Tribunalul Alba a motivat decizia prin care a declarat ilegala greva de avertisment de doua ore care trebuia sa aiba loc in 29 septembrie 2020 la societatea Star Transmission Cugir, parte a concernului german Daimler. Hotararea a fost luata in 28 septembrie si a fost executorie, chiar daca poate fi contestata cu apel.
Cei peste 1.000 de muncitori care lucreaza la fabrica nemtilor de la Cugir au mai multe revendicari care tin de majorari salariale, crearea unor conditii optime de desfasurare a muncii, crearea unei stari de echilibru si multumire in ceea ce priveste locul de munca, nivelul de salarizare, durata timpului si organizarea programului de lucru, sistemul de informare intre parti, regimul delegatiilor, raspunderea disciplinara etc. Sindicalistii au solicitat o majorare salariala de 27%, iar administratia societatii a oferit doar 3,5%. Oamenii primesc ceva mai mult decat salariul minim pe economie plus bonuri de masa. Muncitorii de la fabrica Mercedes din Cugir nu renunta la revendicari si au solicitat prezenta la negocierile viitoare si a unui reprezentant al Daimler din Germania.
Motivele de anulare a grevei
Chiar daca instanta a constatat ca aceste revendicari permit, potrivit legislatiei, declansarea unei greve de avertisment, in final, a respins protestul din cauza unor probleme tehnice. Unul dintre motive a fost faptul ca pe tabelul cu semnaturi prezentat de sindicat numele sustinatorilor grevei de avertisment era sters.
"Instanta apreciaza insa... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 04:07
Marea Britanie a transmis, duminica, un indemn pentru calmarea tensiunilor dintre Iran si SUA ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani de catre o drona americana in Irak. Londra recomanda Teheranului sa iasa din propria izolare.
Qassem Soleimani reprezenta o "amenintare regionala" si SUA aveau "dreptul sa se apere", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab pentru Sky News duminica.
"Intelegem situatia in care s-au aflat, dar intensificarea tensiunilor reprezinta un risc si dorim acum sa vedem o dezescaladare si o stabilizare a situatiei. Un razboi nu este in interesul nimanui", a declarat ministrul. El a subliniat necesitatea "unei cai care sa poata permite Iranului sa iasa din izolarea sa internationala".
Seful diplomatiei britanice a spus ca a avut o convorbire cu premierul irakian duminica dimineata, precum si cu presedintele irakian si intentioneaza sa discute si cu ministrul de externe iranian. Dominic Raab se va intalni de asemenea in zilele urmatoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care reprosase europenilor ca nu au fost "destul de utili" cum ar fi trebuit in acest caz.
Premierul Boris Johnson, care urmeaza sa se intoarca duminica din vacanta sa in Caraibe, nu a comentat inca moartea lui Soleimani, o tacere criticata de opozitia laburista.
"Premierul este la comanda. Am fost in contact permanent in timpul vacantei de Anul Nou", l-a aparat duminica ministrul sau de externe.
Intensificarea tensiunilor in regiune a... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 13:40
Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca doua persoane cu functii de conducere din sistemul medical s-au aflat in conflict de interese de natura administrativa.
Potrivit unui comunicat al ANI, Vasile Popescu, fost manager general din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta, s-a aflat in conflict de interese, in perioada octombrie - decembrie 2016, deoarece o asociatie, in cadrul careia sotia sa detinea calitatea de membru fondator si presedinte, iar fiica avea calitatea de membru fondator, a desfasurat operatiuni comerciale cu Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta.
De asemenea, in data de 3 martie 2017, in exercitarea calitatii de manager general, Vasile Popescu a incheiat si semnat cu aceeasi asociatie un protocol de colaborare in domeniul asistentei medicale de urgenta prespitaliceasca.
Conform ANI, Daniela Ceausescu, sef al Serviciului Administrativ din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie "Constantin Anastasatu" din comuna Mihaesti, judetul Valcea, s-a aflat in conflict de interese, deoarece a aprobat si semnat, in perioada octombrie 2016 - octombrie 2018, mai multe documente emise de catre Centrul Judetean de Aparatura Medicala Olt, institutie in cadrul careia sotul acesteia detinea calitatea de angajat. ...citeste mai departe despre "Doi manageri din sistemul medical, in conflict de interese: Legaturi financiare cu partenerii si copiii" pe Ziare.com mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 09:56
Fortele proturce au blocat, duminica, principala autostrada care leaga estul si vestul teritoriului sirian kurd, izoland astfel orasul Kobani, relateaza cnn.com, citat de news.ro.
