Romania se confrunta cu o inflatie de doua ori mai mare decat nivelul considerat optim pentru acest indicator, iar acest lucru nu depinde de declaratiile autoritatilor, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, la o conferinta de profil.
"Inflatia loveste fara sa tina seama de ce spune Guvernul, ce spun companiile, ce vrea populatia. Loveste", a spus el, la conferinta "Upgrade Romania: Solutii pentru finantarea marilor proiecte de investitii ale Romaniei", organizata de trustul de presa DC Media Group.
El a aratat ca, din 2017, Romania se confrunta cu o inflatie de 4% - 5% in conditiile in care inflatia ideala este 2%.
"In lumea asta, din America pana in Japonia, s-a ajuns la o conventie, ca inflatia trebuie sa fie 2%, considerata optima. Nici mai mult nici mai putin. 2% este ca un pahar de vin bun baut dupa masa, care actioneaza ca intaritor. Dar un pahar, nu al doilea pahar. Iata ca noi, din 2017, bem doua pahare la masa, pentru ca inflatia ideala trebuie sa fie 2%, iar noi avem 4-5% incontinuu, luna de luna, pe an, pe 12 luni", a continuat Vasilescu.
Datele publicate de Eurostat pe 18 septembrie arata ca rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1% in august, stabila comparativ cu luna precedenta, si de 1,4% in Uniunea Europeana, de asemenea stabila comparativ cu luna precedenta, in timp ce Romania si Ungaria au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE.
Conform acestor cifre,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 15:47
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a crescut, de la 3,3% la 3,4%, prognoza pentru decembrie 2020, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
Isarescu a precizat ca inflatia de baza a accelerat, activitatea economica s-a intensificat, iar preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces.
In plus, guvernatorul considera ca inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu, chiar daca urmeaza doi ani electorali.
In mai, BNR a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si a marit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, in contextul in stimularea cererii interne peste potentialul economiei.
Joi, Isarescu a avertizat ca inflatia de baza a accelerat si exista, in continuare, conditii tensionate pe piata muncii.
"Exista aceasta problema, anume ca inflatia de baza a accelerat. Preturile sunt impinse in sus de o cerere in exces si exista o presiune si din cauza costurilor salariale. (...) Activitatea economica s-a intensificat in mod surprinzator. (...) Exista conditii tensionate pe piata muncii", a spus guvernatorul.
Isarescu a atras atentia ca tot consumul final este acea componenta care trage in sus activitatea economica. In plus, guvernatorul considera ca inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu.
"Inflatia va fi tinuta sub control pe termen mediu, chiar daca urmeaza doi ani electorali", a spus Isarescu.... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 11:57
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 4,2% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,3% pentru 2020, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa in care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.
BNR estima, in februarie 2019, o inflatie de 3% pentru finalul acestui an, respectiv de 3,1% pentru 2020.
Conform Bancii Centrale, rata anuala a inflatiei va continua sa se plaseze peste limita superioara a intervalului tintei pe parcursul anului 2019, pe fondul manifestarii socurilor de natura ofertei in prima parte a anului curent.
Ulterior, aceasta se va repozitiona si mentine in jumatatea superioara a intervalului tintei, ca urmare a epuizarii efectelor acestor socuri nefavorabile, dar si a persistentelor presiunilor inflationiste de la nivelul inflatiei de baza. mai mult
Vineri, 17 Mai 2019, ora 12:00
Cele mai recente evaluari confirma perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei, pe modelul de analiza pe sase luni, iar nivelul pe mai mult de doua trimestre si pe mai mult de sase luni, pana la opt trimestre, arata o coborare a acesteia, la finalul anului curent, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Liviu Voinea, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Cele mai recente evaluari confirma perspectiva plafonarii ratei anuale a inflatiei. Deci, am ajuns undeva la 5,4% acum, pe modelul pe sase luni arata o plafonare, iar nivelul pe mai mult de doua trimestre si pe mai mult de sase luni pana la opt trimestre arata o coborare a ratei inflatiei, la finalul anului curent. Daca acestea sunt estimarile noastre si avem incredere in ele, atunci de ce sa cresc dobanda cand eu am incredere ca inflatia va stagna si apoi va scadea. Pana unde si cat, vom vedea. Avem incertitudini, le recunoastem, dar nu inseamna ca ne-am oprit, ci ca evaluam ce am facut pana acum. Se pare ca a avut eficienta, din moment ce rata inflatiei Core2 ajustat a inceput sa scada. Toti ne raportam la aceasta cifra de 5 si ceva a inflatiei, dar ea este influentata foarte mult de ceea ce a fost in mai 2017, in iunie, iulie, august 2017, cand au fost luni cu rate ale inflatiei foarte scazute sau chiar negative. Asta inseamna, chiar daca nu vom avea inflatie lunara absolut deloc in lunile acestea, ar insemna sa stagneaza inflatia anuala. Inflatia luna de luna poate sa fie mica, dar... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 10:41
Partidul National Liberal respinge categoric afirmatia ca Banca Nationala ar fi vinovata pentru cresterea accelerata a inflatiei in Romania, a declarat vineri presedintele formatiunii, Ludovic Orban.
