Daca pana acum o vreme, romanii care alegeau sa plece din tara se orientau in special catre Italia si Spania, incepand cu 2010, tendintele s-au schimbat. Din cauza contextului economic, clasamentul statelor europene cele mai ofertante pentru Romania s-a reconfigurat. Vezi care sunt statele in care ai cele mai mari sanse sa fii primit cu bratele deschise.Potrivit unui raport Manpower, statele din Europa cu cele mai bune prognoze de angajare pentru perioada urmatoare sunt Germania, Marea Britanie sau Norvergia. In top se mai afla Polonia, Elvetia si Suedia. Toate aceste state au previziuni nete de angajare pozitive, acest lucru insemnand ca numarul companiilor care vor face angajari este mai mare decat al celor care vor concedia.
In 2010, au plecat sa munceasca in strainatate 400.000 de romani. Dintre acestia, 100.000 au ales Germania.
Germania
Optimismul angajatorilor +5%
In Germania sunt 250.000 de locuri de munca disponibile pentru straini. Cele mai ofertante sectoare in care se pot angaja strainii sunt: financiar-bancar,asistenta sociala, hoteluri-restaurante, constructii si agricultura. Din punct de vedere georgrafic, cea mai optimista zona este centrul economic german, Frankfurt. Potrivit site-ului Tjobs.ro, cele mai multe joburi adresate romanilor sunt pentru: medici,asistenti medicali, personal ingrijire persoane, zidari si sudori.
Marea Britanie
Marea Britanie conduce topul statelor europene din punct de vedere al numarului de joburi disponibile pentru straini:... mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 19:16
Majoritatea vizitatorilor targului de turism Holiday Market, deschis in perioada 17 - 20 martie la Palatul Parlamentului din Bucuresti, cauta vacante in strainatate, reduceri si preturi de pana la 500 de euro, informeaza Mediafax. "Faptul ca vizitatorii nu se intereseaza la targul asta de Romania se explica prin faptul ca romanul are impresia ca isi cunoaste tara. De aceea nu sunt adeptul conceptului de promovare a turismului romanesc in Romania", a afirmat Dragos Anastasiu, presedintele grupului Eurolines.
Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, spune ca romanii nu cauta vacante in tara tocmai din cauza lipsei de promovare a destinatiilor interne.
"Romania ca destinatie turistica pentru romani nu are brand. Rugam Ministerul Turismului sa mai bage niste bani pentru promovare pe piata interna", a aratat Burcea, potrivit caruia doar una din zece persoane care viziteaza standul companiei este interesata de vacante in Romania.
Dincolo de cererea mica pentru piata interna, cei care cauta astfel de pachete pleaca nemultumiti de la targ.
Un doctor in economie, de 48 de ani, se arata neplacut surprins de oferta saraca de vacante interne.
"Delta, un punct unic de atractie al turismului romanesc, nu este prezenta la targ si nu este promovata nici macar la standul Ministerului Turismului. Apoi, lipsesc cu desavarsire pachetele destinate vanatorilor si pescarilor", a spus el.
Nici Portik Csaba, proprietarul hotelului Lacu Rosu, nu simte la targ vreun interes special... mai mult
Sambata, 19 Martie 2011, ora 22:57
O saptamana de cazare cu mic dejun in statiunile Mamaia sau Neptun de la Marea Neagra va costa cat una in Turcia sau in Grecia in sistem all-inclusive.
Un sejur de sapte zile la hotelul de trei stele Lido din Mamaia, cu demipensiune, costa 1.512 lei, in plin sezon estival. Pentru acelasi numar de zile, la un hotel tot de trei stele din statiunea Kusadasi din Turcia, dar in sistem all-inclusive (n. red. - puteti consuma nelimitat mancare si bautura locala si aveti acces gratuit la plaja, la piscina si la toate serviciile), va trebui sa platiti 399 de euro (1.675 de lei).
Intrebati de ce hotelierii romani nu reusesc sa castige lupta cu preturile, comparativ cu concurentii lor din Turcia sau din Grecia, oficialii din turism dau vina pe lipsa de promovare, pe controalele foarte dese ale autoritatilor, pe multitudinea de amenzi si pe lipsa de implicare a statului.
Un alt motiv invocat este faptul ca in Romania sezonul estival dureaza doar doua luni si jumatate.
Lucia Morariu, directorul general al Eximtur, a sarit, la randul ei, in apararea hotelierilor romani, facand o comparatie cu vecinii bulgari. "In Bulgaria, cuantumul cheltuielior cu salariatii din turism este de 50%, in timp ce in Romania este de 80%", a afirmat Morariu, care a completat ca 40% din turismul intern este practicat "la negru".
De asemenea, lipsa de implicatii a statului in turismul intern se reflecta acum in preturi si in servicii, a conchis reprezentantul din turism. mai mult
Vineri, 24 Iulie 2009, ora 14:40