Theresa May a anuntat ca se va duce la Bruxelles pentru a incerca noi negocieri in ce priveste acordul pentru Brexit, dupa ce Parlamentul UK l-a respins categoric saptamana trecuta. Premierul britanic nu a oferit parlamentarilor planul alternativ pe care-l asteptau, ci le-a pasat lor problema, cerandu-le sa se puna de acord.
Premierul i-a anuntat ca, dupa ce obtine solutia Parlamentului, se va duce cu ea la Bruxelles pentru a vedea daca liderii UE sunt de acord cu ea.
"Ziua cartitei (o trimitere la filmul 'Groundhog Day'): deputatii si mediul de afaceri, uniti pentru a condamna planul B al lui May, care este tot planul A", a ironizat The Independent situatia.
Insa tonul general in presa britanica marti viza mai ales ipoteza unui al doilea referendum, sustinut intens de Opozitie si respins categoric de May.
"Voi continua sa discut cu colegii mei saptamana aceasta, inclusiv cu (partidul nord-irlandez) DUP" despre aceasta problema a "plasei de siguranta", a declarat sefa Guvernului in Camera Comunelor.
"Si voi prezenta concluziile acestor discutii UE", a adaugat ea.
Aceasta "plasa de siguranta", criticata atat in cadrul majoritatii, cat si al Opozitiei, prevede o Uniune Vamala intre regat si UE, iar in cazul Irlandei de Nord o aliniere la anumite reglementari europene in domeniul sanitar si al taxelor. Ea va intra in vigoare doar daca nu se va gasi alta solutie pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.
In pofida asteptarilor, May s-a multumit, in ceea ce... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 10:56
Cei 28 de lideri UE au ajuns vineri dimineata la un acord asupra migratiei, in cadrul unui summit tensionat, la Bruxelles, pe care Italia ameninta sa-l deraieze din cauza lipsei unor angajamente precise ale partenerilor sai europeni cu privire la primirea migrantilor.
"Liderii UE28 s-au pus de acord asupra concluziilor summitului, inclusiv migratia", a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European Donald Tusk la ora locala 4:40 (5:40, ora Romaniei), dupa negocieri-maraton care au inceput joi seara, relateaza AFP.
EU28 leaders have agreed on #euco conclusions incl. migration.- Donald Tusk (@eucopresident) June 29, 2018
Detaliile acordului nu au fost precizate imediat.
"Cooperarea europeana este cea care a invins", s-a felicitat imediat presedintele francez Emmanuel Macron in fata presei, apreciind ca "solidaritatea pe care o datoram tarilor de prima intrare a fost pusa in act".
Este "un foarte bun compromis", si-a exprimat satisfactia premierul polonez Mateusz Morawiecki. "Exista declaratii despre relocalizari (repartizarea solicitantilor de azil) pe o baza voluntara si ele sunt bazate pe consens", a adaugat el.
"Italia nu mai este singura", si-a exprimat bucuria seful Guvernului populist si de extrema dreapta italian Giuseppe Conte, care a exercitat presiuni asupra partenerilor sai europeni. El a blocat adoptarea unei prime salve de concluzii cu privire la Aparare si comert, inainte sa inceapa dezbaterile pe tema migratiei.
Italia a aratat... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 08:18
Prima faza a negocierilor privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana s-a incheiat.
Potrivit unor surse de la Bruxelles, Consiliul European saluta progresul obtinut in prima faza a negocierilor, care este suficient pentru avansarea la a doua faza, care vizeaza perioada de tranzitie solicitata de Marea Britanie dupa iesirea din UE.
De asemenea, a doua faza a negocierilor va viza si cadrul in care se vor desfasura viitoarele relatii dintre Marea Britanie si Uniune dupa Brexit.
Consiliul European este de acord cu perioada de tranzitie de doi ani solicitata de Marea Britanie, care va incepe in luna martie a anului 2019, odata ce Marea Britanie inceteaza sa mai fie membru al Uniunii Europene.
In aceasta perioada de tranzitie, Marea Britanie, ca tara terta, nu va mai participa, nominaliza sau alege membri pentru institutiile ce apartin UE si nu va avea niciun cuvant de spus in deciziile luate de institutiile europene.
