Un electrician din Avrig a avut ghinionul să stabilească felul în care se vor soluționa de acum înainte toate cazurile în care românii sunt prinși de polițiștii din țară în timp ce conduc cu permis provizoriu eliberat în Marea Britanie. Înalta Curte a stabilit că actul provizoriu din Regatul Unit nu echivalează cu un permis de conducere valabil în România.
Cum deciziile pronunțate de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al Înaltei Curți sunt obligatorii pentru toate instanțele, toți românii prinși în țară cu premise provizorii eliberate în Marea Britanie vor fi acuzați de conducere fără permis valabil, pentru care riscă între 6 luni și 3 ani de pușcărie.
Constantin Stoica a fost deja condamnat în primă instanță, pe data de 9 februarie 2022, la pedeapsa de 1 an de închisoare cu suspendare, după ce polițiștii l-au prins pe data de 06.10.2015, pe raza localității Scoreiu, județul Sibiu, în timp ce conducea un BMW cu un permis provizoriu, emis de autoritățile din Londra în anul 2012. Românul le-a spus polițiștilor că are rezidență în Marea Britanie.
Din adresa I.G.P.R. – Centrul de Cooperare Polițieneasca Internațională rezultă faptul că permisul de conducere provizoriu eliberat de autorităţile din Londra, la care inculpatul face referire, nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii.
Văzând că nu-i merge cu permisul de Marea Britanie, românul le-a prezentat... mai mult
Luni, 05 Decembrie 2022, ora 03:00
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, miercuri, in urma unei sesizari formulate de Curtea de Apel Timisoara, ca tractorul agricol sau forestier nu se incadreaza in categoria prevazuta de lege ca fiind autovehicul si ca, in consecinta, poate fi condus pe drumurile publice fara permis.
Curtea de Apel Timisoara a intrebat instanta suprema in ce masura tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neinregistrat, potrivit legii, sau de catre o persoana care nu poseda permis de conducere intruneste conditiile de tipicitate a infractiunilor prevazute de art. 334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin. 1 din Codul penal.
Prin decizia de miercuri, instanta suprema a stabilit ca nu constituie infractiune conducerea tractorului pe drumurile publice.
Articolul 334 alineatul 1 din Codul penal arata ca "punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neinmatriculat sau neinregistrat, potrivit legii, se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda", in timp ce articolul 335 alineatul 1 din Codul penal stipuleaza: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani".
Decizia instantei supreme vine dupa ce, in 4 aprilie, Curtea Constitutionala a solicitat... mai mult
Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 18:29