Grupul Damen va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume, modificarile organizationale vizand in cea mai mare parte divizia de Nave Medii.
In Romania se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, potrivit unui comunicat al companiei.
"La inceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambitios de viitor pornind de la perspectiva navigatiei in conditii de zero emisii de carbon dar si a digitalizarii si standardizarii platformelor de lucru. In acest scop, grupul a demarat deja investitii specifice. Cu toate acestea, pretul scazut al petrolului a determinat partial, o incetinire a activitatii in segmentul offshore.
Acest factor, coroborat cu consecintele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbari organizationale pe termen scurt, menite sa asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume. Modificarile organizationale vizeaza, in cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. In Romania, se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, in vreme ce in Olanda, cifra disponibilizarilor este de 173", se mentioneaza in comunicatul grupului transmis miercuri AGERPRES.
Conform sursei citate, se estimeaza ca numarul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate interna din cadrul filialelor noastre din grup.
Compania mentioneaza ca s-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 15:40
Aproape jumatate dintre multinationalele si firmele americane din Romania au in plan concedieri in acest an, in timp ce doar una din 12 se gandeste la angajari suplimentare, se arata intr-un sondaj al Camerei de Comert Americane in Romania.
Astfel ca, 44% dintre ele planuiesc sa dea afara oameni, in timp ce 55% dintre ele estimeaza o scadere a veniturilor. Procentul companiilor care iau in considerare concedierile este mai mare decat anul trecut cand doar o treime dintre ele aveau asa ceva in plan.
35% dintre companii activeaza in sectorul serviciilor, consultantei si avocaturii, iar 65% in industrie, inclusiv HoReCa.
"Doar 8% dintre companiile membre AmCham estimeaza cresteri ale numarului de angajati in acest an, iar 44% estimeaza ca va avea loc o reducere a numarului de angajati. Exista statistici potrivit carora exista 436.000 de disponibilizari in primele trei luni ale anului, un numar semnificativ", a declarat Ionut Simion, presedintele AmCham.
Desi vorbesc de concedieri, 60% dintre companii spun ca este dificil sa gaseasca angajati calificati.
" Sunt sectoare care au fost afectate semnificativ, in special cele din industria HoReCa, si va mai dura pana isi vor reveni, chiar daca s-ar elimina aceste conditii. In continuare exista un deficit de personal calificat, care sa raspunda noilor competente, care presupun digital skills, cunostinte profesionale - si am vorbit de atatea ori de lipsa scolilor vocationale, a scolilor profesionale, care sa dea... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 15:40
Boeing a reluat intr-un ritm redus productia avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vandut model - la fabrica sa din Renton, Washington, dupa ce o oprise in ianuarie, in urma accidentelor in care au murit 347 de oameni.
Incepand din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, transmite Reuters.
Luna trecuta, Boeing anunta ca se asteapta sa reia livrarile de aeronave 737 MAX in trimestrul trei, in urma obtinerii aprobarii autoritatilor de reglementare, productia urmand sa fie reluata in ritm redus in trimestrul trei, apoi sa creasca gradual, la 31 de avioane pe luna, in 2021.
De asemenea, grupul aeronautic american a informat miercuri ca va elimina peste 12.000 de locuri de munca in SUA, urmand ca in urmatoarele luni sa fie anuntate si alte concedieri, in urma masurilor de restructurare, in conditiile in care industria aviatica din intreaga lume este afectata de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Boeing isi reduce costurile din cauza scaderii cererii de avioane, dupa ce companiile aeriene au anulat comenzile, in urma opririi zborurilor. In aprilie, compania americana anunta ca va renunta la 10% din cei 160.000 de angajati la nivel global pana la finele acestui an.
Actiunile Boeing au urcat... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:53
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 15 mai iesim din starea de urgenta si intram in cea de alerta. In vreme ce autoritatile pregatesc cateva scheme de ajutor pentru afacerile afectate de criza creata in contextul pandemiei de COVID-19, ce optiuni au angajatorii care nu-si pot redeschide afacerile in ceea ce priveste angajatii?
Pentru a afla detalii despre concedieri si preaviz in aceasta perioada, am stat de vorba cu Gabriela Dinu, Asociat Manager si unul dintre coordonatorii ariei de practica pentru Dreptul Muncii in cadrul casei de avocatura NNDKP.
Iata 7 lucruri importante de stiut pe aceasta tema:
1. Care este procedura de preaviz (conform Codului Muncii) in contextul crizei coronavirus? S-a schimbat ceva in contextul pandemiei din acest punct de vedere?
Procedura de preaviz stabilita de Codul Muncii a ramas aceeasi, nesuferind modificari in contextul crizei generate de coronavirus. Astfel, au ramas neschimbate dispozitiile referitoare la durata minima a preavizului de 20 zile lucratoare in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului (concedierea pentru desfiintarea postului, concedierea pentru necorespundere profesionala, de exemplu), precum si la durata maxima de 20 sau 45 de zile lucratoare in cazul incetarii raportului de munca din initiativa angajatului (demisie), in functie de pozitia ocupata de catre angajatul demisionar (executie sau conducere).
In schimb, prin Decretul Prezidential nr. 240/14.04.2020 (numit in... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 00:00
Directorul general al Airbus i-a anuntat pe cei 135.000 de angajati ca ar putea urma concedieri masive si a avertizat ca este in joc supravietuirea grupului aeronautic european, daca nu se vor lua imediat masuri, in contextul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit BBC si Reuters.
Intr-o scrisoare adresata vineri angajatilor si consultata de presa, Guillaume Faury a declarat ca firma pierde bani intr-un ritm fara precedent. Luna aceasta, Airbus, prezent si in Romania, a anuntat ca-si va reduce productia de avioane cu o treime.
