Ministrul chinez al apararii, Wei Fenghe, a criticat duminica SUA pentru sprijinul pe care il acorda Taiwanului, pe care Beijingul il considera drept provincie renegata si pentru operatiunile pe care le efectueaza in Marea Chinei de Sud, pe care guvernul chinez o revendica aproape in totalitate, potrivit Reuters si Radio Canada.
Exprimandu-se intr-un forum anual asupra securitatii in Asia, Wei Fenghe a subliniat totusi ca un conflict militar potential intre SUA si China, implicate deja intr-un conflict comercial, ar fi un dezastru.
El a facut aceasta declaratie a doua zi dupa un discurs al secretarului american al apararii, Patrick Shanahan, care in fata aceleiasi audiente a lasat sa se inteleaga ca responsabila de seria de activitati destabilizatoare in Asia ar fi China. Seful Pentagonului i-a invitat pe aliatii Washingtonului in regiune sa-si sporeasca cheltuielile in materie de securitate.
Washingtonul, care contesta ambitiile teritoriale ale Beijingului, si-a inmultit de anul trecut operatiunile maritime in stramtoarea Taiwan, afirmand ca apara libertatea navigatiei si respectarea dreptului international.
SUA sunt principalul sustinator si furnizor de arme al insulei autonome, chiar daca intre ele nu exista nicio legatura oficiala.
"Nicio tentativa vizand sa scindeze China nu va reusi. Orice interferenta in problema Taiwanului este sortita esecului", a spus Wei Fenghe in cursul Dialogului Shangri-La.
Imbracat in uniforma militara, el a adaugat ca... mai mult
Duminica, 02 Iunie 2019, ora 22:42
Donald Trump si Xi Jinping au declarat sambata armistitiu in conflictul lor comercial, suspendand aplicarea unor noi taxe vamale asupra importurilor din China, la finalul unei intalniri de la Buenos Aires, relateaza AFP.
Cei doi presedinti "au ajuns la un acord pentru a pune capat aplicarii de noi taxe vamale", a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, in cadrul unei conferinte de presa, dupa dineul de lucru de peste doua ore al liderilor celor doua state si al consilierilor lor.
Ministrul adjunct al comertului Wang Shouwen a precizat ca Washingtonul va renunta sa majoreze, asa cum era prevazut, de la 10% la 25% taxele vamale pentru produse importate din China in valoare de 200 de miliarde de dolari - jumatate din total - incepand de la 1 ianuarie 2019.
Casa Alba a anuntat insa ca aceasta decizie nu este decat suspendata, pentru o perioada de 90 de zile.
Daca cele doua tari nu vor reusi in acest interval sa se inteleaga asupra unor "schimbari structurale" in relatiile lor comerciale, in special in ceea ce priveste transferurile "fortate" de tehnologie si proprietatea intelectuala, "drepturile vamale de 10% vor fi majorate la 25%", potrivit unui comunicat al presedintiei americane.
Washingtonul mai anunta si ca Beijingul s-a angajat sa cumpere o cantitate "inca nedefinita, dar foarte substantiala" de produse americane, pentru a reduce enormul dezechilibru comercial intre cele doua tari.
In special, China va incepe "imediat" sa cumpere produse... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 10:46
Razboiul comercial dintre Statele Unite ale Americii si China s-a limitat doar la taxe vamale, dar, uneori, exista si alte arme care pot rani grav adversarul, conform BBC Mundo.
SUA si China, cele mai mari economii din lume, au amenintat ca vor continua sa isi impuna taxe pentru produse, in contextul unei escaladari a conflictului ce nu da semne de relaxare.
Confruntarile se produc intr-un moment de incertitudine in privinta negocierilor nucleare dintre SUA si Coreea de Nord si, in acest context, Donald Trump a atribuit stagnarea acestora Chinei, principalul aliat al regimului nord coreean.
"Sunt taxele vamale doar varful icebergului? Care sunt armele pe care le are Xi Jinping pentru a-l confrunta pe Trump, in afara de taxe?", intreaba BBC Mundo.
1. Complicarea "vietii" companiilor din SUA
Daca este vorba despre ingreunarea vietii unei companii, acest lucru poate fi facut pe mai multe cai, cum ar fi, de exemplu, crearea de dificultati la vama, complicarea reglementarilor, cresterea costurilor.
