Mai multe aeronave de mari dimensiuni care zboara dinspre Asia catre Europa au facut escala pe Aeroportul Henri Coanda, dupa ce Pakistanul si-a inchis spatiul aerian, informeaza Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
"Ca urmare a situatiei din Pakistan, care a condus si la modificarea rutelor de zbor pentru cursele aeriene de lung curier in zona, in aceasta seara (miercuri - n.red.) vor face escala pe Aeroportul Henri Coanda mai multe aeronave de mari dimensiuni care vin dinspre Asia catre Europa.
Acestea apartin companiilor Air France - KLM si British Airways. In acest moment sunt informatii ca patru aeronave de tip Boeing 777 (seriile 200 si 300) urmeaza sa aterizeze in cursul serii, pentru a efectua alimentarea cu combustibil, urmand sa decoleze apoi in scurt timp catre destinatia finala", au spus ieri reprezentantii CNAB.
Aceste opriri tehnice nu au incurcat in niciun fel activitatea obisnuita.
Pakistanul a anuntat ca isi inchide spatiul aerian "pana la noi ordine", a indicat miercuri Autoritatea Aviatiei Civile (CAA), dupa ce Islamabadul a declarat anterior ca a doborat doua avioane de vanatoare ale fortelor aeriene indiene, potrivit AFP.
O sursa apropiata CAA a indicat ca toate companiile aeriene au primit ordin sa-si "suspende operatiunile in Pakistan pana la noi ordine".
De partea indiana, cel putin cinci aeroporturi au fost, de asemenea, inchise si numeroase zboruri anulate, au indicat responsabili din domeniu sub acoperirea... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 08:24
Secretarul de Stat american Mike Pompeo si omologul sau chinez Wang Yi au avut niste schimburi de replici mai putin diplomatice, luni, la Beijing, la cateva zile dupa o adevarata denuntare a politicii chineze de catre vicepresedintele Statelor Unite, Mike Pence.
Aflat in trecere pe la Beijing, in urma unui turneu in Asia, in cadrul caruia s-a intalnit si cu presedintele nord-coreean Kim Jong-un, Pompeo a asistat la cum ministrul chinez de Externe i-a reprosat ultimele masuri adoptate de Washington, de la razboiul comercial la vanzarea de armament catre Taiwan.
"Aceste masuri dauneaza increderii reciproce si arunca o umbra asupra viitorului relatiilor chinezo-americane, ceea ce este intru totul contrar intereselor celor doua popoare", s-a plans Wang in fata jurnalistilor, la inceputul intalnirii cu omologul sau american.
"Noi cerem ca Statele Unite sa inceteze aceste actiuni rauvoitoare", a subliniat el, invitand cele doua tari sa coopereze pentru a evita sa "cada in conflict si confruntare".
La fel de direct, seful diplomatiei lui Donald Trump - care nu a fost primit de catre presedintele chinez Xi Jinping -, a recunoscut ca cele doua tari au "dezacorduri fundamentale".
"Suntem foarte ingrijorati de masurile adoptate de China si ma felicit ca pot sa discut azi despre asta, pentru ca este vorba despre o relatie extrem de importanta", a spus el.
Vizita lui Pompeo are loc la patru zile dupa un discurs in care Mike Pence a prezentat un adevarat rechizitoriu... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 17:27
Presedintele american Donald Trump se afla intr-un turneu de 13 zile in Asia, pe parcursul caruia va vizita cinci tari.
Cu aceasta ocazie, Trump va fi nevoit sa abordeze doua dintre cele mai mari probleme de pe agenda sa: criza nucleara cu Coreea de Nord si declinul influentei Statelor Unite in regiune, conform expertilor citati de publicatia americana The Hill.
Este cea mai lunga vizita efectuata de un presedinte american in Asia de la turneul de 12 zile al lui George H.W. Bush din 1991.
Trump are in fata un program plin, care include trei summituri internationale, precum si intrevederi cu cinci lideri regionali, printre care si premierul japonez Shinzo Abe.
La urmatoarele cinci lucruri ar trebui sa fim atenti pe parcusul turneului lui Donald Trump in Asia, conform sursei citate:
Programul nuclear al Coreei de Nord
Amenintarea nucleara dinspre regimul de la Phenian va domina atmosfera vizitei lui Trump in Asia de Est.
Consilierul lui Trump pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster le-a declarat joi jurnalistilor ca SUA se afla in criza de timp in ceea ce priveste descurajarea programului nuclear al Coreei de Nord.
Cel mai probabil, Trump va incerca sa constranga Beijingul sa faca un efort mai mare pentru a tine sub control tara vecina. Trump a indicat in trecut ca ar putea ingreuna accesul Chinei pe piata americana daca aceasta nu va lua masuri pentru a izola Phenianul.
