Romania a avut in perioada 2006-2011 cele mai multe actiuni trimise de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) unui stat membru, nu mai putin de 225, dar numai 56,9% din ele s-au incheiat cu actiuni judecatoresti si nici 15% cu condamnari, informeaza un comunicat al CE dat publicitatii miercuri la Bruxelles.
OLAF a trimis Romaniei in perioada 2006-2011 nu mai putin de 225 de actiuni, aproape un sfert din numarul total de cazuri, respectiv 1.030. Romania este urmata la distanta din acest punct de vedere de Germania, cu 168 de cazuri, si de Italia, cu 112, restul statelor avand sub o suta de actiuni trimise in aceasta perioada, 11 avand chiar un numar de cazuri format dintr-o singura cifra, in timp ce Irlanda nu a avut niciun astfel de caz.
Dintre cele trimise Romaniei, 128 de actiuni s-au incheiat cu o actiune judecatoreasca, o proportie de 56,9%, mai redusa decat cea din Finlanda si Lituania (100%), Suedia (80%) sau Germania (67,9%), dar peste cele din Italia (33%) sau Spania (9,3%).
Numar redus de condamnari, din punct de vedere procentual
In urma acestor hotarari judecatoresti au fost condamnate 30 de persoane, pe locul doi in UE ca pondere numerica dupa Germania (65) si inaintea Belgiei (18), Italiei (14) sau Finlandei (11), in conditiile in care nu mai putin de sapte state UE nu au avut nicio condamnare.
Din punct de vedere al procentului condamnarilor din numarul total de actiuni incheiate cu hotarari judecatoresti, lucrurile nu stau la fel de bine... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 16:52
Directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Giovanni Kessler, a declarat ca in ultima perioada a crescut numarul reclamatiilor venite de la agenti privati din Romania referitoare la fraudarea fondurilor europene.
"Am vazut in ultima perioada o crestere a acuzatiilor care vin de la persoanele private, ceea ce inseamna ca OLAF e mai bine cunoscut si mai credibil", a declarat Kessler, intrebat intr-o conferinta de presa despre anchetele desfasurate in Romania privind fraudarea fondurilor europene.
El a aratat ca e important sa existe un echilibru referitor intre sesizarile primite din partea agentilor privati si a institutiilor guvernamentale din statele membre, deoarece un dezechilibru in acest sens poate indica si o lipsa a cooperarii cu institutiile specializate in investigarea acestui tip de infractiuni.
Eficienta judiciara privind fondurile europene a crescut in ultimii ani
De asemenea, seful OLAF a aratat ca, desi situatia statistica din 2012 indica faptul ca in Romania numarul condamnarilor in acest tip de dosare nu este "satisfacator" si mai sunt unele lucruri la care trebuie lucrat, totusi pe ansamblul ultimilor ani s-a putut constata o crestere a eficientei in plan judiciar.
"Aceasta este dovada ca tara dumneavoastra are vointa de a raspunde pe masura acestui tip de infractiuni si da si un semnal adecvat opiniei publice ca fondurile europene sunt protejate", a afirmat Kessler, care a adaugat ca nivelul de cooperare cu DLAF,... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 16:36
Uniunea Europeana acorda subventii de 142 miliarde de euro in fiecare an, astfel ca a decis sa inaspreasca lupta contra deturnarii de fonduri. In Romania se inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).
Dar acest clasament reflecta realitati foarte diferite, comenteaza online TV5Monde.
Italia ramane tara care a deturnat cei mai multi bani in 2011, inclusiv un caz major de frauda privind fondurile structurale, care a vizat peste 380 de milioane de euro.
Cu toate acestea, Italia nu se situeaza decat pe locul al treilea in acest top al fraudei europene daca se ia in considerare numarul de cazuri - 112 potrivit raportului OLAF publicat la 11 iulie 2012.
Pe "podium", Romania este in frunte, cu 225 de anchete. Germania surprinde pe toata lumea, venind pe pozitia a doua, cu 168 de cazuri anchetate.
Publicat cateva zile mai tarziu, la 19 iulie, raportul Comisiei Europene privind rapoartele de frauda si nereguli confirma ca Germania trateaza, intr-adevar, un numar mare de cazuri. O constatare care se explica partial prin situatia sa demografica si geografica: Germania este cea mai populata tara din Uniunea Europeana si se afla in centrul Europei, expusa in special la tranzitul produselor de contrabanda provenind din Europa de est. Astfel, un caz de frauda raportat in Germania nu inseamna neaparat ca statul german este la originea lui.... mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 14:23
Banca Mondiala desfiinteaza in ultimul raport Romania, tara cu un buget facut dupa ureche, directionat politic, si cu un Minister de Finante cu mai multi angajati decat in Anglia, scrie Gandul citat de Mediafax.Romania are un buget cu venituri si cheltuieli nerealiste care duce lipsa de credibilitate , cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre tarile UE, o administratie fiscala teritoriala care creste costurile de colectare si care ar trebui inlocuita cu un sistem informatic bine pus la punct si un call-center, se arata in evaluarea functionala efectuata de Banca Mondiala in sistemul de finante publice, in institutii precum Ministerul de Finante si ANAF.
Mai mult, potrivit Bancii Mondiale, companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.
Recomandarile BM vor fi incluse, cel mai probabil, si in cuprinsul viitorului acord de finantare sau supraveghere pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.Buget de stat: nerealist si supraestimat
Bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate, fapt care afecteaza disciplina fiscala. Potrivit BM, "bugetul aprobat nu este un document credibil".
Bugetul e bazat pe venituri nerealiste, supraestimate pentru a justifica niste cheltuieli mari, spun expertii BM.
Suplimentarile bugetare sunt create din cauza adoptarii unor legi aprobate in afara bugetului carora li se da o atentie insuficienta in ceea ce priveste... mai mult
Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 22:38