O vacanta pe litoral poate fi o aventura in sine, incepand cu locul de cazare si terminand cu mancarea cumparata de la toneta, supermarket sau restaurant. Autoritatile au dat, zilele trecute, amenzi in valoare de zeci de mii de lei pentru neregulile gasite si chiar au inchis 10 hoteluri, oprind temporar activitatea si intr-o pizzerie.
Astfel, doua hoteluri din Mamaia si opt din Neptun-Olimp au fost amendate si inchise in perioada 5 - 10 iulie, pentru "numeroase deficiente", a anuntat Ministerul Turismului, conform News.ro.
Cele zece hoteluri inchise sunt: Hotel National (Mamaia), Hotel Unirea (Mamaia), Hotel Banat (Olimp), Hotel Clabucet (Neptun), Hotel Romanta (Neptun), Hotel Balea (Neptun), Hotel Terra (Neptun), Hotel Caraiman (Neptun), Hotel Craiova (Neptun) si Hotel Slatina (Neptun).
"La controalele efectuate s-au constatat numeroase deficiente, printre care: fatada deteriorata, mobilier uzat, instalatii si obiecte sanitare din baile aferente spatiilor de cazare uzate si patate, mocheta holurilor de acces catre spatiile de cazare si cea din spatiile de cazare uzata si deteriorata, saltele uzate, deteriorate si patate, tamplaria, feroneria ferestrelor si usile spatiilor de cazare, uzate", se arata in comunicatul ministerului.
Pe de alta parte, inspectorii sanitar-veterinari si pentru siguranta alimentelor au dat, in saptamana 3 - 9 iulie, amenzi de aproape 80.000 de lei unitatilor de alimentatie de pe litoral si au retras de la comercializare peste 300 de... mai mult
Marti, 11 Iulie 2017, ora 15:37
Un hotel cu 200 de camere din sudul litoralului poate avea un profit net pe vara de 100.000 de euro, in timp ce o unitate de cazare similara din Mamaia poate ajunge chiar si la un castig de 500.000 de euro pe sezon, a declarat marti intr-o conferinta Mohammad Murad, presedintele FPTR.
"Castigurile pe sezon ale unui hotel de pe litoral variaza intre 500 de euro pe camera intr-o unitate din sud, la 1.000 de euro pe camera sau chiar si 3.000 de euro in Mamaia. Ca sa-ti recuperezi o investitie intr-iun hotel din Sud dureaza cam 15 ani, iar in Mamaia o investitie poate fi recuperata chiar si in 5 ani, daca hotelul este bine amplasat", a spus Murad, citat de Mediafax.
Acesta a afirmat ca un hotel de 200 de camere din statiunile din Sud poate face un profit net de 100.000 de euro, iar o unitate similara, tot de 200 de camere, dar din Mamaia, poate sa ramana "usor" chiar si cu un profit de 400.000-500.000 de euro pe sezon.
Pe de alta parte, patronatele din turism sustin ca tarifele de pe litoral nu vor creste ib 2015.
"Daca guvernantii vor avea un moment de radacire si vor reduce TVA, chiar daca vor scadea pretul utilitatilor, noi va garantam ca vom micsora tarifele la cazare. Dar in conditiile actuale, cu acest TVA, cu aceste preturi la utilitati, vom mentine tarifele si pentru 2015 asa cum sunt acum. Vor fi cazuri de hotelieri care din cauza investitiilor mari in extinderi, piscine etc. vor creste usor tarifele", a declarat Nicolae Bucovala, presedintele patronatului... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:10
Romanii prefera, pentru minivacanta de Rusalii, litoralul romanesc si ofertele din turismul rural, in timp ce pe plan extern acestia opteaza pentru city break-uri in orasele europene, spun reprezentantii agentiilor de turism.
"Clientii nostri au ales sa transforme minivacanta de Rusalii intr-o ocazie de calatorie. Marea majoritate au ales sejururi scurte de 3 sau 4 nopti, fie in orase europene nu foarte indepartate, fie in statiuni la mare sau la munte unde sa se relaxeze. In topul preferintelor turistilor romani s-au inscris sejururi scurte pe litoralul romanesc, in statiunile Mamaia, Eforie Nord sau Neptun, iar pasionatii de drumetii la munte au ales Valea Prahovei, dar si unele statiuni balneoclimaterice precum Baile Felix, Olanesti sau Ocna Sibiului. Cele mai vandute pachete de servicii pentru cei care ales sa calatoreasca in strainatate au fost cele de tip city break pentru orase precum Praga, Paris, Barcelona, Roma sau Londra", a declarat Madalina Grosu, product manager Happy Tour.
