Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, avertizeaza asupra riscului unei confruntari intre fortele turce si ruse in Siria si ii indeamna pe europeni sa ajute la solutionarea conflictului, relateaza AFP.
"Asistam la confruntari intre regimul sirian si fortele turce, ca sa nu mai vorbim despre riscul ca militari turci si rusi sa se infrunte", a subliniat Borrell intr-un discurs sustinut marti seara in Parlamentul European (PE), al carui text a fost publicat miercuri.
"Aceste tensiuni ar putea declansa,la randul lor, un conflict regional mai larg", a avertizat el, pledand in favoarea unui armistitiu convenit intre Ankara si Moscova, care "trebuie sa fie aplicat".
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenintat miercuri ca va ataca regimul Assad "oriunde", in cazul unor noi atacuri vizand forte turce si a acuzat Rusia ca ia parte la "masacrarea" civililor in nord-estul tarii.
Josep Borrell participa miercuri la o reuniune a ministrilor Apararii din cadrul NATO la sediul Aliantei la Bruxelles.
Turcia este stat membru NATO, iar actiunile sale in Siria si Libia nemultumesc multi parteneri.
Incapacitatea UE de a se impune in criza siriana provoaca un "sentiment de frustrare", deoarece "Uniunea Europeana (UE) este neputinciooasa", a declarat seful diplomatiei in fata alesilor europeni.
"Putin conteaza ceea ce spunem noi - 'ei trebuie sa se opreasca, ar trebui, ar trebui, trebuie, trebuie, trebuie'. Da, dar cu ce parghie, cu ce forta, cu ce capacitate... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 18:01
Ministrii de externe din Turcia si Rusia urmeaza sa se reuneasca in capitala turca Ankara la inceputul saptamanii pentru a pregati un summit consacrat crizei din Siria si care va avea loc la 7 septembrie, potrivit unui comunicat difuzat duminica de Ministerul de Externe rus, relateaza dpa.
Summitul, organizat de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, urmeaza sa reuneasca lideri din Turcia, Rusia, Germania si Franta pentru a discuta conflictul care afecteaza Siria.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va sosi la Ankara luni pentru o vizita de doua zile.
Rusia sprijina regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad. Cu sprijin militar rus, al-Assad a recastigat in mod constant controlul asupra unor teritorii detinute de rebeli in ultimele luni.
Turcia a finalizat pregatirile pentru a crea zone mai sigure in Siria, asa cum a facut-o prin intermediul a doua incursiuni militare in nordul tarii, a declarat duminica presedintele Tayyip Erdogan citat de Reuters. El a afirmat ca un sfert de milion de persoane au revenit deja in zone eliberate din Siria.
Citeste si: Erdogan acuza SUA de "razboi economic" si vrea sa se alieze cu Rusia, China si Iran ...citeste mai departe despre "Ministrii de externe din Turcia si Rusia se intalnesc la Ankara pentru a pregati un summit privind criza din Siria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 19:58
Dupa un deceniu de relatii amicale intre Moscova si Ankara, intretinute mai ales prin prisma legaturii de amicitie dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, situatia dintre cele doua tari s-a deteriorat brusc pe 24 noiembrie 2015, odata cu doborarea avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Interventia militara a Rusiei in Siria pare sa prinda astfel noi conotatii, dupa cum remarca revista Oil Price, iar miza pare sa fie securitatea energetica a Turciei, o tara dependenta de livrarile de gaze din Rusia.
La mana Gazprom
Moscova a iesit invingatoare inca din 2002 din negocierea pretului gazelor naturale livrate Turciei, care a ajuns in cele din urma extrem de dependenta de politica Gazprom, dictata de obicei din birourile de la Kremlin.
De altfel, in ultimii 13 ani, Gazprom a achizitionat mai multe active ale unor companii energetice din Turcia, iar Rosatom a primit prin incredintare directa contractul pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia, la Mersin-Akkuyu.
In mijlocul crizei ucrainene, Moscova a decis sa renunte si la proiectul ruso-european al gazoductului South Stream, impingand in fata proiectul Turkish Stream ca varianta de a evita teritoriul Ucrainei in distributia gazelor catre Europa.
Pentru oficialii de la Ankara, desi proiectul aducea cateva beneficii evidente, s-a nascut automat intrebarea daca Turcia nu va deveni un nou pion in politica energetica a Rusiei, asa cum a fost si Ucraina.
Neideplinirea promisiunii facute de... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 14:01
Pe masura ce tensiunile dintre Ankara si Moscova se accentueaza, tot mai multi turci au ajuns sa vada in Rusia cea mai mare amenintare la adresa tarii lor, arata un recent sondaj de opinie derulat in Turcia.
