Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ in cazul unei foste directoare din Ministerul Economiei, in prezent secretar general adjunct in cadrul Ministerului Transporturilor.
MAGDALENA NICULESCU, in prezent secretar general adjunct in cadrul Ministerului Transporturilor si fost functionar public de conducere in cadrul Ministerului Economiei, este acuzata de ANI ca, in calitate de director al Directiei Juridice si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, a avizat in anul 2018, trei Ordine ale Ministrului Economiei, prin care a fost nominalizata, in vederea alegerii ca administrator provizoriu al unei societati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, respectiv a prelungirii duratei mandatului de administrator provizoriu al societatii, pecum si in vederea alegerii de catre Adunarea Generala a Actionarilor in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii.
"In calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, persoana evaluata a incasat venituri totale in cuantum de 22.088 lei", precizeaza ANI, care adauga ca in acest caz este vorba despre un conflict de interese administrativ.
Potrivit ANI, Magdalena Niculescu a depus in apararea sa un punct de vedere scris. ...citeste mai departe despre "Fosta directoare din Ministerul Economiei, acuzata ca a avizat documente care i-au adus venituri de peste 22.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 09:52
Deputatii juristi au adoptat marti, cu majoritate de voturi, retragerea amendamentului lui Marton Arpad la Codul Penal, prin care era eliminata infractiunea de conflict de interese si inlocuirea ei cu prejudiciul de interes public.
Amendamentul lui Marton Arpad avea urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani".
Marton Arpad a declarat, in cadrul sedintei Comisiei Juridice de azi, ca renunta la acest amendament, deoarece "nimeni nu a inteles nimic".
"Eu renunt la acest amendament (...) pentru ca se pare ca nu a inteles nimeni nimic, desi eu am gasit si in dictionarul explicativ juridic, am gasit si in doctrina si ce inseamna prejudiciu si interesul public si ce ar insemna prejudiciul interesului public. Eu inteleg grija unora de a nu prejudicia interesul public prin astfel de formulari. Dar de aici pana la a enunta cum ca aceasta sintagma a fost introdusa aici pentru a se putea angaja rudele la cabinetele parlamentare este o cale lunga", a afirmat Marton Arpad.
Citeste si Deputatii desfiinteaza notiunea de conflict de interese: Ce alegi intre o ruda geniala si un prostalau care... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:34
Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la cabinet a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani.
Deputatii si senatori au adoptat propunerea, in cadrul sedintei de plen reunit, cu 275 voturi "pentru" si 22 de "abtineri".
Proiectul de modificare a Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor a fost depus de 4 deputati.
Mai exact, la art 32, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins: "Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani".
Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata "tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod Penal".
Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli "necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa".
Cei patru deputati care au depus propunerea legislativa sunt:... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 11:14
Patru deputati au depus, la Senat, o propunere legislativa care prevede ca nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care alesii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii 5 ani.
Modificarea se aplica Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor.
Mai exact, la articolul 32, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins: "Prin derogare de la art. 301 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu constituie conflict de interese angajarea la biroul parlamentar a persoanelor cu care senatorii sau deputatii s-au aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani".
Deputatii sustin, in expunerea de motive, ca propunerea legislativa a fost initiata "tinand cont de semnalarea unor neclaritati cu privire la posibilitatea interpretarii reangajarii personalului la cabinetele parlamentare ale deputatilor, in sensul existentei unui potential conflict de interese din perspectiva art. 301 din Cod Penal".
Initiatorii mai precizeaza ca propunerea legislativa este in acord cu prevederile Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa care impune instituirea de reguli "necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa".
Cei patru deputati care au depus propunerea legislativa sunt: Constantin Avram (ALDE), Marcel Ciolacu (PSD), Attila Korodi (UDMR) si Eugen Tomac (PMP).
Potrivit articolului 301 din Codul... mai mult
Duminica, 05 Martie 2017, ora 09:41
In ajunul definitivarii proiectului de descentralizare a administratiei romanesti, mai multe voci ale societatii civile avertizeaza asupra riscurilor pe care le presupune varianta de lege propusa de Guvern. Cel mai mare pericol este cresterea nivelului de coruptie, prin crearea unor conflicte de interese intre autoritatile locale si institutiile descentralizate. De asemenea, nu sunt de neglijat nici riscurile de a pierde fonduri importante la buget, in urma haosului pe care il va genera procesul de reorganizare.
Ultimele discutii pe marginea proiectului de descentralizare au fost purtate miercuri, in cadrul sedintei de guvern, iar saptamana viitoare, initiativa legislativa va fi prezentata in fata Parlamentului, pentru aprobare prin angajarea raspunderii Guvernului.
In cel de-al doisprezecelea ceas, mai multe organizatii care reprezinta societatea civila taxeaza lipsa de transparenta care a urmarit tot acest proiect pe care USL insista sa il implementeze in timp record.
"In expunerea de motive a proiectului de lege, se sustine ca principiile ce stau la baza proiectului de lege 'au fost supuse spre dezbatere publica nationala'. Aceste principii nu sunt insa reflectate nicaieri in documente, iar Sectiunea a 7-a din expunerea de motive dedicata 'Activitatilor de informare publica privind elaborarea si implementarea actului normativ' nu este completata. Avand in vedere ambitia intrarii in vigoare a acestei legi la 1 ianuarie 2014, este cu atat mai pregnanta lipsa... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 12:11
Managerul Sanatoriului de Nevroze Predeal, Simona Daniela Buricea, a comis o serie de infractiuni de conflict de interese, cum ar fi obtinerea de venituri de la patru firme unde era contabil-sef si de la Consiliul Local Busteni, unde era membru, dar si prin incredintarea directa a unor contracte catre firme unde fie sotul sau, fie tatal sau, erau implicati direct.
