CNADNR asteapta in urmatoarele doua saptamani ofertele finale de la cei trei investitori interesati de constructia autostrazii Comarnic-Brasov si estimeaza ca va desemna castigatorul la finalul lunii octombrie.
Din cei patru investitori precalificati, unul s-a retras, iar in etapa de dialog competitiv CNADNR a avut 12-13 intalniri cu fiecare din companiile ramase in cursa, a declarat, luni, Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, la o conferinta de profil.
"In 2016, autostrada va fi in trafic. Nu stiu daca in totalitate", a spus el.
Pentru tronsonul de autostrada Comarnic - Brasov ofertele pentru preselectie la dialog competitiv au fost depuse in februarie, pe lista fiind inscrise compania China Communications Construction si asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci - Strabag - Aktor si Impregilo - Salini.
Neaga nu a precizat ce companie sau consortiu s-a retras din procesul de selectie.
CNADNR a comunicat, pentru Mediafax, ca la inceperea etapei dialogului competitiv, in perioada mai-iunie, China Communications Construction si-a anuntat retragerea.
Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 15:51
Soferii care vor circula pe autostrada intre Pitesti si Constanta vor fi obligati sa achite o taxa, iar din banii astfel colectati vor fi acoperite costurile de modernizare a centurii de sud a Capitalei, reiese din declaratiile premierului Victor Ponta.
"Sa va dau si vestea proasta: centura sud se face, dar nu se face din banii nostri si va fi practic cu taxa, adica va fi de la Pitesti pana la Constanta. Eu va zic adevarul, ca dupa aia o sa spuneti cum e cu taxa. Nu va fi mare taxa, dar...Deci, Pitesti-Constanta, intri la Pitesti si te dai jos la Constanta de pe autostrada, dar va fi cu taxa", a spus Ponta, ministru interimar al Transporturilor, aflat in inspectie pe centura de sud a Capitalei.
In primavara acestui an, ministrul pentru Proiecte de Infrastructura, Dan Sova, declara ca tronsoanele de autostrada Comarnic-Brasov si Craiova-Pitesti, precum si centura sud a Bucurestiului, pe care autoritatile isi propun sa le construiasca prin concesiune pana la alegerile din 2016, vor fi taxate dupa intrarea in exploatare, iar cuantumul taxei se va baza pe un calcul de 3 euro pe suta de kilometri. mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 15:24
Master Planul final pe Transporturi va fi gata in luna septembrie 2013, a declarat duminica, intr-o emisiune la Antena 3, ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova.
"Un prim draft al Master Planului pe Transporturi va fi gata in luna august, urmand ca documentul sa fie finalizat in luna septembrie. Pe baza acestui document vor putea fi stabilite investitiile care vor fi facute in domeniul transporturilor in perioada 2014-2020.
Ceea ce pot insa sa va promit este faptul ca peste trei ani de zile romanii vor putea parcurge distanta dintre Craiova si Constanta doar pe autostrada, in timp ce distanta dintre Constanta si statiunile de la munte va fi acoperita in cea mai mare parte de autostrada, cu exceptia unei mici portiuni de drum expres. De asemenea, tot pe autostrada se va putea circula si intre Nadlac si Sibiu", a afirmat Dan Sova.
Potrivit acestuia, Centura de Sud a Capitalei va fi gata in anul 2016, concesiunea urmand sa fie atribuita pana in noiembrie 2013. Ministrul a aratat ca este nevoie de un an de zile pentru perioada de proiectare si de doi ani pentru cea de realizare.
"Centura de Sud a Capitalei va avea o lungime de 48 de kilometri si va ingloba 24 de poduri. Este o lucrare complexa Termenul de finalizare a acestui obiectiv este anul 2016 sau chiar dupa, la fel ca si pentru portiunea Nadlac-Sibiu sau pentru sectorul care va uni Clujul cu Coridorul 4", a precizat Dan Sova.... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 08:29
Conform analizei facute de licitatia.ro in primul trimestru al anului 2013 au fost publicate 170 de licitatii de achizitii lucrari infrastructura - cu o valoare estimata la 20.535,452,521 RON.
Piata constructiilor a fost unul din motoarele de crestere ale economiei Romaniei. Deoarece mai mult de jumatate din lucrarile de constructie sunt legate de infrastructura, licitatiile anuntate in primul trimestru ar trebui sa starneasca un interes major firmelor de constructii.
Conform analizei facute de licitatia.ro in primul trimestru al anului 2013 au fost publicate 170 de licitatii de achizitii lucrari infrastructura - cu o valoare estimata la 20.535,452,521 RON, printre care:
1. 2 licitatii pentru lucrari constructie de autostrazi in valoare de 7.636,681,550 RON
2. 150 de licitatii pentru lucrari de executie, modernizare, reparare, intretinere a drumurilor in valoare de 10.263,856,597 RON
3. 20 licitatii pentru lucrari de executie si/sau modernizare a podurilor in valoare de 2.634,914,374 RON.