"China are istorie in privinta acestui tip de comportament si este clar o preocupare pentru afacerile americane", a declarat pentru BBC Mundo Mary Lovely, profesor de Economie la Universitatea Siracusa si cercetator la Peterson Institute for International Economics.
"Desi a existat o serie de rapoarte privind acest tip de bariere impotriva firmelor americane, nu exista motive sa credem ca acest lucru se va intampla la scara larga, cel putin nu deocamdata. Pentru... mai mult
Miercuri, 01 August 2018, ora 15:55
Escaladarea tensiunilor comerciale intre marile puteri economice mondiale si amenintarea revenirii protectionismului risca sa compromita cresterea solida a comertului mondial, preconizata la 4,4% in acest an, a avertizat joi directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo.
Timp de un deceniu dupa criza financiara, ritmul de crestere a comertului mondial a fost unul modest, cu un avans mediu de 3% pe an.
Insa anul trecut, comertul mondial a crescut cu 4,7%, mult peste estimarile initiale privind un avans de 3,6%, urmand ca in acest an sa inregistreze o crestere de 4,4%, urmata de un avans de 4% in 2019, transmite AFP.
"Cresterea puternica a comertului pe care o inregistram in prezent va fi vitala pentru a sustine cresterea si relansarea economica precum si pentru a sustine crearea de locuri de munca.
Totusi, aceste progrese importante ar putea fi rapid compromise daca guvernele recurg la politici comerciale restrictive, in special in contextul masurilor si contramasurilor care ar putea conduce la o escaladare imposibil de gestionat", a declarat directorul general de la OMC, Roberto Azevedo.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au amenintat reciproc cu impunerea unor tarife vamale in valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat nastere la ingrijorari ca Washingtonul si Beijingul ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale.
Economistii OMC au imbunatatit... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 15:24
Liderii militari din Statele Unite au decis sa se implice si mai mult in disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud luand o decizie care va inflama situatia deja tensionata dintre Washington si Beijing.
Trupe de comando si avioane de lupta vor fi mentinute in bazele militare din Filipine cu scopul de a intari pozitia aliatilor din Asia de Sud-Est in fata manifestarilor tot mai agresive ale Chinei din ultimii ani, anunta Military Times.
Anuntul privind detasarea unui important numar de personal militar in bazele din Filipine a fost facut joi de secretarul american al Apararii, Ashton Carter, intr-o conferinta de presa sustinuta cu omologul sau filipinez, Voltaire Guzman.
Carter a dezvaluit si ca navele militare americane opereaza deja misiuni de patrulare in Marea Chinei de Sud impreuna cu cele ale fortelor navale filipineze.
Este o miscare la care Statele Unite nu au mai recurs de multi ani impreuna cu aliatii asiatici, dar Carter sustine ca misiunile de patrula "nu reprezinta o provocare la adresa Chinei, ci un mod de calma situatia in regiune".
In plus, trupele deja implicate in exercitiile de lupta Balikatan din Filipine vor stationa pana la sfarsitul acestei luni la baza militara Clark Air, desi exercitul comun americano-filipinez ia sfarsit pe 15 aprilie, urmand ca de luna viitoare mai multi soldati americani sa ii inlocuiasca.
Acest lucru inseamna ca, in acest moment, in Filipine sunt detasati 200 de militari americani, printre care si multi membri... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 16:00
2Nava de razboi lansatoare de rachete USS Lassen s-a apropiat, marti, la mai putin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construieste in Marea Chinei de Sud, a anuntat un responsabil american din Ministerul Apararii.
USS Lassen a navigat, marti dimineata, ora locala, in apele care inconjoara cel putin una dintre aceste insule revendicate de China in arhipelagul Spratley, cu riscul de a declansa reactia Beijingului, a spus responsabilul pentru AFP.
China considera drept ape teritoriale zona de 12 mile nautice in jurul acestor insule artificiale construite pe insulite, dar SUA resping aceasta revendicare, estimand ca China nu-si poate construi astfel o suveranitate asupra acestor ape strategice.
"Noi operam ca de obicei in Marea Chinei de Sud si vom naviga in apele internationale cand dorim", sustinuse anterior responsabilul american.
