Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata, potrivit FMI.
"Ȋn urma crizei mondiale, economia romaneasca a corectat in mare parte dezechilibrele interne si externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide.
Cu toate acestea, convergenta a stagnat si infrastructura publica precara s-a dovedit a fi o piedica principala pentru o traiectorie de crestere mai puternica.
Ȋn acelasi timp, Romania se mentine vulnerabila la socuri externe, iar remedierea bilanturilor nu este inca finalizata.
Pe mai departe, politicile macroeconomice sustenabile trebuie combinate cu masuri de eficientizare a cheltuielilor publice - in mod special accelerarea absorbtiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice - de revigorare a reformelor ce treneaza in sectorul intreprinderilor ce stat si rezolvarea mostenirilor lasate de criza in sectorul financiar", se arata intr-o declaratie a misiunii FMI privind ...citeste mai departe despre "Concluziile FMI dupa vizita in Romania: Ce probleme avem si cum le rezolvam" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Februarie 2015, ora 07:00
Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate pana in luna iunie, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Misiunii FMI, Erik de Vrijer.
Oficialul FMI a afirmat ca la acest moment nu se poate spune ca Romania se afla in parametrii acordului sau in afara acestora.
"Guvernul ia masuri pentru a-si atinge tintele si mai are nevoie de timp. Pentru ca noi consideram ca sunt seriosi, cred ca ar trebui sa le dam timpul necesar pentru a le implementa. Deci nu putem spune nici ca suntem in acord, nici in afara lui", a spus de Vrijer.
Preconditiile se refera la reducerea arieratelor, dar si la masuri care vizeaza companiile de stat - privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, inceperea listarii companiei energetice Oltenia. mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 12:44
Pretul gazelor va creste cu 5% din septembrie, iar reducerea cotei de 24% a TVA este posibila doar prin marirea bazei de impozitare si printr-o eficienta mai mare la colectare. Chiar si in aceste conditii, obiectivele macroeconomice pot fi atinse, doar daca inceteaza agitatia politica. Citeste in continuare care sunt concluziile misiunii FMI in Romania.
Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania:
Tarom si CFR - de ce este nevoie de privatizare? Guvernul trebuie sa aduca aceste companii pe bursele de privatizare si cred ca a oferta publica secundara pentru Tarom - 20% din actiuni si pachetul majoritar CFR Marfa raman o prioritate pentru acest an. In acest moment, nu este foarte usor sa vinzi o companie aeriana, este greu sa gasim un partener care sa investeasca in Tarom, dar se vor face eforturi in acest sens
- Urmatoarea misiune a FMI va avea loc la putin timp dupa alegerile parlamentare. In plus, vom mai face vizite scurte, pentru a ne mentione relatiile foarte bune, pe care le avem cu Guvernul, dar nu vor fi evaluari
- Impactul cursului de schimb asupra inflatiei: intervalul de timp este de un trimestru, din momentul in care deprecierea mondei nationale afecteaza pretul, cererea interna, puterea de cumparare a consumatorilor, dar, in mod gradual, va impiedica bancile sa ofere credite pt investitii noi. Factor care contribuie la diminuarea activitatii economice - deprecierea temporara, efect pe scurta durata.
- Importanta anularii sau renegocierii... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 09:25
Acceptarea aplicarii TVA la incasarea facturii, dar si a altor masuri menite sa stimuleze mediul de afaceri, stabilirea unor noi termene pentru privatizarea companiilor de stat, amanarea introducerii coplatii, dar si respingerea reducerii TVA la alimentele de baza la nivelul de 9% sunt principalele masuri convenite in urma negocierilor dintre Guvern si reprezentantii misiunii comune a FMI, CE si BM.
"Putem spune ca s-au incheiat cu succes negocierile cu partenerii nostri internationali, Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, privind angajamentele avute de Romania pentru cea de-a sasea evaluare a acordului cu institutiile financiare internationale, respectiv modul in care ne-am indeplinit performantele economice si financiare la finele lunii iunie.
Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile
Scrisoarea de intentie, documentele negociate, prevad obiectivele pentru urmatoarea perioada de timp de trei luni, pana in septembrie", a declarat Ministrul de Finante, Florin Georgescu, citat de Agerpres.
Citeste mai multe despre Promisiunile Guvernului Ponta, triate de FMI: Ce a acceptat si ce a respins Fondul pe Ziare.com. mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 13:35
FMI atrage atentia asupra vulnerabilitatii sistemului bancar si necesitatii reducerii cheltuielilor.
De asemenea, concluziile celei de-a cincea misiuni a Fondului Monetar International in Romania subliniaza necesitatea continuarii reformelor structurale si respectarea obligatiilor asumate prin acord, precum privatizarea partiala a companiilor de stat si implementarea managementului privat in cadrul acestor organizatii.
FMI a decis disponibilizarea unei noi transe de imprumut, in valoare de 519,4 milioane de euro, in cadrul celei de-a cincea revizuiri a acordului preventiv cu Romania. Cea de-a cincea revizuire a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer.
