Dupa ce ieri ti-am povestit cati bani poti sa iei pentru o masina in functie de motorul masinii, astazi iti povestesc despre conditiile de eligibilitate pentru programul "Prima masina".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa un astfel de imprumut.
Asa ca iata mai jos conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti daca vrei sa accesezi un astfel de credit:
(1) varsta de peste 18 ani la data solicitarii finantarii si dovada ca solicitantul are capacitate deplina de exercitiu;
(2) faci dovada printr-o declaratie (in forma autentica notariala) pe propria raspundere ca nu ai mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou in cadrul Programului;
(3) te obligi sa nu instrainezi, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; in anumite cazuri si conditii prevazute in Normele de aplicare ale OUG nr.66/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra auoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz;
(4) te obligi sa constitui garantiile necesare, atat in favoarea MFP cat si cele catre finantator;
(5) te obligi sa asiguri autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO pentru Prima Masina; beneficiarul accepta cesionarea drepturilor derivand din... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 09:30
Banca Nationala a Romaniei considera utila revizuirea conditiilor de accesare a programului "Prima Casa", in sensul orientarii catre debitorii cu un venit salarial sub un plafon prestabilit, care urmaresc sa isi achizitioneze o locuinta sub o valoare reglementata si in conditiile unui grad de indatorare sustenabil, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare.
Raportul mentioneaza ca programul "Prima Casa" s-a indepartat de la scopul sau de program social, in conditiile in care perioada de restrangere a accesului la finantare ca urmare a crizei economice s-a incheiat si costurile de finantare sunt in prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale bancilor.
Creditele "Prima Casa" sunt acordate si persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4.000 de lei) si debitorii cu venituri mai reduse tind sa fie supra-indatorati.
In plus, programul nu prevede limite privind valoarea maxima a locuintei achizitionate sau obligativitatea ca imobilul sa fie locuinta permanenta.
Volumul de credite "Prima Casa" se mentine majoritar, atat la nivelul de stoc, cumuland 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar si ca pondere in volumul de credit nou acordat in prima parte a anului in curs (circa 65%). mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 17:05
Bancile din Romania estimeaza ca vor continua sa inaspreasca conditiile de acordare a creditelor ipotecare catre populatie in cel de-al treilea trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj publicat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cele mai multe institutii financiare au crescut avansul pentru creditele ipotecare incepand cu luna mai, cand a intrat in vigoare Legea darii in plata.
Avansurile au crescut, in general, de la 15% la 30-40%.
Tendinta va continua, per total, si in perioada iulie-septembrie, dar cu o intensitate mai redusa, avand in vedere ca unele banci au inceput sa reduca avansul solicitat, se arata in sondajul BNR.
"Pentru urmatoarele trei luni, institutiile de credit preconizeaza o continuare a tendintei de inasprire a standardelor aferente imprumuturilor pentru achizitia de locuinte si terenuri, insa cu o intensitate mai redusa, iar in cazul creditelor pentru consum, acestea estimeaza mentinerea constanta a conditiilor de creditare", se arata in ...citeste mai departe despre "Ne va fi din ce in ce mai greu sa luam credite ipotecare - sondaj BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Septembrie 2016, ora 17:36
Bancile din Romania iau in considerare inasprirea intr-o anumita masura a conditiilor pentru creditele imobiliare.
In ultimele 4 trimestre, prognozele legate de imprumuturi au ramas nemodificate, insa situatia s-ar putea schimba de la inceputul anului.
"In perioada urmatoare (primul trimestru din 2016), institutiile de credit estimeaza pastrarea nemodificata a conditiilor de creditare in cazul companiilor si al imprumuturilor de consum destinate populatiei, in timp ce pentru creditele imobiliare se prognozeaza o inasprire intr-o anumita masura a standardelor", se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei privind creditarea, remis Ziare.com.
Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgataBRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!
Schimbarea de strategie are loc in contextul legii darii in plata, ce va fi dezbatuta din nou in aceasta sesiune parlamentara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o la reexaminare in decembrie 2015.
E ...citeste mai departe despre "Veste proasta de la BNR: Va fi mult mai greu sa iei credit pentru casa de la banca" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 10:55
Incercarea Guvernului de a elimina riscul valutar prin trecerea noului program "Prima Casa" doar pe credite in lei, da nastere unor suspiciunii cu privire la costurile pe care le-ar putea avea clientii, avand in vedere ca dobanzile la creditele in lei sunt mai mari.
Un atu important al creditelor "Prima Casa" in lei este ca nu expun clientul la riscul valutar. Acest lucru inseamna ca rata lunara de rambursat - calculata in lei - nu se modifica in functie de evolutia cursului de schimb.
De asemenea, un avantaj este dat si de dobanda, deoarece bancile afiseaza dobanzi mai avantajoase la creditele Prima Casa fata de dobanda la ipotecar.
In momentul in care ai in vedere achizitionarea unei locuinte, este important sa detii informatiile complete pentru a te ghida in alegerea solutiei optime de creditare fara a fii nevoit sa faci compromisuri.
Cele mai practicate modalitatii de finantare puse la dispozitie de banci pentru clientii interesati de cumpararea unei locuinte sunt creditele ipotecare si creditele oferite prin programul "Prima Casa".
Astfel, pentru a face alegerea potrivita , clientii trebuie sa fie bine informatii cu privire la conditiile de creditare in cazul unui credit "Prima Casa", si de asemenea, cu privitre la conditiile de creditare in cazul unui credit ipotecar obisnuit.
