Noi conditii de calatorie, studii, munca si afaceri intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetatenii Uniunii Europene, implicit pentru romani, in relatia cu Marea Britanie, odata cu parasirea Blocului Comunitar de catre Regatul Unit.
Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat in vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2021, de cand Regatul Unit este stat tert pentru tarile din Blocul Comunitar.
Libera circulatie a marfurilor si a cetatenilor nu va mai functiona.
Romanii vor putea calatori in Marea Britanie doar in baza cartii de identitate pana pe 30 septembrie 2021. Dupa aceasta data, este obligatorie prezentarea unui pasaport.
Romanii vor putea petrece pana la 6 luni pe an in Marea Britanie in calitate de turisti, insa cei care vor sa munceasca sau sa studieze in acea perioada vor avea nevoie de viza.
De la 1 ianuarie 2021, romanii care vor dori sa munceasca sau sa studieze mai mult de 6 luni in Regat vor avea nevoie de viza.
Persoanele care poseda un pasaport biometric vor putea completa cererea de viza, inclusiv confirmarea indentitatii, folosind o aplicatie mobila. Solicitarile nu vor putea fi facute in baza cartii de identitate.
Romanii care nu au un pasaport electronic trebuie sa depuna documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucuresti.
Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv romani, care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Ianuarie 2021, ora 06:54
Dupa ce ieri ti-am povestit cati bani poti sa iei pentru o masina in functie de motorul masinii, astazi iti povestesc despre conditiile de eligibilitate pentru programul "Prima masina".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa un astfel de imprumut.
Asa ca iata mai jos conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti daca vrei sa accesezi un astfel de credit:
(1) varsta de peste 18 ani la data solicitarii finantarii si dovada ca solicitantul are capacitate deplina de exercitiu;
(2) faci dovada printr-o declaratie (in forma autentica notariala) pe propria raspundere ca nu ai mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou in cadrul Programului;
(3) te obligi sa nu instrainezi, fara acordul finantatorului, autoturismul nou achizitionat in cadrul Programului pe toata durata de valabilitate a garantiei; in anumite cazuri si conditii prevazute in Normele de aplicare ale OUG nr.66/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi aprobata instrainarea autoturismului, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra auoturismului sau novarea obiectului garantiei, dupa caz;
(4) te obligi sa constitui garantiile necesare, atat in favoarea MFP cat si cele catre finantator;
(5) te obligi sa asiguri autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO pentru Prima Masina; beneficiarul accepta cesionarea drepturilor derivand din... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 09:30
Ministerul Afacerilor Externe a anuntat sambata ca autoritatile cehe au anuntat noi masuri privind conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Cehe pentru persoanele care sosesc din state considerate drept zone rosii (inclusiv Romania). Masurile vor intra in vigoare la data de 9 noiembrie 2020, ora 00:00, a informat un comunicat transmis AGERPRES.
Potrivit MAE, persoanele care sosesc din statele considerate zone rosii (inclusiv Romania) trebuie sa completeze, anterior intrarii pe teritoriul Republicii Cehe, un formular de sanatate publica, disponibil la adresa: https://plf.uzis.cz/. Dupa completarea formularului, persoanele in cauza vor receptiona un e-mail de confirmare, pe care trebuie sa il pastreze pentru a-l prezenta, la cerere, autoritatilor cehe.
Pe langa obligatia de completare a formularului, persoanele in cauza trebuie sa transmita catre directia de sanatate publica (regional hygienic station) din localitatea/regiunea domiciliul/locului de cazare din Republica Ceha, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, dupa cum urmeaza: daca testul a fost efectuat intr-un stat UE sau intr-un stat Schengen, anterior sosirii in Republica Ceha, acesta trebuie sa fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii si trebuie transmis catre directia de sanatate publica imediat dupa intrarea pe teritoriul Republicii Cehe; daca testul este efectuat pe teritoriul Republicii Cehe, rezultatul va trebui transmis directiei de... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 15:12
Romanii care aleg sa mearga anul acesta in vacanta de iarna la schi pot rezerva pachete turistice in conditii speciale, dupa ce unii turoperatori si-au mai relaxat conditiile de vanzare pentru ele.
Unul dintre acestia a implementat un sistem de siguranta pentru turistii care achizitioneaza pachete turistice pentru vacanta de iarna.
"Daca situatia epidemiologica obliga turistul sa anuleze vacanta din motive precum, carantina, granite inchise, situatii de urgenta, atunci penalizarile vor fi zero, iar platile in avans se vor restitui integral. Mai mult, pentru a-i asigura pe turisti ca vacantele lor sunt cat se poate de sigure, turistul plateste in 5 zile de la confirmare 10% din valoarea vacantei, inca 40% la sfarsitul pragului de Early Booking (data ce-i va fi comunicata si prin contract), iar diferenta de 50% cu 3 saptamani inainte de check-in", a declarat Lucian Badircea, CEO-ul companiei turistice.
Aceasta oferta este valabila pentru pachete de vacanta achizitionate in destinatii din Bulgaria, Italia, Austria, Serbia si Romania pe perioada Craciunului, Revelionului, dar si in extrasezon.
Trebuie sa mentionam ca sunt si hoteluri care au penalizare 100% pentru anularea rezervarilor cu Early Booking si la care se solicita plata integrala la pragul de Early Booking. Din acest motiv turistii sunt rugati sa se informeze cat mai temeinic cu privire la pachetele pe care le achizitioneaza si sa discute cu consultantii nostri. ...citeste mai departe despre "Cum si-a... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 13:15
Comisia Europeana isi dubleaza eforturile pentru a arata ca Europa a invatat lectiile trecutului si va evita acum, dupa "Marea izolare", greselile comise in timpul "Marii recesiuni".
