Premierul Ludovic Orban a sustinut, vineri, ca din discutiile avute cu reprezentatii grupului Dacia-Renault nu a tras nicio concluzie referitoare la o eventuala restrangere a activitatii companiei in tara noastra sau la intentia de a face concedieri.
"In toate discutiile pe care le-am avut cu managementul companiei din Romania, nu am tras nicio concluzie prin care sa existe vreo decizie a managementului companiei din Romania privitor la restrangerea unor activitati sau la intentia de a face concedieri. Sigur, totul depinde de piata, de comenzile existente, dar in Romania grupul Renault are o activitate extrem de profitabila, benefica si e o activitate care, din punctul nostru de vedere, trebuie sa continue.
Convingerea mea e ca problemele care au existat nu sunt provocate de activitatea din Romania, pentru ca activitatea din Romania este o activitate extrem de profitabila, o activitate bine organizata care avantajeaza grupul Renault in ansambul sau", a declarat premierul Ludovic Orban.
Guvernul are o colabororare foarte apropiata cu managementul din Romania al grupului Dacia Renault.
"Practic, grupul Renault are atat partea de proiectare, peste 200 de ingineri, are partea de testare, de verificare, care este unica si functioneaza in Romania, la Titu, si are partea de productie, care functioneaza la Mioveni", a adaugat Orban.
Groupe Renault anunta un plan pentru reducerea costurilor fixe cu peste 2 miliarde de euro pe parcursul a trei ani. Intre masuri se... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 12:25
Producatorul francez de automobile Renault urmeaza sa anunte vineri concedierea a 15.000 de angajati la nivel mondial, in cadrul unui plan de redresare in contextul scaderii cererii si al costurilor mari, a declarat joi un reprezentant al sindicatului CFDT, dupa o intalnire cu conducerea companiei.
Aproximativ 4.500 de locuri de munca vor fi desfiintate in Franta, in mare parte printr-un program de plecari voluntare si a unei scheme de pensionare, a afirmat reprezentantul sindical Franck Daout la postul de televiziune francez BFM Business TV.
"Este frapant ca au spus ca toate reducerile de locuri de munca, dar si reorganizarile de fabrici vor avea loc prin negocieri cu entitatile statului si sindicatele", a subliniat Daout.
Renault, Nissan Motor si Mitsubishi Motors au anuntat, miercuri, ca fiecare va prelua prelua un rol de lider in domeniul productiei in diferite regiuni, intr-o ampla reorganizare a parteneriatului lor pentru a reduce costurile si a supravietui crizei provocate de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.
Cei trei producatori auto au probleme provocate de pandemie chiar intr-o perioada in care incercau sa isi reformeze alianta dupa arestarea si inlaturarea presedintelui si directorului lor general Carlos Ghosn, in 2018.
Astfel, Renault, Nissan si Mitsubishi intentioneaza sa faca economii prin sistematizarea mai buna a productiei, intr-un asa-numit sistem de urmare a liderului, o companie devenind lider pentru un anumit tip de vehicul, in... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 08:24
Renault este pe punctul de a anunta un plan de reducere a costurilor cu doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), care implica renuntarea la 5.000 de angajati pana in anul 2024.
Producatorul auto francez, care inca asteapta finalizarea discutiilor cu autoritatile de la Paris pentru un imprumut garantat de stat, in valoare de cinci miliarde de euro, nu va recurge la simple concedieri, in schimb "nu-i va mai inlocui pe angajatii care intentioneaza sa se pensioneze", a anuntat publicatia franceza Le Figaro.
Contactati de Reuters, reprezentantii Renault nu au dorit sa comenteze informatiile.
In 2019, Renault avea 48.500 de angajati in Franta. Statul francez detine 15% din Renault.
Marti, presedintele Emmanuel Macron a anuntat un plan de sustinere in valoare de 8 miliarde de euro pentru industria auto franceza, afectata de criza economica provocata de pandemia de coronavirus.
De asemenea, Macron a apreciat ca Executivul de la Paris nu ar trebui sa semneze un imprumut garantat de stat in valoare de 5 miliarde de euro pentru Renault, pana cand echipa manageriala si sindicatele nu vor finaliza discutiile cu privire la forta de munca si uzinele din Franta ale constructorului auto.
Anterior, un reprezentant al sindicatului CGT a spus ca Renault ar putea anunta, joi, reduceri de personal si inchideri ale fabricilor, deoarece producatorul auto francez vrea sa-si diminueze costurile cu doua miliarde de euro.
