta si Germania, aminteste IB Times.
Competitie acerba
Firmele din industria de aparare din SUA si companiile controlate de guvernul de la Moscova par principalii beneficiari ai tensiunilor ivite in diverse regiuni, exportul de arme din cele doua tari acoperind 58% din cererea globala.
In special Rusia pare sa fi folosit razboiul din Siria pe post de reclama la capacitatile sale de lupta, lucru recunoscut si de reprezentantii industriei de profil in aceasta tara.
Intr-un articol al agentiei TASS, unul dintre oficialii diplomatei militare din Rusia a admis ca 2016 ar putea fi un an de cotitura pentru sectorul aeronautic al industriei de Aparare, Moscova mizand deja pe comenzi ferme pentru avioanele de lupta Suhoi.
24 de avioane Suhoi 35S vor fi livrate spre sfarsitul acestui an Chinei, contractul incheiat intre Moscova si Beijing atingand valoarea de 2 miliarde dolari.
India ar putea recurge si ea la o comanda pentru 40 de avioane Suhoi 30MKI, singura... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 12:30
2Riscul declansarii unui conflict armat intre Rusia si Turcia de-a lungul granitei siriene devine tot mai mare, pe masura ce armatele celor doua state continua sa-si decimeze una alteia aliatii.
Turcia efectueaza deja de cinci zile la rand bombardamente asupra pozitiilor detinute de kurzii sirieni, sustinuti de Rusia, in vreme ce raidurile aeriene coordonate de Moscova nu fac oricum distinctia intre Statul Islamic si rebelii sprijiniti de guvernul turc, acestia din urma fiind atacati cu predilectie, informeaza agentia Bloomberg.
Razboi intretinut
Razboiul civil care macina Siria de aproape 5 ani s-a transformat treptat intr-un conflict de tip proxy intretinut de puterile globale si regionale implicate in sustinerea diferitelor tabere combatante.
Cele mai mari tensiuni inregistrate in acest moment par sa existe intre Rusia si Turcia, dupa ce aviatia turca a doborat in noiembrie 2015 un avion militar rusesc la granita cu Siria.
Mai nou, Ankara risca sa starneasca alte animozitati prin ofensiva dusa impotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul sirian.
Luptatorii kurzi din Siria reprezinta o adevarata ciudatenie in talmes-balmesul de interese ale fortelor internationale implicate in conflictul sirian, acestia avand atat sustinerea SUA, pentru opozitia ferma manifestata in fata gruparii teroriste ISIL, cat si pe cea a Rusiei, fiind o piesa in planurile mentinerii la putere a regimului Assad.
In acelasi timp, trupele lui Assad si avioanele lui Putin asediaza de... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 14:30
Proverbul "Cand doi se cearta, al treilea castiga!" pare sa fie aplicabil si in cazul conflictului care a izbucnit intre Arabia Saudita si Iran, in acest caz jihadistii Statului Islamic tragand foloasele.
Analistii consultati de postul CNBC avertizeaza ca tensiunile dintre Riad si Teheran risca sa afecteze negocierile de pace din Siria, teroristii gruparii ISIL fiind singurii avantajati intr-o astfel de situatie.
O regiune a conflictelor
Orientul Mijlociu este deja afectat de conflictele aparute in ultimii ani in Siria, Irak si Yemen, iar gestul autoritatilor saudite de a executa un cleric al minoritatii siite din tara nu face decat sa puna gaz pe foc intr-o zona deja destabilizata.
Tensiunile intervenite intre cele doua mari puteri sectare din regiune sunitii (Arabia Saudita) si siiti (Iran) au format rapid tabere mai largi, alte state cu o populatie majoritar sunita: Bahrain, Sudan si Emiratele Arabe Unite aratanbdu-se solidare cu Arabia Saudita.
In acelasi timp insa, analistii considera ca o escaladare a tensiunilor dintre Arabia Saudita si Iran anuleaza orice sansa de pace in regiune in perioada imediat urmatoare.
Din perspectiva lor, ISIL, gruparea care a ocupat zone importante din Irak si Siria pe fondul lipsei de autoritate a guvernelor locale, ar putea beneficia de climatul si mai agitat care se prefigureaza in Orientul Mijlociu.
Atrasi in vartej
"Incetarea relatiilor diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran vine in contextual unui razboi... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 07:14
1Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran, care au inceput dupa executarea unui cleric siit in regatul saudit urmata de atacuri asupra ambasadei saudite de la Teheran, au generat raspunsuri si luari de pozitii din partea tarilor lumii.
Unele natiuni au urmat demersurile sauditilor de a rupe sau a reduce legaturile cu Iranul, in timp ce altele au vorbit despre precautie, pentru a detensiona acest conflict inainte de a escalada si mai mult.
Associated Press trece in revista care este pozitia principalelor puteri si a altor actori regionali, in acest moment.
