Google ar putea fi anchetat de autoritatile americane antitrust, dupa ce rivalul sau rusesc, Yandex, a acuzat compania americana de concurenta neloiala.
Astfel, compania ruseasca a depus o plangere la Serviciul Federal Antimonopol, solicitand Google sa nu mai includa implicit in smarphone-urile cu sistem de operare Android alte servicii ale sale, precum Google Search sau Google Now, potrivit BBC.
In plus, Yandex acuza ca, pe telefoanele cu Android, Google este ...citeste mai departe despre "Rusia isi baga coada si la Google. De ce ar putea fi anchetat gigantul IT" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Februarie 2015, ora 08:54
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
Comisia Europeana avertizeaza din nou compania Google ca isi promoveaza in mod abuziv produsele prin intermediul motorului de cautare.
Desi reprezentantii gigantului IT au operat schimbari in ceea ce priveste indexarea rezultatelor pe motorul de cautare, comisarul european pentru concurenta Joaquin Almunia a transmis ca Google mai are de lucrat pentru a scapa de acuzatiile de concurenta neloiala.
Google, acuzat de concurenta neloiala in Europa
"Am ajuns la concluzia ca propunerile pe care ni le-a facut compania in urma cu cateva luni nu sunt suficient de convingatoare pentru a ne alunga suspiciunile", a transmis Joaquin Almunia, potrivit BBC.
Citeste mai multe despre Google, acuzat din nou de concurenta neloiala: Comisia Europeana ia masuri pe Ziare.com. mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 14:04
Google ar putea modifica pagina de start a celui mai popular motor de cautare din lume, in incercarea de a ocoli o investigatie din partea Uniunii Europene.
Comisia Europeana vrea sa stabileasca daca Google incalca regulile concurentei loiale, potrivit Bloomberg.
Compania americana este acuzata ca isi promoveaza propriile servicii prin intermediul motorului sau de cautare pe Internet.
Google a initiat mai multe propuneri oficiale catre Comisia Europeana, pentru remedierea situatiei, potrivit purtatorului ce cuvant al comisarului european Joaquin Almunia. mai mult
Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 16:01
Instanta Tribunalului General al UE va solutiona miercuri solicitarea Microsoft de a anula amenda de 889 milioane euro dispusa in anul 2004 de Comisia Europeana, decizia fiind una dintre etapele finale ale disputei vechi de zece ani dintre compania americana si autoritatile europene antitrust.
Microsoft a fost amendata pana acum in trei randuri de catre CE, cu 497 milioane euro, 280,5 milioane euro si 889 milioane euro, sanctiuni in valoare totala de aproape 1,7 miliarde euro, aminteste Bloomberg.
Sanctiunea de 889 milioane euro a fost un record la acel moment, depasita de atunci numai de amenda de 1,06 miliarde euro dispusa impotriva unei alte companii emblematice pentru industria IT americana, Intel, tot din considerente de concurenta neloiala.
"Cele doua amenzi impotriva Microsoft si Intel au transmis cu siguranta un mesaj clar. Au intrat in istorie. Astazi, companiile isi dau seama ca au mai mult de castigat prin cooperarea cu Comisia Europeana", comenteaza un analist american.
In 2004, sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft era instalat pe 95% dintre PC-urile din lume. Compania a fost amendata atunci pentru ca a refuzat sa respecte decizia CE de a furniza rivalilor informatii care sa ii ajute sa lucreze pe platforma software Windows.
Microsoft este singura companie care a refuzat in ultimii 50 de ani sa se conformeze unei decizii a autoritatilor europene antitrust. Din 2009, compania incearca sa-si imbunatateasca relatiile cu Executivul UE,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:46
Expedia si TripAdviser au depus plangeri impotriva Google si a functionalitatilor de cautare de vacante, ca parte a unui proces antitrust, cu care gigantul online se confrunta in Uniunea Europeana.
Comisia Europeana a formulat 13 plangeri formale, inclusiv cele ale Expedia si TripAdvisor. Cercetarea Comisiei Europene impotriva Google a inceput in noiembrie 2010, potrivit VentureBeat.
Surse ale agentiei France-Presse au declarat ca plangerile Expedia si TripAdvisor se centreaza in jurul serviciului Google Flight, care a fost lansat in septembrie 2011 si care nu a inclus destinatiile din afara Statelor Unite, pana in urma cu doua saptamani, cand Google Flight a facut disponibile informatii si despre Europa si alte regiuni.
La sfarsitul anului 2011, presedintele Google, Eric Schmidt, a facut o vizita la Bruxelles, pentru a se intalni cu vicepresedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia.
Cercetarea impotriva Google a inceput cand mai multe companii au formulat plangeri impotriva Google, care profita de dominatia pe care o are pe segementul cautarilor online. Respectivele companii s-au plans ca Google diminueaza clasamentul cautarilor online, in special pentru rezultatele care nu sunt platite. Spre exemplu, plangerile au sustinut ca Google ar putea scadea nota (ranking) unui site de comert online si a motorului sau de cautare, in timp ce rezultatele Google Shopping ar fi scoase in fata.
Comisia Europeana va face publice rezultatele anchetei sale in cursul... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 09:16