Conditii similare credit ipotecar standard si conditii credit "Prima Casa"
In ceea ce priveste conditiile de eligibilitate ale solicitantilor de credit imobliar ori... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 06:45
Refinantarea unui credit presupune preluarea de catre o alta institutie financiara (este posibila refinantarea si la aceeasi institutie financiara), in conditii mai avantajoase, a unuia sau mai multor credite deja existente.
Suma maxima care poate fi imprumutata este determinata de venitul lunar net si perioada pe care se doreste sa fie contractat creditul, precum si de gradul de indatorare admis de banca. Sansele de a obtine un credit de refinantare sunt mai mari in cazul persoanelor care nu inregistreaza restante la creditele contractate.
Refinantarea este recomandata atunci cand efortul financiar este prea mare, iar conditiile altor banci sunt mai avantajoase. Exista, insa, si costuri adiacente, respectiv comision de analiza, garantii suplimentare cerute de banca, comision rambursare anticipata etc.
Citeste mai multe despre Cat costa sa refinantati un credit? pe Ziare.com. mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 09:50
Conditiile de finantare s-ar putea inaspri in al treilea trimestru al anului, dupa ce in al doilea trimestru situatia a ramas neschimbata.
Astfel, in aceasta toamna, persoanele juridice se pot astepta la solicitarea unor prime de risc aditionale, dar si la cresterea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR 1M, arata un sondaj realizat de BNR.
Standardele de creditare s-au caracterizat printr-o restrictivitate ridicata in al doilea trimestru, similar cu evolutia inregistrata in primele trei luni ale anului. Peste 55% din banci au inasprit standardele creditarii imobiliare, si 45% la creditele de consum.
In ciuda faptului ca bancile se asteptau ca standardele de creditare sa cunoasca o inasprire in al doilea trimestru al anului, acestea s-au mentinut aproape neschimbate. Totusi, 20% din institutiile de credit continua sa previzioneze o tendinta de crestere a restrictivitatii standardelor de finantare pentru majoritatea categoriilor de credit, dar mai ales pentru cele pe termen lung.
Prin comparatie, institutiile de credit din zona euro au aplicat in al doilea trimestru al 2012 o serie de modificari asupra conditiilor de finantare, cu o amplitudine similara celei din trimestrul anterior, respecitv 10%, fata de 9%.
In aceeasi perioada, cererea de finantare din partea companiilor a inregistrat o crestere marginala fata de perioada anterioara. Pentru al treilea trimestru, bancile se asteapta la o mentinere a valorilor, singura directie din... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 18:50
Cei care intentioneaza sa scape mai repede de credit, trebuie sa se prezinte la banca foarte bine informati pentru a evita eventualele "omisiuni" ale angajatilor de acolo.
Pana acum doi ani, rambursarea anticipata a creditului era un proces costisitor si dificil, insa modificalile legislative, in special OUG 50/2010, au dus la disparitia piperatelor comisioane aferente. Cea mai mare parte dintre romanii care apeleaza la rambursarea anticipata au ca scop refinantarea creditului, lucru care a dus la cresterea concurentei dintre banci si scaderea dobanzilor la imprumuturi.
Conform Consiliului Concurentei, in primul an dupa intrarea in vigoare a OUG 50, a avut loc o dublare a numarului de credite de refinantare, de la 85.500 pana la 160.000 de refinantari. In acel an, 229.000 de clienti au rambursat anticipat imprumuturi.
Iata ce trebuie sa stiti inainte de a va prezenta la banca pentru a rambursa creditul:
Ce comisioane trebuie sa platiti
Daca aveti un credit cu dobanda fixa, comisionul pe care vi-l va cere banca pentru rambursarea anticipata, indiferent de tipul de imprumut, este de maxim 1%. Acest comision se aplica atunci cand mai aveti peste un an pana la incetarea contractului de credit. Daca perioada este mai mica de un an, procentul este de maxim 0,5%.
In cazul creditelor cu dobanda variabila, nu sunteti obligat sa platiti niciun fel de comision. De asemenea, nu se plateste comision in cazul creditelor de tip overdraft.
Inainte de aplicarea OUG... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 13:45
Unul dintre efectele trecerii pietei bancare la normele Basel III va fi limitarea creditarii pentru IMM-uri. Micile companii nu vor mai putea lua credite decat de la marile banci.
Noile norme aduse de implementarea Basel III, programata pentru 1 ianuarie 2013, vor pune o presiune foarte mare pe bancile mici, mai ales in termeni de calcul al riscului. Astfel, acestea nu vor mai putea acorda credite la fel de lejer ca pana acum, iar una dintre categoriile de clienti pe care risca sa o piarda sunt intreprinderile mici si mijlocii.
"Daca ne uitam cu atentie cum se calculeaza riscul, cum se pondereaza cu risc diversele expuneri ale bancilor comerciale, conform acordului de capital Basel III, o sa vedem ca IMM-urile sunt considerate cu risc maxim, adica de 100%. De exemplu, daca vrei sa dai 100 lei credit unui IMM trebuie sa ai liber in capital sau in fondurile proprii tot 100 de lei, ca sa nu iti degradeze indicatorul de adecvare a capitalului", a explicat recent Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Marile banci, cu capital foarte solid si foarte mare, vor putea sa acorde credite in continuare, dar bancile mici nu vor mai putea oferi credite in opinia noastra", a adaugat acesta.
Analistul economic Aurelian Dochia considera ca implementarea Basel III va avea efecte dramatice intr-o piata afectata deja de limitarea creditarii.
"Discutiile legate de Basel III au fost foarte mult timp tergiversate tocmai din cauza problemelor pe care... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:16