Rusia ar fi de acord ca Republica Moldova sa recapete Transnistria, cu conditia sa nu se uneasca vreodata cu Romania si sa nu adere la NATO, conform unor propuneri mai vechi, respinse de Chisinau, care au fost reiterate in contextul actual de Moscova.
Rusia pledeaza pentru revenirea la principiile din Memorandumul Kozak, potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, citat luni de Radio Chisinau, cu referire la media ruse.
In cadrul unui forum de tineret (foto), Lavrov a spus Rusia pledeaza pentru solutionarea politica a conflictului de pe Nistru si revenirea Transnistriei in componenta Republicii Moldova, care sa-si pastreze suveranitatea si neutralitatea.
"Federatia Rusa nu a recunoscut Republica Moldoveneasca Nistreana. Federatia Rusa este parte a procesului de reglementare a acestui conflict pe baza criteriilor respective. Principiul numarul unu: statut special pentru Transnistria, coordonat cu Tiraspolul, astfel incat Republica Moldova sa-si pastreze suveranitatea, adica sa nu fie absorbita de nimeni ca stat si sa-si pastreze statutul de neutralitate, adica sa nu adere la blocuri militar-politice", a subliniat Serghei Lavrov, citat de portalul rusesc PolitNavigator.
Ministrul rus de externe a mai spus ca "aceste principii au fost coordonate cu multi ani in urma, la inceputul anilor 2000" si ca, in baza acestor principii, urma sa fie semnat Memorandumul Kozak, pe care Chisinaul l-a respins in ultimul moment.
Memorandumul Kozak a fost un proiect de... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 20:57
Moscova considera ca o noua cursa a inarmarii incepe in lume, iar forte NATO apar "undeva unde nu au fost niciodata si nu ar fi trebuit sa fie niciodata".
Acesta este mesajul transmis marti de reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, potrivit Sputnik News.
"Astazi vedem toate semnele unei curse a inarmarii in stare incipienta. In ciuda asigurarilor ca masurile nu sunt provocari, ci o reactie defensiva la schimbarile din sectorul de securitate, practica tarilor NATO de constructie militara dovedeste cu totul altceva", spune Alexander Grusko, la conferinta anuala de securitate.
Relatiile NATO-Rusia au fost complicate in ultimii ani, NATO pornind pe un curs de extindere a aliantei, prin angrenarea statelor din Europa de Est, incepand cu anul 2014. Expansiunea a fost justificata ca un raspuns la implicarea pe care Rusia a fost acuzata ca a avut-o in conflictul din Ucraina. Moscova a respins insa in mod repetat aceste acuzatii.
In urma cu jumatate de an, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a spus ca trupele NATO s-au triplat in apropierea granitelor Rusiei, in ultimii 10 ani, acestea fiind de chiar opt ori mai numeroase de-a lungul granitelor vestice ale tarii.
Citeste si:
De teama Rusiei, Macedonia se gandeste sa-si schimbe pana si numele ca sa intre in NATORusia trimite 30 de batalioane la granita ca reactie la actiunile NATO inclusiv din RomaniaUn avion de vanatoare rus s-a apropiat periculos de un aparat de spionaj al SUA. Pentagonul a publicat... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:21
Reprezentantii Aliantei Nord-Atlantice si cei ai Kremlinului s-au intalnit din nou, luni, intr-o noua sedinta a Consiliului NATO-Rusia, a doua din ultimele sase luni.
"Daca nu discutam, nu avem cum sa ne rezolvam problemele", a declarat seful NATO, Jens Stoltenberg, la finalul intalnirii de la Bruxelles, informeaza Reuters. Acesta a recunoscut ca inca exista "neintelegeri profunde" in privinta situatiei din Ucraina.
Rusii le-au povestit despre exercitiile lor militare recente, in care au fost implicati 120.000 de militari, dar totul s-a oprit la capitolul Ucraina, in conditiile in care NATO refuza sa recunoasca anexarea Crimeii de catre Rusia, iar Moscova intretine in zona un razboi in care pana acum au murit peste 10.000 de oameni.
Raport inegal de forte
Dupa summitul de la Varsovia, de la inceputul lunii iulie, NATO a decis sa suplimenteze fortele prezente in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia cu un contingent de 4.000 de soldati.
"Ideea este sa prevenim un alt conflict si sa transmitem un mesaj clar de descurajare a unei alte agresiuni", a transmis secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, pe fondul temerii ca fostele tari sovietice din zona ar putea impartasi soarta Ucrainei.
