Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Minerii de la CE Oltenia refuza si marti sa intre la lucru, nemultumiti de oferta de majorare salariala pe care le-a facut-o, in ajun, conducerea companiei energetice. Oamenii spun au ajuns sa munceasca in conditii inumane pentru lefuri de mizerie si ca nu mai au puterea sa continue asa.
Unul dintre liderii sindicali ai minerilor a intrat deja in greva foamei, cerand Guvernului sa rezolve cat mai repede situatia.
Cei aproape 10.000 de mineri de la CE Oltenia amentinta ca nu vor mai cobori in subteran pana cand ministrul Energiei, Anton Anton, nu vine la Targu Jiu sa discute cu ei. Motivul: oamenii spun ca negociaza in zadar cu administratia companiei care refuza sa le majoreze salariile cu 45%. In schimb, asa cum Ziare.com v-a informat deja, conducerea CE Oltenia le-a promis minerilor o crestere salariala de numai 12%, plus vouchere de vacanta.
Nemultumit de modul in care decurg negocierile si simtind ca oamenii ar putea fi pacaliti de conducerea CE Oltenia, vicepresedinte Sindicatul Energia Rovinari, Manu Tomescu, a intrat in greva foamei si cere sprijinul Guvernului in solutionarea problemelor muncitorilor din cariere.
Dintre toti liderii de sindicat ai salariatilor CE Oltenia, insa, doar Nicu Bunoaica de la cariera Lupoaia a cerut majorari salariale de 100% pentru mineri. Marti dimineata, liderul de sindicat a explicat pentru Ziare.com de ce a cerut o crestere atat de mare a salariilor minerilor.
"Marti dimineata, la CE Oltenia nu se poarta niciun fel de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 11:52
Angajatii Tesla se plang de conditiile dure de munca de la liniile de asamblare a automobilelor electrice ale fabricii companiei, reclamand presiunile la care sunt supusi din cauza obiectivelor agresive de productie ale directorului general Elon Musk.
Musk a transformat o fabrica auto scoasa din uz din Fremont, California, intr-o uzina a viitorului, unde roboti uriasi configureaza tabla intr-o Mecca a industriei avansate, de un alb stralucitor.
Apetitul lui Musk pentru automobilele electrice si promisiunea sa de a schimba industria auto bazata pe carburantii generatori de dioxid de carbon au facut ca valoarea de piata a Tesla sa o depaseasca pe cea a Ford si, pentru scurt timp, pe cea a General Motors, relateaza The Guardian.
Dar unii dintre angajatii care isi desfasoara actvitatea alaturi de roboti se plang de presiunea uriata la care sunt supusi, pe care o atribuie obiectivelor agresive de productie ale lui Musk.
Incepand din 2014, ambulantele au fost chemate de peste 100 de ori pentru muncitorii care au suferit stari de lesin, ameteli, pierderea cunostintei, respiratie anormala si dureri in piept, potrivit datelor obtinute de Guardian.
Alte sute de solicitari au fost pentru raniri si diverse probleme medicale.
Musk a recunoscut, intr-un interviu telefonic referitor la conditiile din fabrica unde lucreaza circa 10.000 de muncitori, ca acestia "au o perioada grea, muncesc un numar mare de ore, in posturi dificile".
El a spus insa ca ii pasa mult de... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 12:28
Cresterea temperaturilor va afecta intr-o asemenea masura munca oamenilor, mai ales a celor din tarile sarace, incat economia globala va inregistra pierderi de circa 2.000 de miliarde de dolari pana in anul 2030.
Din Africa pana in Asia de Sud-Est si zona central-americana, economiile emergente care se bazeaza inca pe un model axat pe agricultura intensiva si constructii vor avea cel mai mult de suferit, din cauza caldurii, conform rezultatelor unui nou studiu nou studiu ONU.
Ghana si Nigeria conduc in topul tarilor care au de infruntat conditii improprii de munca, care ar putea duce la pierderi de 6,5%, respectiv 6,4% din PIB.