Voice of America anunta ca, in sondajul anual efectuat de Universitatea Kadir Has din Istanbul privind atitudinea cetatenilor turci, Rusia a reusit sa detroneze Israelul in topul amenintarilor la adresa securitatii.
Alimentati de propaganda
Pentru Soli Ozel, expert in Relatii Internationale la Universitatea Kadir Has, situatia este oarecum explicabila tinand cont de propaganda nationalista raspandita cu ajutorul mijloacelor de comunicare pro-guvernamentale.
Canalele media obediente Ankarei se intrec in lansarea de conspiratii in care puterea de la Moscova joaca un rol negativ, un bun exemplu in acest caz fiind expluzarea unui diplomat turc din Bulgaria, fapt pus tot in seama influentei rusesti in regiune.
"Vorbim de un public care isi obtine 85% din informatii de la televizor", remarca Ozel.
"Tinand cont de faptul ca majoritatea canalelor TV nu fac decat sa repete acuzatiile, prezumtiile si ideile guvernantilor, iar acestia fac din rusi un inamic de top, dupa ce au doborat un avion de-al lor, Rusia va obtine un loc fruntas in randul amenintarilor la adresa Turciei", crede expertul universitatii din Istanbul.
Conflictul inghetat dintre Rusia si Turcia a luat nastere in noiembrie 2015, ca urmare a doborarii de catre aviatia turca a unui bombardier... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 16:30
Unul din cei mai mari producatori de arme din Turcia, grupul privat BMC, a primit cadou din partea guvernului de la Ankara o suprafata de 222 de hectare de teren pe care sa isi construiasca noua fabrica de tancuri.
BMC detine deja o unitate de asamblare a vehiculelor blindate, dar aceasta urmeaza sa fie relocata din Izmir pe coasta de vest a Turciei, la Sakarya, a anuntat ministrul Industriei si Tehnologiei, Fikri Isik, citat de portalul Defense News.
Cadou de la presedinte
Ankara nu se arata mereu atat de darnica cu investitorii privati din tara, dar, in acest caz, BMC detine doua atuuri importante.
In primul rand, patronul companiei, Ethern Sancak, este unul dintre apropiatii presedintelui Recep Erdogan, iar al doilea avantaj este dat de dorinta oficialilor turci de a lansa primul blindat realizat in totalitate in tara: Altay.
Ministrul Isik a anuntat ca fabrica BMC de la Sakarya ar urma sa dea drumul productiei in cel mult doi ani, obligatia companiei fiind de a crea 4.000 de noi locuri de munca in urma investitiei de 1,3 miliarde de lire (aproximativ 430 milioane dolari).
Un tanc 100% turcesc
Altay ar urma sa reprezinte primul blindat creat integral in Turcia, tancul urmand sa fie produs in 1.000 de exemplare cu o precomanda de 250 de unitati plasata deja de Ministerul Apararii.
Ethern Sancak, patronul BMC, a anuntat ca firma sa va lucra in parteneriat cu alti producatori de armament din tara, fara a da nume, dar insistand pe amanuntul ca... mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:20
Riscul declansarii unui conflict armat intre Rusia si Turcia de-a lungul granitei siriene devine tot mai mare, pe masura ce armatele celor doua state continua sa-si decimeze una alteia aliatii.
Turcia efectueaza deja de cinci zile la rand bombardamente asupra pozitiilor detinute de kurzii sirieni, sustinuti de Rusia, in vreme ce raidurile aeriene coordonate de Moscova nu fac oricum distinctia intre Statul Islamic si rebelii sprijiniti de guvernul turc, acestia din urma fiind atacati cu predilectie, informeaza agentia Bloomberg.
Razboi intretinut
Razboiul civil care macina Siria de aproape 5 ani s-a transformat treptat intr-un conflict de tip proxy intretinut de puterile globale si regionale implicate in sustinerea diferitelor tabere combatante.
Cele mai mari tensiuni inregistrate in acest moment par sa existe intre Rusia si Turcia, dupa ce aviatia turca a doborat in noiembrie 2015 un avion militar rusesc la granita cu Siria.
Mai nou, Ankara risca sa starneasca alte animozitati prin ofensiva dusa impotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul sirian.
Luptatorii kurzi din Siria reprezinta o adevarata ciudatenie in talmes-balmesul de interese ale fortelor internationale implicate in conflictul sirian, acestia avand atat sustinerea SUA, pentru opozitia ferma manifestata in fata gruparii teroriste ISIL, cat si pe cea a Rusiei, fiind o piesa in planurile mentinerii la putere a regimului Assad.