"Am aici tabelul oficial cu rata anuala a inflatiei in luna martie 2018. Rata inflatiei este calculata de Eurostat, iar in dreptul Romaniei rata inflatiei este 4%. Rata medie a inflatiei la nivelul Uniunii Europene este 1,5%. Dragnea ii minte cu nerusinare pe romani. (...) Domnul Dragnea face lista vinovatilor pentru faptul ca exista inflatie in Romania. Evident ca in capul listei asa-zisilor vinovati pune Banca Nationala a Romaniei. Pozitia clara a PNL - respingem categoric o astfel de afirmatie ca Banca Nationala ar fi vinovata pentru cresterea accelerata a inflatiei in Romania. BNR a folosit toate parghiile care sunt la dispozitia sa pentru a tine inflatia sub un anumit nivel. (...) Banca Nationala a Romaniei a facut tot ce a putut pentru a mentine leul la un nivel cat de cat acceptabil si pentru a impiedica prabusirea valorii monedei nationale. BNR a facut tot ceea ce trebuia facut pentru a impiedica inflatia, singura sursa de inflatie sunt politicile guvernamentale", a spus Orban, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca alti "vinovati" descoperiti de "propaganda" partidelor de la guvernare sunt Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.
"Dragnea incearca sa justifice cresterea pretului la utilitati, la energie, la gaze, prin faptul ca ne-a fost impus... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 17:25
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an si de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018.
Totodata, BNR a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019, a anuntat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
In luna mai, BNR a revizuit in scadere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflatia pentru finalul acestui an, si de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018. Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna iunie la 0,85%, cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, potrivit statisticilor oficiale.
"Presiunile acumulate pe plan intern incep sa transpara la nivelul preturilor de productie, odata cu disiparea influentei dezinflationiste a mediului extern.
Avem costuri salariale care se duc in sus. Avem o majorare o preturilor de productie", a spus Isarescu.
Majorarile de pret din sectorul energiei inverseaza traiectoria descendenta a dinamicii anuale a preturilor administrate, potrivit guvernatorului.
"Se observa cresteri importante ale preturilor din energie. Ultima luna din raport este iunie, nu a fost surprinsa cresterea din iulie", a afirmat Isarescu.
Citeste si:
In plina vara, in doua zile, pretul la energie a explodat. Celula de criza la ANRE, se ia in calcul plafonarea pretuluiFacturi din ce in ce mai mari la energie electrica: Curentul va continua sa se scumpeascaGuvernatorul... mai mult
Marti, 08 August 2017, ora 12:25
Inflatia este un fenomen monetar, dar a simplifica lucrurile pana la a spune ca este numai un fenomen monetar este categotic un lucru care nu ajuta, considera Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Relatia intre masa monetara si inflatie este clara. Ceea ce se neaga este semnificatia practica a acestei relatii.
Cred ca dezbaterea pe aceasta tema va fi interesanta. Am introdus inca din titlu si ideea de practica pentru ca dorim ca aceasta dezbatere sa nu ramana numai una teoretica, dorim sa faca un pas spre o intelegere a complexitatii fenomenului monetar", a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta organizata la sediul Bancii Nationale.
In ceea ce priveste relatia intre cresterea monetara si inflatia, de multe ori ele sunt corelate, considera Guvernatorul.
"Odata cu cresterea masei monetare cresc si preturile de productie. Si, de aici, ar putea veni o indemnare periculoasa: cresteti masa monetara ca sa stimulati productia! Probabil ca o crestre a masei monetare se duce mai degraba in preturi.
Apoi nu stim cum evolueaza circulatia banilor. A neglija viteza de circulatie a banilor inseamna sa negi un fenomen care apare frecvent dupa o perioada de inflatie. Se numeste remonetizare. Cresterea masei monetare odata cu cresterea inflatiei s-a intamplat si in Romania in ultimii ani", a mai adaugat acesta. mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 12:46
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, de la 2,8% la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%, ca urmare a majorarii TVA, potrivit Mediafax."Pentru finele acestui an calculele indica o inflatie de 7,8% spre 8%, poate undeva chiar peste 8% in acest an, urmand sa coboare ulterior.
Spre sfarsitul anului 2011, tot ca urmare a efectului de baza, deci dispar cele trei procente care se adauga in urma majorarii TVA, inflatia va intra in intervalul de variatie, in jur de 3%, si va ramane in apropierea acestui nivel", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa de prezentare a Raportului asupra inflatiei.
El a mentionat ca acesta este un scenariu bazat pe parametrii actuali si in care efectele de runda a doua sunt modeste.
In raportul detaliat al Consiliului de Administratie al BNR de miercuri era indicata o inflatie de 7,8% pentru finele acestui an si reincadrarea traiectoriei preturilor de consum pe o curba descendenta, ajungand in apropierea tintei de 3% la sfarsitul anului 2011. mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 11:52
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%.
Tintele de inflatie pentru acest an si 2011 au ramas aceleasi, de 3,5% plus/minus un punct procentual, respectiv 3% plus/minus un punct procentual, precizeaza Mediafax.
"Va fi si in ianuarie un impact negativ de la pretul petrolului. Am rectificat astfel semnificativ si prognoza pe acest an (...) Mai mult de o cincime din impactul inflationist provine dintr-o masura administrativa", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
El a mai aratat ca si la nivelul combustibililor, unde preturile se comporta rigid, va exista un impact similar celui de anul trecut.
Potrivit prognozei BNR, inflatia CORE 2 ajustat va scadea semnificativ in acest an, dar in 2011 va reveni la valori mai ridicate.
Isarescu a punctat ca la inceputul anului viitor este posibil ca inflatia sa intre sub intervalul de variatie tintit.
Rata anuala a inflatiei a coborat de la 6,3% in 2008 la 4,74% anul trecut, in contextul unei cresteri a preturilor cu 0,3% in decembrie fata de noiembrie, dar BNR a ratat tinta pentru al treilea an consecutiv.
mai mult
Vineri, 05 Februarie 2010, ora 11:42