Vicepremierul Dan Barna (USR/PLUS) nu exclude varianta ca o parte a bugetarilor sa-si piarda locurile de munca anul acesta.
Vicepremierul Romaniei spune ca mai multe companii de stat vor intra intr-un proces de restructurare in 2021 si renuntarea la angajati ar putea fi o consecinta a optimizarii activitatii lor. Acum cateva zile, premierul Florin Citu mentiona o astfel de perspectiva.
"Reforma administrativa este si in programul de guvernare si este unul din obiectivele de policy si ale acestui an, si ale anilor care urmeaza.
La nivelul acestui buget, primul pas a fost acela de ingheta, de a pastra salariile la nivelul anului trecut, tocmai din rationamentul ca trebuie sa pastram un deficit de 7,2, nu ne permitem o crestere de salarii", a explicat Dan Barna, vineri seara, 12 februarie, la Digi 24.
"Este o cerinta pe care si premierul Florin Citu, si colegii nostri din guvern o inteleg foarte clar. De la companiile publice s-a cerut - si suntem in evaluare si in asteptarea acestor planuri de reforma explicita.
Tocmai ca pastrand aceleasi anvelope bugetare ca si anul trecut si cu perspectiva de a fi reduse, e clar ca aceste companii trebuie sa vina cu planuri de reforma, tocmai de aceea nu s-a marit bugetul si s-a pastrat cel anterior, pentru ca asteptam planuri de reforma si este un obiectiv foarte clar sa existe aceste reforme.
Asa cum TAROM a inceput inca de anul trecut aceasta reforma si e in desfasurare, si celelalte companii - Metrorexul este cel mai... mai mult
Sambata, 13 Februarie 2021, ora 09:13
Compania Siemens Energy a anuntat ca va disponibiliza 7.800 de angajati pana in 2025, pentru a-si spori marja de profit si competitivitatea.
"Piata energiei este intr-o schimbare semnificativa, ceea ce ne ofera oportunitati dar, in acelasi timp, ne provoaca dificultati majore. Vom lua aceste masuri in cel mai responsabil mod din punct de vedere social", a afirmat directorul general Christian Bruch.
In trimestrul patru din 2020, reducerile de costuri au ajutat Siemens Energy sa redevina profitabila, compania inregistrand un profit net de 99 de milioane de euro, dupa ce in precedentul an raportase pierderi de 195 de milioane de euro.
La cat vor ajunge costurile de restructurare
Cele mai multe reduceri de locuri de munca vor fi implementate pana in 2023, ceea ce va duce la costuri de restructurare de milioane de euro in anii fiscali 2020 - 2023, se arata in comunicatul Siemens Energy.
Prin reducerea costurilor, Siemens Energy spera sa-si atinga obiectivele financiare in 2023, ce prevad o marja de profit operational intre 6,5% si 8,5%.
Siemens Energy detine 67% din Siemens Gamesa
Siemens si-a separat activitatile din energie pentru a se concentra pe operatiunile sale de baza. Siemens Energy, care produce turbine cu gaz si sisteme de transmisie, are aproximativ 90.000 de angajati.
Siemens Energy detine 67% din Siemens Gamesa, al doilea producator global de turbine eoliene, si concureaza cu General Electric (SUA) si Mitsubishi Heavy Industries (Japonia).... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 14:02
Grupul Damen va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume, modificarile organizationale vizand in cea mai mare parte divizia de Nave Medii.
In Romania se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, potrivit unui comunicat al companiei.
"La inceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambitios de viitor pornind de la perspectiva navigatiei in conditii de zero emisii de carbon dar si a digitalizarii si standardizarii platformelor de lucru. In acest scop, grupul a demarat deja investitii specifice. Cu toate acestea, pretul scazut al petrolului a determinat partial, o incetinire a activitatii in segmentul offshore.
Acest factor, coroborat cu consecintele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbari organizationale pe termen scurt, menite sa asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume. Modificarile organizationale vizeaza, in cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. In Romania, se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, in vreme ce in Olanda, cifra disponibilizarilor este de 173", se mentioneaza in comunicatul grupului transmis miercuri AGERPRES.
Conform sursei citate, se estimeaza ca numarul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate interna din cadrul filialelor noastre din grup.
Compania mentioneaza ca s-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 15:40
Boeing a reluat intr-un ritm redus productia avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vandut model - la fabrica sa din Renton, Washington, dupa ce o oprise in ianuarie, in urma accidentelor in care au murit 347 de oameni.