In acelasi timp, trupele lui Assad si avioanele lui Putin asediaza de... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 14:30
Rusia primeste un avertisment serios de la unul din oficialii de la Ankara. Potrivit ministrului turc al Agriculturii, Faruk Celik, Turcia poate sa loveasca puternic economia rusa impunand restrictii chiar si numai pe un singur produs.
Ministrul Celik sustine ca doar prin interzicerea importurilor de grau din Rusia, economia tarii conduse de Vladimir Putin ar inregistra un soc de peste 1,1 miliarde de dolari, noteaza ziarul Hurriyet Daily News.
Tensiunile inregistrate intre Moscova si Ankara dupa doborarea unui bombardier rusesc de catre aviatia turca au dus la restrictionarea importurilor de fructe si legume din Turcia pe piata din Rusia.
In replica, ministrul Agriculturii din Turcia a iesit pe un post TV local pentru a demonstra ca Ankara putea sa afecteze intr-un mod mult mai dureros economia din Rusia, dar a refuzat sa recurga la acest lucru.
"Rusia a interzis importurile de fructe si legume proaspete din Turcia incepand cu 1 ianuarie. Ei cumparau anual fructe si legume de 750 de milioane de dolari de pe piata noastra. Pe de alta parte, importurile noastre din Rusia numai pe un anumit produs, respectiva grau, se cifreaza la 1,1 miliarde dolari. Daca blocam aceste tranzactii am putea lovi agricultura din Rusia mai rau decat au lovit ei. Oricum, am decis sa nu o facem", a explicat oficialul turc, motivand ca fermierii nu au de ce sa sufere din cauza tensiunilor politice existente intre cele doua state.
Inainte de incidentul militar inregistrat la sfarsitul... mai mult
Luni, 01 Februarie 2016, ora 16:25
Ministerul Apararii din Rusia a prezentat probele pe care se bazeaza Moscova atunci cand acuza liderii de la Ankara ca sunt in spatele traficului de petrol cumparat de la teroristii Statului Islamic.
Oficialii de la Moscova au prezentat culoarele pe care convoaielele de cisterne cu petrol ale ISIS se indreapta catre Turcia: punctele de frontiera din Idlib, cele din provincia Hasakah si din Zakho, de la granita turco-iraniana. Ca un facut insa, teritoriile respective sunt controlate de alte grupari, relateaza Business Insider.
Eroare capitala
Reactiile au aparut imediat dupa ce Moscova a facut publice dovezile implicarii Ankarei in traficul cu petrol al teroristilor Statului Islamic.
In diverse postari pe Twitter, analistii arata ca niciuna din rutele respective nu se afla pe teritoriile controlate de ISIS.
Punctele de frontiera Bab al-Hawa and Bab al-Salameh din provincia Idlib sunt controlate de luptatorii Armatei Libere a Siriei, provincia Hasakah este divizata intre fortele fidele regimului Assad si coalitia kurdo-araba sustinuta de SUA, iar Zakho este o provincie irakiana aflata sub controlul Guvernului Regional din Kurdistan.
"Daca te uiti la harta prezentata de Moscova, pare ca ISIS face trafic de petrol prin teritoriile controlate de cei mai mari inamici ai lor din regiune, kurzii din Irak si Siria", afirma Wladimir van Wilgenburg, analist al Fundatiei Jamestown.
"Relatiile dintre kurzi si Turcia nu sunt cele mai bune, ca sa spunem asa, deci... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:51
3Aviatia militara turca si-a suspendat zborurile pe teritoriul Siriei in cadrul coalitiei internationale, conduse de SUA, impotriva Statului Islamic, in urma incidentului de marti, cand un bombardier rus Su-24 a fost doborat de un avion de vanatoare turc F-16 pe motiv ca incalcase spatiul aerian al Turciei.
Acest anunt survine in contextul in care Rusia a comunicat, joi, instalarea unor baterii antiaeriene de ultima generatie S-400 Triumf pe teritoriul sirian, cu scopul de a-si proteja bombardierele implicate in campania aeriana din Siria impotriva gruparilor jihadiste, potrivit RIA Novosti.
Putin se razbuna pe Turcia pentru doborarea avionului rusesc: Ce sanctiuni pregateste
Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusa, aceste sisteme au fost amplasate la baza aeriana rusa Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei), la doar 30 km de frontiera cu Turcia.
Cu o raza de actiune de 250 de km, aceste noi sisteme antiaeriene ultramoderne acopera o zona vasta, inclusiv Siria, ...citeste mai departe despre "Cum castiga Statul Islamic de pe urma conflictului dintre Rusia si Turcia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Noiembrie 2015, ora 11:52