In aceasta perioada, Marea Britanie va avea in continuare acces la piata unica si la uniunea vamala si va respecta legislatia si reglementarile europene, inclusiv jurisdictia Curtii Europene de Justitie.
De asemenea, pentru ca Marea Britanie va ramane in uniunea vamala si pentru ca va accepta inclusiv libertatea de miscare (parte din cele patru libertati asociate pietei unice), va trebui sa se supuna in continuare politicilor economicce ale UE, sa perceapa taxele vamale europene, dar si sa se asigure ca toate verificarile vamale sunt... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 23:21
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, urmeaza sa prezinte, miercuri, concluziile evaluarii Ministerului Public si Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in urma deciziei Curtii Constitutionale potrivit careia in cazul anchetei privind OUG 13 s-ar fi incalcat legea.
Declaratia de presa a ministrului va avea loc la ora 18:00.
Toader s-a intalnit, luni, cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi si, in 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazar.
Ministrul Justitiei a spus, luni, ca evaluarile activitatii Ministerului Public si DNA au fost facute in termenul stabilit de 14 zile, care s-a implinit duminica seara, dar totusi a amanat cu doua zile anuntarea concluziilor.
"Am facut evaluarile, cele 14 zile s-au implinit chiar de aseara (duminica, n.r.), voi proroga termenul cu doua zile, dat fiind ca am fost la Bruxelles, astazi (luni, n.r.) voi avea o intrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele pranzului, voi organiza o conferinta de presa, va voi invita si va voi da toate amanuntele", a declarat Tudorel Toader.
Miercuri dimineata, ministrul Justitiei a anuntat ca va prezenta rezultatul evaluarilor la ora 18.00.
Dupa intalnirea de la Ministerul Justitiei, Kovesi a declarat ca Tudorel Toader nu i-a cerut demisia, iar ea nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece DNA si-a facut treaba.
"Nu mi-a cerut demisia. Nu intentionez sa imi dau demisia, nu am de ce sa imi dau demisia, DNA si-a facut treaba. A fost o... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 07:42
Consiliul European desfasurat joi si vineri la Bruxelles s-a incheiat cu cateva concluzii interesante, toate axate pe ideea Europei cu doua sau mai multe viteze, inaintata saptamana trecuta de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Europa "cu mai multe viteze", dorita de mai multi lideri europeni dupa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, spre marea nemultumire a tarilor membre est-europene, nu vizeaza crearea "unei noi Cortine de Fier", a subliniat Juncker, la finalul Consiliului European.
"Am remarcat, nu fara surpriza, ca acest lucru este vazut de anumiti colegi ca o introducere a unei noi linii de divizare, ca o noua Cortina de Fier intre Est si Vest. Nu aceasta este intentia", a subliniat Juncker intr-o conferinta de presa la Bruxelles.
Citeste si: Reuters: Europa cu mai multe viteze risca sa ridice o noua Cortina de Fier intre est si vest
"Nu vom incerca sa schimbam tratatele. Asa-zisa Europa cu mai multe viteze (...) exista deja, si nu doar in ceea ce priveste zona euro sau spatiul Schengen", doua realizari majore ale UE la care nu participa toate cele 28 de state membre, a adaugat presedintele Comisiei Europene.
Pe de alta parte, seful Executivului comunitar si-a exprimat speranta ca ii va vedea intr-o zi "pe britanici urcand din nou in barca" europeana, referitor la viitorul Uniunii Europene dupa retragerea Regatului Unit.
"Dar Brexit nu este sfarsitul Uniunii Europene, nici sfarsitul tuturor evolutiilor noastre si nici... mai mult
Vineri, 10 Martie 2017, ora 18:39
Soarta Marii Britanii dupa votul pentru iesirea din UE i-a pus pe jar pe liderii europeni, care s-au intalnit zilele acestea la Bruxelles pentru a stabili ce se intampla dupa referendumul din UK.
Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la summit, a prezentat concluziile sale pentru tara noastra. Seful statului sustine ca avem sanse tot mai mari pentru a intra in Schengen. El a pastrat insa misterul, spunand ca a "avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema", dar nu vrea sa intre acum in detalii.
"Schengen e permanent pe agenda tuturor discutiilor pe care le avem, chiar azi am avut discutii cu lideri relevanti pe aceasta tema. Nu o sa intru acum in detalii, dar exista semne ca lucrurile s-ar putea misca, ar fi foarte bine pentru Romania si pentru restul spatiului Schengen.
