Un inalt oficial sud-coreean a afirmat ca in Coreea de Nord se estimeaza ca ar exista mai mult de 60 de arme nucleare, aceasta fiind prima reactie publica a Seulului in legatura cu arsenalul nuclaear detinut de tara vecina.
Ministrul Unificarii din Coreea de Sud Cho Myoung-gyon a declarat luni in fata parlamentului ca estimarile privind arsenalul nuclear din Coreea de Nord, ar fi intre 20 si 60 de bombe. El a raspuns la o intrebare a unui parlamentar, spunand ca informatiile provin de la seviciile de informatii. Serviciul National de Informatii, principala agentie de spionaj din Coreea de Sud, nu a comentat informatia, relateaza AP.
Cho ar fi dezvaluit neintentionat informatiile. Ministerul Unificarii a transmis marti ca declaratiile lui Cho nu inseamna ca tara sa ar accepta Coreea de Nord ca stat nuclear, sugerand ca eforturile diplomatice ale Seulului de a determina nordul sa renunte la programul sau nuclear vor continua.
Evaluarea sud-coreeana cu privire la arsenalul nordic nu este mult diferita de estimarile civile din afara bazate in mare masura pe cantitatea de materiale nucleare despre care se crede ca Nordul a produs-o.
Conform rapoartelor guvernului sud-coreean, se crede ca Nordul a produs 50 de kilograme de plutoniu armat, suficient pentru cel putin opt bombe. Cercetatorii de la Universitatea Stanford, inclusiv fizicianul nuclear, Siegfried Hecker, care a vizitat instalatia de centrifugare din Coreea de Nord de la Nyongbyon in 2010, a declarat la... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 20:12
Summit-ul dintre cele doua Corei de la Phenian a marcat un moment istoric: liderul Kim Jong Un a acceptat sa inchida definitiv si cu martori straini situl de teste balistice Tongchang-ri.
Anuntul a fost facut miercuri de presedintele sud-coreean, Moon Jae-in, dupa intalnirea cu Kim.
"Nordul a acceptat sa inchida definitiv situl de testare a motoarelor de racheta Tongchang-ri si instalatia de lansare a rachetelor, in prezenta unor experti din tarile interesate", a precizat Moon Jae-in.
Pe de alta parte, Kim Jong Un a spus ca va merge intr-o noua vizita la Seul "in viitorul apropiat".
Cei doi lideri au facut practic un pas spre pace prin semnarea unui acord militar comun care elimina amenintarea unui conflict.
"A inceput o era fara razboi (...) nordul si sudul au decis sa elimine toate amenintarile din intreeaga Peninsula Coreana", a subliniat Moon Jae-in.
"Nu va fi un drum usor inainte, vor exista provocari si incercari, dar cu cat mai multe depasim, cu atat mai puternici vom deveni (...) Nu ne temem de provocari viitoare", a spus si Kim, citat de The Guardian.
Acordul semnat "va deschide un nivel mai inalt pentru imbunatatirea relatiilor" dintre cele doua Corei, a adaugat Kim.
Totusi, Kim nu a mentionat niciodata denuclearizarea in discursul sau, subiect atins doar de omologul sau din Sud, subliniaza sursa citata.
Summit-ul de la Phenian este a treia intalnire din acest an dintre Kim Jong Un si presedintele sud-coreean.
Citeste si:
Donald... mai mult
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 07:08
Drew Kelly este un fotograf din Coreea de Nord, care a gasit o utilitate aparte a Instagram si a aplicatiei VSCOCam. Nu foloseste platformele pentru a distribui poze cu mancarea de la pranz, ci pentru a arata publicului o fata a Coreei de Nord pe care nu o cunoastem.
Majoritatea oamenilor au o multime de preconceptii despre tara condusa de Kim Jong Un, care starneste numeroase controverse si conflicte prin actiunile sale. De la teste nucleare pana la atacuri cibernetice, evenimentele care au avut loc anul trecut au atras atentia lumii intregi, si nu intr-un sens pozitiv.
Totusi, Drew Kelly, care si-a petrecut ultimii trei ani ca profesor in Phenian, arata ca nu ai de ce sa te temi, atat timp cat ai o minte deschisa si respect fata de obiceiurile, oamenii si lucrurile nefamiliare.
Fotograful a folosit contul de Instagram pentru a infatisa viata obisnuita a coreenilor. Obiectivul, spune el, este de a face in asa fel incat sa fim parte la voiajul sau si de a vedea macar o parte din ce vede el.
