Transgaz va investi 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podisor, care va prelua gazele care vor fi extrase din Marea Neagra si le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate in raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
"Obiectivul major al acestei investitii consta in construirea unei conducte telescopice de transport gaze naturale Tuzla-Podisor, in lungime de 308,3 km si Dn 1200 respectiv Dn 1000, care sa faca legatura intre resursele de gaze naturale disponibile la tarmul Marii Negre si coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, astfel asigurandu-se posibilitatea transportului gazelor naturale spre Bulgaria si Ungaria prin interconectarile existente Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) si Nadlac-Szeged (cu Ungaria) ", se arata in documentul mentionat.
De asemenea, aceasta conducta se va interconecta cu actuala conducta internationala de transport gaze naturale Tranzit 1 (Isaccea-Negru Voda).
Capacitatea de transport va fi de 8,14 milioane de metri cubi pe an, iar investitia estimata se ridica la 360,36 milioane de euro.
In prezent sunt finalizate studiul de fezabilitate si cel de impact asupra mediului si a fost obtinuta autorizatia de construire. Decizia finala de investitie va fi luata in acest an, iar constructia este prevazuta pentru perioada 2019-2020.
Transgaz estimeaza ca punerea in functiune si intrarea in operare vor avea loc in anul 2020, dar calendarul estimativ de dezvoltare a proiectului... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 09:50
Rusia a inaugurat, marti, o conducta de gaze naturale catre Crimeea care, potrivit presedintelui Vladimir Putin, va sustine cresterea economica in peninsula anexata de la Ucraina in 2014.
"Este un nou pas catre dezvoltarea pe termen lung a Crimeii", a transmis Putin, care a participat la ceremonia de inaugurare prin intermediul unei videoconferinte, relateaza agentia rusa Tass.
Intrarea in exploatare a conductei cu o lungime de 358,7 kilometri, care porneste din regiunea Krasnodar si ajunge in Crimeea, va asigura livrarea constanta a gazelor naturale pentru toate tipurile de consumatori.
Conducta include doua tronsoane ...citeste mai departe despre "Putin a inaugurat prin video call o conducta de gaze naturale catre Crimeea" pe Ziare.com mai mult
Marti, 27 Decembrie 2016, ora 21:11
Cele trei companii implicate in proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma romaneasca privata Inspet Ploiesti si constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunare conducta principala a gazoductului, potrivit unui comunicat publicat duminica de Transgaz.
Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega retelele de gaze naturale din cele patru state si va permite exportul gazelor de la Marea Neagra spre Austria, arata News.ro.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat, in 23 iulie, ca a primit asigurari din partea constructorului ca prima conducta ar trebui sa subtraverseze Dunarea in 45 de zile.
Lucrarea de subtraversare a Dunarii este una dintre cele mai mari din Europa pana la acest moment.
"Lungimea efectiva a subtraversarii este de 2,1 km de la grupul de robinete Comasca pana la grupul similar de la Marten (Bulgaria) ", se arata in comunicat.
Conducta a fost construita in atelierele ...citeste mai departe despre "S-a tras pe sub Dunare prima conducta de gaze intre Romania si Bulgaria" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 11:32
Gazoductul care va lega Romania de Bulgaria pe sub Dunare va fi gata pana la finele acestui an, ceea ce va duce la cresterea securitatii energetice in cele doua tari, a declarat, duminica, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, prezent la ceremonia de deschidere a Forumului Energetic Regional FOREN 2016.
"La sfarsitul acestui an vom finaliza interconectorul Romania-Bulgaria. Dupa mai multi ani de poticneli, in sfarsit acest proiect va fi dus la capat. Si noi, si bulgarii, vom beneficia prin cresterea securitatii energetice", a spus ministrul Energiei.
El a subliniat, in discursul sau, faptul ca Romania are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune.
"Romania are unul dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune, e puternic, e solid, situatia lui se imbunatateste. Chiar daca sunt zone supuse unor transformari, tensiunile sunt rezultatul unui proces de ...citeste mai departe despre "Conducta de gaze dintre Romania si Bulgaria, gata pana la sfarsitul anului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 12 Iunie 2016, ora 17:04
Bulgaria si Romania vor construi o conducta de rezerva pentru transportul de gaze naturale pe sub Dunare, pe langa un gazoduct principal care urmeaza sa fie finalizat in aceasta vara.
La inceputul lunii aprilie, cele doua tari au semnat un contract pentru constructia unei conducte de gaze, transmite Novinite.
Insa, luni, s-a revenit asupra proiectului si a mai fost incheiata o intelegere, de data aceasta pentru a realiza si o conducta de rezerva pe sub Dunare, care sa conecteze sistemele de transmisie a gazelor ale celor doua tari.
Acesta ar trebui finalizat in termen de 214 zile de la inceperea lucrarilor de constructie pe teritoriile ambelor tari.