Potrivit informatiilor aparute in presa, Renault... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 09:50
Conducerea Renault a ajuns la un acord cu sindicatele pentru eliminarea a 7.500 de posturi in Franta pana in 2016, respectiv 17% din total, prin plecari naturale, si inghetarea salariilor in 2013, iar economiile anuale rezultate vor atinge 500 de milioane de euro, relateaza Bloomberg.
"Am decis in aceasta dimineata sa semnam acordul", a declarat Jean-Yves Sabot, seful filialei pentru industria auto a sindicatului FO.
Un alt sindicat, CFE-CGC, anuntase deja pe 22 februarie ca este de acord cu masurile propuse de conducere.
Cele doua sindicate reprezinta circa 45% din angajatii Renault. Potrivit legislatiei franceze, o companie are nevoie de sprijinul sindicatelor care reprezinta minim 30% din angajati, pentru ca un acord colectiv sa fie valabil.
Acordul permite Renault si cresterea numarului mediu de ore lucrate.
Economiile anuale rezultate vor atinge 500 de milioane de euro, a declarat in ianuarie Gerard Leclercq, directorul operatiunilor din Franta ale Renault.
Alte doua sindicate mari, CFDT si CGT, nu au decis inca daca sa sustina planul conducerii.
Livrarile mondiale ale Renault au scazut cu 6,3% anul trecut, la 2,55 milioane de autoturisme si vehicule comerciale usoare, cu un declin de 19% in Europa. Grupul francez ia masuri pentru extinderea prezentei pe pietele emergente, in vederea reducerii dependentei de sudul Europei.
Renault a anuntat in ianuarie ca intentioneaza sa majoreze productia in Franta cu 15%, dupa ce va incheia un acord cu... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 16:35
Renault ar putea ajunge in urmatoarele zile la un acord cu sindicatele din Franta, a anuntat duminica ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, deoarece producatorul auto francez incearca sa-si sporeasca competitivitatea, pe fondul declinului vanzarilor pe piata interna.
Arnaud Montebourg, care incearca sa evite un val de concedieri si de inchideri ale uzinelor, in conditiile in care cererile pentru somaj au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, a declarat intr-un interviu ca Renault si sindicatele din Franta au facut concesii si s-ar putea ajunge in curand la un acord.
"Cred ca in curand se va ajunge la un acord", a raspuns Montebourg, intrebat fiind daca este posibil sa se ajunga la o intelegere, transmite Reuters.
Referindu-se la situatia PSA Peugeot Citroen, Arnaud Montebourg a declarat ca cel mai mare producator auto francez va trebui sa formeze o alianta cu o alta companie auto pentru a-si asigura viitorul, dar fara a da mai multe detalii.
De asemenea, ministrul francez al industriei a reiterat pozitia guvernului de la Paris ca nu se pune problema preluarii unei participatii in PSA Peugeot Citroen, care a suferit cele mai mari pierderi din ultimii cinci ani.
Arnaud Montebourg a sprijinit ideea ministrului mediului, Delphine Batho, de a acorda subventii celor care renunta la masini poluante in schimbul altor mai eficiente. El a exclus insa revenirea la programul 'Rabla' si s-a declarat impotriva majorarii taxelor pe... mai mult
Luni, 04 Martie 2013, ora 10:37
Renault va renunta in urmatorii patru ani la 7.500 de angajati in Franta, reprezentand 14% din forta de munca din aceasta tara, pentru a reduce costurile in conditiile in care piata auto europeana va avea in 2013 o evolutie negativa pentru al saselea an consecutiv.
Grupul intentioneaza sa elimine 7.500 de locuri de munca in Franta pana in 2016, a declarat marti Sophie Chantegay, purtator de cuvant al Renault.
Chantegay a precizat ca 5.700 de posturi vor fi desfiintate in urma plecarilor naturale din companie ale unor angajati, care nu vor mai fi inlocuiti.
Directorul general al Renault, Carlos Ghosn, a declarat marti, la salonul auto de la Detroit, ca piata auto europeana se va contracta in acest an cu 3%, dupa ce in 2012 vanzarile au atins minimul ultimilor 20 de ani.
PSA Peugeot Citroen, Ford Motor si General Motors reduc la randul lor forta de munca din Europa si inchid fabrici pentru a reactiona la prabusirea cererii.
"Daca va fi semnat un acord cu sindicatele, reducerea locurilor de munca nu va necesita inchiderea vreunei fabrici sau concedieri", a declarat Gerard Leclercq, directorul operatiunilor Renault in Franta.
Renault a informat marti sindicatele ca restructurarea este necesara pentru echilibrarea financiara a activitatilor grupului in Franta, a aratat Leclercq intr-un comunicat. Ghosn a precizat marti ca Renault nu va inchide vreo fabrica in Franta.