Catre Kobani, unde sunt trupele americane, este blocata acum principala cale - si posibil singura.
Mai multe transportatoare blindate pentru trupe au fost vazute de reporterii CNN pe autostrada M4, intre Tal Tamr si Ain Issa, parcate pe marginea drumului. Acestora li s-au alaturat alte vehicule blindate, parcate la zece metri de sosea.
Pe de alta parte, un oficial american a declarat ca fortele SUA din Siria sunt pregatite sa se retraga, dar inca nu au prinit un ordin in acest sens. El a precizat ca situatia din nord-estul Siriei se deterioreaza rapid si a confirmat ca fortele proturce, intre care se numara si extremisti, au avansat pe autostrada M4 si au stabilit mai multe puncte de control. Oficialul a mentionat ca fortele poarta uniforme ale Fortelor Democrate Siriene (SDF) si ucid civili pe autostrada. Fortele americane si SDF nu mai controleaza liniile de comunicare.
"Fortele americane risca izolarea si exista un risc ridicat de confruntari intre proturci si fortele americane, daca Turcia nu va inceta imediat sa avanseze", a adaugat oficialul.
Secretarul american al Apararii: Fortele turce par sa fi comis crime de razboi in nordul Siriei
Fortelor turce par sa fi comis crime de razboi in cursul operatiunii militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apararii de la... mai mult
Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:55
Yuval Noah Harari, cunoscut autor si profesor de istorie universala, sustine ca europenii traiesc acum cea mai pasnica era din istoria continentului, insa aceasta pace nu este apreciata de locuitori, este privita ca o banalitate. In cazul in care Uniunea Europeana s-ar prabusi, vechile conflicte vor fi dezghetate, crede Harari, iar un razboi intre Ungaria si Romania ar redeveni posibil.
"Adesea exista o prapastie intre asteptari si realitate. Mai ales in timpul unor revolutii, precum cele petrecute in aceasta zona a Europei, odata cu caderea comunismului, oamenii tind sa aiba asteptari prea mari. Si e aproape imposibil sa implinesti aceste asteptari - mai ales intr-o perioada scurta de timp. Si atunci, oamenii devin deziluzionati. Asta e valabil in general, de-a lungul istoriei omenirii", spune Yuval Noah Harari, intr-un interviu publicat in Dilema Veche.
"Fericirea oamenilor nu depinde neaparat de conditii exterioare. Fericirea depinde de asteptari, de relatia intre ce iti doresti si ce ai. Dar, pe masura ce conditiile se amelioreaza, asteptarile cresc tot mai mult. Si oamenii pot ramine la fel de nemultumiti ca inainte chiar daca o duc, de fapt, mult mai bine.
Astazi, europenii trec prin cea mai pasnica era din istorie. Dar oamenii nu se gindesc decit rar la pace, pentru ca o iau ca pe ceva banal, firesc, nu ca pe un dar pretios, obtinut anevoie. Ei se concentreaza mai ales pe dificultati economice, pentru ca pacea li se pare starea de normalitate.
Daca... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 16:00
Mai multe aeronave de mari dimensiuni care zboara dinspre Asia catre Europa au facut escala pe Aeroportul Henri Coanda, dupa ce Pakistanul si-a inchis spatiul aerian, informeaza Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB).
"Ca urmare a situatiei din Pakistan, care a condus si la modificarea rutelor de zbor pentru cursele aeriene de lung curier in zona, in aceasta seara (miercuri - n.red.) vor face escala pe Aeroportul Henri Coanda mai multe aeronave de mari dimensiuni care vin dinspre Asia catre Europa.
Acestea apartin companiilor Air France - KLM si British Airways. In acest moment sunt informatii ca patru aeronave de tip Boeing 777 (seriile 200 si 300) urmeaza sa aterizeze in cursul serii, pentru a efectua alimentarea cu combustibil, urmand sa decoleze apoi in scurt timp catre destinatia finala", au spus ieri reprezentantii CNAB.
Aceste opriri tehnice nu au incurcat in niciun fel activitatea obisnuita.
Pakistanul a anuntat ca isi inchide spatiul aerian "pana la noi ordine", a indicat miercuri Autoritatea Aviatiei Civile (CAA), dupa ce Islamabadul a declarat anterior ca a doborat doua avioane de vanatoare ale fortelor aeriene indiene, potrivit AFP.
O sursa apropiata CAA a indicat ca toate companiile aeriene au primit ordin sa-si "suspende operatiunile in Pakistan pana la noi ordine".
