Guvernul a introdus recent prin OUG 82/2017 obligativitatea initierii procedurii de negociere colectiva pentru toate persoanele juridice care au angajati, in vederea implementarii prevederilor OUG 79/2017, care stipuleaza transferul contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.
Prin aceasta ordonanta emisa de Executiv, autoritatile ar vrea sa se asigure ca nivelul salariului net al angajatilor nu va scadea de la 1 ianuarie 2018, sustin specialistii in fiscalitate si salarizare ai Romanian Software, furnizor de servicii software de ultima generatie in domeniul resurselor umane si unul dintre liderii acestei piete.
Prin derogare de la unele prevederi ale articolelor 129 si 135 din Legea dialogului social nr. 62/2011, ordonanta prevede ca negocierile se vor desfasura in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017, in loc de termenul de 60 zile prevazut in Legea dialogului social si ca negocierile vor fi initiate si in unitatile care au sub 21 de angajati, pentru care in mod normal nu exista obligativitatea initierii unor astfel de negocieri.
Mai este important de mentionat ca negocierile colective pot fi initiate atat de catre angajatori, cat si de catre angajati.
Firmele sub 21 de angajati trebuie sa ii cheme pe toti la negocierea contractului colectiv de munca daca acestia nu isi aleg un reprezentant
Firmele sub 21 de angajati vor fi nevoite sa ii cheme pe toti la negocierea Contractului Colectiv de Munca (CCM), devenita obligatorie... mai mult
Miercuri, 29 Noiembrie 2017, ora 15:12
Persoanele fizice sau juridice isi pot solutiona conflictele individuale de munca, prin propriul acord de vointa, pe doua cai: cu ajutorul unui mediator, potrivit Legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator sau fara ajutorul unui mediator, potrivit Codului muncii.
In materialul de fata dorim sa explicam ca desi procedurile de solutionare difera, este vorba de aceleasi conflicte individuale de munca (uneori, in practica, apar confuzii in legatura cu acest aspect). De asemenea, vom oferi cateva exemple ale unor conflicte individuale de munca care se pot supune negocierii si care nu se pot supune negocierii.
Citeste mai multe despre Ce este permis si ce este interzis in negocierea conflictelor individuale de munca pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 14:31
Sindicatele Metrorex ar putea declansa in perioada urmatoare conflictul de munca, in conditiile esuarii negocierilor cu administratia companiei cu privire la noul contract colectiv de munca, ce a expirat pe 17 aprilie, au declarat pentru NewsIn surse din cadrul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou."Am avut cateva intalniri pana acum si urmeaza ca astazi (luni. n.r.) sa avem o noua runda de negocieri privind noul contract colectiv de munca al angajatilor, care a expirat la 17 aprilie.
Daca nu vom bate palma astazi, pasii vor fi urmatorii: la 10 zile dupa declansarea conflictului de munca urmeaza greva de avertisment de doua ore, intre orele 5-7 dimineata, dupa care urmeaza greva generala", au spus sursele. mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 11:29
Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca au fost semnate contractele colective de munca la CFR Calatori si CFR SA, iar conflictul de munca se aplaneaza, relateaza NewsIn."Aseara (miercuri, n.r.) in jurul orei 23 am semnat contractele colective de munca la CFR Calatori iar astazi (joi, n.r) au fost semnate cele de la CFR Infrastructura.
Conflictul de munca de aplaneaza, iar vineri nu va mai avea loc greva de avertisment de patru ore, intre orele 7.00 si 11.00", a spus Fratica.
Prim-vicepresedintele Federatiei Miscare - Comercial, Ion Molea, anuntase, marti, ca o noua greva de avertisment va fi declansata vineri, de data aceasta de patru ore, intre 7.00 si 11.00, pentru ca la CFR Calatori si CFR Infrastructura nu au fost semnate contractele colective de munca.
"Declansarea acestei actiuni, cu oprirea trenurilor la nivel national, timp de patru ore, a fost hotarata astazi (marti, n.r.) in cadrul consiliului national si chiar daca duminica au fost aprobate bugetele companiilor feroviare, contractele colective nu au fost semnate.
Declansarea unei astfel de actiuni inseamna un necontrol din partea ministerului transporturilor asupra oamenilor.
Astazi vor pleca instiintarile in toata tara, la toate regionalele si la ministerul transportuilor si catre conducerile CFR, prin care vor fi anuntati de greva de patru ore", a declarat, marti, Molea.
La greva de avertisment a feroviarilor care a avut loc in 16 martie, intre orele... mai mult
Joi, 24 Martie 2011, ora 12:13
Presedintele Federatiei Sindicale Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat marti, dupa finalizarea discutiilor din Consiliul National, ca reprezentantii regionalelor au hotarat declansarea conflictului de munca, iar in 15 zile dupa parcurgerea pasilor legali s-ar putea declansa greva generala."Cei peste 700 de lideri din Miscare Comercial sunt nemultumiti de faptul ca nu au semnat un nou contract colectiv de munca si nu sunt de acord cu programele de restructurare si disponibilizarile de la calea ferata.
Intr-o prima faza vom declara declansarea conflictului de munca, dupa aceasta vom parcurge urmatorii pasi. Va fi anuntat Ministerul Muncii despre conflictul de munca, iar in sapte zile acestia (de la Ministerul Muncii, n.r.) vor executa procedura de conciliere a conflictului, iar daca nu se ajunge la niciun acord, urmeaza greva de avertisment de doua ore, iar dupa minim cinci zile se poate declansa greva generala", a afirmat Fratica.
Potrivit acestuia, este posibil sa se inceteze lucrul fara a se respecta pasii legali.