Rectia Chinei
Autoritatile chineze au monitorizat, urmarit si avertizat nava de razboi americana USS Lassen,... citeste mai departe despre "Noi tensiuni intre SUA si China. Nava de razboi americana, in apele teritoriale ale insulelor revendicate de chinezi" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 08:46
Scandalul insulelor artificiale amenajate ca baze militare de Beijing in Marea Chinei de Sud ameninta sa se transforme intr-o confruntare mult mai dura intre China si Statele Unite.
Intentia Washingtonului de a trimite in regiune nave de razboi a starnit reactii de furie la Beijing si, chiar daca guvernul chinez nu a reactionat public pe canalele oficiale, presa de partid a infierat cu rapiditate amestecul american in scandalul regional din Marea Chinei de Sud, arata ziarul The Guardian.
Actiuni provocatoare
Timp de un an, China si-a consolidat pozitia militara in Marea Chinei de Sud, construind si amenajand sub forma de baze militare mai multe insule artificiale din Arhipelagul Spratly, o zona din largul marii revendicata de alte 5 state din regiune.
Oficialii de la Washington au somat China in repetate randuri sa stopeze operatiunile din zona, considerandu-le un pericol la adresa libertatii de navigatie, in conditiile in care aceasta este traversata de unul din importantele trasee comerciale maritime.
Acum, oficialii americani sunt decisi sa trimita in zona mai multe nave militare pentru a observa si tine sub control situatia, iar anuntul lor se dovedeste greu digerabil pentru liderii comunisti de la Beijing.
Un editorial din ziarul Global Times, publicatie apropiata de cercurile puterii din China, infiereaza actiunile coercitive ale Washingtonului.
"China nu trebuie sa tolereze atitudinea agresiva a Statelor Unite de a viola apele adiacente si... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:58
5Oficialii de la Beijing au anuntat ca vor termina in curand amenajarea insulelor artificiale ridicate in Marea Chinei de Sud.
Masura ar putea calma pentru moment spiritele inflamate de instalarea unor avanposturi militare chineze in apropierea uneia dintre cele mai frecventate rute maritime din lume.
"Amenjarea constructiilor facute de China pe recifurile din arhipelagul Spratly va fi gata in cateva zile", a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Lu Kang, relateaza Bloomberg.
Arhipelag fierbinte
China face un pas inapoi renuntand sa amenajeze intreaga suprafata de 809 hectare de teren rezultata in urma construirii mai multor insule artificiale intr-o portiune din Marea Chinei de Sud revendicata de China, Vietnam, Filipine si Taiwan.
Din decembrie 2014 si pana in prezent, chinezii au reusit totusi sa amenajeze aproximativ 600 de hectare de teren pe care Beijingul intentioneaza sa amplaseze mai multe baze militare.
Secretarul american de stat al Apararii, Ashton Carter, a somat recent Beijingul sa opreasca procesul de construire si amenajare a bazelor militare pe insulele artificiale din arhipelagul Spratly.
Reactia Ministerului de Externe din China vine inainte de intrunirea comisiei de dialog economic strategic a celor doua tari, programata pentru 23-24 iunie la Washington si a vizitei presedintelui Xi Jinping in Statele Unite, din luna septembrie.
Generalul Fan Changlong, al doilea om din Statul Major al Chinei, dupa presedintele... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 12:11
Tot mai multe voci sustin ca disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud pot declansa un nou razboi mondial. Experti si investitori americani urmaresc cu atentie aspectele politice, militare si economice ale conflictului din Marea Chinei de Sud, in vreme ce altii incearca sa demonstreze ca temerile sunt exagerate.
SUA si China schimba, in ultima perioada, cuvinte grele pe marginea proiectului Beijingului de constructie de insule artificiale pe care sunt create instalatii militare, in Marea Chinei de Sud, scrie Voice of America.
Secretarul american al Apararii, Ash Carter, a afirmat, sambata, ca SUA se opun "oricarei alte militarizari" a teritoriilor disputate, in vreme ce unul dintre cei mai importanti oficiali din armata chineza a aparat constructia de insule artificiale in apele contestate. Revendicarea teritoriala este "justificata, legitima si rezonabila", a afirmat acesta.
Incident in Marea Chinei de Sud: Riscul unui razboi China-SUA, tot mai ridicat
In acelasi timp, ...citeste mai departe despre "Va declansa China un al treilea razboi mondial?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Iunie 2015, ora 10:50