Principalii actori:
Arabia Saudita
Regatul a rupt legaturile cu Iranul, dupa atacuri asupra doua dintre misiunile sale diplomatice ca urmare a executarii clericului siit, weekendul trecut. De asemenea, a anulat toate zborurile dintre cele doua tari.
Tensiuni in Arabia Saudita, dupa ce un lider religios a fost executat: Ambasadorul Iranului, convocat pentru declaratiile "agresive"
Iran
Dupa atacul ...citeste mai departe despre "Conflictul Arabia Saudita - Iran: Cu cine tin statele lumii si cine este mediatorul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:32
Prinsa intr-un razboi rece cu Washingtonul pe tema conflictului izbucnit in fostul spatiu sovietic, Moscova avea nevoie de o moneda de schimb la periferia zonei sale de influenta.
Siria a parut alegerea perfecta, data fiind si pozitia antagonista a celor doua mari puteri militare in legatura cu sustinerea taberelor angrenate in razboiul civil din aceasta tara.
Interventia americana impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic a oferit momentul potrivit pentru Moscova de a se implica fatis in problema siriana, Kremlinul mizand probabil si pe asumarea unui rol de negociator in derularea procesului de pace intre Occident si regimul de la Damasc.
Aceasta ar oferi ocazia Rusiei sa solicite Statelor Unite o indepartare a influentei Washingtonului din imediata sa vecinatate.
O istorie bogata in gesturi "generoase"
Rusia se poate dovedi foarte generoasa cand vine vorba de colectia ei de mici vasali din regiunile separatiste create in diverse state apartinand spatiului exsovietic. In anii '90, Moscova a inghitit cu greu pastila amara a disparitiei URSS, dar nu a uitat sa finanteze gruparile separatiste din Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria.
Iar pe masura ce Rusia si-a revenit din punct de vedere economic, prezenta trupelor sale in aceste teritorii a crescut in mod direct proportional, o buna parte din bugetul Federatiei Ruse fiind sacrificat pentru a intretine guvernele separatiste din aceste teritorii vasale, observa analistii Stratfor.
Afacerea perfecta... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 19:10
Tensiunile din Orientul Mijlociu par sa serveasca indeaproape scopurilor politice ale liderului de la Kremlin, Putin avand ocazia sa dea legitimitate regimului sau si sa puna in umbra confruntarea sa cu Occidentul si criza din Ucraina.
De altfel, confruntarile din lumea araba sunt subiectele favorite ale politicienilor si jurnalistilor din Rusia care aplica legea tacerii fata de subiectele cu adevarat sensibile din tara, arata revista Newsweek.
Cu dedicatie pentru nostalgici
Multi dintre rusii trecuti de 45 de ani sunt inca nostalgici dupa gloria si influenta pe care o reclama fosta URSS.
Din acest punct de vedere, Kremlinul le serveste exact reteta favorita: relatii stranse cu Teheranul, suport pentru Siria si reluarea unor legaturi traditionale cu Egiptul.
De cele mai multe ori, autoritatile din Rusia modifica voit realitatea din tarile arabe, dupa modelul sovietic al dezinformarii, pentru a-si atinge propriile scopuri.
Astfel, sprijinul acordat de Moscova regimului Assad din Siria si intartirea relatiilor cu Cairo sunt simboluri ale unei uniuni ruso-arabe menita sa combata instabilitatea cauzata da SUA si de terorismul sustinut de aliatii americani din regiune: Qatar si Arabia Saudita.
In media ruseasca nu vei gasi o analiza care sa reflecte faptul ca dictatorul Bashar Al-Assad nu reprezinta pe nimeni, nici macar pe sirieni.
La fel, nu vei gasi nicio vreo culpabilizare a liderilor de la Moscova pentru sustinerea unui regim vinovat de declansarea... mai mult
Luni, 10 August 2015, ora 16:13
Numirea fostului presedinte georgian Mihail Saakasvili in functia de guvernator al regiunii ucrainene Odessa, pe 30 mai, ar putea provoca un conflict in republica separatista Transnistria, sustine publicatia germana Die Tageszeitung.
Potrivit ziarului german, citat de Sputnik News, sustinatorii miscarii anti-Maidan din Odessa se tem ca Saakasvili va incepe razboiul cu Transnistria, folosind metode similare pe care le-a utilizat si in timpul conflictului din anul 2008, cu Osetia de Sud, cand era de cateva luni presedinte al Georgiei.
Fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit guvernator in Ucraina
Agentia de presa rusa comenteaza ca regiunea Odessa, fiind una la granita cu Transnistria, daca Saakasvili pune paie pe foc si incepe un conflict in regiunea separatista, flacarile s-ar putea raspandi in R.Moldova.
Conflictul ar putea escalada si destabiliza securitatea regionala, din doua motive, sustine Sputnik.
In primul rand, legaturile dintre Romania si R.Moldova ...citeste mai departe despre "Presa rusa: Saakasvili ar putea provoca un conflict in Transnistria - rolul Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 13 Iunie 2015, ora 21:32