Peugeot desfiinteaza 11.200 de locuri de munca in Franta si inchide o fabrica de langa... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 08:30
Presedintele francez Francois Hollande a criticat dur PSA Peugeot Citroen pentru decizia de a inchide o fabrica din Franta si a renunta la inca 8.000 de locuri de munca, angajandu-se sa faca presiuni asupra companiei pentru renegocierea proiectului de reorganizare.
PSA Peugeot Citroen, cel mai mare constructor auto din Franta si al doilea din Europa, a anuntat joi ca va inchide in 2014 fabrica de la Aulnay, Franta, si va reduce productia la unitatea de la Rennes, suplimentand numarul disponibilizarilor cu 8.000, la 14.000 de persoane, pentru a aduce sub control pierderile operationale si a adapta capacitatea de productie la cererea in scadere abrupta din Europa, informeaza Bloomberg.
PSA inchide astfel o fabrica din Franta pentru prima data in ultimii 20 de ani. Uzina de la Aulnay functioneaza de 39 de ani.
"Planul in starea actuala nu este acceptabil. Trebuie renegociat", a declarat sambata Hollande, la un post de televiziune.
Francois Hollande a fost ales presedinte in luna mai, cu promisiunea ca va impiedica eventuale concedieri semnificative in economie. Actiunile Peugeot s-au prabusit vineri la Paris cu 7,7%, din cauza temerilor ca guvernul ar putea determina compania sa revina asupra deciziilor destinate reducerii costurilor, potrivit unui analist londonez, citat de Bloomberg.
"Optiunile companiei sunt limitate. Criza de la Peugeot subliniaza una dintre cele mai mari probleme ale Frantei, si anume lipsa de competitivitate", a spus el.
Hollande a... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 13:25
Directorul general al Renault, Carlos Ghosn, a acceptat sa faca o prioritate din productia de automobile de dimensiuni mari, la fabricile din Franta, in conditiile in care guvernul francez vrea sa exercite o influenta mai mare in grup dupa scandalul de spionaj, relateaza Bloomberg. Statul francez, cel mai mare actionar al Renault, cu o participatie de 15%, a conditionat numirea lui Carlos Taveres in functia de director operational de schimbarile de strategie, au declarat persoane apropiate situatiei. Una dintre conditii este si adoptarea unei pozitii mai ferme in relatia cu partenerul japonez Nissan.
La anuntarea schimbarilor de management, Renault a precizat ca "imbunatatirea competitivitatii si dezvoltarea fabricilor din Franta vor fi prioritare". Accentul pe modelele de dimensiuni mai mari fabricate in Franta intra in contradictie cu cresterea recenta a vanzarilor Renault, sustinuta de dezvoltarea brandului ieftin Dacia.
Un plan pe termen de trei ani prezentat de Ghosn in februarie prevedea dezvoltarea in continuare a Dacia.
"Daca impunerea unui director a fost atat de dificila, acest fapt sugereaza ca vom asista mai degraba la cresterea influentei guvernului", a declarat Erich Hauser, analist la Credit Suisse in Londra.
El a aratat ca statul francez este un actionar relativ mic, cu o influenta disproportionat de mare asupra strategiei grupului, ceea ce trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru alti actionari.
Tavares, in varsta de 52 de ani, seful... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 23:23
Renault va construi in Romania si Spania doua modele noi de motoare, pentru a inlocui motorizari cu care sunt echipate in principal masinile din familia Logan, transmite Reuters, citat de Mediafax.Motoarele, H4 si H5, inlocuiesc motorizarile actuale din gama K4 si K7, care echipeaza in principal masinile din familia Logan. Acestea sunt motoare fabricate in prezent in Romania, Turcia si Spania", a declarat un purtator de cuvant al Renault.
Publicatia franceza Liberation titreaza, intr-un articol intitulat "Delocalizarea: Renault arunca gaz pe foc", ca Renault a ales Romania pentru constructia motoarelor H4, sisteme de propulsie de noua generatie, de dimensiuni reduse, pe benzina si cu un consum mic.
Productia ar urma sa inceapa in 2012 sau 2013, la uzina Dacia din Pitesti.
Liberation noteaza, de asemenea, ca producerea motorului in Romania va insemna concedierea a 200-400 de salariati din totalul de 3.450 ai uzinei franceze Douvrin.
Reprezentantul Renault a negat ca vor fi efectuate concedieri. mai mult
Vineri, 01 Aprilie 2011, ora 11:15