Acestea au fost descoperite in urma auditului Camerei de Conturi Brasov efectuat la sanatoriul Predeal. Infractiunile de interese sunt prevazute si pedepsite de articolul 235 din Codul penal.
Astfel, Camera de Conturi Brasov cerut plenului Curtii de Conturi aprobarea sesizarii de urmarire penala. Deocamdata, managerul sanatoriului din Predeal nu a putut fi contactat.
Manager la sanatoriu, contabil sef la firmele sotului si tatalui
Anul trecut, Simona Daniela Buricea a mai fost si contabil sef la firme in care erau implicate rude de-ale sale, incalcand prevederile legale.
Legea privind reforma in domeniul sanatatii spune ca functia de manager este incompatibila cu exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate, dar si ca reprezeinta un conflict de interese detinerea de catre manager de parti sociale, actiuni sau interese la societati comerciale care stabiliesc relatii comerciale cu spitalul unde persoana in cauza exercita functia de manager.
De asemenea, nu a respectat programul de lucru la sanatoriul Predeal, managerul unitatii avand, in acelasi timp, program... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 14:05
Cateva sute de edili au dezamagit increderea votantilor inca din primul an de mandat. Printre pacate se numara averile nejustificate, conflictele de interese si alte forme de incompatibilitate, dupa cum arata Agentia Nationala de Integritate (ANI).
Aproape 200 de consilieri locali, primari si presedinti judeteni au fost acuzati de ANI in perioada iulie 2012-iunie 2013, pentru lipsa de integritate in exercutarea functiei publice.
Dintre acestia, 125 de edili au fost gasiti in situatie de incompatibilitate, in timp ce 56 de alesi locali sunt acuzati de conflict de interese. De asemenea, ANI sesizeaza nereguli in declaratiile de avere semnate de 3 primari, un presedinte de CJ si un consilier general din Bucuresti.
Primari, vicepresedinti de CJ si consilieri generali, pe lista neagra a ANI
Printre cele mai recente cazuri sesizate de ANI se numara cel al primarului municipiului Buzau, Constantin Boscodeala, care in perioada 21 mai 2010 - 12 martie 2013 a detinut si calitatea de membru in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Aquafor Buzau.
Pe lista neagra a ANI a intrat si Nagy Iosif, vicepresedinte al Consiliului Judetean Covasna, care nu a renuntat la functia de administrator al firmei SC Prelucrarea lemnului Gerend, odata cu preluarea functiei publice.
In cursul acestei luni, Agentia Nationala de Integritate a mai constatat existenta starii de incompatibilitate in cazul consilierului judetean din cadrul C.J. Iasi, Dinu Apalavoaiei si al consilierului... mai mult
Luni, 22 Iulie 2013, ora 16:20
Majoritatea alesilor locali care si-au "cumparat" voturile oferind galeti, zahar si ulei, mai ales in mediul rural, au subjugat administratiile intereselor personale. Isi numesc copiii in functii, incheie contracte cu firme din familie sau au grija de "prieteni".
Ingrijorator este faptul ca numarul alesilor locali care incalca legea, pozitionandu-se in conflicte de interese sau varii incompatibilitati, este din ce in ce mai mare.
Un indicator fidel al modului in care numerosi alesi locali inteleg sa se ocupe de nevoile comunitatii care i-au adus pe functii este dat de statistica Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Astfel, aflam, din Raportul de activitate al institutiei, pentru perioada ianuarie-martie 2013, ca numarul alesilor locali aflati in incompatibilitate este de 132. Vorbim doar de cazurile descoperite de ANI si de cazurile ramase definitive, ca urmanre a faptului ca deciziile nu au fost contestate. Dintre cei 132 de incompatibili, 63 sunt consilieri locali, 15 sunt viceprimari si 12 sunt primari.
In aceeasi perioada, 15 alesi, 7 consilieri locali, 5 consilieri judeteni si 3 primari au fost gasiti in conflicte de interese. De-atunci, numarul acestor situatii creste continuu. De exemplu, azi- 14 iunie, ANI a faut publice alte patru cazuri de conflict de interese, fiind vorba de primari din mediul rural.
Afaceri cu banii primariei pentru bunastarea firmelor de familie
- Primarul comunei Hotarele (judetul Giurgiu), Marin Neagu. In calitate sa de... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 08:40
Cristian Busu, membru al Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea (FP), nu mai este in conflict de interese dupa ce tatal sau, Enache Busu, a fost revocat din functia de administrator al societatii Delfincom, controlata de Fondul Proprietatea, informeaza Newsin. "Incepand cu data de 10 ianuarie 2011, data la care Enache Busu nu mai detine functia de membru in Consiliul de Administratie al Delfincom SA Bucuresti, nu mai exista un conflict de interese in ceea ce il priveste pe Cristian Busu, membru in Comitetul Reprezentantilor al Fondul Proprietatea SA", potrivit unui comunicat transmis joi Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Actionarii Delfincom au revocat Consiliul de Administratie intr-o sedinta din 10 ianuarie 2011.
In prospectul de listare al Fondului Proprietatea se mentiona ca pot exista conflicte de interese in cazul a trei membri ai Comitetului Reprezentantilor, respectiv Bogdan Dragoi, Monica George-Maurer si Cristian Busu, deoarece acestia sunt membri in CA al unor societati comerciale.
Fondul Proprietatea a anuntat, miercuri, ca secretarul de stat din Ministerul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a demisionat, din 3 ianuarie, din Consiliul de Administratie al companiei Hidroelectrica, astfel ca nu mai exista conflict de interese privind calitatea sa de presedinte al Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea. mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 23:52