Administratia Trump ia in consideare si reintroducerea Coreei de... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 16:38
Un conflict intre Statele Unite si Coreea de Nord ar avea un impact catastrofal, avertizeaza un inalt oficial american pe fondul tensiunilor ivite in Asia odata cu accelerarea programului nuclear al Phenianului.
"Ar fi cel mai cumplit conflict al generatiei noastre", a marturisit James Mattis, Secretarul apararii din SUA, conform revistei Newsweek.
"Regimul din Coreea de Nord are sute de baterii de artilerie si lansatoare de rachete in apropierea unuia dintre cele mai dens populate orase din lume: Phenian", a explicat oficialul american.
Regimul communist din Coreeea de Nord a efectuat mai multe teste de lansare a unor rachete capabile sa poarte incarcaturi nucleare, liderul Kim Jong Un amenintand sa ia la tinta Statele Unite.
In cursul saptamanii trecute, unul dintre liderii serviciilor de informatii din SUA a avertizat ca, lasat fara supraveghere, Phenianul ar putea dezvolta o arma capabila sa loveasca teritoriul american, lucru confirmat si de analizele expertilor din domeniul apararii.
"Presupunem ca, cu fiecare test desfasurat, vor deveni din ce in ce mai buni. Deja reprezinta o amenintare directa pentru SUA, dar nu vreau sa dau un termen pentru initierea unor masuri de raspuns.
Prefer sa nu vorbesc despre ce stim acum, pentru ca sunt unele lucru de care nici nord coreenii s-ar putea sa nu fie constienti", a specificat secretarul Apararii SUA.
La 50 de ani dupa razboiul care a impartit peninsula coreeana in doua, zona este iarasi in fierbere,... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 11:32
1Armata Chinei a modificat brusc modul de organizare a exercitiilor de lupta pe mare, pe care le deruleaza zilele acestea in Marea Chinei de Sud, zona in care tensiunile sunt in crestere. Au fost introduse pe neasteptate mai multe elemente care sa simuleze conditiile reale de lupta.
Exercitiile au debutat inca de pe 7 aprilie intr-o zona a Marii Chinei de Sud si includ pana si simularea conditiilor de razboi electronic (bruiaj radar/sonar, bruiaj rachete etc.), informeaza IB Times.
Un articol aparut in revista Armatei din China, PLA Daily, anunta ca navele implicate in exercitiul din marea Chinei de Sud au efectuat antrenamente cu simularea tuturor conditiilor de vreme, trageri la tinta si atacuri aeriene pentru a tine in forma pilotii militari.
"Am gandit situatii cat mai complexe care sa faca si mai periculoasa o confruntare cu inamicii, pentru a da realism mediului de lupta, asigurand o cale importanta de conlucrare intre fortele navale si cele aeriene", a explicat Tian Junqing, comandantul diviziei din Marea Chinei de Sud.
Flota va continua sa se antreneze in conditii de lupta continua, exercitiile incluzand si raiduri aeriene la joasa inaltime si alte tactici militare menite sa asigure coeziunea intre fortele navale, aeriene si alte unitati militare ale armatei chineze.
China reclama aproape 80% din Marea Chinei de Sud, inclusiv teritorii care fac obiectul unor dispute cu alte 5 tari din regiunea Asiei de Sud-Est.
Marea Chinei de Sud este un culoar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:23
Liderii militari din Statele Unite au decis sa se implice si mai mult in disputa teritoriala din Marea Chinei de Sud luand o decizie care va inflama situatia deja tensionata dintre Washington si Beijing.
Trupe de comando si avioane de lupta vor fi mentinute in bazele militare din Filipine cu scopul de a intari pozitia aliatilor din Asia de Sud-Est in fata manifestarilor tot mai agresive ale Chinei din ultimii ani, anunta Military Times.
Anuntul privind detasarea unui important numar de personal militar in bazele din Filipine a fost facut joi de secretarul american al Apararii, Ashton Carter, intr-o conferinta de presa sustinuta cu omologul sau filipinez, Voltaire Guzman.
Carter a dezvaluit si ca navele militare americane opereaza deja misiuni de patrulare in Marea Chinei de Sud impreuna cu cele ale fortelor navale filipineze.
Este o miscare la care Statele Unite nu au mai recurs de multi ani impreuna cu aliatii asiatici, dar Carter sustine ca misiunile de patrula "nu reprezinta o provocare la adresa Chinei, ci un mod de calma situatia in regiune".
In plus, trupele deja implicate in exercitiile de lupta Balikatan din Filipine vor stationa pana la sfarsitul acestei luni la baza militara Clark Air, desi exercitul comun americano-filipinez ia sfarsit pe 15 aprilie, urmand ca de luna viitoare mai multi soldati americani sa ii inlocuiasca.
