Decizia Guvernului de a acorda garantii prin programul Prima Casa doar in lei a creat haos in randul clientilor interesati de obtinerea unei finantari in vederea achizitionarii unei locuinte, datorita incertitudinilor pe care le ofera.
"Noul program Prima Casa micsoreaza avantajul pe care bancile care fac parte din program il aveau inainte, intrucat atractivitatea noului program nu mai este asa de mare", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Principalul atu al creditelor "Prima Casa" in lei il constituie eliminarea riscului valutar, iar acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat, calculata in lei, nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
Insa daca o banca care nu face parte din program are un pachet atractiv in euro, aceasta ar putea deveni competitiva pe piata creditelor imobiliare si poate sa reuseasca sa vanda mai bine decat bancile care fac parte din program.
Decizia de a acorda credite Prima Casa exclusiv in lei va tria serios grupul pretendentilor la o locuinta noua prin Prima Casa, datorita conditiilor mai aspre in cazul creditelor in lei.
Ritmul de primire a dosarelor pe programul "Prima Casa" de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a scazut la 50-60 pe zi, fata de 70 de dosare cat reprezenta media zilnica normala, a declarat, sambata, Aurel Saramet, presedinte FNGCIMM.
Exista o incertitudine privind RON-ul
Potrivit analistului... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:15
Creditul de consum reprezinta un tip de imprumut pentru care nu sunt necesare garantii sau justificarea destinatiei banilor.
In ultimii ani, criza i-a determinat pe romani sa se uite mai atent la costurile creditelor. Astfel, acestia aleg, astazi, un imprumut, in primul rand, in functie de dobanda si de comisioanele aferente. Aceste elemente cantaresc acum mai mult decat viteza de acordare a finantarii.
Clientii ar trebui sa fie atenti la costurile creditului, iar in acest sens, ii sfatuim sa solicite functionarului bancar o lista completa a tuturor dobanzilor, comisioanelor si a taxelor in mod detaliat si clar, a precizat pentru Efin.ro Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.
Toate aceste date sunt trecute si in contractele de credit, dar indicat pentru client ar fi sa primeasca mai multe lamuriri de la ofiterul de credit, a adaugat oficialul.
Pentru a putea face o comparatie rapida intre costurile diverselor oferte de creditare, clientii au la dispozitie indicatorul DAE (dobanda anuala efectiva) care inglobeaza intr-o singura cifra toate costurile creditului.
Citeste mai multe despre Cum alegi cel mai bun credit de consum pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 08:57
Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu pana la 20% dobanda cheie, din noiembrie si pana in prezent, insa costul creditelor s-a redus cu doar 1,2%.
Bancile sa incapataneaza sa nu relaxeze creditarea, cu toate ca BNR a scazut dobanda cheie in patru transe, incepand cu luna noiembrie si pana saptamana trecuta, cand a ajuns la nivelul minim record de 5,25%. Dobanda medie aplicata de banci pentru imprumuturi se situa la 12,22% in luna ianuarie, in usoara scadere fata de luna anterioara.
Cumulate, reducerile bancii nationale sunt de 1%, insa acestea se traduc intr-o reducere in termeni reali de pana la 20%.
Motivul principal pentru care bancile nu reflecta politica monetara a BNR in dobanzile aplicate la credite este lipsa de lichiditati cu care acestea se confrunta.
"Bancile se afla demult intr-o situatie proasta, se confrunta cu lipsa de bani si nu cred ca vom vedea o imbunatatire a creditarii anul acesta", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
Acest fapt este explicat si de Vlad Muscalu, economist sef la ING Bank. "Bancile trebuie sa se descurce fara finantarile venite de la bancile mama, asa ca scaderea dobanzilor de catre BNR nu are cum sa se vada in costul creditelor".
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat ca institutia pe care o conduce nu este Fed (Rezerva Federala, echivalentul BNR in SUA - n.r.), pentru ca efectul scaderii dobanzii cheie sa se vada imediat.
"Semnalele BNR au efect mai degraba pe piata... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 08:19
Blamate de ani de zile pentru declansarea crizei globale financiare si a crizei datoriilor europene, bancile sunt acum criticate din cauza ca ar fi prea prudente.