Potrivit Euractiv, propunerile de iesire din criza provocata de coronavirus nu seamana deloc cu planul pus in aplicare dupa criza financiara din 2007-2008, cand insistenta Comisiei pentru austeritate - modul impus pentru echilibrarea conturile publice - a condus la o recesiune accentuata in 2012.
Conditionalitatile atasate Fondului de revenire economica, cu un buget propus de 750 miliarde - parte granturi, parte credite - indica faptul ca UE este dispusa sa renunte, fie si temporar, la abordarea strict contabila aplicata, de exemplu, in cazul salvarii economice a Greciei.
Insa: Comisia pune la punct un mecanism care, in schimbul accesului la fonduri, statele membre sunt impinse pe culoarul adaptarii la paradigmele Green Deal si Agenda Digitala.
Pentru a castiga sustinerea grupului celor 4 "austeri" (Olanda, Austria, Danemarca si Suedia), Ursula von der Leyen a spus ca acest fond nu va fi un "bufet suedez" unde pe masa sunt fonduri europene.
Potrivit planului anuntat de Comisie, statele membre au o libertate limitata in a alege ce investitii vor face si ce reforme vor aplica pentru a-si salva economiile, un criteriu important pentru Bruxelles fiind acela al actiunilor care nu doar salveaza, ci transforma o economie.
In primul rand, statele membre ar urma sa justifice in fata... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2020, ora 08:32
A fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul comun al ministrului Culturii si ministrului Sanatatii privind privind masurile care trebuie luate pentru prevenirea contaminarii cu noul coronavirus si pentru asigurarea desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatilor desfasurate in muzee si galerii de arta, biblioteci, librarii, in domeniul productiei de film si audiovizual, activitati in aer liber si drive-in.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, masurile se aplica in perioada starii de alerta, in conditiile ridicarii graduale a restrictiilor, coroborat cu necesitatea asigurarii desfasurarii in conditii de siguranta sanitara a activitatii institutiilor de cultura si operatorilor economici cu obiect de activitate in domeniul cultural.
Printre masurile si regulile care trebuie sa fie respectate de publicul vizitator in muzee si galerii de arta se numara: accesul se face cu respectarea de catre participanti a distantarii de minimum 2 metri, dar fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului; stabilirea unor fluxuri de vizitare unidirectionale pentru facilitarea mentinerii distantei fizice; accesul va fi permis numai in conditiile purtarii mastii (medicala/non-medicala) pe toata durata vizitei in muzeu; limitarea vizitei la un interval de timp de 2 ore; incurajarea utilizarii platii cu cardul; interzicerea utilizarii aparatelor de audio-guide.
In bibliotecile publice vor exista la intrare covoare cu dezinfectant pentru incaltaminte... mai mult
Sambata, 30 Mai 2020, ora 16:21
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Pentru ca de Black Friday piata online este inundata de oferte speciale, iar operatorii de comunicatii vin cu o gama larga de oferte speciale de telefonie, internet sau televiziune, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) atrage atentia utilizatorilor sa se informeze inainte de a face orice achizitie, astfel incat sa aleaga produsul sau oferta telecom care corespunde cel mai bine nevoilor lor.
Intr-un comunicat remis joi AGERPRES, ANCOM face o serie de recomandari pentru cumparaturile de Black Friday.
"De cele mai multe ori, in perioada de Black Friday, fiind presati de timp, utilizatorii se concentreaza in special pe identificarea ofertelor cu preturi mici, neglijand detaliile importante din spatele acestora. Prin urmare, ANCOM le recomanda utilizatorilor sa aiba o atentie sporita in perioadele cu reduceri, iar atunci cand examineaza produsele telecom, cum ar fi de exemplu abonamentele pentru servicii de telefonie, internet sau televiziune care pot include echipamente precum smartphone, tableta sau televizor cu o reducere substantiala, sa urmareasca urmatoarele aspecte: care este costul lunar al abonamentului care faciliteaza achizitionarea echipamentelor la preturi reduse sau gratuite; care este intervalul exact in care ar urma sa beneficieze de eventuale reduceri ale costului lunar al abonamentului; daca serviciul este disponibil in zona lor de resedinta (pentru a verifica acoperirea cu semnal mobil pentru tehnologiile... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 16:11
Modificarea grilei tarifare astfel incat plata sa se faca in functie de numarul de zile in care este utilizata masina si infiintarea unei benzi unice in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului sunt doua dintre conditiile puse de USR Bucuresti Gabrielei Firea pentru a vota proiectul "Oxigen".
Potrivit USR Bucuresti, consilierii municipali ai formatiunii vor propune mai multe amendamente pentru imbunatatirea proiectului "Oxigen", prezentat de Gabriela Firea, primarul Capitalei.
"Amendamentele vor viza, printre altele: modificarea grilei tarifare astfel incat plata sa se faca in functie de numarul de zile in care masina este utilizata propriu-zis, infiintarea de benzi unice in Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) si respectarea lor, exceptarea parcarilor tip park&ride de la zonele unde taxa este obligatorie, utilizarea fondurilor colectate prin taxa exclusiv pentru lucrari, investitii si proiecte din domeniul protectiei mediului care contribuie direct sau indirect la imbunatatirea conditiilor de transport si a calitatii aerului, informarea constanta a publicului cu privire la nivelul de poluare si informarea cu privire la rezultatele aplicarii acestei taxe la 6 luni de la introducerea ei", au scris, pe Facebook, reprezentantii USR Bucuresti.
Daca aceste amendamente vor fi acceptate, consilierii municipali USR Bucuresti anunta ca vor vota proiectul de hotarare.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat ca ar trebui ca in sedinta Consiliului General... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2019, ora 14:15