Vezi AICI galeria FOTO care te va fascina! ...citeste mai departe despre "Saracia si comunismul din Coreea de Nord, vazute prin filtre de Instagram" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 11:47
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat marti ca a raspuns la invitatia omologului sau nord-coreean, Ri Yong Ho, care se afla la Moscova, si ca va vizita Coreea de Nord in viitor.
Lavrov a declarat, in urma discutiei cu Ri Yong Ho, ca nu exista inca o intalnire programata intre presedintele rus Vladimir Putin si liderul nord-coreean suprem Kim Jong-Un, informeaza Reuters.
Acesta a adaugat ca Rusia saluta solutionarea problemelor din Peninsula Coreeana si ca sustine relatia dintre Coreea de Nord si Statele Unite.
Aflat intr-o vizita oficiala la Moscova, ministrul nord-coreean de Externe a declarat ca situatia din Peninsula Coreeana si evenimentele internationale demonstreaza ca Rusia si Coreea de Nord au nevoie de o relatie bilaterala mai puternica.
Recent Kim Jong-Un i-a transmis presedintelui Chinei, Xi Jinping, in cursul vizitei la Beijing, ca va accepta reluarea negocierilor multilaterale pe tema programelor nuclear si balistic. La negocierile multilaterale, care au fost intrerupte in anul 2009, participa Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Rusia si Japonia.
Citeste si Rusia a incercat sa medieze conflictul dintre cele doua Corei. Phenianul averizeaza: Un razboi nuclear poate interveni in orice moment ...citeste mai departe despre "Rusia il trimite pe Lavrov in Coreea de Nord" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Aprilie 2018, ora 15:08
Vicepresedinte american Mike Pence, aflat in vizita in Chile, a cerut miercuri Braziliei, Peru, Chile si Mexicului sa rupa legaturile cu Coreea de Nord, adaugand ca "toate optiunile" sunt pe masa in ceea ce priveste criza nord-coreeana, relateaza Reuters.
"Statele Unite acorda o mare importanta izolarii diplomatice in curs a regimului Kim Jong-un si cerem astazi ferm autoritatilor din Chile, Brazilia, Mexic si Peru sa rupa toate legaturile diplomatice si comerciale cu Coreea de Nord", a spus Pence intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele chilian Michelle Bachelet.
Presedintele american Donald Trump a avertizat saptamana trecuta Phenianul ca SUA vor trece Coreea de Nord prin "foc si furie de o maniera nemaivazuta in lume" daca isi va pune in practica planurile de a lansa rachete spre Guam.
Dupa declaratiile lui Trump, liderul de la Phenian a anuntat marti ca suspenda proiectul nord-coreean de lansare de rachete catre Guam, principalele tari implicate in acest dosar dand semne ca doresc o detensionare a situatiei actuale din Peninsula Coreeana.
Pence a adaugat in conferinta de presa ca exista motive de speranta in legatura cu situatia din Coreea de Nord.
"Administratia noastra a primit sprijinul natiunilor din intreaga lume si, asa cum a afirmat si presedintele Trump in aceasta dimineata, incepem sa vedem progrese in rezolvarea crizei nord-coreene", a mai spus Mike Pence. ...citeste mai departe despre "Vicepresedintele american Mike Pence cere tarilor... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 22:59
Premierul sud-coreean Lee Nak-Yon a declarat, miercuri, ca tara sa ar trebui sa ia in considerare introducerea de submarine alimentate cu energie nucleara, pentru a face fata amenintarilor in crestere din partea Coreei de Nord, dar a respins ideea de a detine arme nucleare, relateaza agentia Yonhap.
"Daca spunem ca vom avea arme nucleare in timp ce avem obiectivul denuclearizarii Coreei de Nord, vom submina justificarea cererii noastre de denuclearizare si accelerarea continua a situatiei negative privind armamentul nuclear in nord-estul Asiei. Dar submarinele nucleare sunt o alta problema. Este timpul sa ne gandim la introducerea submarinelor nucleare", a declarat Lee.
Foto:By Chief Mass Communication Specialist David Rush - http://www.navy.mil/view_photos_top.asp, Public Domain, Link
Premierul sud-coreean sustine ca Statele Unite si Coreea de Sud impartasesc aceeasi abordare in privinta Coreei de Nord, respingand informatiile potrivit carora Coreea de Sud ar putea fi marginalizata de SUA si alte state-cheie in eforturile de a rezolva criza.
"Este adevarat ca situatia este foarte grava. Aceasta este o situatie care era inimaginabila in trecut. Nu va fi usor ca presedintele Kim Jong-un sa continue sa se joace cu focul, daca vrea sa pastreze sistemul pe care il conduce. SUA pot pregati optiuni militare, dar nu va fi o decizie usoara de a le pune in practica", a mai spus Lee Nak-Yon.