Pachetele de servicii puse la dispozitia turistilor pentru perioada sarbatorii de Rusalii s-au incadrat intr-un pret mediu de 230 euro/persoana pentru pachetele tip city break. Pentru destinatiile din Romania, turistii au platit, in medie, 250 lei/persoana pentru 3 nopti cazare cu mic dejun la hoteluri de 4 stele pe litoralul Marii Negre si aproximativ 280 de lei/persoana in celelalte statiuni turistice.
"Daca pentru intern, tendinta este ca romanii sa mearga pe litoralul... mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:55
Cunosc bine litoralul romanesc si este una dintre destinatiile mele favorite, din Romania si de oriunde. In ultimii ani s-au produs schimbari in bine pe riviera noastra, iar o parte dintre ele au inceput sa fie percepute de catre publicul autohton. Din pacate, din cauza primilor 15 ani de dupa Revolutie, in care litoralul nostru a mers de-a dreptul haotic, din cauza paguboasei locatii de gestiune si a altor factori, exista inca idei preconcepute si prejudecati privind una dintre principalele zone turistice ale Romaniei.
Pe care incerc sa le demontez:
1.Litoralul romanesc este scump
Dimpotriva, litoralul romanesc este cel mai accesibil litoral pentru turistii romani, atat ca pret, cat si ca distanta. Este drept, exista o mare variatie de preturi: sunt hoteluri de 5 stele premium, in special in Mamaia, unde o familie poate plati 1800 de euro per sejur in plin sezon, dar si hoteluri de 2 stele cu mic dejun, in sudul litoralului, unde o familie poate sta, tot o saptamana, cu mai putin de 200 de euro. Iar conditiile sunt de-a dreptul decente.
Mai nicaieri altundeva nu poti petrece un sejur in conditii acceptabile cu 200 de euro, nici macar la bulgari. Pe litoralul vecin, un sejur decent, cu all inclusive, costa minim 400 de euro in sezon si poate ajunge si la peste 1000 de euro, la 5 stele. Este drept, am avut nevoie de criza si de inasprirea competitiei pentru a ajunge in aceasta situatie, insa acum, exista hoteluri, in sudul litoralului, care ofera camere si la... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 10:30
Peste 40.000 de turisti sunt asteptati pe Litoral in minivacanta de 1 Mai si de Paste, cu peste 33% mai multi fata de anul trecut, cand, de 1 mai, pe Litoral au fost 30.000 de turisti, a declarat Corina Martin, presedintele Asociatiei Litoral - Delta Dunarii.
"Pentru aceasta minivacanta estimam 40.000 de turisti pe Litoral, fata de 30.000 anul trecut, cand operatorii din turism estimasera 25.000 de turisti. Cel mai mare grad de ocupare este in Mamaia, 80-90%, si in Vama Veche, dar aici este greu de dat o cifra", a spus Corina Martin pentru Agerpres.
Pentru Delta este preconizata o crestere cu 20% a numarului de turisti, in conditiile in care anul trecut au fost 2.500 de rezervari.
Tarifele practicate pentru minivacanta de 1 Mai si Paste in nordul litoralului pornesc de la 60 lei de persoana pentru o noapte la hotelurile de 3 stele, de la 100 lei la hotelurile de 4 stele si de la 229 lei la hotelurile de 5 stele, in timp ce in zona de centru si sud a litoralului tarifele sunt cu 30 - 50% mai mici, potrivit ALDD.