De altfel, ambasadorii statelor membre NATO sustin ca solutia sporirii fortelor armate din regiune pare nesemnificativa fata de masurile de militarizare luate de Rusia, care ar fi comasat 320.000 de soldati spre granita de vest, din martie 2014 si pana in prezent.... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 20:45
Moscova sufla in ceafa statelor est-europene, iar vecinii Rusiei se tem de o agresiune viitoare a fostei puteri comuniste in contextul cresterii capacitatii militare in baza unui proiect supravegheat de presedintele Vladimir Putin.
Ultimii doi ani au marcat o manifestare tot mai belicoasa din partea Moscovei fata de tarile din spatiul euroatlantic sau cele care au adoptat politici pro-europene, remarca The Week.
Provocari constante
Rusia si-a dat arama pe fata in martie 2014, cand a recurs la anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. De atunci si pana in prezent, avioanele si navele de razboi ale Rusiei au incercat mai multe manevre provocatoare impotriva aeronavelor si vaselor unor tari membre NATO.
Provocarile Rusiei au culminat luna aceasta cu trimiterea a trei avioane de transport militar care Estonia. Cele trei aeronave au fost interceptate de avioane de lupta apartinand aviatiei britanice, dar au refuzat sa se identifice.
Ministrul Apararii din Marea Britanie a calificat incidentul ca un exemplu clar "de agresiune a Rusiei".
Pe de alta parte, manifestarile agresive ale Rusiei se petrec pe fondul unei ample operatiuni de modernizare si intarire a capacitatilor militare.
Armata lui Putin
Ce-i drept, actualul lider de la Kremlin a mostenit o armata anchilozata, structurata dupa model sovietic, fapt ce a aruncat Rusia pentru mai multi ani in plan secund din punct de vedere al puterilor militare de pe glob.
Ambitia lui Vladimir Putin pare sa... mai mult
Luni, 30 Mai 2016, ora 17:35
1Razboiul din Siria ia turnura unui conflict regional sau chiar international, dupa ce, in dimineata zilei de 24 noiembrie, aviatia militara a Turciei a interceptat si doborat un avion rusesc de vanatoare Su-24, acuzat ca ar fi violat spatiul aerian al tarii.
Decizia Ankarei inflameaza si mai mult situatia dintr-una din cele mai volatile regiuni de pe glob, Turcia si Rusia situandu-se in tabere diferite in ceea ce priveste sustinerea partilor implicate in razboiul civil sirian, relateaza postul CNN.
Incident neclar
Oficiali din cadrul administratiei prezidentiale din Turcia au declarat pentru agentia de presa Anadolu ca un avion rusesc Sukhoi 24 a fost doborat in regiunea Bayirbucak, de la granita cu Siria, dupa ce a violat spatiul aerian turcesc.
Reprezentantii Ankarei sustin ca pilotii avionului doborat au fost avertizati de mai multe ori asupra depasirii limitei, iar in cele din urma doua avioane F16 au fost trimise pentru a intercepta aeronava.
Moscova prezinta insa un cu totul alt scenariu. Conform agentiei Sputnik, primele indicii arata ca avionul a fost doborat de o racheta lansata de la sol.
Oficialii de la Moscova neaga si faptul ca avionul de vanatoare ar fi intrat in spatiul aerian al Turciei. Cei doi piloti ai avionului rusesc au apucat sa se catapulteze, dar soarta lor este necunoscuta in prezent.
"Avionul Su-24 era in spatiul aerian al Siriei la o altitudine de 6.000 de metri", a declarat ministrul Apararii din Rusia.
Reporterii... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 15:00
3Presedintele Turciei a venit cu o propunere interesanta, saptamana aceasta, in timpul vizitei sale la Bruxelles, anume ca Ankara si UE sa fie parteneri in constituirea unei "zone sigure" pe teritoriul Siriei, in vecinatatea granitei cu Turcia.
Lui Erdogan ii este clar ca oficialii europeni nu au solutii pentru criza refugiatilor, iar Bruxellesul ar fi dispus sa plateasca Turciei pentru gestionarea acestei probleme. Este insa zona sigura configurata de Erdogan o solutie de bun augur in acest context sau ascunde si altceva in spate, se intreaba analistii Stratfor.
Un proiect vechi
Turcia a ajuns deja sa cheltuiasca 7,6 miliarde de dolari pentru a gazdui 2,5 milioane de refugiati sirieni, iar o simpla oferta financiara a Bruxellesului nu ar satisface intrutotul interesele Ankarei.
Pentru Erdogan, acesta pare momentul cel mai bun de a specula climatul haotic generat de criza imigrantilor in UE si de inclestarea ruso-americana in Siria pentru a scoate dintr-un sertar un vechi plan privind crearea unei zone de siguranta in tara vecina.
Aceasta ar urma sa se intinda pe o distanta de 80 de kilometri, acoperind intreaga regiune din jurul orasului Alep pana la granit cu Turcia.