4. Lista completa cu licitatiile din Domeniul Infrastructurii
Mai jos,enumeram doua dintre licitatiile din domeniul infrastructurii publicate pe Licitatia.ro, ale caror detalii sunt disponibile pe site.
Titlu: Contract de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Drumului Expres / Autostrada Craiova - Pitesti*, km 0+000 - km 121+185.
Organizator: COMPANIA NATIONALA DE AUTOSTRAZI SI DRUMURI NATIONALE SA -... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 10:47
CNADNR pregateste o noua taxa de drum, numita "tarif de concesiune", care se va aplica doar anumitor sectoare de drum. Am solicitat informatii suplimentare de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri National de Romania cu privire la aceasta noua taxa, unde se va aplica, cat trebuie platit, unde se achita suma si cand va intra in vigoare.
Pentru moment, avem vesti bune pentru cei cu buzunarele mai putin pline: tariful de concesiune va intra in vigoare abia dupa ce vor fi construite primele segmente de drum pe care va fi aplicat si dupaa ce vor fi reparate autostrazile Bucuresti - Pitesti si Bucuresti - Constanta in regim de parteneriat public-privat.
Tariful de concesiune nu este aplicabil drumurilor nationale si va fi aplicat doar pe segmentele de drum care vor fi construite in regim de concesiune, a declarat pentru Automarket directorul general interimar al CNADNR, Mircea Pop.
In prezent, CNADNR SA are in derulare procedurile de atribuire a contractelor de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, intretinerea si operarea pentru: Autostrada Comarnic - Brasov, Drumul Expres/Autostrada Craiova - Pitesti, Autostrada de Centura de Sud a Municipiului Bucuresti, Autostrada Bucuresti - Pitesti (operare si intretinere), Autostrada Bucuresti - Constanta (operare si intretinere). mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 12:04
Guvernul concesioneaza, din nou, autostrada Comarnic-Brasov. Contractul de concesiune pentru executia, exploatarea si intretinerea autostrazii Comarnic-Brasov se ridica la 982,85 milioane de euro, pentru autostrada de 58 de kilometri.
Autostrada va fi impartita in doua tronsoane, Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov. De-a lungul celor 58 de kilometri vor fi amplasate 57 de poduri si 5 pasaje, potrivit anuntului de licitatie.
Termenul-limita pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2013, iar pretul ofertei va cantari in proportie de 75% in decizia de atribuire a contractului.
Companiile care isi depun oferta trebuie sa fi avut, in ultimii trei ani, o cifra de afaceri anuala medie de cel putin 1,3 miliarde de lei, din activitatea de constructii de infrastructura rutiera.
Romania concesioneaza, in total, 370 de km de autostrada. Este vorba despre patru tronsoane pe care statul vrea sa le construiasca in concesiune: Comarnic-Brasov, Craiova-Pitesti, Ploiesti-Buzau-Focsani si centura de sud a Bucurestiului. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:46
Bugetul dedicat investitiilor pentru 2013 al Companiei Nationale de Drumuri se va ridica la 1,4 miliarde de lei, iar cea mai mare mare parte a acestei sume va fi directionata catre platile pentru lucrarile din acest an.
Despre proiectele de autostrada, dar si despre litigiile in care este implicata CNANDR, a vorbit Mircea Pop, directorul general al companiei, intr-un interviu acordat Agerpres.
Cand se va finaliza Coridorul IV pentru ca in ultima vreme au existat rezilieri de contracte si repercusiuni in justitie impotriva celor care au utilizat eronat fondurile europene in acest proiect, asa incat obiectivul revine in atentia populatiei?
Coridorul IV va fi gata in 2016, iar tronsonul Sibiu - Nadlac, de care se vorbeste atat de des in ultima vreme, in 2014, cu toate intarzierile si problemele de pe acest tronson. Pe tronsonul Nadlac - Arad, cel reziliat, vom avea un constructor in martie 2013, cel mai probabil, iar tronsonul Sibiu - Deva va fi gata undeva in vara anului 2013.
Tronsonul Sibiu - Pitesti va intra si el in lucrari, stim ca Romania s-a luptat sa introduca acest sector in finantare europeana, mai ales ca este un proiect destul de complicat, iar finantarea este pe masura.
Acest tronson se va face cu fonduri europene. Acum, documentatia realizata de noi este la JASPERS, organismul de asistenta european pentru astfel de proiecte, pentru a fi verificata astfel incat sa puteam realiza studiul de fezabilitate necesar pentru a obtine finantarea. Cred ca... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 14:32