Un acord cu Fondul Monetar International (FMI) ar fi specific unei alte economii, nu celei romanesti, care nu se mai afla intr-o situatie dificila, fiind nevoie doar de un plan serios de reforme si punerea cresterii economice pe baze sustenabile, apreciaza ministrul desemnat pentru Finante, Anca Paliu Dragu.
"FMI acorda asistenta tehnica si sprijin financiar in special pentru tarile cu situatie economica dificila, ceea ce nu mai este cazul Romaniei. FMI nu are un instrument care sa ne intereseze in acest moment, sa fie conform nevoilor noastre", le-a spus luni Dragu Paliu deputatilor si senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finante in cadrul audierilor pentru portofoliul Finantelor.
FMI spulbera iluzia "acordului flexibil". Conditiile Romaniei pentru modelul polonez
Ea a adaugat ca Romania are nevoie de un plan serios de reforme, de respectarea obiectivelor si de punerea cresterii economice pe baze sustenabile.
"Cred ca un acord cu FMI ar fi specific unei alte ...citeste mai departe despre "Ministrul propus pentru Finante explica de ce nu mai avem nevoie de un acord cu FMI" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 18:35
Guvernul vrea sa finalizeze cu succes discutiile cu cei trei finantatori internationali, ai caror reprezentanti vor sosi saptamana viitoare la Bucuresti, astfel incat acordul in derulare sa se inchida in septembrie in bune conditii, a afirmat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.
Potrivit acestuia, discutiile ce urmeaza a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal si pe reformele structurale.
"Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala. Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", a spus ministrul Finantelor.
De ce-si doreste Teodorovici un nou acord ...citeste mai departe despre "Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI - cum obtinem un nou acord" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 20:05
Expertii Fondului Monetar International (FMI) se intalnesc, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.
"Intalnirea probabil cea mai importanta (a reprezentantilor FMI - n.r.) cu toti ministrii si momentul in care vom incerca sa ajungem la un consens va fi vineri si probabil vineri seara sau sambata dimineata vom sti daca avem sau nu in continuare un acord in conditiile pe care bineinteles sa le agreem", a precizat miercuri ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, intr-un briefing la Palatul Victoria, scrie Agerpres.
Tot miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat ca negocierile dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) pe marginea actualului acord "merg bine", dar a adaugat ca BNR este pregatita inclusiv pentru situatia in care negocierile s-ar incheia fara o concluzie clara. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 10:05
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori, transmite Mediafax.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15:00.
Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.
Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:40
Consiliul Director (Board of Directors) al Fondului Monetar International va discuta vineri, in 27 septembrie, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane privind noul acord stand-by pe o perioada de doi ani, cu o valoare de circa 2 miliarde de euro, pe care Romania il va trata ca intelegere preventiva.
"Solicitam asadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB va sustine programul nostru economic cuprizator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative", se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI si aprobata saptamana trecuta de Guvern.
In premiera pentru relatia Romania - FMI, scrisoarea de intentie este semnata atat de ministrul Finantelor si guvernatorul BNR, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.
Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.
Ultimul acord a... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 15:05
Cu o crestere economica de 2,2% in primul trimestru din 2013, Romania are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economica de cel putin 2% in 2013 pare realizabila si va face din aceasta tara un performer in randul colegilor din regiune, a aratat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din "Financial Times".
Exporturile au crescut cu 4,6% in primul trimestru iar o crestere de 3-4% pentru acest an pare posibila. Productia industriala a crescut cu 4,7% in perioada ianuarie-martie 2013, sectoare precum transporturile, echipamentele electrice si cel al produselor chimice inregistrand cresteri de pana la 10%. Productia agricola ar putea avansa cu aproximativ 4-5% in 2013, dupa un declin dezastruos de 22% consemnat anul trecut in termeni de volum.
Potrivit analistului, intarirea exporturilor, combinata cu un declin de 0,3% al consumului gospodariilor a ajutat Romania sa obtina excedent de cont curent in primul trimestru, un lucru nou pentru Romania.
In plus, Romania incepe sa-si revina, prin restabilirea stabilitatii macroeconomice.