Numai ca versiunea Ankarei presupune consolidarea fortelor rebele de orientare pro-turca pentru a face fata unui asalt al trupelor Statului Islamic sau al altor forte rivale.
In viziunea Ankarei, o zona interzisa traficului aerian ar trebui sa insoteasca aceasta fasie rezervata din... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 16:40
3Confruntarea militara in Europa devine tot mai probabila, pe masura ce Rusia si NATO sporesc numarul exercitiilor militare, avertizeaza grupul de analisti londonezi European Leaders Network (ELN).
Expertii think thank-ului britanic au supus analizei doua ample exercitii militare desfasurate de o parte si de cealalta a "noii cortine de fier", numarul trupelor implicate fiind de-a dreptul inspaimantator: aproape 100.000 de soldati, arata cotidianul The Independent.
Mai mult decat exercitii
In raportul intocmit de expertii ELN se arata ca operatiunile derulate de cele doua tabere au contribuit la crearea unui climat de nesiguranta si au generat contacte periculoase intre cele doua forte militare.
Amenintarea armelor, tot mai pregnanta dupa ce criza din Ucraina, a dus la cresterea tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Raportul ELN arata ca, in acest context, fortele NATO au derulat 270 de exercitii in primele 7 luni ale acestui an, in timp ce armata rusa a raportat nu mai putin de 4.000 de operatiuni de pregatire a fortelor militare, in aceeasi perioada.
Un conflict inevitabil
Directorul ELN si co-autor al studiului, Ian Kearns sustine ca toate datele analizate duc la o concluzie simpla: "Rusia se pregateste pentru un conflict cu NATO, iar NATO se pregateste pentru o posibila confruntare cu Rusia".
Cele doua operatiuni de amploare care au starnit interesul expertilor ELN au fost exercitiul militar din martie, desfasurat de 80.000 de soldati rusi, si... mai mult
Miercuri, 12 August 2015, ora 14:19
1Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia se pregateste, anul acesta, sa isi completeze arsenalul nuclear cu 40 de rachete intercontinentale.
Declaratia a fost facuta in cadrul unei expozitii de tehnica militara, liderul de la Kremlin mentionand ca noile rachete vor fi construite in baza celei mai noi tehnologii.
Anuntul facut de Vladimir Putin vine imediat dupa ce oficialii din Statele Unite au declarat ca intentioneaza sa sporeasca numarul de trupe in tarile NATO din Estul Europei, printre care si Romania, relateaza postul britanic BBC.
Situatie tensionata
Criza din Ucraina accentueaza tensiunile existente intre puterile occidentale si Moscova, tarile NATO acuzand Kremlinul ca a orchestrat declansarea conflictului armat din regiuunile separatiste Lugansk si Donetk.
Oficialii rusi au avertizat ca Moscova va reactiona in cazul in care Washingtonul va decide sa trimita trupe si armament suplimentar in statele membre NATO din estul Europei.
Vizate sunt, in special, tarile baltice, alta data foste anexe ale Uniunii Sovietice.
"Avem sentimentul ca suntem impinsi intr-o cursa a inarmarii de catre colegii nostri din tarile NATO", a declara ministrul adjunct al Apararii de la Moscova, Anatoly Antonov.
Pe fondul acestor tensiuni, Putin pare sa accentueze revenirea la tacticile caracteristice perioadei Razboiului Rece, cand la moda era amenintarea nucleara exercitata de fiecare tabara plasata de o parte sau de alta a Cortinei de Fier.
Masura... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 17:14
1Vladimir Putin ar putea incerca sa invadeze si sa cucereasca o tara NATO, chiar si cu riscul unei confruntari nucleare, avertizeaza generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunct al comandantului fortelor aliate NATO din Europa.
Tensiunile cu Rusia pot degenera intr-un conflict international, care ar ameninta existenta noastra, a mai spus generalul NATO, citat de The Telegraph.
O ingrijorare similara a exprimat si generalul in rezerva Constantin Degeratu, fost sef al Statului Major, care a declarat ca Federatia Rusa ar putea incerca sa testeze reactiile NATO atacand sau chiar ocupand teritorii din Estonia sau Romania.
Gen. Degeratu: Rusia ar putea lovi Romania, ca sa puna la indoiala capacitatea de reactie a NATO
Temerile generalului britanic sunt generate de posibilitatea ca Vladimir Putin sa-si fi facut calculele si sa fi inteles ca alianta nord-atlantica ar fi prea speriata de gandul escaladarii violente a conflictului actual.
Declaratiile au fost facute dupa un schimb ...citeste mai departe despre "Oficial NATO: Rusia poate ataca un stat din alianta, cu riscul unui razboi nuclear" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 21 Februarie 2015, ora 17:34