Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Guvernul de la Bucuresti a adoptat de curand proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Cu toate ca a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.
Citeste si: Ministrul Muncii explica de ce angajatii cu vechime nu beneficiaza de majorarea salariului minim la 2.350 leiNu toti angajatii cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?
Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.
Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:
Ungaria - 418 de euroLetonia - 430 de euroCroatia - 465 de euroCehia - 468 de euroSlovacia si Polonia - 480 de euro
Sursa: Eurostat
Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 00:00
Guvernul ia in calcul majorarea salariului minim pe economie inca de la 1 noiembrie 2018, in loc de 1 ianuarie 2019, cum este prevazut in programul de guvernare. Asta desi mediul de afaceri a atras atentia ca masura aduce prejudicii importante atat angajatilor, cat si angajatorilor.
Profesorul de economie Cristian Paun a elaborat o lista cu 10 motive care arata de ce nu este bine ca salariul minim sa creasca. Astfel, somajul va creste puternic, competitivitatea si eficienta afacerilor vor fi afectate, vor creste importurile si exista riscul unui faliment masiv in economie, scrie Cristian Paun pe Facebook.
" 1. Salariul minim este un cost minim pe care il platesc taman cei care conteaza cel mai mult economic - antreprenorii (cei care descopera un dezechilibru, il valorifica angajandu-se in productie si schimburi voluntare, alocand resurse in conditii de incertitudine pe care si-o asuma in integralitatea sa);
2. Salariul minim este o bariera de intrare pe piata a celor care ofera munca (din moment ce pretul devine impus si prohibitiv), mai ales a unora defavorizati: cei tineri fara experienta, cei care vor sa schimbe domeniul de activitate, dar inca nu au specializare, cei care sunt in varsta aproape de pensionare, cei cu educatie nu prea avansata care adauga prea putina valoare economica prin munca lor;
3. Salariul minim este un cost care afecteaza eficienta, competitivitatea si profitabilitatea afacerilor. Acest cost poate fi suportat partial de antreprenori... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 12:52
Salariul minim va creste cu 150 de lei in anul 2019, conform unui act normativ care urmeaza sa fie elaborat de Guvern, a dezvaluit presedintele Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, joi, la iesirea de la discutiile purtate cu premierul Viorica Dancila, la Palatul Victoria, in cadrul Consiliului National Tripartit.
"A ramas ca sa se faca o hotarare de guvern, care sa clarifice salariul minim pe economie incepand de la 1 ianuarie 2019, care va fi probabil 2.050 de lei. (...) Salariul minim va creste la anul cu 150 de lei.
E prevazut sa creasca cu 150 de lei brut, de acum pana in 2022, cand trebuie sa ajunga la 2.500 de lei. (...) Urmeaza sa scoata actul normativ, pentru ca au nevoie ca sa fie ca baza de calcul, inclusiv in bugetul de stat pentru 2019", a precizat el.
Bogdan Hossu a mai spus ca punctul de referinta urmeaza sa fie corelat nu doar cu productivitatea, ci si cu nivelul salariului mediu pe economie.
"De asemenea, urmeaza ca sa ia in considerare propunerea facuta ca pe cumulul din pilonul I de pensii sa apara un alt act normativ in care impreuna cu indemnizatiile sau pensiile speciale sa nu depaseasca un anumit factor de multiplicare fata de pensia minima, tocmai pentru a nu abuza legat de acest lucru prin diferitele acte normative speciale care au dus la dereglementari. (...)
Cumulul dintre pensia sau indemnizatiile speciale impreuna cu pilonul I, adica pensia contributiva, in cumul sa nu depaseasca o anumite valoare. Propunerea... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 09:44
Inainte sa se lanseze in cursa pentru al patrulea mandat de presedinte al Rusiei, Vladimir Putin a anuntat o marire anticipata a salariului minim.
La inceputul acestui an, salariul minim in Rusia era de doar 9.489 ruble (139 de euro). In urma anuntului facut miercuri de Vladimir Putin, acesta ar urma sa fie majorat la 1.163 de ruble (163 de euro) incepand cu 1 mai, potrivit Reuters. Majorarea fusese initial programata de Kremlin pentru inceputul anului 2019.
Initial, presedintele Rusiei isi obtinuse buna parte din popularitatea pe baza cresterii nivelului de trai al rusilor. Reusita sa economica fusese posibila, insa, in conditiile cresterii mari a pretului petrolului din anii 2000.
In plus, cetatenii fostei URSS se lasasera usor impresionati de cresterea nivelului de trai, dupa lunga perioada de saracie instalata din 1991, cand Rusia trecuse la economia de piata.
La revenirea sa in functia de presedinte al Rusiei, in 2012, Putin promisese o noua epoca de prosperitate. N-a mai reusit insa sa le creasca din nou rusilor nivelul de trai. Dimpotriva, populatia a saracit in ultimii ani din cauza ieftinirii petrolului si a sanctiunilor impuse Rusiei in urma crizei din Ucraina.
La finele anului trecut, Kremlinul anunta ca inflatia din Rusia a fost in ultimul an de doar 2,5%, cifra pe care o considera indicatorul unei reusite economice.
Alegerile prezidentiale din Rusia se vor desfasura pe 18 martie.
Citeste si:
Putin, fara contracandidat la alegeri. Comisia... mai mult
Miercuri, 10 Ianuarie 2018, ora 20:44
Un studiu de impact realizat pe majorarea salariului minim arata ca efectele negative pe termen scurt persista in dauna efectelor favorabile pe termen mediu-lung. Una dintre consecintele negative va fi cresterea somajului in randul tinerilor.
Studiul a fost realizat de Iancu Guda, presedintele AAFBR (Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania) si lector la IBR (Institutul Bancar Roman).
Acesta aminteste ca programul de Guvernare 2017 - 2020 prezentat de catre noul Guvern propune o serie de modificari de ordin fiscal, social si investitional.
"Din perspectiva remunerarii muncii si sarcinii fiscale aferente, exista doua propuneri cu impact important asupra companiilor:
- nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2.019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020. In prezent, salariul minim brut este de 1450 de lei pe luna;
- reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% si a contributiilor de la 39,25% la 35%, incepand cu 1 ianuarie 2018. In acest fel, costurile pe munca vor scadea de la 175 euro cat sunt in prezent pentru plata a 100 euro net, la 161 euro", se arata intr-un comunicat remis joi Ziare.com.
Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori in ultimii opt ani si a crescut mult mai rapid decat nivelul productivitatii medii, ponderea acestuia in salariul mediu brut inregistrat la... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 10:38
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat ca majorarea salariului minim brut pe economie, de la 670 la 700 de lei in 2012, nu va avea un impact bugetar negativ.
De aceasta crestere vor beneficia peste 690.000 de salariati, din care circa 125.000 de bugetari. Sindicatele doreau insa o majorare a salariului minim la 1.030 de lei.
Invitata intr-o emisiune TV, Sulfina Barbu a tinut sa sublinieze ca salariile si pensiile nu vor scadea anul viitor. "Garantam acest lucru. Bugetul pe 2012 este construit in sensul acesta, al prudentei", a spus ministrul Muncii.
In privinta unor eventuale majorari ale salariilor si pensiilor, Sulfina Barbu a precizat ca acestea depind de cresterea economica, insa nu pot fi date garantii in conditiile contextului economic european si international. mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 11:07
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.
"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.
Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.
Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.
"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul... mai mult
Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:36