Gazoductul care va lega Romania de Bulgaria pe sub Dunare va fi gata pana la finele acestui an, ceea ce va duce la cresterea securitatii energetice in cele doua tari, a declarat, duminica, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, prezent la ceremonia de deschidere a Forumului Energetic Regional FOREN 2016.
"La sfarsitul acestui an vom finaliza interconectorul Romania-Bulgaria. Dupa mai multi ani de poticneli, in sfarsit acest proiect va fi dus la capat. Si noi, si bulgarii, vom beneficia prin cresterea securitatii energetice", a spus ministrul Energiei.
El a subliniat, in discursul sau, faptul ca Romania are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune.
"Romania are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune, e puternic, e solid, situatia lui se imbunatateste. Chiar daca sunt zone supuse unor transformari, tensiunile sunt rezultatul unui proces de ...citeste mai departe despre "Conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria, gata pana la sfarsitul anului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iunie 2016, ora 17:04
Bulgaria si Romania vor construi o conducta de rezerva pentru transportul de gaze naturale pe sub Dunare, pe langa un gazoduct principal care urmeaza sa fie finalizat in aceasta vara.
La inceputul lunii aprilie, cele doua tari au semnat un contract pentru constructia unei conducte de gaze, transmite Novinite.
Insa, luni, s-a revenit asupra proiectului si a mai fost incheiata o intelegere, de data aceasta pentru a realiza si o conducta de rezerva pe sub Dunare, care sa conecteze sistemele de transmisie a gazelor ale celor doua tari.
Acesta ar trebui finalizat in termen de 214 zile de la inceperea lucrarilor de constructie pe teritoriile ambelor tari.
In ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, pas important pentru reducerea dependentei de gazele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:36
Compania austriaca OMV a cerut operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz, detinut de stat, precizari referitoare la oportunitatile de a transporta gaz natural din Romania prin conductele bulgare.
Informatia a fost facuta publica de directorul companiei, Georgi Gegov, precizand ca solicitarea a venit din partea lui Reinhard Mitschek, vicepresedinte al directiei de logistica a OMV, informeaza Novinite.
Budapesta strange relatiile cu Moscova: Devine Ungaria centru regional de distributie de gaze rusesti?
Sursa citata precizeaza ca firma austriaca foreaza in cautare de ...citeste mai departe despre "OMV vrea sa transporte gaz romanesc prin Bulgaria, dar n-are loc de Gazprom" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2015, ora 16:44
Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, ca interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria reprezinta un element foarte important pentru securitatea energetica a Europei, pe axa nord-sud, in timp ce Bogdan Aurescu a pledat si pentru coridoul Romania-Bulgaria-Grecia.
"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia si ca urmare a apropierii de Ucraina aceasta problema este tot mai evidenta. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potential imens de a-si diversifica sursele de gaz si crrearea unei piete energetice europene care sa asigure gaze pentru toti cetatenii UE este o sarcina care nu mai trebuie amanata. In acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare intre Bulgaria si Romania reprezinta un element foarte important pentru arhitectura securitatii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.
"Cu siguranta veti fi de acord cu mine ca securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetica. Pentru noi este de o importanta prioritara sa se faca aceasta conectare cu Romania", a mai spus Mitov.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca a discutat cu omologul bulgar "cat de important este ca interconectorul de gaz dintre Romania si Bulgaria sa se finalizeze cat mai rapid, dar, in egala masura, am discutat si despre un alt proiect care este sustinut de catre cele doua state si anume coridorul vertical... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:44
Romania va putea transporta gaze prin conducta de gaze Giurgiu - Ruse incepand cu luna iulie 2013, termenul final fiind 30 iunie, iar proiectul urmeaza sa fie intarziat cu o saptamana sau doua, a declarat directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia, joi, la o conferinta organizata de Comitetul National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
"Romania si-a indeplinit atributiile in ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse. A mari ramas de finalizat subtraversarea Dunarii. Termenul final este 30 iunie 2013, este posibil sa existe o intarziere de o saptamana sau doua", a afirmat Marius Stroia.
In ceea conducta Arad - Szeged, aceasta va deveni operationala de la 1 iulie 2014, sustine oficialul Transgaz.
"Teoretic, pot avea loc exporturi prin conducta Arad - Szeged. Insa la noi presiunea este mai scazuta decat in Ungaria. Alocarea capacitatilor va incepe de la 1 ianuarie 2014 si va fi de tipul 'open season', cu aplicabilitatea din anul gazier 2014 - 2015, care incepe de la 1 iulie 2014. De atunci Romania poate exporta", a mai adaugat Stroia. mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:20
Transgaz a publicat acordul de mediu propus pentru proiectul subtraversarii fluviului Dunarea pentru interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria, ce urmeaza sa fie realizat in satul Comasca, in judetul Giurgiu.
