Klaas Knot, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat marti ca ar putea concepe ca noua autoritate de supervizare bancara din Europa sa nu mai apartina de BCE, la un moment dat.
Mecanismul unic de supraveghere (SSM), ce reprezinta primul pilon al uniunii bancare al carei obiectiv este o integrare financiara mai ampla in Europa, urmeaza sa devina operational in martie 2014, sub umbrela BCE. Acest organism va fi deschis si altor state din UE, transmite Reuters.
Criticii argumenteaza ca acest organism ar trebui infiintat separat pentru a evita un conflict de interese intre mandatul BCE de aparare a stabilitatii preturilor in zona euro si supervizarea bancara.
Knot, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Olandei, a afirmat ca este justificata infiintarea organismului sub umbrela BCE, dar ca la un moment Mecanismul unic de supraveghere ar putea sa nu mai apartina de BCE.
"Credibilitatea BCE nu este contestata si cred, din motive pragmatice, ca are sens ca cel putin la inceput noul organism sa fie infiintat in cadrul BCE", a declarat Klaas Knot.
Analistii apreciaza ca un cadru unic de supervizare ar reduce ingrijorarile in randul investitorilor vizavi de posibilitatea ca bancile din unele state membre ascund problemele din bilanturile lor.
Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua si supervizarea celor mai mari 120-150 de banci din zona euro, pe langa rolul sau traditional de stabilire a dobanzii de... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 16:15
Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 16:00
Ministrii de finante ai tarilor membre UE se intalnesc marti la Bruxelles pentru a incerca sa depaseasca impasul in care se afla negocierile pentru uniunea bancara, pe fondul unor diferende puternice pe mai multe probleme.
Cel mai recent conflict aparut in vizorul publicului este cel dintre Franta si Marea Britanie. Guvernatorul bancii centrale a Frantei, Christian Noyer, a declarat recent ca "cea mai mare parte a tranzactiilor cu euro ar trebui sa aiba loc in zona euro", pentru ca BCE sa poata "asigura supravegherea propriei monede".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Aceasta declaratie ameninta, astfel, statutul Londrei ca principal centru al tranzactiilor cu euro, iar reactiile din presa britanica au fost puternice. The Telegraph considera afirmatiile lui Noyer drept grosolane si se intreaba ce sanse reale de functionare are uniunea bancara, iar BBC titreaza "Regatul Unit jefuit de uniunea bancara a zonei euro?".
Londra risca sa piarda statutul de centru al tranzactiilor cu euro
Pe langa relatia statelor din afara zonei euro cu noua uniune, exista si dispute legate de tipurile de banci care ar urma sa fie supravegheate de catre Banca Centrala Europeana si modul in care s-ar desfasura propriu-zis activitatea de supraveghere.
Locul bancilor mici in cadrul uniunii
Germania doreste initial ca doar bancile mari sa fie incluse in uniunea bancara si sa cada sub supravegherea BCE, in conditiile in care reglementarile... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 13:24
Dupa ce discutiile dintre Merkel si Hollande de la sfarsitul saptamanii trecute nu au ajuns la niciun rezultat clar, Banca Nationala a Germaniei a lansat critici dure la adresa FMI-ului. Intre timp, randamentul bondurilor spaniole si italiene creste, iar in Grecia au izbucnit cele mai ample proteste de cand actualul guvern a preluat puterea.
Esecul discutiilor Merkel - Hollande
Merkel si Hollande s-au intalnit in acest weekend pentru a discuta consecintele crizei datoriilor suverane si fuziunea EADS - BAE, doua firme importante din domeniul aerospatial, care ar putea infiinta in Europa o companie care sa rivalizeze cu Boeing.
Merkel si Hollande discuta, sambata, despre infiintarea echivalentului european al Boeing
Cei doi lideri europeni nu au ajuns la niciun rezultat in ambele probleme, pentru ca Germania a dorit clarificari si analize suplimentare.
Pietele financiare "care urmaresc Europa, doresc sa vada rezultate", a declarat Merkel. Totusi, "acestea trebuie sa fie elaborate, nivelul calitativ trebuie sa fie ridicat, iar apoi vom vedea cat timp ne va lua", a mai adaugat aceasta, citata de Bloomberg Businessweek.
Germania, impreuna cu un grup de state nordice, s-a impotrivit trecerii bancilor nationale din zona euro sub supravegherea Bancii Centrale Europene.
Aceasta supraveghere sta la baza realizarii uniunii bancare si este o conditie pentru planul BCE de a cumpara la nevoie obligatiunile statelor cu probleme de a se imprumuta de pe piata, precum... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 18:10