Nave de razboi din 26 de state au demarat un exercitiu comun in apele Pacificului, in scopul promovarii securitatii internationale si cooperarii pe mare.
Exercitiul, care se intinde pe durata a 5 saptamani, aduce laolalta fortele navale din SUA si China, doua mari rivale intre care tensiunile tind sa reizbucneasca pe fondul acuzatiilor aduse de Washington privind militarizarea Marii Chinei de Sud de catre Beijing, remarca Defense News.
Inamici la gramada
Exercitiile de lupta "Rim of the Pacific" (RIMPAC) aduc pentru a doua oara in echipa internationala fortele navale din China, chiar daca o parte din membrii Congresului american s-au opus initiativei de a invita Beijingul sa participe, ca urmare a tensiunilor ivite in Marea Chinei de Sud.
De altfel, flota trimisa de chinezi in apropierea arhipelagului Hawaii va trebui sa conlucreze cu forte navale din alte sapte state care contesta dreptul Beijingului de a revendica diverse teritorii maritime din regiunea asiatica.
Pana acum, sapte insule artificiale au fost construite de chinezi in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, in calea uneia dintre cele mai folosite linii maritime internationale, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 de miliarde de dolari.
Antrenament limitat
China a trimis in Pacific cinci nave de lupta, printre care si un vas-spital. Acestea vor fi incluse in exercitiile de asistenta umanitara in caz de dezastre naturale, salvare submarina si combaterea pirateriei,... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 16:38
Planurile Beijingului de a instala baze militare in arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud par sa evolueze nestingherite, in ciuda promisiunii de a inceta orice amenajare a teritoriului din zona disputata intre mai multe state din regiune.
Pe 8 septembrie, satelitii americani au surprins imagini cu a treia pista de aterizare amenajata pe una din insulele artificiale construite de China. Chestiunea poate tulbura discutiile programate intre presedintele american Barrack Obama si presedintele Xi Jinping, in timpul vizitei acestuia, de saptamana viitoare, la Washington, anunta CNN.
Inca o baza militara
Imaginile analizate de expertii Centrului de Strategii si Studii Internationale (CSIS) din Washington scot la iveala o a treia pista de decolare pentru avioane militare amenajata de China pe insulele artificiale construite in ultimul an in Marea Chinei de Sud.
Greg Poling, director al grupului Initiativa pentru Transparenta Maritima in Asia din cadrul CSIS, sustine ca Beijingul reclama dreptul asupra unei fasii de teren de aproximativ 3 kilometri din reciful Mischief.
Fasia este similara pistelor aeriene deja amenajate pe insulele artificiale construite in recifurile Fiery Cross si Subi din arhipelagul Spratly.
"Daca se dovedeste a fi o pista de aterizare, numarul acestor constructii realizate in zona de China pentru avioanele armatei va ajunge la 3.
Toate aceste amenajari au devenit, din avanposturi, insule militarizate in toata regula, cu piste de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 12:16