Le urmeaza indeaproape Indonezia, Thailanda si Filipine, cu aproximativ 6% pierderi din PIB, iar lista poate continua cu Vietnam, Cambodgia, Mexic, India, Pakistan sau cu economii puternice, precum cea a Chinei sau a Statelor Unite, ale caror pierderi estimate in acest moment sunt de 0,8%, respectiv 0,2%.
Impactul asupra economiei globale a fost calculat de Fondul International de Mediu, care a analizat efectele economice ale schimbarilor climatice in diverse regiuni.
In topul perdantilor nu intra economii mari din Europa sau din alte zone, cum ar fi Marea Britanie sau Japonia, dar potentialul de crestere economica globala este periclitat de evolutia factorilor de mediu in doua economii emergente care revendica pretentii de puteri globale: China si India.
Echipa de analisti condusa de Tord Kjellstrom a apreciat ca pierderile... mai mult
Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 17:30
Personalul din unitatile de asistenta medicala, SMURD, servicii sociale, militarii, polistii, functionarii publici cu statut special din penitenciare, dar si civilii care lucreaza in conditii de pericol ar putea primi sporuri de pana la 100% din salariul de baza, potrivit unui proiect depus la Senat.
Senatorul PNL Corneliu Dobritoiu a depus, la Senat, o initiativa legislativa care modifica Legea cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, in sensul majorarii salariilor personalului care lucreaza in conditii periculoase, fiind vizate atat categorii de bugetarii din Sanatate, cat si militari, politisti si personalul angajat in penitenciare.
Astfel, personalul din Sanatate care lucreaza in conditii deosebit de periculoase ar putea primi un spor in cuantum de pana la 45-85% din salariul de baza.
Potrivit initiativei legislative, "pentru conditii deosebit de periculoase: leprozii, anatomie patologica, TBC, SIDA, dializa, recuperare ...citeste mai departe despre "Sporuri de pana la 100% pentru bugetarii din Sanatate, SMURD, militari si politisti - propunere" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 21:58
An de an diverse institute fac topuri ale celor mai bune companii. Insa criteriile nu sunt profitul, cifra de afaceri sau planul de vanzari, ci satisfactia angajatilor la locul de munca.
Poate asa se explica si de ce an de an articolele care prezinta aceste topuri fac numeroase accesari. Cu totii suntem curiosi cum se prezinta compania la care lucram in functie de cele mai bune.
Daca nu ne place unde lucram, vrem sa ne justificam acest sentiment - "compania unde lucrez nu e asa, nu-i de mirare ca abia ma trezesc dimineata sa ma duc la munca". Daca ne place unde lucram, atunci vrem sa ne validam afectiunea - "compania la care lucrez este exact asa. De aia imi place sa lucrez acolo".
Totodata, putem folosi astfel de articole pentru a ne seta un model de ce vrem sa cream pentru noi si unde vrem sa ajungem. Asadar, cu cat intelegem mai mult elementele care fac o companie un loc ideal de munca, putem fie sa contribuim mai mult pentru a o face pe cea la care lucram asa, fie, daca ...citeste mai departe despre "Lucruri care fac o companie locul perfect in care sa lucrezi. Jobul tau cum e?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2013, ora 13:06
Apple face noi verificari la fabricile din China, dupa noi acuzatii ca furnizorii chinezi ai companiei americane nu asigura conditii decente de lucru si de trai pentru angajati.
Apple va trimite echipe de audit la trei fabrici din China ale companiei Pegatron, unul dinte cei mai mari furnizori ai grupului american, acuzat de catre organizatia non-profit China Labor Watch ca incalca numeroase reglementari si standarde in domeniul muncii, oferind angajatilor conditii extrem de proaste.
Una dintre principalele nemultumiri semnalate de China Labor Watch se refera la salariile mici acordate de Pegatron, care determina angajatii sa lucreze in exces peste program, potrivit CNN Money.
