Cea mai mare banca din Statele Unite, JPMorgan Chase, va accelera ritmul restructurarilor, renuntand la 6,6% din numarul total sl angajatilor, aproximativ 17.000 de persoane, in urmatorii doi ani, incercand sa scada costurile diviziilor mai neprofitabile.
In anul 2012, JPMorgan, cu sediul la New York, a inregistrat un profit net de 21,3 miliarde de dolari, al treilea an consecutiv in care grupul raporteaza castiguri record.
Reprezentantii JPMorgan spera sa inregistreze si anul acesta profituri record si vor sa angajeze 4.000 de oameni la divizia comerciala si de investitii bancare precum si la cardurile de credit.
Aceste angajari nu vor compensa reducerile la posturi la diviziile de credite ipotecare si de retail.
Reducerile de personal reflecta presiunile sub care se afla bancile, chiar daca piata imobiliara din SUA si economia in ansamblu arata semne de redresare.
La filialele JPMorgan, unde vor fi concediati 6.000 de angajati, vor fi introduse automate pentru clienti, in vederea realizarii tranzactiilor zilnice, iar restul personalului se va concentra pe activitati mai profitabile, cum ar fi vanzarea unor servicii de gestionare a averilor.
JPMorgan este una din putinele banci americane care inca deschide noi filiale, dar prin introducerea automatelor pentru clienti spera sa aiba nevoie de un personal redus.
Cele 5.614 filiale ale bancii din SUA au 63.500 de angajati, reprezentand un
sfert din totalul personalului JPMorgan.
La nivel global,... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 11:17
CaixaBank, una dintre cele mai mari banci din Spania, va disponibiliza 3.000 de persoane, restructurarile fiind necesare dupa ce grupul financiar a preluat Banca Civica si Banco de Valencia.
Banca mentionata face parte din grupul de sapte entitati spaniole - jumatate din cele 14 mari banci ale tarii - care respecta necesitatile de capital si nu au fost incluse in planul de recapitalizare cu banii proveniti din imprumutul de 40 de miliarde de euro solicitat UE si FMI de catre Spania, potrivit Rtve.es.
CaixaBank isi argumenteaza viitoarele concedieri aratand, intr-un comunicat de presa, ca "este necesar un plan de restructurare, pentru a se putea adapta mediului actual si a imbunatati eficienta resurselor". Conducerea bancii a anuntat de asemenea ca va discuta si negocia cu sindicatele pentru a analiza toate posibilitatile si cele mai bune masuri de luat in vederea concedierilor.
Moody's: Problemele bancilor din Spania vor continua mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:40
ING va disponibiliza inca 2400 din angajatii din Olanda si Belgia in urmatorii trei ani pentru a economisi anual 270 de milioane de euro si a-si spori profiturile.
Pe lista neagra a celui mai mare grup financiar olandez se vor afla 1400 de angajati din Olanda si 1000 din Belgia, dupa ce banca a concediat deja 7500 de persoane. Miscarea ING vine dupa ce profitul din trimestrul patru al anului trecut a fost sub estimarile analistilor, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.
In trimestrul patru din 2012 profitul sau net a urcat cu 21%, la 1,43 miliarde de euro (1,92 milioane de dolari), fata de 1,19 miliarde de euro in perioada similara din 2011, datorita castigurilor obtinute din vanzarea activelor. Analistii estimau un castig de 1,63 miliarde de euro. rezultatele financiare includ costuri speciale de 643 milioane de euro, majoritatea legate de costurile de restructurare.
Indice de adecvare a capitalului Tier 1 a scazut la 11,9% la 31 decembrie 2012, de la 12,1% in trimestrul trei al anului trecut.
Profitul operational de baza (underlying) la divizia bancara a scazut cu 72%, la 184 milioane de euro in perioada octombrie-decembrie 2012, de la 664 milioane de euro in perioada similara din 2011, din cauza inrautatirii climatului economic si a provizioanelor mai ridicate pentru creditele neperformante. In schimb, la divizia de asigurari profitul operational de baza a urcat la 272 milioane de euro, fata de pierderi de 1,51 miliarde de euro in urma cu un an.
Luna... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 11:17
Numarul locurilor de munca pe cale sa fie desfiintate in ianuarie de companiile de servicii financiare la nivel mondial este cel mai mare dupa masurile de restructurare luate la inceputul lui 2009, in conditiile in care Europa incearca sa iasa din criza datoriilor.
Un alt motiv al restructurarii fortei de munca din sectorul financiar este reprezentat de regulile mai stricte impuse de autoritatile de reglementare in privinta capitalului.