Banii pot fi folositi oricand, desi autoritatile romane au indicat ca vor considera in continuare acordul ca fiind preventiv.
Sistemul bancar ramane vulnerabil
Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la criza externa, iar autoritatile trebuie sa intareasca supravegherea si instrumentele de intervenetie.
"Sistemul bancar din Romania ramane vulnerabil la situatia din Europa, ca urmare a legaturilor financiare stranse. Rata de adecvare a capitalului bancilor este buna, iar provizioanele ridicate, dar creditele neperformante continua sa urce.
In acest context, autoritatile ar trebui sa intareasca si mai mult supravegherea sectorului financiar si cadrul de combatere a crizei. Politica monetara trebuie sa ramana, de asemenea,... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:29
Fondul Monetar International (FMI) trebuie sa implementeze reforme fiscale curajoase pentru a impiedica intrarea Europei intr-o etapa si mai dificila a crizei, sustin oficialii care au participat la intalnirea de primavara a FMI de la Washington.
Declaratiile vin dupa ce fondul anunta o reimprospatare a "arsenalului" sau cu 430 de miliarde de dolari, scrie SeattlePi
Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, le-a spus oficialilor FMI ca Europa trebuie sa fie mult mai creativa si mai agresiva in lupta impotriva crizei, implicand toate resursele financiare de care dispune, inclusiv Banca Centrala Europeana.
"Succesul urmatoarei etape a crizei financiare atarna de dorinta Europei si capacitatea sa de a pune in aplicare toate instrumentele de care dispune, intr-un mod creativ, flexibil si agresiv pentru a sustine tarile in procesul de implementare a reformelor", a declarat Geithner.
FMI primeste 430 de miliarde de dolari
Fondul Monetar International a facut un pas imens inainte dupa ce cativa membri FMI au promis resurse suplimentare de 430 de miliarde de dolari, in cadrul intalnirii de primavara a Fondului, la Washington.
Resursele suplimentare ar putea fi utilizate pentru a salva economiile cu probleme din zona euro, chiar daca FMI a sustinut intotdeauna ca fondurile sale vor fi disponibile pentru toti membri sai.
Suplimentarea fondului e binevenita, dar nu suficienta
Aceasta consolidare financiara a fondului este un pas important inainte,... mai mult
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 12:48
Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca s-a ajuns la un nou acord cu autoritatile romane in ceea ce priveste cea de-a treia evaluare, urmand ca aceasta sa fie analizata de conducerea fondului la mijlocul lunii decembrie.
De asemenea, Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.
De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.
Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.
"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:35
Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa intalnirea cu delegatia comuna a FMI, UE si BM, ca una dintre concluziile expertilor este ca Romania si-a imbunatatit foarte mult credibilitatea, in urma programelor aplicate in 2009 si in mod deosebit in 2010 si 2011. "Cateva concluzii ale expertilor cu care m-am intalnit astazi: in primul rand, un lucru imbucurator, Romania si-a imbunatatit foarte mult credibilitatea, in urma programelor pe care le-a aplicat in 2009, in mod deosebit in 2010 si 2011", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca, in timpul discutiei avute cu membrii misiunii FMI, UE si BM, chiar s-a evocat faptul ca, imediat dupa inceputul anului 2009, in primele luni, CDS-ul Romaniei era undeva la 750-780, iar in prezent a coborat in jurul a 250.
"Deci Romania se finanteaza mult mai ieftin.
De altfel, in 2009 nu ne mai puteam finanta, datorita costului extrem de ridicat, ca urmare a exceselor anului 2008", a mentionat seful statului. mai mult
Duminica, 31 Iulie 2011, ora 19:45
FMI a prezentat, luni, concluziile primei evaluari a noului acord stand-by de tip preventiv incheiat cu Romania. La finalul evaluarii, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, s-a declarat multumit de progresele inregistrate de tara noastra."La nivelul misiunii noastre am ajuns la un acord in privinta evaluarii. Progresele bune, tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la politicile necesare. Nu am facut modificari importante in ceea ce priveste proiectiile. Putem vedea semne importante pentru ca economia sa-si revina si sa isi reia cresterile", a declarat Franks, luni, in cadrul conferintei de la sediul BNR.
In ceea ce priveste estimarile legate de cresterea economica, acestea se mentin la 1,5% in 2011, crestere bazata pe exporturi puternice si sustinerea cererii interne, si de pana la 4%, in 2012. Atentie la inflatie! "Cresterea este de asteptat sa ia amploare in 2012, ajungand la 3,7-4%. Inflatia a crescut mai repede decat am estimat, dar acest lucru e cauzat de presiunile preturilor la alimente si combustibililor la nivel international. Desi exista asteptari ca inflatia va scadea in a doua parte a anului, ne asteptam ca inflatia sa se situeze peste nivelul de 5% estimat de BNR. Banca Nationala trebuie sa ramana in continuare vigilenta fata de un nou val de presiuni inflationiste si va fi nevoie sa-si ajusteze politicile in urmatoarele luni, pentru a atinge tinta de inflatie in 2012. Pe fondul fiscal, am avut unele... mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 11:52