Organizatia estimeaza ca angajatii de la trei fabrici importante ale Pegatron lucreaza in medie 66-69 ore pe saptamana. Apple impune in regulamentul pentru furnizori o saptamana de lucru de maximum 60 de ore, cu exceptia aparitiei unor circumstante exceptionale.
Raportul descrie de asemenea situatii de abuz din partea managementului, probleme legate de sanatate si siguranta muncii, poluare si angajarea minorilor care nu au implinit varsta minima pentru a intra in campul muncii.
Reprezentantii Apple in China au afirmat ca producatorul iPhone si iPad va verifica imediat situatia de la fabricile mentionate in raport.
Apple a realizat 15 audituri la furnizorii sai, incepand cu 2007
"Acest raport cuprinde acuzatii noi, pe care le vom investiga imediat. Daca auditurile noastre vor... mai mult
Marti, 30 Iulie 2013, ora 11:55
Primul ministru norvegian Jens Stoltenberg si mai multi membri ai cabinetului sau, printre care si ministrul de externe Espen Barth Eide, au declarat ca nu vor mai folosi serviciile companiei aeriene Ryanair, dupa ce o fosta angajata a acesteia a dat-o in judecata pentru "contractele sclavagiste" pe care aceasta companie low-cost le impune salariatilor.
"Pana cand nu se vor clarifica problemele grave legate de conditiile de munca de la Ryanair nu voi mai zbura cu ei. Legea si dreptul trebuie respectate pe piata muncii din Norvegia", a declarat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, relateaza vineri agentia EFE citand cotidianul Klassekampen.
Pe langa acesta, alti sase ministri s-au alaturat boicotului, initiat chiar de premierul Jens Stoltenberg.
Polemica a inceput cu trei zile in urma, cand o italianca ce lucra la baza Ryanair de pe aeroportul Rygge, din apropiere de Oslo, a dat in judecata compania pentru conditiile de munca impuse si pentru concediere nejustificata.
Ryanair a admis ca nu plateste concediile medicale
In contractul ei de munca, publicat de presa norvegiana, se mentioneaza, printre alte clauze abuzive, ca angajatii sunt obligati sa-si plateasca programele de formare profesionala din cadrul companiei si ca nu au dreptul sa fie platiti in caz de concediu medical. "Traiesc in cea mai scumpa tara si ma platesc ca pe un angajat din sudul Europei", se plange ea.
Principalul sindicat norvegian din sectorul aviatic a criticat faptul... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 17:28
Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat, vineri, la Suceava, ca asigurarea unor conditii de lucru mai bune pentru personalul medical ar putea contribui la o reducere a numarului asistentilor medicali si medicilor care parasesc tara, precizeaza Mediafax.Cseke Atilla a spus, in timpul vizitei pe care a facut-o, vineri, in pavilioanele istorice ale Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava, recent reabilitate si modernizate, ca nimeni nu ar dori sa plece din locurile natale daca s-ar oferi conditii de lucru mai bune personalului medical.
Ministrul Sanatatii a spus ca si in Germania exista o problema cu plecarea medicilor si asistentilor medicali, medicii plecand preponderent spre tarile scandinave, iar asistentii medicali spre Elvetia.
El a explicat ca intre Germania si tarile scandinave nu exista diferente semnificative in privinta salarizarii personalului medical, dar ca in tarile scandinave sistemul sanitar dispune de infrastructura, dotari si calitatea serviciilor dintre cele mai bune.
"Tarile scandinave au un sistem medical ce permite reciclarea dotarilor. Ei, daca achizitioneaza acum o dotare ultraperformanta deja stiu ca peste cinci ani vor cumpara din nou", a spus Cseke.
El a subliniat ca pentru un medic, oricata experienta ar avea, conteaza si conditiile la locul de munca.
Ministrul Sanatatii a apreciat, in timpul vizitei la Unitatea de Primire a Urgentelor a SJU Suceava, ca de-a lungul anilor s-au facut pasi importanti in privinta... mai mult
Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 14:02