Incepand din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, transmite Reuters.
Luna trecuta, Boeing anunta ca se asteapta sa reia livrarile de aeronave 737 MAX in trimestrul trei, in urma obtinerii aprobarii autoritatilor de reglementare, productia urmand sa fie reluata in ritm redus in trimestrul trei, apoi sa creasca gradual, la 31 de avioane pe luna, in 2021.
De asemenea, grupul aeronautic american a informat miercuri ca va elimina peste 12.000 de locuri de munca in SUA, urmand ca in urmatoarele luni sa fie anuntate si alte concedieri, in urma masurilor de restructurare, in conditiile in care industria aviatica din intreaga lume este afectata de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Boeing isi reduce costurile din cauza scaderii cererii de avioane, dupa ce companiile aeriene au anulat comenzile, in urma opririi zborurilor. In aprilie, compania americana anunta ca va renunta la 10% din cei 160.000 de angajati la nivel global pana la finele acestui an.
Actiunile Boeing au urcat... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:53
Directorul general al Airbus i-a anuntat pe cei 135.000 de angajati ca ar putea urma concedieri masive si a avertizat ca este in joc supravietuirea grupului aeronautic european, daca nu se vor lua imediat masuri, in contextul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit BBC si Reuters.
Intr-o scrisoare adresata vineri angajatilor si consultata de presa, Guillaume Faury a declarat ca firma pierde bani intr-un ritm fara precedent. Luna aceasta, Airbus, prezent si in Romania, a anuntat ca-si va reduce productia de avioane cu o treime.
Reprezentantii Airbus nu au dorit sa comenteze informatia.
Avertismentul sefului Airbus vine intr-un moment in care industria aviatica se confrunta cu un declin semnificativ din cauza efectelor epidemiei. Companiile aeriene globale se lupta sa supravietuiasca si apeleaza la ajutorul statului, in urma restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia.
Greg Waldron, de la site-ul Flight Global, a subliniat impactul major al epidemiei asupra Airbus si asupra intregului sector, spunand: "Orice evaluare pe care am facut-o in privinta industriei aviatice a fost modificata complet. Perspectivele pentru Airbus s-au inrautatit. Pur si simplu nu exista cerere pentru noi aeronave in acest moment."
Deja 3.000 de angajati Airbus urmeaza sa beneficieze de schema de somaj partial pusa la punct de Guvernul de la Paris in cadrul masurilor destinate sa ajute companiile sa faca fata impactului crizei coronavirusului. In plus, grupul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:02
Ministrul Finantelor spune ca este obligatorie o reformare a aparatului bugetar din Romania si ca acesta trebuie sa aiba oameni "exact cati trebuie, nu unul munceste si trei pe langa el stau".
Eugen Teodorovici afirma, de asemenea, ca in sistemul public exista foarte multe companii a caror prezenta nu se justifica si anunta ca va avea "discutii bilaterale" cu fiecare minister pe tema reducerii cheltuielilor si a cresterii veniturilor.
Intrebat marti, la TVR, daca ia in calcul o reforma a aparatului bugetar, Teodorovici a raspuns: "Obligatoriu".
"Cred ca e de bun simt sa te gandesti (la o reforma a aparatului bugetar - n.r.) pentru ca ne dorim cu totii o administratie si centrala, si locala eficienta. Asta inseamna sa ai oameni nu foarte multi, exact cat trebuie, mai bine platiti sunt deja, legea exista si, ca sa fie mai eficienti, repet, cat trebuie. Nu unul munceste si trei pe langa el stau", a afirmat Eugen Teodorovici.
In acest context, ministrul Finantelor a precizat ca se va discuta despre reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor cu fiecare minister si ca Ministerul de Finante are o lista cu institutiile publice si cu domeniile in care se cheltuiesc cei mai multi bani, printre acestea numarandu-se Transporturile, Sanatatea, Economia si Energia.
"Transporturi, Sanatate, sanatate ma refer la casa in special (Casa de Asigurari de Sanatate - n.r.) si alte ministere, care au si foarte multe companii in subordine: Economia, Energia, sa spunem. Sunt... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2018, ora 23:11
Compania americana General Electric (GE) a confirmat ca va concedia aproximativ 1.600 de angajati in Germania si 1.400 in Elvetia, ca parte a planului de restructurare prezentat luna trecuta.