In ultimele trei saptamani a fost anuntata desfiintarea a 16.040 de posturi, putin sub nivelul de 16.389 din ianuarie 2009, dupa ce Lehman Brothers s-a prabusit, potrivit datelor Bloomberg.
Bancherii si analistii anticipeaza ca aceste masuri sa se intensifice in urmatoarele luni, chiar daca actiunile companiilor financiare s-au apreciat cu 26% anul trecut.
"Intram intr-o faza de restructurare radicala. Daca pornesti de la scenariul ca modelul bancar universal a disparut, atunci trebuie sa mergi pe calea restructurarii, insotita de reducerea numarului de posturi. Suntem la jumatatea drumului", a declarat Chris Harvey, director pentru servicii financiare la nivel global la compania Deloitte, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Companii europene precum Barclays si UBS elimina locuri de munca in ritm mai rapid decat majoritatea bancilor americane, din cauza crizei europene a datoriilor.
Europa sufera din cauza problemelor economice din zona euro, reglementarea mai stricta a beneficiilor bancherilor si a presiunilor... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 14:31
Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.
Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.
"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".
Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.
Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.
Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.
Ionel Blanculescu estimeaza insa ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
Anuntul BCR de a disponibiliza 1600 de angajati si a inchide 64 de unitati bancare face parte dintr-un proces demarat deja de mai mult timp, care va continua probabil si in 2013, afirma Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general BRD.
"Este o parte a unui proces care a inceput de mai multa vreme si probabil va continua si in 2013, un proces in care bancile si-au schimbat directia fata de anii trecuti cand se extindeau, isi mareau reteaua si angajau personal. Acum au inceput sa-si restranga reteaua si sa dea afara personal", a declarat Dochia pentru Business24.
Presedintele BCR Tomas Spurny a declarat, luni, in legatura cu disponibilizarile din cadrul acestei banci ca "Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca".
BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013
Exista doua motive principale pentru aceasta situatie, crede analistul financiar.
Pe de-o parte, bancile se confrunta cu o reducere a activitatii, si, "poate ca mai important decat atat, reducerea perspectivelor privind activitatea din sectorul financiar", arata Dochia.
Pe de alta parte, creditele neperformante si incapacitatea de atingere a... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:07
Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.
Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.
Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.
Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.
Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.
Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.
Sectorul de investitii, cel mai afectat
Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.
Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.
Experti... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
Royal Bank of Scotland (RBS) si-a marit tinta in ceea ce priveste reducerile de personal de la 3.500 la 3.800 de posturi. Dintre acestea, 3.000 de posturi vor fi restructurate pana la sfarsitul acestui an, iar restul in 2013. Reducerile se vor face din cadrul sectorului de investitii.
Banca este detinuta de catre guvernul britanic in proportie de 82%, dupa ce a avut nevoie sa fie salvata de la faliment in 2008. De atunci, aproximativ 34.000 de persoane au fost concediate din RBS.
Un studiu citat de Reuters previzioneaza ca peste 15% din cei 500.000 de angajati ai sectorului bancar de investitii isi vor pierde slujba, din cauza crizei zonei euro si a reglementarilor mai stricte.
RBS se afla si ea sub presiuni pentru a-si reduce activitatea pe segmentele ce presupun riscuri, precum cel de investitii, si sa adopte reglementari interne mai stricte.
Pe fondul acestui anunt, actiunile bancii au scazut cu 2,25% la bursa londoneza.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 08:10
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor venituri in scadere, managementul bancilor incearca sa creasca profitul prin taierea costurilor, anunta Bloomberg.
"Cu o reducere previzionata a personalului din City (n.r. sectorul financiar al Londrei) de 11% in 2012, viitorul imediat nu este roz", a declarat John Purcell, fondatorul firmei de head-hunting si consultanta pe resurse umane Purcell& Co din Londra.
Concedierile reprezinta o masura adoptata de "bancile din toata lumea, sau cel putin din tarile dezvoltate", intareste Christopher Wheeler, analist bancar la firma americana Mediobanca SpA.
Concedierile, un trend lansat inca din 2011
Cu toate ca anul trecut sectorul financiar a pierdut peste doua sute de mii de slujbe, declinul a continuat si in acest an.
Citigroup, BNP Paribas, Bank of America sau ABN Amro sunt doar cateva din bancile care au contribuit semnificativ la aceste scaderi de personal.
Reducerile de personal anuntate de Bank of America sunt parte a proiectului New BAC lansat anul trecut. Prima faza a proiectului era programata sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2013, dar a fost devansata pentru acest... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:45