Perioada care urmeaza este descrisa in culori sumbre de expertii chestionati de Forumul Economic Mondial. Acestia avertizeaza ca lumea se va confrunta cu riscuri serioase, care variaza de la criza refugiatilor la dezastre naturale legate de schimbarile climatice.
Instabilitatea politica se afla la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, iar numarul oamenilor obligati sa isi paraseasca locuintele este cel mai ridicat din istorie. Efectele schimbarilor climatice sunt din ce in ce mai vizibile, iar terorismul este in plina expansiune.
Acestea sunt concluziile raportului privind riscurile al Forumului Economic Mondial, publicat inainte de intalnirea care va avea loc saptamana viitoare, la Davos, Elvetia, noteaza CNN.
"Riscurile sunt mai reale, mai iminente, mai tangibile. Suntem aproape de un punct critic", a spus Espen Eide, seful pentru geopolitica din cadrul Forumului Economic Mondial.
In cadrul raportului au fost chestionati aproape 750 de experti si factori de decizie,... citeste mai departe despre "O imagine intunecata pentru urmatoarea perioada: Suntem aproape de un punct critic" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 17 Ianuarie 2016, ora 13:19
Evolutia economiei mondiale din urmatoarea perioada ar trebui privita cu un optimism moderat, a fost mesajul principal transmis de mai multi lideri politici si ai mediului de afaceri, prezenti in cadrul editiei din 2013 a Forumului Economic Mondial de la Davos.
Presarat cu discursuri incurajatoare din partea unor lideri precum seful BCE, Mario Draghi, sau prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, forumul s-a caracterizat printr-un "optimism deconcertant", conform unui lider al mediului de afaceri, scrie Financial Times.
Europa ramane unul din punctele vulnerabile ale economiei mondiale
Pietele financiare traverseaza o perioada de "relativa stabilitate", a declarat Mario Draghi la Davos, conform CNBC.
Acesta a indicat ca se poate prognoza o revenire a economiei in cea de-a doua parte a anului, iar reformele structurale, pe care guvernele zonei euro le-au implementat anul trecut, au transformat 2012 in "anul relansarii euro".
In plus, Spania, considerata drept una din principalele vulnerabilitati pentru economia zonei euro, nu va avea nevoie sa acceseze un plan de salvare, potrivit lui Luis de Guindos, ministrul de finante al acestei tari, prezent la Davos.
Motivul principal al acestei increderi este programul de Tranzactii Monetare Directe, prin care Draghi a promis ca va cumpara obligatiunile tarilor cu probleme.
Randamentul bondurilor spaniole pe zece ani a scazut sub 5%, in contextul unei cereri crescute a investitorilor, ca urmare a acestui anunt.... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 18:00
Problema legata de datoriile din zona euro este unul din subiectele cele mai aprinse discutate in cadrul Forumului Economic Mondial, tinut in Davos, Elvetia. Comisarul european pentru probleme economice, Olli Rehn, a declarat ca guvernele din uniunea monetara au cazut de acord sa majoreze capacitatea de finantare a fondului de sprijin financiar, pentru a-l face mai flexibil, insa nu vor ridica nivelul garantiilor, in prezent de 440 de miliarde de euro.Astfel, a dat nastere unei nou runde de discutii pe marginea capacitatii efective a fondului de a ajuta tarile aflate in dificultate, deoarece multi economisti sunt de parere ca suma nu va fi de ajuns pentru Portugalia si Spania, si cu atat mai putin pentru alte tari care ar putea avea nevoie de ajutor. De exemplu, unii oficiali europeni au cerut garantii de 1 trilion de euro, pentru a calma spiritele in pietele financiare. Daca planul va fi, in cele din urma, aprobat, fondurile totale disponibile ar trebui sa se ridice la 700 de miliarde de euro, inclusiv fondurile din partea Fondului Monetar International. Liderii europeni nu au intarziat sa apere euro in fata oficialilor prezenti la Davos. Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a declarat ca analistii care prevad prabusirea euro pur si simplu nu inteleg spiritul Europei. "Moneda euro inseamna Europa, iar Europa inseamna 60 de ani de pace", a spus Sarkozy.
"Nu ne vom intoarce niciodata cu spatele la euro, nu il vom abandona niciodata", a completat el, adaugand ca si... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 01:10