In Germania, reducerile vor afecta unitatile GE din Mannheim, Stuttgart, Berlin, Moenchengladbach si Kassel si vor fi confirmate dupa discutii cu reprezentantii sindicatului, se arata intr-un comunicat al conglomeratului industrial american, citat de Bloomberg si Reuters.
In Elvetia vor fi concediati aproximativ o treime din angajatii GE, dar nicio unitate nu va fi inchisa.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg ca General Electric intentioneaza sa concedieze 12.000 de angajati sau aproximativ 18% din forta sa de munca de la divizia energetica - GE Power - majoritatea concedierilor fiind in afara SUA.
De asemenea, compania ar urma sa isi reduca investitiile si cheltuielile de cercetare-dezvoltare din cauza declinului inregistrat la operatiunile de electricitate si gaze naturale. Ar fi prima concediere masiva sub conducerea noului director general al GE, John Flannery, numit in august.
Miercuri, actiunile GE au inchis in scadere cu 0,6%, la 17,66 dolari, cel mai redus nivel din ultimii aproape sase ani. De la inceputul anului, titlurile GE au inregistrat un declin de aproximativ 44%.
La diviziile sale operationale, GE avea la sfarsitul anului trecut aproximativ 300.000 de angajati. GE Power este cea mai mare divizie, avand vanzari... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 14:01
Dupa doua decenii de crestere economica continua, liderii comunisti de la Beijing se vad nevoiti sa faca pasul inapoi si anunta un program de restructurare a locurilor de munca din industria siderurgica si din minerit.
Aproximativ 6 milioane de muncitori din aceste sectoare vor intra in somaj in urmatorii 3 ani, pentru a diminua efectele supraproductiei si poluarii excesive, anunta Reuters.
Cifra a fost prezentata de oficialii de la Beijing, care au estimat ca o astfel de concediere masiva din cele doua sectoare ar putea avea costuri de aproximativ 23 de miliarde de dolari.
Analistii vorbesc insa de un efect in lant, care ar urma sa se propage si in industrii conexe si, in special, in randul companiilor "zombi" detinute de guvernul chinez sau de autoritatile regionale.
Premierul Li Keqiang a anuntat inca din decembrie ca inchiderea "firmelor zombi" va fi o prioritate a guvernului chinez pentru anul acesta.
Termenul "zombi" desemneaza companiile chineze care si-au restrans activitatea dar nu au efectuat concedieri din cauza ingrijorarii manifestate de autoritati in fata cresterii nivelului somajului.
Sectoarele industriale ineficiente ale Chinei au angajat in 2013 aproximativ 37 de milioane de lucratori si sunt responsabile pentru aproape jumatate din datoria publica a tarii.
Aceasta ar putea fi cea mai importanta operatiune de restructurare a locurilor de munca din China dupa 1998.
Atunci, timp de 5 ani, restructurarea locurilor de munca din... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2016, ora 18:00
Romania si Bulgaria sunt reticente sa privatizeze companiile ineficiente care inghit in fiecare an fonduri de stat de ordinul sutelor de milioane de euro de teama ca vor fi urmate de concedieri masive, comenteaza Reuters, citat de Mediafax.Compania bulgara de termoficare Toplofikatsia Sofia a devenit un exemplu notoriu de deturnare de fonduri, dupa ce seful acesteia a fost concediat in 2006, in urma dezvaluirilor ca a folosit banii furnizorului de energie termica pentru instalarea de scaune pentru masaj si jacuzzi in biroul sau, precum si pentru comandarea unor branzeturi frantuzesti de lux.
Toplofikatsia a acumulat dupa 2007 pierderi de 60 de milioane de euro si datorii de 270 de milioane de euro.
Bulgaria si Romania, ale caror economii s-au contractat cu 5%, respectiv 7% in 2009, au nevoie de fonduri si investitii straine pentru acoperirea deficitelor bugetare si a decalajelor fata de tarile vecine.
Privatizarile precedente au dus la cresterea somajului, iar guvernele actuale, nepopulare, sunt reticente fata de vanzarea companiilor de stat.
Pastrarea acestor companii va costa ambele tari circa 0,8% din PIB, sub forma de subventii, numai in 2011, potrivit calculelor Reuters.
In Bulgaria, datoriile si imprumuturile garantate de stat totalizeaza peste un miliard de euro.
Potrivit FMI, companiile de stat din Romania costa statul 5% din PIB, respectiv circa 6,5 miliarde de euro, sub forma de datorii.
"Blocarea privatizarilor si a concesiunilor conduce doar la pierderi pentru... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 16:55