In ...citeste mai departe despre "Romania si Bulgaria, pas important pentru reducerea dependentei de gazele Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 31 Mai 2016, ora 18:36
Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a declarat, joi, ca interconectarea retelelor de gaze dintre Romania si Bulgaria reprezinta un element foarte important pentru securitatea energetica a Europei, pe axa nord-sud, in timp ce Bogdan Aurescu a pledat si pentru coridoul Romania-Bulgaria-Grecia.
"Sud-estul Europei este foarte dependent de aprovizionarea cu gaz din Rusia si ca urmare a apropierii de Ucraina aceasta problema este tot mai evidenta. Aceste state (din sud-estul Europei) au un potential imens de a-si diversifica sursele de gaz si crrearea unei piete energetice europene care sa asigure gaze pentru toti cetatenii UE este o sarcina care nu mai trebuie amanata. In acest sens, edificarea unor sisteme de interconectare intre Bulgaria si Romania reprezinta un element foarte important pentru arhitectura securitatii energetice a Europei, pe axa nord-sud", a declarat, joi, la Bucuresti, ministrul Afacerilor Externe din Bulgaria, Daniel Mitov.
"Cu siguranta veti fi de acord cu mine ca securitatea ne face mai puternici, nu doar cea energetica. Pentru noi este de o importanta prioritara sa se faca aceasta conectare cu Romania", a mai spus Mitov.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat ca a discutat cu omologul bulgar "cat de important este ca interconectorul de gaz dintre Romania si Bulgaria sa se finalizeze cat mai rapid, dar, in egala masura, am discutat si despre un alt proiect care este sustinut de catre cele doua state si anume coridorul vertical... mai mult
Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:44
Exportul de gaze in Republica Moldova este preconizat sa inceapa in a doua jumatate a lunii august, a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
Havrilet a afirmat intr-o conferinta ca exportul va putea fi facut de orice furnizor si a apreciat ca pretul de vanzare va fi cel de pe piata concurentiala din Romania.
Romania si Republica Moldova lucreaza la constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Lucrarile la gazoduct, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate in mai putin un an. Circa o treime din costurile conductei, adica 7 milioane de euro, a fost suportata din fonduri europene.
Prima etapa a proiectului va fi finalizata pana in 15 august 2014, iar etapa a doua vizeaza prelungirea conductei pana la Chisinau, intr-un interval de doi-trei ani.
In prima etapa, conducta va avea o capacitate de 14.000 - 15.000 metri cubi pe ora.
Romania exporta deja gaze prin conducta Arad-Szeged (Ungaria), dar cantitatile livrate sunt mici. mai mult
Joi, 07 August 2014, ora 14:29
Compania de gaze naturale din Grecia, DEPA, negocieaza cu companii din Bulgaria si Romania in vederea implicarii acestora intr-un proiect constand in construirea unui terminal plutitor pentru gaz natural lichefiat cu o capacitate de 5 milioane de metri cubi pe an.
Acesta ar urma sa fie situat in portul Kavala, relateaza GR Reporter.
"DEPA nu poate finanta proiectul de una singura, acesta va fi multinational. Negociem in prezent cu firme din Bulgaria si Romania in vederea implicarii lor in proiect", a spus Spiros Paleoyiannis, director administrativ adjunct al DEPA, cu ocazia Forumului pentru Energia de la Atena.
In centrul discutiilor din cadrul evenimentului din acest an s-au aflat subiecte precum securitatea si reducerea dependentei de anumite surse de energie.
Dupa selectarea conductei TAP, prin care va fi transferat gaz ...citeste mai departe despre "Romania ar putea participa la un proiect important privind gazele, in Grecia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 10:16
Conducta de interconectare a retelelor de gaze din Romania si Bulgaria, intre orasele Giurgiu si Ruse, va fi finalizata cu o intarziere de aproximativ trei luni, informeaza joi cotidianul sofiot 24 Ceasa. Compania Bulgartransgaz a anuntat ca interconectorul nu a devenit operational de la 1 ianuarie, asa cum era de asteptat, ci va intra in functiune pana la sfarsitul lunii martie anul acesta.
Intarzierea este cauzata de circumstante extraordinare legate de caracteristicile geologice ale partii de sub Dunare. In timpul sondarilor s-a dat peste un complex de calcar care a impiedicat lucrarile. Daca nu apar alte probleme, se asteapta ca sondarea principala sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii. Lucrarile pe partea terestra au fost de asemenea intarziate, pentru ca s-au descoperit necropole romane, tracice si protobulgare. Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, in februarie si martie se vor efectua testari ale interconectorului, precizeaza Bulgartransgaz.
Conducta va avea o lungime totala de circa 25 km, dintre care 15,4 km pe teritoriul Bulgariei, 5,2 km pe cel al Romaniei, iar 4,14 km reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale. Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea minima dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 12:22