Dezechilibrele macroeconomice s-au accentuat in Romania, deficitul de cont curent si cel fiscal s-au adancit, presiunile inflationiste sunt din nou in crestere, iar daca politicile nu-si vor putea schimba directia tara se poate confrunta inclusiv cu o scadere a veniturilor care va afecta in special saracii, avertizeaza Fondul Monetar International.
Deficitul de cont curent ar putea depasi 5% din PIB in acest an, in contextul unei cresteri economice de circa 4%, se arata in raportul delegatiei FMI, publicat vineri ca o concluzie dupa vizita unei delegatii conduse de sud-coreeanul Jaewoo Lee.
Potrivit FMI, in primul rand, consolidarea fiscala trebuie insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate mai mare a cursului de schimb.
"Cresterea condusa de consum a ramas solida, majorand veniturile populatiei spre cele din Europa Occidentala.
Totusi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal si cel de cont curent s-au adancit, iar presiunile inflationiste sunt din nou in crestere.
Daca politicile nu-si vor schimba directia, progresele in realizarea convergentei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor si vor fi afectati semnificativ in special saracii.
Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evolutii: in primul rand si cel mai important, consolidarea fiscala insotita de inasprirea politicii monetare si o flexibilitate... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2019, ora 13:32
Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.
"Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere.
Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei", a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.
In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca "schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida".
"Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni.
Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului", a subliniat Baqir.
In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, "dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru... mai mult
Vineri, 17 Martie 2017, ora 14:48
Presedintele Klaus Iohannis a primit joi, la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI.
Seful misiunii Fondului in Romania, Reza Baqir, a transmis ca este nevoie de continuarea luptei anticoruptie, precum si a unor politici economice sanatoase.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 16 martie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegatiei FMI condusa de domnul Reza Baqir, seful misiunii pentru Romania. Intrevederea a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, in virtutea statutului Romaniei de tara membra a Fondului Monetar International", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
Temele abordate in cadrul discutiilor s-au axat pe evolutiile economice recente ale Romaniei.
"Seful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sanatoase, care sa consolideze cresterea economica din ultimii ani a Romaniei, mai ales in contextul in care actualul cadru fiscal-bugetar prezinta o serie de riscuri si vulnerabilitati", a precizat sursa citata.
Citeste si: Seful Consiliului Fiscal: Sa ne intre foarte bine in cap - Poti sa ai cresteri de venituri doar daca economia produce!Festivalul cresterii prin consum de import: Deficitul comercial in ianuarie 2017, cu 60% mai mare ca anul trecutDupa doua licitatii esuate cu titluri de stat, ministrul de Finante nu e stresat: Avem buffer
De asemenea, in cadrul intalnirii, a fost prezentata "nevoia de a regandi trendul politicilor economice din... mai mult
Joi, 16 Martie 2017, ora 18:45
Seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania, Reza Baqir, prezinta, luni, concluziile discutiilor de la Bucuresti cu autoritatilor romane, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti.
Incepand din 2 martie, misiunea FMI a efectuat aceasta evaluare in cadrul consultarilor pe Articolul IV, potrivit unui comunicat al fondului. Membrii misiunii FMI au avut programate intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor romane, ai partidelor politice, cu sindicate, asociatii de business, cu reprezentanti ai mediului academic si ai sistemului bancar.
Misiune FMI la Bucuresti, pentru evaluarea anuala a economiei romanesti... citeste mai departe despre "Seful FMI in Romania anunta concluziile vizitei la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 09:36
Romania inregistreaza performante bune in raport cu standardele fixate prin Codul de Transparenta Fiscala in multe domenii, potrivit concluziilor raportului de evaluare a transparentei fiscale publicat joi de Fondul Monetar International (FMI) si realizat la cererea Guvernului Romaniei de o echipa a Fondului in luna februarie 2014.
Un numar de 15 din cele 36 de dimensiuni ale Codului de Transparenta Fiscala sunt apreciate ca fiind bune sau avansate, 15 sunt considerate la un nivel de baza, iar sase sunt considerate ca nu sunt inca indeplinite.
FMI subliniaza ca rapoartele fiscale nu includ sectorul marilor companii de stat, care sunt responsabile pentru aproximativ 10% din PIB.
FMI atrage atentia: Taierile de taxe propuse prin noul proiect de Cod Fiscal trebuie analizate cu grija (Video)
Pentru o imbunatatire a transparentei fiscale, institutia financiara internationala recomanda Romaniei extinderea acoperirii institutionale a rapoartelor fiscale pentru a include intregul ...citeste mai departe despre "Audit FMI: Ce erori a facut Romania si ce ne recomanda Fondul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 12 Martie 2015, ora 14:07
Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata, potrivit FMI.