Observatiile si contestatiile publicului pot fi transmise Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pana in 21 ianuarie 2013, potrivit informatiilor publicate pe site-ul companiei.
Conducta de gaze Giurgiu - Ruse, care va subtraversa Dunarea, se va finaliza la sfarsitul anului 2013, constructia urmand sa faca parte din conducta Nabucco, a declarat, la finalul anului 2012, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Rodin Traicu.
"In ceea ce priveste conducta Giurgiu - Ruse, daca se intampla o belea si Bulgaria nu mai primeste gaze prin conducte de la Federatia Rusa, sistemul nostru trebuie sa fie capabil sa alimenteze in regim de avarie sistemul bulgaresc.
Daca la noi se intampla o avarie in sistem, putem primi din sistemul lor, instantaneu, gaze. Am discutat aceste aspecte in cadrul ultimei comisii mixte de colaborare romano-bulgara. Giurgiu - Ruse va face parte din Nabucco. Deocamdata, partea bulgara are probleme legislative referitoare la subtraversarea Dunarii", afirma Rodin Traicu.
Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare UE) este de 23,82 milioane euro, din care Transgaz - 10,09 milioane euro si Bulgartransgaz E.A.D.- 13,72 milioane euro. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 11:58
Conducta de 25 de kilometri care va interconecta retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei va fi finalizata si operationala pana la finele lunii mai 2013, a declarat directorul companiei Bulgartransgaz, Kiril Temelkov, transmite Novinite.
Intr-un interviu acordat postului national de radio din Bulgaria, Kiril Temelkov a subliniat ca sistemul de transport al gazelor naturale din Romania este deja conectat cu cel din Rusia si cu cel din Ungaria, astfel ca, dupa realizarea interconectorului, Bulgaria va avea acces la noi surse de gaze naturale.
Saptamana trecuta, Bulgaria a demarat lucrarile de construire a interconectorului intre retelele de gaze naturale ale Bulgariei si Romaniei. Acest interconector, care va traversa Dunarea in zona Ruse/Giurgiu, este construit in comun de companiile Bulgartransgaz si Transgaz. Lungimea totala a conductei va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Bulgaria vrea sa construiasca interconexiunii similare si cu celelalte state vecine: Turcia, Grecia si Serbia. mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 14:29
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in contextul lansarii lucrarilor la partea bulgareasca a interconexiunii intre retelele de gaze ale Bulgariei si Romaniei.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Dobrev a declarat ca acest proiect va ajuta nu numai la cresterea securitatii alimentarii cu gaze naturale, ci si la diversificarea surselor.
"Stim ca romanii au un avans fata de noi in ceea ce priveste prospectarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, au descoperit deja cantitati semnificative si acest proiect ne va da posibilitatea sa cumparam gaze romanesti", a spus el.
Conducta intre Ruse si Giurgiu va avea o capacitate anuala cuprinsa intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezinta jumatate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov, care a asistat, de asemenea, la ceremonia ce a marcat prima sapatura a interconexiunii, a spus insa ca detine informatii potrivit carora si in blocul situat pe platoul continental si in zona economica exclusiva a Bulgariei din Marea Neagra exista cel putin aceleasi cantitati de gaze naturale ca si cele descoperite recent in Romania.
Guvernul bulgar a aprobat la sfarsitul lunii iulie emiterea unei autorizatii care va permite grupului petrolier francez Total SA sa efectueze prospectiuni asupra blocului "Khan Asparuh", care... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 15:45
Bulgaria va incepe joi constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Inaugurarea lucrarilor se va face in prezenta premierului bulgar Boiko Borisov, ministrului economiei si energiei Delian Dobrev si conducerii companiei bulgare Bulgargaz.
Romania va fi reprezentata de Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz, informeaza biroul de presa al guvernului bulgar.
Valoarea totala a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care noua milioane sunt asigurate de fonduri europene. Bulgaria cofinanteaza proiectul cu 11 milioane de euro, iar restul este asigurat de compania romana Transgaz.
Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Lucrarile de constructie a gazoductului ar trebui finalizate pana la sfarsitul anului, iar acesta va deveni exploatabil cel mai tarziu in luna mai 2013. Capacitatea conductei va fi de intre 0,5 si 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an.
Transgaz a raportat profit net in scadere cu 17,5% in S1
Transgaz: Listare in septembrie, management privat pana la sfarsitul anului
Interconectarea sistemelor de gaze ale Romaniei si Bulgariei va incepe in august mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 10:30