De partea indiana, cel putin cinci aeroporturi au fost, de asemenea, inchise si numeroase zboruri anulate, au indicat responsabili din domeniu sub acoperirea... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 08:24
Presedintele rus Vladimir Putin i-a impartasit cancelarului federal german "profunda ingrijorare" a Moscovei dupa instaurarea in Ucraina a legii martiale, cerandu-i Angelei Merkel sa descurajeze Kievul in legatura cu orice actiune "negandita", a anuntat marti Kremlinul, intr-un comunicat.
Cei doi lideri de stat au avut o convorbire la telefon la initiativa partii germane, pentru a discuta despre "incidentul periculos" care a avut loc duminica in Marea Neagra, potrivit AFP.
In timpul acestei convorbiri cu Angela Merkel, Vladimir Putin "si-a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu decizia Kievului de a-si aduce fortele armate in stare de alerta si de a instaura legea martiala", se spune in comunicat.
Presedintele rus a denuntat "actiunile de provocare ale partii ucrainene si incalcarea grosolana a normelor de drept international de catre navele militare ale acesteia", subliniaza comunicatul.
De asemenea, Putin si-a exprimat "speranta ca Berlinul va putea influenta autoritatile ucrainene pentru a le descuraja in legatura cu ulterioare actiuni negandite", adauga textul comunicatului emis de Kremlin.
Duminica, paza de coasta rusa, subordonata Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat doua nave-vedeta si un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuza ca au intrat ilegal in apele teritoriale ruse in largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit in Marea Neagra in timp ce aceste nave incercau sa patrunda in stramtoarea... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 10:12
Partidul de guvernamant Lege si Justitie din Polonia (PiS) a propus un amendament legislativ miercuri, prin care renunta la reformele Curtii Supreme de Justitie, legi care se afla in centrul conflictului sau cu Uniunea Europeana privind standardele democratice.
In octombrie, Curtea Europeana de Justitie a somat Polonia sa suspende o reforma a Curtii Supreme, ceea ce a permis in mod efectiv partidului de guvernamant sa aleaga judecatorii de rang inalt.
O justificare a proiectului de modificare a legii Curtii Supreme a fost publicata miercuri pe site-ul parlamentului polonez: "Amendamentul reprezinta o executare a ordinului Curtii Europene de Justitie", relateaza Reuters.
Intr-o revizuire profunda a sistemului judiciar, reformele adoptate in iulie au obligat unii judecatori de rang superior sa se pensioneze anticipat. PiS a spus ca au fost necesare aceste schimbari pentru a face instantele mai eficiente, ignorand o serie de avertismente din partea UE de a renunta la aceste masuri.
Legea a redus varsta de pensionare a judecatorilor de la 70 de 65 de ani. De la punerea sa in aplicare, peste 20 de judecatori ai Curtii Supreme, aproximativ o treime din total, au fost fortati sa demisioneze.
Amintim ca CE a lansat, in luna iulie, procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza acestei legi, masura avand rolul de protejare a independentei justitiei poloneze.
"Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 12:45
Dupa cum este unanim cunoscut de catre toti actorii implicati in acordarea fondurilor europene, incepand cu institutiile europene si pana la autoritatile de management si organismele intermediare nationale, unul din principiile fundamentale in aceasta materie este acela al asigurarii unei bune gestiuni financiare, care presupune intrunirea a trei cerinte: economia, eficienta si eficacitatea creditelor.
De asemenea, o alta categorie de actori implicati, de aceasta data, in etapa utilizarii fondurilor europene, si anume beneficiarii, cunosc faptul ca, in numele principiului bunei gestiuni financiare, e posibil sa nu mai primeasca ori chiar sa fie obligati sa restituie fondurile primite, atunci cand autoritatile considera ca fondurile nu au fost folosite intr-un mod economic, eficient si eficace.
Se naste insa in unele situatii intrebarea cum se va aplica acest principiu, cu consecinta sistarii pe viitor a acordarii fondurilor sau chiar a restituirii acestora, atunci cand beneficiarii nu au nicio culpa in ce priveste nerespectarea cerintelor economiei, eficientei si eficacitatii ci, dimpotriva, culpa ar apartine chiar autoritatii care a acordat fondurile respective (nationala sau chiar comunitara)?
Se pot identifica alte principii de drept care sa ii protejeze pe beneficiarii fondurilor europene, chiar daca aceasta ar presupune o infrangere a principiului asigurarii unei bune gestiuni financiare?
In alte cuvinte, este acest principiu, al bunei gestiuni financiare,... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 10:30