Acest lucru inseamna ca, in acest moment, in Filipine sunt detasati 200 de militari americani, printre care si multi membri... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 16:00
2Stabilitatea geopolitica a Asiei este pusa la incercare de intentiile expansioniste ale Chinei si de manifestarile violente ale Coreei de Nord, iar situatia tensionata din regiune poate escalada oricand intr-un conflict.
In Marea Chinei de Sud situatia tinde sa se deterioreze rapid, dupa ce Beijingul a decis sa instaleze doua baterii de rachete antiaeriene pe una din insulele disputate cu Taiwanul si Vietnamul, in vreme ce un consilier militar de rang inalt din China avertizeaza asupra riscului unui razboi cu Phenianul, anunta Reuters si Business Insider.
Ape tulburi
Oficialii din Taiwan si un post de televiziune american au prezentat dovezi care arata ca Beijingul a instalat doua baterii antiaeriene pe insula Woody din arhipelagul Paracel, un teritoriu disputant intre China, Taiwan si Vietnam.
O confirmare in acest sens a venit si din partea purtatorului de cuvant al Ministerului Apararii din Taiwan, generalul David Lo, in vreme ce oficialii americani s-au aratat mai rezervati vorbind despre "o aparanta dispunere" a dispozitivelor militare in zona.
"In ceea ce priveste numarul limitat si necesar al echipamentelor defensive instalate pe aceste insule populate, acesta este in perfect acord cu dreptul la autoaparare la care China este indreptatita conform legislatiei internationale si nu ar trebui pus in discutie", a replicat ministrul de Externe chinez, Wang Yi.
Beijingul revendica cea mai mare parte a Marii Chinei de Sud, un traseu comercial maritim... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 12:15
Prinsa intr-un razboi rece cu Washingtonul pe tema conflictului izbucnit in fostul spatiu sovietic, Moscova avea nevoie de o moneda de schimb la periferia zonei sale de influenta.
Siria a parut alegerea perfecta, data fiind si pozitia antagonista a celor doua mari puteri militare in legatura cu sustinerea taberelor angrenate in razboiul civil din aceasta tara.
Interventia americana impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic a oferit momentul potrivit pentru Moscova de a se implica fatis in problema siriana, Kremlinul mizand probabil si pe asumarea unui rol de negociator in derularea procesului de pace intre Occident si regimul de la Damasc.
Aceasta ar oferi ocazia Rusiei sa solicite Statelor Unite o indepartare a influentei Washingtonului din imediata sa vecinatate.
O istorie bogata in gesturi "generoase"
Rusia se poate dovedi foarte generoasa cand vine vorba de colectia ei de mici vasali din regiunile separatiste create in diverse state apartinand spatiului exsovietic. In anii '90, Moscova a inghitit cu greu pastila amara a disparitiei URSS, dar nu a uitat sa finanteze gruparile separatiste din Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria.
Iar pe masura ce Rusia si-a revenit din punct de vedere economic, prezenta trupelor sale in aceste teritorii a crescut in mod direct proportional, o buna parte din bugetul Federatiei Ruse fiind sacrificat pentru a intretine guvernele separatiste din aceste teritorii vasale, observa analistii Stratfor.
Afacerea perfecta... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 19:10
Copia chinezeasca a Bancii Mondiale, AIIB, va tine prima Adunare Generala a membrilor fondatori, luna viitoare, scopul declarat fiind ca programul de creditare a investitiilor in infrastructura din Asia sa demareze pana la finalul anului.
China a intensificat efortul de a avea controlul asupra Bancii de Investitii in Infrastructura a Asiei, dubland participarea sa la capitalizarea institutiei de la 50 la 100 de miliarde de dolari, remarca fostul ministru al Apararii din Japonia, Yuriko Koike, intr-un editorial din Project Syndicate.
Pozitie ferma
Suma cu care China a suplimentat capitalul AIIB va creste automat si ratingul institutiei financiare.
In acelasi timp, Beijingul avea nevoie sa-si consolideze pozitia in interiorul structurilor de conducere ale bancii, dupa ce numarul tarilor fondatoare s-a dovedit mai mare decat cel anticipat.
Chiar si dublarea investitiei initiale nu asigura o majoritate pentru China insa, pentru 100 de miliarde de dolari, liderii de la Beijing spera-si sa faca jocurile in AIIB prin cele 30 de procente detinute din capitalul de lucru al institutiei.
Este cea mai mare suma pusa in joc de cele 57 de tari fondatoare, ceea ce, in mod normal, ar trebui sa asigure si dreptul de veto pentru China.
Rol incert
Aceasta subliniaza intrucatva si igrijorarea economistilor si analistilor internationali cu privire la rolul pe care il va juca banca internationala a Beijingului.
Va fi o banca a Chinei, pentru China sau va urmari un... mai mult
Joi, 28 Mai 2015, ora 17:12