Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de modificare a Codului Muncii si a Codului Administrativ in care sunt prevazute mai multe drepturi suplimentare pentru salariati, printre care acela de a li se acorda un concediu in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie.
De asemenea, s-a stabilit ca si functionarii publici pot lucra in regim de telemunca.
S-au inregistrat voturi 253 voturi "pentru", unul "impotriva" si 23 de abtineri.
Propunerea legislativa modifica si completeaza Legea nr. 53/2003 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2019 in scopul transpunerii in legislatia nationala a mai multor directive europene.
Conform noilor prevederi, salariatul are dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin sase luni la acelasi angajator. Angajatorul are obligatia sa-i raspunda motivat, in scris, in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii.
Deputatii au introdus mai multe articole noi care prevad ca angajatorul are obligatia acordarii pe o perioada de cinci zile lucratoare intr-un an calendaristic, la solicitarea scrisa a salariatului, a concediului de ingrijitor in vederea oferirii de catre acesta de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2022, ora 09:34
Contractul individual de munca pe care fiecare angajat din Romania il semneaza cu angajatorul sau prevede atat obligatii, dar si multe beneficii si masuri de protectie pentru salariat.
Legiuitorul a gandit Codul muncii astfel incat angajatorului sau sa-i fie aproape imposibil sa abuzeze de statutul sau in raport cu angajatul, iar acestuia din urma sa i se garanteze in permanenta si pe deplin drepturile civile si cele contractuale, precum plata integrala si la timp a salariului, dreptul la concediu de odihna ori cel medical, asigurarea unor conditii decente de munca, plata corespunzatoare a orelor suplimentare efectuate, tratament nediscriminatoriu pe baza de sex, religie, etnie, handicap, varsta, orientare sexuala, convingeri politice, etc., respectarea demnitatii umane si a integritatii fizice si morale, asigurarea echipamentelor de protectie si a adaptarii normei de lucru pentru munca in conditii periculoase ori vatamatoare, coroborata cu ajustarea corespunzatoare a salariului, imposibilitatea rezilierii contractului de munca de catre angajator fara temei justificat, etc.
In articolul de astazi vom vorbi pe scurt despre cum trebuie sa procedeze angajatul in conditiile in care este concediat de catre angajatorul sau ori daca, datorita nerespectarii de catre angajator a obligatiilor mai sus-amintite ori din orice alte motive, doreste sa paraseasca locul de munca in conditii perfect legale, astfel incat sa fie pe deplin protejat de prevederile Codului muncii... mai mult
Marti, 10 Iulie 2018, ora 18:00
Modificarile aduse la Codul Muncii au fost adoptate tacit de Senatul Romaniei, iar schimbarile ii nemultumesc pe oamenii de afaceri.
Printre schimbari se numara acordarea concediului de odihna proportional cu cat munceste angajatul, mai multi bani pentru orele suplimentare si obligatia de a-i anunta pe angajati, in scris, de orice modificare a contractului, arata Digi 24.
Mai mult, se mareste numarul de zile de concediu medical platit de firme, de la cinci la 17.
"Este extrem de periculoasa. Asta inseamna ca angajatorul va plati aproape in intregime toate concediile medicale si cele care au legatura cu o boala reala a angajatului si cele care au legatura cu nevoi care tin de agricultura", a spus Dan Octavian, directorul general al Asociatiei Firmelor Bihorene, pentru postul de televiziune citat.
Codul Muncii se schimba: Beneficiile pentru angajat si angajator
Modificarile aduse la Codul Muncii mai arata ca munca suplimentara va fi compensata printr-un spor de cel putin ...citeste mai departe despre "Modificarile aduse Codului Muncii infurie oamenii de afaceri - Ce numultumiri au" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 14:35
Durata concediului de odihna anual la care au dreptul salariatii nu va fi afectata de perioada in care acestia se vor afla in concediu medical, chiar daca incapacitatea temporara de munca se va intinde pe un an intreg, conform unor noi modificari la Codul muncii adoptate recent de parlamentari in baza dispozitiilor europene.
Legea a trecut la CCR de testul constitutionalitatii si a fost promulgata marti de presedintele Romaniei.