Retincenta bancilor la acordarea de credite va fi printre principalele subiecte discutate in cadrul intalnirii de vineri, de la Copenhaga, dintre ministrii de Finante din UE, relateaza mai mult
Marti, 27 Martie 2012, ora 18:16
Restantele la credite au ajuns la 5,1 miliarde euro, in ianuarie 2012, fata de 3,8 miliarde de euro, in aceasi luna a anului trecut. Sistemul bancar este sufocat de pierderi, ceea ce va duce la fuziuni si achizitii.
Luna ianuarie a inclinat balanta restantelor la creditele contractate de populatie si firme cu inca 200 de milioane de euro, ajungandu-se astfel la 5,14 miliarde de euro, conform datelor BNR. Diferenta fata de anul trecut este ametitoare, restantele din prima luna a lui 2011 fiind de 3,8 miliarde de euro. In plus, ritmul de crestere este de doua ori mai mare comparativ cu media lunara de acum un an.
Cresterea vine in pofida faptului ca bancile se asteptau la o scadere a restantelor, in conditiile in care economia Romaniei a avut un trend ascendent in ultima perioada.
"Aceasta evolutie a restantelor la banci nu este una normala. Asteptam de multa vreme o stabilizare al acestui indicator si vedem ca, nu doar ca nu scade, ci continua sa creasca alarmant. Situatia este ingrijoratoare pentru evolutia din 2012", a comentat analistul economic Aurelian Dochia, fost director general al BRD, pentru Business24.
Restantele la banci reprezinta 10% din soldul total de credite luate de populatie si firme, care a ajuns la 51,7 miliarde de euro, la sfarsitul lunii ianuarie, in usoara crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest declin reflecta prudenta bancilor la acordarea de imprumuturi, dar si reticenta populatiei la contractarea de noi credite.... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:02
Principalele modificari aduse Codului Civil, care vor intra in vigoare incepand cu 1 octombrie, vizeaza relatia dintre banci si clientii acestora. Astfel, romanii, inclusiv cei de pe segmentul corporate, care au credite vor beneficia de mai multe drepturi.Avocatii de la Reff si Asociatii, ce face parte din Deloitte, considera ca anumite reglementari din Noul Cod Civil sunt neclare sau incomplete.
Drept urmare, exista riscul de diminuare a drepturilor creditorilor garantati, in speta a bancilor.
In schimb, noul cod ofera drepturi suplimentare imprumutatilor, inclusiv celor de pe segmentul corporate, comparativ cu reglemetarea actuala.
"Noul Cod Civil va aduce schimbari semnificative in relatia dintre banca si imprumutat", spune Simina Mut, Managing Associate in cadrul Reff & Asociatii.
"O evaluare precisa poate fi realizata doar in timp, pe masura ce noile reglementari vor deveni mai clare. Perioada urmatoare va fi una marcata de un anumit nivel de incertitudine si nu excludem modificari succesive ale noului Cod".
Prin noul Cod Civil, anumite clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie devin reglementate legal.
"Daca pana acum libertatea contractuala statea la baza acestor practici, ramane de vazut daca nu cumva legiferarea acestora va restrange de fapt drepturile partilor in amenajarea contractuala a relatiei lor. Atat bancile, cat si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 23:49
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are datoria de a se asigura ca bancile nu exagereaza in ce priveste inasprirea standardelor de acordare de creditelor care ar putea duce la diminuarea ofertei de credite, a spus miercuri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, potrivit NewsIn."Este datoria BNR sa atraga atentia bancilor asupra exagerarii in intarirea standardelor dincolo de un punct care poate complica situatia. O dezintermediere agresiva nu face bine pe termen mediu sectorului bancar", a explicat Popa.
Viceguvernatorul a explicat ca masura de inasprire a conditiilor de acordare a creditelor a fost benefica in perioada crizei, insa ulterior poate avea efecte negative. Popa a mai spus ca e nevoie de o relansare sustenabila a creditarii in intreaga economie, cu o revenire intr-un interval de durata al creditarii in special catre sectorul privat, cu accent pe creditarea in lei.
"Companiile mici sufera mai mult decat cele mari, ca urmare a contractiei finantarii bancare", a mai spus viceguvernatorul BNR.
mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 12:20