Romania nu doar ca actioneaza ca un membru de facto, Romania e o piesa importanta in securitatea si siguranta din intreaga regiune. E clar ca ne-am facut temele, suntem nu doar capabili, ci si ...citeste mai departe despre "Europa e zdruncinata dupa votul britanicilor, Iohannis ne vede in Schengen: E clar ca ne-am facut temele (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 17:00
Prim-ministrul Dacian Ciolos a prezentat, vineri, principalele concluzii ale reuniunii Consiliului European de la Bruxelles.
De asemenea, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Ciolos a prezentat si pozitia Romaniei pe temele discutate - chestiunea migratiei, lupta impotriva terorismului, consolidarea Uniunii Economice si Monetare, uniunea energetica, chestiuni de relatii externe si referendumul pe care Marea Britanie il pregateste.
In ce priveste migratia, au fost discutii despre relocari si despre intarirea controlului la frontierele UE, iar in comunicat se arata ca premierul a precizat ca pentru Romania este important controlul fluxului migrator si pentru ca spatiul Schengen sa continue sa ramana o realitate, iar masurile de control la frontierele Schengen sa reprezinte o solutie temporara.
Ciolos, despre criza refugiatilor: Romania e solidara cu UE, dar pune conditii
In ceea ce priveste referendumul din Marea Britanie, toate statele membre doresc ramanerea ...citeste mai departe despre "Ciolos, concluzii dupa Consiliul European: Ce pozitie a avut Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 21:48
Actuala criza a migratiei va domina agenda viitorului summit european de saptamana viitoare de la Bruxelles.
Cel putin asa reiese din proiectul modest al concluziilor adoptat, vineri, de ambasadorii UE, document obtinut de Ziare.com de la surse din Consiliul European.
Tara care primeste imigranti doar pentru 5 ani, apoi ii trimite inapoi
In ceea ce priveste situatia din Siria, draftul contine doar o referire scurta la subiect, semn ca acesta se afla pe agenda discutiilor si va fi abordat atat in reuniunea ministrilor de Externe de luni, cat si la summitul din 15-16 octombrie. De altfel, dintr-o nota de informare primita de la surse europene, reiese ca, luni, 12 octombrie 2015, ministrii de Externe vor avea un schimb de opinii cuprinzator privind modalitatea de sprijinire a initiativei Reprezentantului Special al SGONU pentru Siria, Staffan De Mistura.
Razboi in Siria: Rusia a bombardat 60 de obiective ale Statului Islamic si a ucis doi comandanti
In privinta migratiei, ...citeste mai departe despre "Summit european la Bruxelles, saptamana viitoare - criza migratiei va domina agenda intalnirii" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2015, ora 21:08
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat, aseara, dupa intalnirea cu liderii UE, de la Bruxelles, ca "Romania va fi parte a uniunii bancare":
"In mod cert va fi o intrare in trepte. Urmeaza sa luam decizii politice pe tema. Atat timp cat avem un sistem bancar dominat copios de banci din zona euro, nu putem ramane in afara, pentru ca riscam sa se ia decizii si noi sa ne trezim ca ne afecteaza, fara sa stim".
Traian Basescu a purtat, in cursul zilei de vineri, discutii cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu vicepresedintele Comisiei Europene Viviane Reding si cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.
Ce a discutat Traian Basescu cu liderii UE
Seful statului a mentionat luna decembrie ca termen pentru o decizie in privinta datei de aderare la spatiul Schengen:
"Am avut in vedere accesul Romaniei in spatiul Schengen, care este o problema tehnica. Mi-am propus ca, daca nu in octombrie, macar in decembrie, sa putem sti cand vom adera la spatiul Schengen".
Presedintele tarii a mai precizat ca tara noastra a solicitat majorarea fondurilor din partea Uniunii Europene:
"Eu am comunicat doua prioritati. Prima este mentinerea unui nivel de finantare suficient pentru fondurile de coeziune. Deci nu ne putem imagina resurse mai mici in exercitiul bugetar urmator. Batalia noastra este pentru o crestere a nivelului de alocare.
Cealalta problema semnalata se refera la Politica Agricolab Comuna. Am solicitat atentie,... mai mult
Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 12:05