Masura vine in contextul in care actualele reglementari stabilesc acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata, motiv pentru care, in ultimii ani, angajatorii au interpretat uneori prevederile in defavoarea salariatilor.
Citeste continuarea articolului "Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihna anual" pe Avocatnet.ro. mai mult
Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 18:07
In ultimii ani, au existat interpretari diferite ale angajatorilor privind durata concediului de odihna la care are dreptul un salariat atunci cand acesta se afla in incapacitate temporara de munca pentru o perioada mai lunga. Codul muncii stabileste acordarea concediului de odihna proportional cu activitatea prestata.
In acelasi timp, reglementarile europene prevad ca perioada de incapacitate temporara de munca nu afecteaza concediul de odihna. In acest context, parlamentarii au pregatit noi modificari la Codul muncii, referitoare la concediul de odihna si cel medical.
Propunerea legislativa aflata in discutie a fost respinsa de Senat si apoi a fost transmisa Camerei Deputatilor, unde a primit avize favorabile de la Comisia juridica, cea pentru egalitate de sanse si cea pentru drepturile omului, iar Comisia pentru munca a propus adoptarea proiectului cu anumite amendamente.
Citeste mai multe despre Codul muncii s-ar putea modifica: Concediul medical nu va diminua durata concediului de odihna pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:58
Legislatia muncii prevede ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, durata minima fiind de 20 zile lucratoare. Ce se intampla, insa, in cazul salariatilor intorsi din concediul medical? Mai au ei dreptul la concediu? Si daca da, cum se vor calcula zilele ramase?
Codul Muncii stabileste, la art. 144 si 145, ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Durata minima a concediului de odihna anual nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, acordandu-se proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Citeste mai multe despre Salariatii intorsi din concediu medical mai au dreptul la concediu de odihna? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 22 August 2014, ora 16:56
Reglementarea concediului de odihna din Codul muncii si a concediului medical din legislatia speciala a dat curs unei controverse cu privire la scaderea din totalul zilelelor de concediu de odihna cuvenite salariatului a zilelor in care acesta s-a aflat in incapacitate temporara de munca, adica in concediu medical.
Aceasta reglementare i-a determinat pe angajatori sa scada din durata concediului de odihna anual zilele in care salariatul nu a fost prezent la munca din motive medicale, consecinta fiind afectarea concediului de odihna de concediul medical si asta datorita expresiei din textul legii "proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic".
Desigur, in principal, scopul concediului de odihna consta in refacerea fortei de munca a salariatulu si prin urmare, este necesara o corelare intre durata muncii si durata odihnei.
Citeste mai multe despre Concediul medical: Se scade sau nu din concediul de odihna? pe Avocatnet. mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 09:52
Noul Cod al muncii, care majoreaza perioada de preaviz si inaspreste sanctiunile pentru munca la negru, angajatorii riscand sa ajunga la inchisoare daca angajeaza mai mult de cinci persoane fara contracte legale, a intrat in vigoare duminica. Iata ce parere au specialistii din piata cu privire la noile prevederi din Codul Muncii.Contractele pe perioada determinata pot fi prelungite pana la o durata de 3 ani. Daca ulterior, in 3 luni de la incetarea primului contract se semneaza un alt contract cu perioada determinata, acesta este considerat succesiv primului, iar perioada nu poate depasi 12 luni.
Vasile Marica, presedinte SedLex:
- Asta inseamna ca timp de 3 ani se poate intampla orice oricarui salariat; daca maine patronul vrea sa faca alta societate si o desfiinteaza pe actuala, isi trece angajatii pe un contract de colaborare pe o perioada de 3 ani, timp in care decide daca vrea sa-i mai tina sau nu.
- Potrivit noului Cod al muncii salariatii nu sunt protejati, iar multinationalele au avut de castigat; cei care vin din strainatate in Romania si vor sa investeasca pot folosi forta de munca pe perioada determinata.
- In aceasta perioada, este posibil sa ti se propuna salariul minim pe economie si esti obligat sa accepti, daca nu ai cu ce sa-ti intretii familia; in aceste conditii, nu ai cum sa negociezi cu angajatorul.
- Cu o rata de a somajului de 9-10%, exista foarte multa forta de munca in Romania care poate fi pacalita foarte usor.
- Noul Cod al Muncii este facut "pe... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:12