In 15 zile, se poate finaliza totul, aceasta insemnand ca in doua saptamani s-ar putea opri trenurile.
"Totodata, feroviarii au mai spus ca nu se vor prezenta la reexaminarea profesionala. Aceasta reexaminare a fost solicita de ministrul transporturilor, Anca Boagiu, peste rand. La aceasta reexaminare, ar trebui sa participe personalul cu responsabilitati in siguranta circulatiei, respectiv impiegati de miscare, mecanici de locomotiva, revizori... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 14:42
Contractele colective de munca ale angajatilor companiilor feroviare au expirat la 31 ianuarie, iar faptul ca nu au semnat un nou contract le permite acestora sa declanseze in orice moment conflicte de munca, au declarat reprezentantii sindicatelor, citati de NewsIn."Pana la 31 ianuarie se puteau semna acte aditionale de prelungire la contractele pentru perioada 2009-2010, dar dupa aceasta data nu se pot incheia decat noi contracte colective de munca pe o perioada de 12 luni" spun sindicalistii feroviari.
Potrivit acestora, conducerea Ministerului Transporturilor si administratiile societatilor motiveaza intarzierea prin aceea ca nu au fost aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pe 2011.
"Am stat si doi ani fara bugeturi de venituri si cheltuieli aprobate, dar am avut contracte de munca, asta nu este o motivatie" sustin sindicalistii.
Acestia spera ca feroviarii sa nu fie impinsi spre declansarea conflictului de munca si implicit a grevei generale.
"Pentru ca si asa nemultumirile angajatilor CFR sunt destul de multe, este posibil sa ii scapam din mana.
Din acest moment se pot declansa conflictele de munca, pentru ca nu suntem sub incidenta contractelor colective de munca" au precizat pentru NewsIn reprezentantii sindicatelor.
Totodata, acestia au precizat ca de saptamana viitoare se vor demara formalitatile pentru declansarea conflictelor de munca prin incetarea activitatii, intr-o prima faza patru ore, dupa care ar putea intra in greva generala.
Presedintele... mai mult
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 15:40
Sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati au inregistrat conflictul de interese la Inspectoratul Teritorial de Munca, dupa esuarea negocierilor salariale purtate cu patronatul, iar concilierea va avea loc saptamana viitoare, informeaza NewsIn."Conflictul de interese de la ArcelorMittal Galati a fost inregistrat miercuri, pe 26 ianuarie, iar etapa concilierii se va desfasura pe data de 2 februarie, la ora 10.00", a declarat, vineri, directorul Inspectoratului Teritorial de Munca din Galati, Ionel Petrea.
Organizatiile sindicale din combinatul siderurgic galatean au declansat conflictul de munca dupa ce negocierea contractului colectiv de munca aplicabil in companie in 2011 a esuat, patronatul si sindicatele nereusind sa ajunga la un acord in privinta cresterii salariale asteptate in acest an.
Liderii sindicali au cerut majorarea cu 15 procente a lefurilor, insa patronatul a oferit jumatate.
"In timpul ultimei sedinte de negociere la contractul colectiv de munca pentru anul 2011, managementul ArcelorMittal Galati a propus acordarea unei cresteri salariale de 7% + 15 lei pentru categoria muncitorilor, maistrilor si personalului TESA - executie, ceea ce reprezinta o crestere reala medie de aproximativ 8%.
Pentru categoria celor care ocupa functii de studii superioare s-a propus o crestere de 4% + un bonus mediu de 2%, ceea ce inseamna o crestere medie de 6%.
Oferta a fost respinsa de catre o parte a sindicatelor. Compania noastra este deschisa catre un... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 16:14
Organizatiile sindicale din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galat ameninta cu declansarea conflictului de munca in unitate, dupa ce negocierea contractului colectiv de munca aplicabil in 2011 a esuat, transmite NewsIn. Partile negociatoare nu s-au inteles in privinta cresterii salariale aplicabile in 2011 in combinat.
Liderii sindicali au cerut majorarea cu 15 procente a lefurilor, insa patronatul a raspuns ca nu poate sustine o crestere mai mare de 7 procente.
"Timpul legal de negociere a expirat fara ca partile sa ajunga la o intelegere, dupa solicitarea justificata a sindicatelor, legata de cresterea salariala", a declarat, miercuri, Mircea Scintei, presedintele FSS Metarom, federatia sub umbrela careia se afla majoritatea sindicatelor de pe platforma siderurgica ArcelorMittal Galati.
"In aceste conditii, patronatul a fost notificat de catre sindicate cu privire la crearea premiselor de declansare a conflictului de munca si, potrivit legii, patronatul trebuie sa raspunda in doua zile", a precizat Mircea Scintei.
Reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze. Saptamana trecuta, cu cateva zile inainte de esuarea negocierilor, administratia ArcelorMittal Galati a deschis o noua schema de plecari voluntare.
Salariatii, care vor putea parasi combinatul pana la mijlocul lunii martie, vor primi plati compensatorii cuprinse intre 25.000 si 30.000 de lei, precum si 6 pana la 24 de salarii compensatorii, in functie de vechime.
In prezent, in combinatul galatean... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 18:30
Sarcina probei in conflictele de munca va reveni reclamantului, si nu angajatorului asa cum prevde legislatia in vigoare, propunerea de modificare fiind cuprinsa in proiectul de modificare a Codului Muncii, obtinut de MEDIAFAX.Actualul Cod al Muncii prevede ca sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Proiectul de lege propune insa modificarea articolului 287 din Codul Muncii, astfel incat sarcina probei in conflictele de munca sa revina reclamantului. mai mult
Luni, 29 Noiembrie 2010, ora 17:40