Ungaria il va propune pe diplomatul Oliver Varhelyi drept comisar european pentru urmatorii cinci ani, dupa ce Comisia JURI din Parlamentul European a respins prima propunere facuta de premierul Viktor Orban, a declarat un oficial european citat de Reuters.
Varhelyi, care este ambasadorul Budapestei la Uniunea Europeana, ii ia astfel locul fostului ministru al Justitiei Laszlo Trocsanyi, respins de comisia juridica din PE din cauza unui conflict de interese.
Citeste si: Comisarul propus de Ungaria dar respins de Comisia JURI anunta ca va apela la justitie pentru a i se face dreptate.
In aceeasi situatia cu Ungaria se afla si Romania. Rovana Plumb, propusa de premierul Dancila, a fost respinsa prin vot de JURI tot din cauza unui conflict de interese.
Afla mai multe despre:
Cum s-a deconspirat Rovana Plumb: Povestea cazului romanesc care a aratat la Bruxelles sistemul de indatoriri si recompense din spatele puterii PSDRovana Plumb nu va fi comisar european. Comisia JURI a respins-o definitiv: Nu indeplineste conditiile!Iohannis o cheama pe Dancila la consultari, dupa ce Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb
Conform agentiei dpa, presedinta aleasa a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut luni inlocuirea rapida a candidatilor Romaniei si Ungariei, si a purtat convorbiri cu guvernele de la Bucuresti si Budapesta, desi scrisoarea oficiala a presedintelui PE privind respingerea celor doi inca nu a fost trimisa.
"Candidatii trebuie sa fie adecvati... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2019, ora 18:36
Yuval Noah Harari, cunoscut autor si profesor de istorie universala, sustine ca europenii traiesc acum cea mai pasnica era din istoria continentului, insa aceasta pace nu este apreciata de locuitori, este privita ca o banalitate. In cazul in care Uniunea Europeana s-ar prabusi, vechile conflicte vor fi dezghetate, crede Harari, iar un razboi intre Ungaria si Romania ar redeveni posibil.
"Adesea exista o prapastie intre asteptari si realitate. Mai ales in timpul unor revolutii, precum cele petrecute in aceasta zona a Europei, odata cu caderea comunismului, oamenii tind sa aiba asteptari prea mari. Si e aproape imposibil sa implinesti aceste asteptari - mai ales intr-o perioada scurta de timp. Si atunci, oamenii devin deziluzionati. Asta e valabil in general, de-a lungul istoriei omenirii", spune Yuval Noah Harari, intr-un interviu publicat in Dilema Veche.
"Fericirea oamenilor nu depinde neaparat de conditii exterioare. Fericirea depinde de asteptari, de relatia intre ce iti doresti si ce ai. Dar, pe masura ce conditiile se amelioreaza, asteptarile cresc tot mai mult. Si oamenii pot ramine la fel de nemultumiti ca inainte chiar daca o duc, de fapt, mult mai bine.
Astazi, europenii trec prin cea mai pasnica era din istorie. Dar oamenii nu se gindesc decit rar la pace, pentru ca o iau ca pe ceva banal, firesc, nu ca pe un dar pretios, obtinut anevoie. Ei se concentreaza mai ales pe dificultati economice, pentru ca pacea li se pare starea de normalitate.
Daca... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 16:00
Un conflict economic de miliarde de euro are loc in prezent in Europa de Sud-Est. Este vorba de foarte mult gaz din Marea Neagra si de dependenta de livrarile de gaz rusesti.
In ultimii ani, in partea romaneasca a Marii Negre au fost descoperite si deja partial exploatate depozite uriase de gaz natural. Potrivit estimarilor moderat optimiste, ar fi vorba de cel putin 40 de miliarde de metri cubi de gaz, dar ar putea fi pana la 200 de miliarde - suficient pentru a acoperi necesarul total al Romaniei pentru deceniile urmatoare si pentru a vinde chiar la export.
Pentru a transporta acest gaz din Marea Neagra in tarile europene, a fost planificata construirea unei conducte, in cadrul proiectului numit BRUA, de la initialele tarilor Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. BRUA ar trebui sa inceapa sa functioneze din 2019 iar proiectul va fi sustinut de UE si de Banca Europeana pentru Dezvoltare, BERD.
Cum se intampla adesea la astfel de mari proiecte internationale, exista si in acest caz deja demult controverse. In prezent este vorba de o disputa ungaro-romana pe tema legislatiei romanesti privind exploatarea gazelor offshore si cantitatea de gaz care ar urma sa fie livrata Ungariei prin conducta BRUA.
La sfarsitul lui iunie, seful retelei ungare de transport de gaz (FGSZ) Kristof Terhes a cerut autoritatilor romane sa adopte odata legea prevazuta privind sprijinirea exploatarilor offshore si sa livreze Ungariei cantitatea dorita de aceasta tara de 4,4 miliarde de... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 16:16
Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri ca nu crede ca Ungaria va strica relatiile diplomatice cu tara noastra, in contextul in care autoritatile tarii vecine au declarat ca nu vor mai sustine Romania in procesul de aderare la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
"Eu nu cred ca Ungaria va strica in asemenea hal relatiile diplomatice cu noi si interesele economice comune, pentru ca nu numai noi avem interese economice in Ungaria, si domniile lor au aici. Nu cred ca vom ajunge acolo", a spus premierul, la Antena 3.
Intrebat de conflictul "alimentat" de Budapesta, Mihai Tudose a replicat: "Cred ca il alimentam si noi discutand despre asa ceva. E vorba aia, cu bagatul batului prin gard. Ei ne-au spus ceva, noi ne ducem un pic mai sus, ei vin mai peste, noi mai spunem ceva, ca ei sa poata sa iasa sa apere cei 2 milioane de cetateni care nu stiu ce le facem noi. Nu le facem nimic. Stiti foarte bine, au toate drepturile posibile".
Seful Guvernului a adaugat ca intreaga situatie tensionata diplomatic este rezultatul unei interpretari gresite. "Eu nu cred ca statul ungar va juca la un asemenea nivel si cred ca de fapt este o interpretare un pic eronata", a spus Tudose. El a apreciat ca respectiva situatie care a dus la reactia Ungariei este "o problema si in justitie, si o greseala de comunicare si o greseala de abordare a Consiliului Local".
"Romania este exemplu in lume in ceea ce priveste toleranta si religioasa, si etnica si de orice... mai mult
Miercuri, 06 Septembrie 2017, ora 22:24
Gergely Gulyas, vicepresedintele Parlamentului ungar, a afirmat, joi, ca tensiunile recente dintre Ungaria si Romania si Croatia au avut loc pentru ca aceste tari vecine fie au fost "necinstite", fie "si-au calculat gresit puterea".
Gulyas a declarat ca ridicarea unui gard pe un segment al frontierei comune cu Romania ar fi o "necesitate tehnica", nu un "act simbolic", informeaza Mediafax.
"Frontierele Schengen trebuie aparate, iar politicienii europeni care critica Ungaria pentru ridicarea unor ziduri nu au venit cu alta idee", a spus acesta, care a mai apreciat ca tensiunile recente ale Ungariei cu Romania si Croatia au avut loc pentru ca aceste tari vecine fie au fost "necinstite", fie "si-au calculat gresit puterea".
Ungaria ataca din nou Romania: E o rusine pentru Europa ca Ponta ne defaimeaza in mod constant
De cateva saptamani, intre Ungaria si Romania sunt schimbate replici acide, provocate de ...citeste mai departe despre "Nou atac din Ungaria: Conflictele cu Romania si Croatia au avut loc pentru ca aceste tari sunt necinstite" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 15:48