Departamentul pentru Energie nu este de acord cu marirea indemnizatiilor membrilor AGA Hidroelectrica, pentru ca ar fi "imoral", si nici cu acordarea de bonusuri conducerilor companiilor Romgaz si Nuclearelectrica, ai caror sefi au venituri "suficiente pentru momentul actual".
In ceea ce priveste intentia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizatiile pentru membrii Adunarii Generale a Actionarilor din data de 30 iulie 2014, reprezentantii Departamentului pentru Energie vor vota impotriva. Mi se pare imoral ca la o societate in insolventa, care face concedieri pentru eficientizare, sa vorbim despre cresterea indemnizatiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodata cu o astfel de masura pentru o societate aflata in insolventa, asa cum este Hidroelectrica", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un comunicat.
Nicolescu spune ca nu este de acord nici cu acordarea conducerilor Romgaz si Nuclearelectrica de bonusuri in functie de evolutia la bursa a actiunilor.
Romgaz si Nuclearelectrica au programate pentru finalul lunii iulie AGA in care va fi supuse aprobarii actionarilor introducerea unor remuneratii variabile pentru Consiliile de Administratie si conducerile executive ale celor doua companii in functie de evolutia actiunilor la bursa.
Actiunile ambelor companii sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti.
"Mandatul pe care il voi da in calitate de ministru delegat pentru Energie (in cazul Romgaz si... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 14:55
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica.
Codrut Seres a primit 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. In plus, lui Codrut Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales intr-o functie publica.
In acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) - 5 ani inchisoare cu executare; Traian Oprea (director general) - 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) - 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) - 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) - 4 ani inchisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) - 4 ani cu suspendare.
Instanta i-a obligat pe Codrut Seres si pe ceilalti inculpati sa plateasca in solidar suma de 1,297 miliarde lei catre Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si ANAF si 3,3 miliarde lei catre Ministerul Economiei.
Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Codrut Seres si sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica, trimisi in judecata... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 15:55
Administratorul judiciar al Hidroelectrica vrea sa schimbe 80% din managementul companiei de stat in urmatoarele doua luni, prima mutare fiind aducerea lui Adrian Gheorghe, fost director financiar in cadrul producatorul de conserve Mandy Food, in pozitia de manager al departamentului financiar.
"Managementul deficitar a fost una din cele noua cauze care au generat insolventa Hidroelectrica. Acesta a fost motivul pentru care am lansat o campanie fara precedent in Romania privind recrutarea unor profesionisti care sa ocupe pozitii in top managementul companiei. Au fost 2.447 de aplicatii pentru 67 de posturi. Din pacate, anul trecut nu am mai avut timpul fizic sa finalizez acest proces. Am reluat interviurile cu cei selectati imediat dupa 25 februarie 2014, data reintrarii Hidroelectrica in insolventa. In urmatoarele 2 luni 80% din managementul companiei, atat la nivelul executivului, cat si la sucursale, va fi schimbat", a declarat intr-un comunicat Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica.
Gheorghe o inlocuieste pe Georgeta Iosif care a ocupat pozitia de director al departamentului financiar al Hidroelectrica din septembrie 2012, dupa ce in perioada 2003-2012 a fost director economic al companiei.
Noul director al producatorului de energie a lucrat in perioada 1993-1995 in cadrul PwC, apoi pana in 2001 a fost director financiar in cadrul ABN Amro Bank Romania. Din 2002 pana in 2009, Gheorghe a ocupat aceeasi pozitie la Raiffeisen Bank Romania si... mai mult
Luni, 24 Martie 2014, ora 15:45
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a terminat de judecat luni dosarul Hidroelectrica, in care fostul ministru al Economiei Codrut Seres este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, magistratii amanand pronuntarea sentintei pentru 17 martie.
In ultimul cuvant in fata instantei, Codrut Seres a declarat ca nu se face vinovat de savarsirea vreunei fapte penale, iar rezultatele controalelor efectuate la Hidroelectrica pe vremea cand era ministru au fost transmise parchetelor, fiind informate in acest sens Guvernul si CSAT.
In plus, el a aratat ca nu ii cunoaste pe membrii "asa-zisului grup infractional organizat" si ca in seama sa nu poate fi retinut un prejudiciu in acest dosar.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011. mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:30
Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a declarat ca a decis sa nu mai demisioneze de la conducerea companiei, in urma unei discutii purtate vineri cu premierul Victor Ponta, cu ministrul interimar al Economiei, Daniel Chitoiu, si cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.
'Am avut o intalnire astazi cu premierul, cu vicepremierul si cu ministrul Energiei si am reusit sa clarificam toate aspectele, prin urmare am decis sa raman in continuare la Hidroelectrica. Cei trei m-au asigurat ca am autoritate deplina in cadrul companiei', a precizat Borza.
El a explicat faptul ca a intentionat sa paraseasca aceasta functie intrucat era nemultumit de activitatea unor membri ai Consiliului de Supraveghere si ai Directoratului Hidroelectrica, care este boardul executiv al companiei.
'Eram nemultumit de o anumita lentoare cu care unii membri ai Directoratului isi asuma luarea unor decizii vitale pentru companie. De asemenea, in Consiliul de Supraveghere eram in minoritate. Este vorba, de exemplu, de decizii privind vanzarea energiei pe bursa. Din 22 mai, Hidroelectrica n-a mai vandut niciun megawatt de energie pe bursa. De ce? Din cauza incapabilitatii managementului care nu stie sau nu vrea sa vanda energie', a mai spus el.