Deficitul bugetar, care a fost de 9% din PIB in 2009, a scazut la 2,9% din PIB in 2012. Pentru 2013, un deficit sub 3% din PIB pare realizabil. Si, prin reducerea datoriei publice sub 40% din PIB, Romania a iesit din procedura de deficit excesiv in iunie.
"A avut una din cele mai puternice ajustari ale contului curent ale UE"
Cheltuielile in sectorul public, cifrate la... mai mult
Sambata, 03 August 2013, ora 10:49
Romania are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru a recastiga increderea investitorilor si pentru a redeveni competitiva in regiune, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Publicatia mentioneaza ca statul roman, alaturi de Serbia, ar putea atrage noi investitii datorita unei noi intelegeri cu partenerii externi.
Romania si Serbia ar putea incheia o noua intelegere cu FMI, in urmatoarele luni, iar acordul ar putea consolida progresul inregistrat de aceste doua tari in stabilitatea economica, spun analistii din cadrul Societe Generale, citati de Bloomberg.
Un acord cu FMI ofera siguranta investitorilor si transmite un semnal pozitiv pe piete, intrucat reprezentantii Fondului se asigura de implementarea unor masuri de austeritate care sa garanteze anumiti parametrii economici, cum ar fi cresterea economica, incadrarea intr-o anumita tita de deficit sau limitarea datoriilor de stat.
Tocmai de garantiile furnizate de FMI trebuie sa profite Romania, mentioneaza o analiza Reuters in care economia romaneasca este prezentata ca fiind extrem de fragila si necompetitiva in regiune. In viziunea analistilor citati de Reuters, acest lucru s-ar putea schimba numai in urma unui nou acord FMI.
Guvernul condus de Ponta "a prins curaj dupa succesul repurtat la alegerile parlamentare de la inceputul iernii, dar pentru a creste increderea investitorilor in economie este nevoie de un nou acord cu FMI", spun specialistii financiari internationali.
Pe de alta parte, pe plan... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 16:28
Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) este intr-un evident impas. Tintele convenite in acord care au fost atinse sunt mult mai putine decat cele amanate sau cele posibil a fi ratate.
Principalul atuu al acordului si al guvernului este fara indoiala incadrarea in deficitul bugetar. Cresterea usoara a veniturilor bugetare si tinerea sub control a cheltuielilor este marea realizare a guvernului Romaniei, care gestioneaza tintele acordului cu FMI.
Obiectivele ratate sau care risca sa fie ratate sunt insa pe o lista lunga. Din acest motiv, discutia despre incheierea unui nou acord cu FMI, incepand de anul viitor, este falsa. De asemenea, este mai putin important, in dezbaterea despre acordul cu FMI si CE, finantarea convenita cu creditorii, dobanda redusa sau daca s-au tras sau nu bani.
Adevarata problema a acordului cu FMI este in ce masura are loc restructurarea economiei si institutiilor publice romanesti. Fara indoiala, unele conditii impuse de acordul cu FMI ar trebui sa fie supuse unor adevarate dezbateri publice. Cel mai bun exemplu, in acest sens, este oportunitatea privatizarii sau lichidarii unor companii de stat.
Cu toate acestea, doar citind lista nerealizarilor din obiectivele acordului cu FMI se poate vedea imobilitatea in care se zbate economia romaneasca de o buna bucata de timp. Una dintre explicatiile acestui imobilism este, probabil, si aceea ca am traversat un an dublu electoral.
Lista lunga a tintelor... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 13:40
Parteneriatul dintre Fondul Monetar International si Polonia este ravnit de multe alte tari aflate in situatii mai putin favorabile, precum Ungaria, dar si Romania.
In vara acestui an, Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI la acel moment si actualmente vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, argumenta in favoarea unui nou acord al tarii noastre cu FMI, dupa model polonez de aceasta data, respectiv o linie de credit permanenta pusa la dispozitia Romaniei, in conditii mai putin restrictive.
"Eu cred ca Romania deja, dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara", a spus Tanasescu la RFI.
Intr-o perioada dominata de incertitudini, existenta unor fonduri care sa poata fi accesate in cazul producerii unui "cutremur" este importanta. Modalitatea in care sunt asigurate fondurile este, insa, la fel de importanta.
Citeste mai multe despre Poate Romania sa aiba un acord cu FMI dupa model polonez? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:34