Tensiunile in ceea ce priveste criza nord-coreeana s-au intensificat dupa ce... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 19:00
Fortele nord-coreene vor efectua un nou test nuclear "in orice moment si in orice loc" decis de regimul de la Phenian, a anuntat un oficial nord-coreean, care a mai avertizat ca regimul este "pregatit sa raspunda la orice optiune aleasa de SUA".
"Masurile planuite pentru consolidarea fortelor nucleare vor fi luate in mod consecutiv si succesiv in orice moment si orice loc decis de conducerea suprema a tarii", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Phenian, folosind numele oficial al statului stalinist, Republica Democratica Coreea, relateaza France 24.
Regimul de la Phenian a efectuat cinci teste nucleare in ultimii unsprezece ani si exista indicii solide ca ar putea in curand dezvolta o racheta capabila sa fie echipata cu un focos nuclear care sa ajunga pana in Statele Unite.
La mijlocul lunii aprilie, Institutul SUA-Coreea din cadrul Universitatii Johns Hopkins a anuntat ca regimul nord-coreean se pregateste sa efectueze un nou test nuclear la baza de la Punggye-ri, dupa ce analiza mai multor imagini din satelit a indicat o intensificare a activitatii in incinta poligonului de teste nucleare.
Un nou test nuclear ar putea atrage riposta militara a Administratiei Donald Trump, iar un atac american asupra Coreei de Nord risca sa genereze replici in Coreea de Sud si in Japonia, provocand un conflict regional de amploare.
Referindu-se la testele balistice si nucleare si la amenintarile regimului stalinist din Coreea de Nord, condus de... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:02
Coreea de Nord a renuntat la acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud, dupa noile sanctiuni impuse regimului de la Phenian de catre Consiliul de Securitate.
Coreea de Nord "abroga toate acordurile de neagresiune dintre Nord si Sud", a declarat "Comitetul pentru reunificare pasnica din Coreea", intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala KCNA, potrivit Mediafax.
Mai mult, Phenianul a amenintat ca va denunta incepand de luni acordul de armistitiu care a pus capat razboiului Coreei din 1953, amenintand cu spectrul unui "razboi termonuclear" si avertizand Statele Unite ca se expun unui "atac nuclear preventiv".
China a intervenit dupa aceste declaratii si a solicitat "calm si retinere" pentru a nu escalada si mai mult conflictul.
"China le cere tuturor partilor vizate sa isi pastreze calmul, sa dea dovada de retinere si sa se abtina de la orice actiune care ar putea agrava tensiunile", a declarat Hua Chunying, purtatoarea de cuvant a diplomatiei chineze.
Principalul pact de neagresiune a fost semnat in 1991. Acesta stipula ca cele doua tari sa isi rezolve pe cale pasnica diferendele si sa evite confruntarile militare accidentale.
De asemenea, Coreea de Nord a notificat "Sudul ca va intrerupe imediat telefonul rosu dintre Nord si Sud", infiintat in 1971. Phenianul a amenintat in numeroase randuri cu intreruperea comunicatiilor intercoreene si a pus in aplicare amenintarea de doua ori, potrivit Ministerului sud-coreean al Reunificarii.
Regimul... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 13:55
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat 2013 ca fiind anul unei schimbari "radicale" din punct de vedere al economiei tarii sale. Printre masuri se numara modificarea legislatiei privind investitiile straine.
Aceasta miscare a regimului de la Phenian ar pregati practic deschiderea tarii pentru investitorii straini, conform cotidianului Frankfurter Allegemeine Zeitung, citat de Spiegel Online International.
"Vor sa se deschida in cursul acestui an", a declarat unul din economistii implicati in acest proiect. Acesta nu a dorit sa-si publice identitatea, dar, potrivit FAZ, lucreaza la o prestigioasa universitate din Germania si a fost in trecut consilier pentru alte guverne din Asia.
Economistul a comentat ca tara este interesata in primul rand sa-si modifice legile privind investitiile straine.
Coreea de Nord nu doreste totusi sa urmeze modelul Chinei, in care au fost create zone economice speciale pentru investitorii straini, ci, "mai degraba, (n.r. nord-coreenii) sunt interesati de modelul vietnamez, in care anumite companii au fost selectate pentru a primi aceste investitii", a afirmat sursa FAZ.
Schimbarile din Coreea de Nord, problematice pe fondul rezistentei armatei
O astfel de schimbare ar fi revolutionara pentru Coreea de Nord, a carei economie a avut puternic de suferit din cauza izolarii impuse de regimul politic de pana acum.
Chiar si discursul de Anul Nou al lui Kim Jong Un reprezinta o noutate, in conditiile in care ultimul discurs... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 09:27