Pachetele speciale pot sa cuprinda strict servicii de cazare sau pot ajunge sa aiba incluse mesele traditionale - barbeque organizat de hotel, 'vanatoare' de oua, intampinarea turistilor cu pasca si vin rosu in noaptea de Inviere, asigurarea transportului la slujba de Inviere, servicii de relaxare, balneo si spa. mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:15
Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Asociatia Litoral - Delta Dunarii si Patronatul ANAT au semnat un protocol de colaborare pentru unificarea programelor sociale "O saptamana la mare" si "Litoralul pentru toti", pentru utilizarea acelorasi tarife si comisioane."In acest sens, in urma unor consultari preliminare cu membrii de pe litoral ai FPTR, detinatori de structuri hoteliere, tinand cont de evolutia tarifelor si a puterii de cumparare a turistilor, cele trei asociatii au lansat impreuna, pe 18 august, programul "Litoralul pentru toti", cu urmatoarele tarife: hotel de 5 stele cu mic dejun - 549 lei, hotel de 4 stele cu mic dejun - 439 lei, hotel 3 stele cu mic dejun - 379 lei, hotel 3 stele fara mic dejun - 249 lei, hotel 2 stele cu mic dejun - 279 lei, hotel 2 stele fara mic dejun - 209 lei, hotel o stea fara mic dejun - 179 lei", se arata intr-un comunicat al FPTR.Programul va incepe la 1 septembrie 2011 si are ca data finala estimata 15 octombrie 2011. Biletele au fost puse in vanzare in agentiile de turism incepand din 19 august.
Pana in prezent s-au inscris in program 40 de hoteluri din toate statiunile de pe litoral care pun la dispozitie un numar de aproximativ 6.500 de locuri pe serie, insemnand ca aproape 40.000 de turisti vor putea beneficia de locuri pe litoral la tarife reduse in cele sase serii ale programului."In conditiile in care romanii sunt afectati si anul acesta de criza economica, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc... mai mult
Luni, 22 August 2011, ora 11:47
Hotelurile de pe litoralul romanesc sunt obligate sa liciteze pentru portiunile de plaja aflate in perimetrul care le inconjoara si platesc chirii exorbitante pentru acestea, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) care contesta procedura si solicita Ministerului Mediului sa contribuie cu 10% pentru promovarea turismului pe litoral.Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunarii a solicitat anularea licitatiilor in care au fost atribuite portiunile de plaja de pe litoral si demisia Directorului de la Constanta care le-a organizat, in conditiile in care hotelierii sunt constransi sa creasca tarifele la cazare pentru a suplini sumele pierdute in urma licitatiilor.
„Statul impovareaza si mai multe hotelierii. Ce se intampla acum cu plajele, faptul ca Ministerul Mediului inchiriaza in continuare plajele la cele mai mari tarife posibile numai ca sa stranga bani, asta inseamna tot un tarif mare care ajunge la turistul roman, pentru ca el suporta, el plateste de fapt aceste chirii foarte mari pe care le percepe Ministerul Mediului de la cei care administreaza plaja. In loc sa le dea la hotelieri si hotelierii sa le dea gratuit turistilor.
Ori, tot statul vine si mai pune niste majorari de taxe tot pe „umerii hotelierilor.” Pentru ca hotelierul plateste un operator de plaja ca sa poata sa aiba bucata lui de plaja in fata. Ceea ce este inadmisibil”, a precizat, pentru Bloombiz, Corina... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 16:25
Litoralul romanesc nu poate prelua turistii straini care vor renunta la vacantele in Egipt si Tunisia in urma evenimentelor din aceste tari, pentru ca la Marea Neagra sunt cateva zeci de hoteluri de 4 si 5 stele, fata de cateva sute in cele doua tari, spune Ciprian Popescu, director TUI Romania."Litoralul romanesc nu este destul de competitiv astfel incat sa atraga turistii care vor renunta la vacantele in Egipt sau Tunisia. In cele doua tari sunt cateva sute de hoteluri de 4 si 5 stele, care acum au redus tarifele la jumatate fata de anii trecuti. Noi avem pe litoral cateva hoteluri de 5 stele si cateva zeci de patru stele, care au preturi mai mari decat cele din Bulgaria sau Turcia, de exemplu", a declarat agentiei MEDIAFAX Ciprian Popescu.
El a aratat ca la un hotel de 5 stele din Mamaia tariful este de 180 de euro pe noapte pentru o camera dubla, cu mic dejun inclus, pe cand o unitate similara din Antalya (Turcia), in regim de ultra all inclusive, percepe in varf de sezon un tarif de 140 de euro pentru o camera dubla.
Dupa cativa ani de absenta din Romania, TUI a adus anul trecut pe litoral circa 200 de turisti, iar pentru anul in curs estimeaza ca numarul acestora va creste de cinci ori, in urma intensificarii promovarii pe piata germana.
Pe litoralul romanesc, TUI opereaza in sezonul estival o cursa charter saptamanal, pe care o imparte cu alti cativa turoperatori germani, si are contracte semnate cu doar sase hoteluri. Prin comparatie, in Bulgaria TUI lucreaza cu... mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 14:55