"Ȋn urma crizei mondiale, economia romaneasca a corectat in mare parte dezechilibrele interne si externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide.
Cu toate acestea, convergenta a stagnat si infrastructura publica precara s-a dovedit a fi o piedica principala pentru o traiectorie de crestere mai puternica.
Ȋn acelasi timp, Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata.
Pe mai departe, politicile macroeconomice sustenabile trebuie combinate cu masuri de eficientizare a cheltuielilor publice - in mod special accelerarea absorbtiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice - de revigorare a reformelor ce treneaza in sectorul intreprinderilor ce stat si rezolvarea mostenirilor lasate de criza in sectorul financiar", se arata intr-o declaratie a misiunii FMI privind ...citeste mai departe despre "Concluziile FMI dupa vizita in Romania: Ce probleme avem si cum le rezolvam" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 07:00
Expertii Fondului Monetar International (FMI) se intalnesc, vineri, cu reprezentantii tuturor ministerelor pentru a se stabili daca va mai exista un nou acord cu institutia financiara internationala.
"Intalnirea probabil cea mai importanta (a reprezentantilor FMI - n.r.) cu toti ministrii si momentul in care vom incerca sa ajungem la un consens va fi vineri si probabil vineri seara sau sambata dimineata vom sti daca avem sau nu in continuare un acord in conditiile pe care bineinteles sa le agreem", a precizat miercuri ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, intr-un briefing la Palatul Victoria, scrie Agerpres.
Tot miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat ca negocierile dintre Romania si Fondul Monetar International (FMI) pe marginea actualului acord "merg bine", dar a adaugat ca BNR este pregatita inclusiv pentru situatia in care negocierile s-ar incheia fara o concluzie clara. mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 10:05
Reprezentantii Guvernului vor avea joi o intalnire finala, de concluzii, cu delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene prezenta in Romania, obiectivul principal ramanand acela al relaxarii fiscale in privinta impozitarii muncii, dupa cum a anuntat premierul Victor Ponta.
"Ne apropiem de finalul discutiilor cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala. Joi vom avea o intalnire finala, in care tragem niste concluzii. Important este ca obiectivul principal, o relaxare fiscala in ceea ce priveste impozitarea muncii, sa fie atins intr-o perioada de timp rezonabila", a afirmat miercuri prim-ministrul.
Ponta si-a exprimat speranta ca reprezentantii Opozitiei sa nu-si fi schimbat parerea, in special liberalii, si sa sustina Guvernul in efortul pe care-l face de relaxare fiscala, tinand cont de datele foarte bune privind cresterea economica, reducerea deficitului, a cheltuielilor bugetare de la inceputul anului.
Romanii au cerut suspendarea liberalizarii pretului la gaze
Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat insa miercuri, dupa intalnirea pe care democrat-liberalii si liberalii au avut-o cu delegatia comuna a FMI, BM si CE, ca PDL si PNL solicita suspendarea liberalizarii pretului la gaze.
De asemenea, democrat-liberalii cer sistarea vanzarilor de actiuni detinute de stat la companiile energetice. Executivul nu a pregatit masura reducerii CAS cu 5 puncte procentuale pe care liberalii au propus-o... mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 08:40
FMI a prezentat, luni, concluziile primei evaluari a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania. La finalul evaluarii, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a declarat multumit de progresele inregistrate de tara noastra."La nivelul misiunii noastre am ajuns la un acord in privinta evaluarii. Progresele bune, tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la politicile necesare. Nu am facut modificari importante in ceea ce priveste proiectiile. Putem vedea semne importante pentru ca economia sa-si revina si sa isi reia cresterile", a declarat Franks, luni, in cadrul conferintei de la sediul BNR.
In ceea ce priveste estimarile legate de cresterea economica, acestea se mentin la 1,5% in 2011, crestere bazata pe exporturi puternice si sustinerea cererii interne, si de pana la 4%, in 2012. Atentie la inflatie! "Cresterea este de asteptat sa ia amploare in 2012, ajungand la 3,7-4%. Inflatia a crescut mai repede decat am estimat, dar acest lucru e cauzat de presiunile preturilor la alimente si combustibililor la nivel international. Desi exista asteptari ca inflatia va scadea in a doua parte a anului, ne asteptam ca inflatia sa se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Nationala trebuie sa ramana in continuare vigilenta fata de un nou val de presiuni inflationiste si va fi nevoie sa-si ajusteze politicile in urmatoarele luni, pentru a atinge tinta de inflatie in 2012. Pe fondul fiscal, am avut unele... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 11:52