De asemenea, Borza a indicat faptul ca Directoratul a oprit procesul de vanzare a microhidrocentralelor.
'Vanzarea microhidrocentralelor ar fi generat lichiditate, deci venituri, deci profit, care ar fi... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 09:17
Remus Borza, presedintele Consiliului de supraveghere al Hidroelectrica, a declarat joi seara ca a decis sa plece de la conducerea Hidroelectrica si ca isi va da demisia vineri.
"Maine imi voi anunta demisia, dupa ce voi avea o discutie cu premierul si cu ministrul Energiei. Eu am decis sa plec. Voi anunta maine de ce si toate detaliile", a spus Borza.
Pe de alta parte, surse din Ministerul Economiei au declarat ca Borza si-a scris deja demisia, care a ajuns pe masa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita.
Sursele citate au mai spus ca demisia lui Borza vine in urma unor neintelegeri cu restul conducerii Hidroelectrica.
Remus Borza a fost administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, in prezent fiind presedintele Consiliului de Supraveghere al companiei.
Hidroelectrica a intrat in insolventa pe 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012, iar administrator judiciar al companiei a fost desemnata firma Euro Insol, detinuta de Remus Borza. Termenul de iesire din insolventa a companiei a fost 26 iunie, cand Tribunalul Bucuresti a confirmat ca s-a realizat la timp acest demers. mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 08:30
Un numar de 2.447 de persoane au depus CV-uri pentru 67 de pozitii de top si middle management scoase la concurs de Hidroelectrica, reprezentand aproape 40 de candidati pe un loc.
Procesul de recrutare a inceput pe 20 martie, iar cei intersati au putut transmite CV-urile pe site-ul Hidrolectrica pana miercuri, 10 aprilie. Procedura de depunere a fost exclusiv online.
Selectia CV-urilor a inceput in 27 martie si este planificata sa se incheie in 20 aprilie, se arata intr-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
Programarile pentru urmatoarea etapa a recrutarii - interviurile cu candidatii selectati - incep la 22 aprilie.
Din cele 67 de pozitii scoase la concurs, 52 sunt in cele 13 sucursale din tara ale companiei, iar 15 posturi sunt in executivul de la Bucuresti.
Recrutarea este derulata de Hidroelectrica in parteneriat cu firma Pedersen&Partners.
Adimistratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a desfiintat in luna ianuarie 22 posturi de director din Hidroelectrica, iar cei 57 de sefi din noua organigrama au fost numiti cu delegatie, pentru o perioada de 90 de zile, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
Hidroelectrica, companie controlata de stat prin Ministerul Economiei, este in insolventa din luna iunie a anului trecut. mai mult
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 12:56
Toti directorii din Hidroelectrica au fost revocati din functie, iar postul de director general urmeaza sa fie ocupat in urma unui concurs, a anuntat reprezentantul administratorului judiciar al producatorului de energie, Remus Borza.
"Din executivul Hidroelectrica au fost decimate doua clanuri", a afirmat Borza, intr-o conferinta de presa, fara sa dea detalii.
El a afirmat ca de rezultatele proaste ale unei companii, conducerea este cea care trebuie sa raspunda si ca fostii directori Hidroelectrica, numiti pe criterii politice, se vor putea inscrie la concursuri pentru ocuparea posturilor.
"De specialisti ce sunt (au fost revocati, n.r.). Este o vorba in popor - pestele de la cap se impute(...) Cand o companie merge prost, conducerea trebuie sa-si asume, nu angajatii si nici poporul roman. Acei directori au fost numiti pe criterii politice, dar tot vor avea posibilitatea sa isi demonstreze competentele la concurs", a spus Borza.
Euro Insol a externalizat serviciile de atesare psihologica si de medicina a muncii din companie, iar persoanele disponibilizate provin din departamentele IT, resurse umane si financiar contabil.
"Cat timp Euro Insol va fi administratorul judiciar al Hidroelectrica nu va pleca niciun om din exploatare. Noi nu am cerut niciunui director ce oameni sa fie disponibilizati. Responsabilitatea disponibilizarilor apartine directorilor de sucursale", a adaugat Borza.
El a afirmat ca Hidroelectrica poate iesi din insolventa la 26 iunie.... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 14:49
Ministerul Economiei vrea sa amane numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. Intentia Ministerului Economiei este respinsa de Franklin Templeton, care considera solicitarea drept "un abuz de pozitie majoritara" si o "grava incalcare a principiilor de guvernanta corporativa".
In data de 10 octombrie, Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, a cerut ca in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor Hidroelectrica din data de 31 octombrie sa se amane discutarea subiectelor vizand stabilirea indemnizatiilor presedintelui si membrilor Consiliului de Supraveghere, numirea membrilor Consiliului de Supraveghere a companiei, valoarea sumei asigurate aferente asigurarii de raspundere profesionala si aprobarea formei contractului de administrare.
Ca raspuns la solicitarea Ministerului Economiei, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a transmis luni, 15 octombrie, o scrisoare deschisa adresata ministrului de resort, Daniel Chitoiu, si sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Alexandru Alexe, in care isi exprima public "ingrijorarea si dezamagirea" fata de aceasta solicitare.
Fondul Proprietatea controleaza 20% din actiunile Hidroelectrica, conform Mediafax.
"Ne pronuntam cu fermitate impotriva amanarii luarii unei decizii cu privire la numirea noului Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica. (...) Consideram ca introducerea unui punct distinct pe ordinea de zi care sa aprobe... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 17:03