Reprezentantii Airbus nu au dorit sa comenteze informatia.
Avertismentul sefului Airbus vine intr-un moment in care industria aviatica se confrunta cu un declin semnificativ din cauza efectelor epidemiei. Companiile aeriene globale se lupta sa supravietuiasca si apeleaza la ajutorul statului, in urma restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia.
Greg Waldron, de la site-ul Flight Global, a subliniat impactul major al epidemiei asupra Airbus si asupra intregului sector, spunand: "Orice evaluare pe care am facut-o in privinta industriei aviatice a fost modificata complet. Perspectivele pentru Airbus s-au inrautatit. Pur si simplu nu exista cerere pentru noi aeronave in acest moment."
Deja 3.000 de angajati Airbus urmeaza sa beneficieze de schema de somaj partial pusa la punct de Guvernul de la Paris in cadrul masurilor destinate sa ajute companiile sa faca fata impactului crizei coronavirusului. In plus, grupul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:02
Compania aeriana low-cost Wizz Air a anuntat marti ca va elimina 1.000 de locuri de munca si va taia salariile pentru restul angajatilor, in contextul eforturilor destinate sa limiteze impactul financiar al pandemiei de coronavirus, care a paralizat calatoriile cu avionul, transmite Reuters.
Wizz Air, cea mai mare companie aeriana low-cost din Europa Centrala si de Est, a precizat ca cele 1.000 de locuri de munca eliminate reprezinta echivalentul a 19% din personalul sau. De asemenea, salariile pilotilor, personalului insotitor si angajatilor din birouri vor fi diminuate, in medie, cu 14%. Directorul general Jozsef Varadi si ceilalti membri ai Consiliului director vor suferi o scadere a salariilor cu 22%.
In prezent, Wizz Air opereaza la 3% din capacitate si compania sustine ca dispune de lichiditati in valoare de 1,5 miliarde de euro, ceea ce ii confera o pozitie financiara solida. Analistii de la Citi sustin ca Ryanair si Wizz Air vor fi singurele mari companii aeriene din Europa care nu vor fi nevoite sa recurga la o refinantare.
Pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian, singurele zboruri care mai opereaza avand drept scop repatrierea cetatenilor.
Aeroportul Heathrow din Londra, in mod traditional cel mai aglomerat din Europa, estimeaza ca in luna aprilie numarul pasagerilor va scadea cu peste 90% comparativ cu luna aprilie a anului trecut.
Inainte de pandemie, Wizz Air oferea zboruri pe 700 de rute de la 25 de baze, ce asigurau conexiunea... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:49
Ford intentioneaza sa renunte la peste 5.000 de angajati din Germania si isi va reduce forta de munca din Marea Britanie, in incercarea de a reveni pe profit in Europa.
Ford a initiat o schema de plecari voluntare pentru angajatii din Germania si Marea Britanie, a anuntat vineri producatorul auto american.
In ultimul trimestru al anului trecut, Ford a inregistrat pierderi in toate regiunile, exceptand America de Nord. In aceste conditii, Ford a decis sa isi restructureze operatiunile din Europa, sa inchida uzine din America Latina si sa concedieze mai multe mii de angajati in China. Planul Ford prevede inregistrarea unei marje de profit de 6% in Europa.
"Prin aceste programe si alte initiative, divizia Ford din Germania ar urma sa-si reduca cu 5.000 numarul de angajati, inclusiv persoane angajate cu contract temporar de munca". Numarul concedierilor din Marea Britanie nu a fost inca stabilit, se arata intr-un comunicat al companiei.
In februarie, presa britanica anunta ca reprezentantii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May ca vor intensifica pregatirile legate de mutarea productiei in afara Marii Britanii.
"Nu mai este vorba despre planuri pentru intamplari neprevazute, luam masuri din cauza incertitudinilor. Este ceva real", a afirmat un participant la intalnirea cu premierul britanic.
Anuntul Ford ar reprezenta o noua lovitura pentru industria auto din Marea Britanie, confruntata cu o scadere la aproape jumatate a investitiilor, in principal din... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 20:21
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Evolutia tehnologica din ultimii ani, sau chiar decenii, si implicarea din ce in ce mai puternica a tehnologiei informatiei in viata de zi cu zi produc efecte pe toate planurile, inclusiv in domeniul juridic. Mediul juridic se adapteaza permanent prin modificari legislative si prin validarea tot mai multor cai de transmitere a informatiilor drept mijloace adecvate de comunicare a actelor juridice.
Cel mai recent exemplu in acest sens este Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie din data de 24 octombrie 2016, care confirma posibilitatea angajatorului de a comunica decizia de concediere salariatului prin e-mail.
Anterior acestei decizii, regimul juridic al comunicarii deciziei de concediere era unul general, articolul 76 din Codul Muncii impunand exclusiv forma scrisa a comunicarii, fara detalieri suplimentare. Or, in conditiile in care posta electronica (e-mailul) este omniprezenta in activitatile de business si resurse umane ale oricarei societati, s-a pus nu de putine ori intrebarea daca decizia de concediere comunicata prin acest mijloc este comunicata in mod legal.
Decizia Inaltei Curti, data in urma solicitarii de pronuntare a unei hotarari prealabile, si care deci va deveni obligatorie dupa publicarea in Monitorul Oficial, a lamurit aceasta problema, in sensul in care e-mailul reprezinta o modalitate legala de comunicare a deciziei de concediere, cu indeplinirea unei serii de conditii cumulative.
Conditiile cerute pentru comunicarea valabila a... mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 11:00