Executivul maghiar se afla sub o puternica presiune din partea bancilor si multinationalelor, care s-ar afla la baza atacurilor din media si a celor politice, precum si a procedurilor de infringement sau a retrogradarilor de rating, sustine ministrul ungar al economiei, Gyorgy Matolcsy.
Intr-un articol publicat joi in cotidianul Heti Valasz, Matolcsy declara ca Ungaria a putut sa-si reduca deficitul bugetar si datoria publica utilizand un model "ungar" care evita masurile de austeritate impuse altor tari europene, transmite Reuters.
Potrivit lui Matolcsy masurile adoptate de Budapesta (printre care taxa pe banci, taxele impuse companiilor energetice si de telecomunicatii, reforma sistemului de pensii private si taxa pentru tranzactiile financiare) s-au lovit de opozitia unor importante grupuri de interese.
Banca Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat Romania
"Printre aceste grupuri, marile companii europene - banci si companii multinationale - tin guvernul sub presiune cu toate mijloacele posibile", sustine Matolcsy. "Acesta este motivul care sta la baza atacurilor din media, a procedurilor de infringement, a retrogradarilor de rating, a speculatiilor de pe pietele financiare si a atacurilor politice", a adaugat Matolcsy.
De asemenea, Matolcsy sustine ca politicile economice ale guvernului ungar reprezinta o provocare pentru institutiile europene si guvernele care au cazut in capcana politicilor traditionale.
"Pana in prezent am dovedit ca... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 14:14
Banca Nationala a Ungariei a luat mai multe masuri anticriza decat tari similare, precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania, a declarat presedintele bancii, Andras Simor, avertizand impotriva riscurilor implementarii de politici neconventionale sub o noua conducere a institutiei.
"Trebuie sa subliniem ca Banca Nationala a Ungariei a folosit masuri extensive pentru a reduce impactul crizei asupra economiei Ungariei. Am folosit cele mai multe din masurile folosite de alte banci centrale in lume si semnificativ mai multe decat oricare alta tara similara - ma refer la tari din regiune precum Slovacia, Cehia, Polonia si Romania", a declarat Simor intr-un interviu pentru Bloomberg.
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a utilizat masuri pentru cresterea lichiditatii pe pietele valutare, pentru a tempera volatilitatea forintului, si a imbunatatit lichiditatea pietei forintului si a finantarilor in moneda nationala pentru bancile locale, a adaugat el.
In plus, institutia a intervenit pentru perioade limitate pe anumite piete care nu functionau corespunzator, precum cele ale obligatiunilor guvernamentale si obligatiunilor ipotecare, a spus seful MNB.
"Istoricul nostru de utilizare a instrumentelor neconventionale este excelent. Am facut mai mult decat oricine din regiune si am incercat toate instrumentele disponibile pentru o economie de piata emergenta, de dimensiuni mici si deschisa", a afirmat Simor.
Mandatul lui Simor urmeaza sa se incheie in martie. Banca centrala a... mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 14:57
Primul ministru ungar Viktor Orban a declarat vineri din nou ca nu va aduce nicio modificare controversatei legi ce reformeaza Banca Centrala, in ciuda criticilor Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, transmite AFP, care citeaza agentia locala de presa MTI.
"Exista un dezacord intre Ungaria si Comisia Europeana in problema Bancii Centrale si il vom rezolva apeland la uzantele si cutumele in vigoare in cadrul Uniunii Europene", a declarat premierul ungar agentiei MTI in timpul unei conferinte de presa sustinute la parlamentul de la Budapesta, fara sa ofere mai multe detalii.
La aceasta conferinta de presa au fost invitati numai ziaristi din mass-media apropiata autoritatilor, fiind exclusi toti ceilalti ziaristi ungari si corespondentii din mass-media straina.
Ea s-a desfasurat in urma unei reuniuni neprevazute a premierului ungar cu ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, cu negociatorul Ungariei in relatia cu UE si FMI, Tamas Fellegi si cu presedintele Banci Centrale, Andras Simor, acesta din urma fiind in conflict deschis cu Viktor Orban.
"Aceasta lege garanteaza clar independenta Bancii Centrale care de altfel gestioneaza singura rezervele valutare", a spus premierul ungar incercand sa infirme zvonurile potrivit carora guvernul sau ar intentiona sa apeleze la rezervele de circa 35 de miliarde de euro ale Bancii Centrale in eventualitatea esuarii negocierilor cu UE si FMI.
Acestea din urma au suspendat la mijlocul lunii decembrie... mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 16:29