Ford Motor a anuntat joi ca va concedia 12.000 de angajati in Europa pana la finele lui 2020, aproape 20% din forta sa de munca la nivel regional, o restructurare semnificativa care reflecta dificultatile cu care se confrunta producatorii auto pe continent, transmit Reuters si Bloomberg.
Provocarea de a investi in automobile electrice si hibride precum si in vehicule autonome, in paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a indeplini cele mai noi norme de poluare, a fortat constructorii auto din Europa sa isi diminueze costurile si sa isi reduca gama de modele.
Operatiunile Ford din Europa inregistreaza pierderi de mai multi ani, iar presiunile pentru restructurarea acestor operatiuni s-au intensificat dupa ce rivalul american General Motors si-a majorat profitul prin vanzarea marcilor europene Opel si Vauxhall catre grupul auto francez Peugeot SA.
Ford a precizat ca va inchide trei uzine din Rusia, una din Franta si alta din Tara Galilor, si de asemenea va reduce numarul de schimburi la uzinele din Valencia, Spania, si Saarlouis, Germania. Daca la aceste inchideri se adauga si vanzarea uzinei Kechnec Transmission din Slovacia catre firma Magna, numarul de facilitati de productie pe care Ford le are in Europa se va reduce de la 24 in prezent pana la 18 la finele anului 2020.
"Am incheiat in mare parte consultarile cu partenerii sociali cu privire la masurile de restructurare", a declarat presedintele diviziei europene a grupului Ford, Stuart... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 16:27
Ford Motor va elimina circa 10% din forta sa de munca la nivel global, prin desfiintarea a circa 7.000 de locuri de munca pana la sfarsitul lunii august, in cadrul unui amplu program de restructurare prin intermediul caruia vrea sa economiseasca 600 de milioane de dolari pe an.
Directorul general al Ford, Jim Hackett, a afirmat luni, intr-un email adresat angajatilor, ca restructurarea include plecari voluntare si concedieri, iar un purtator de cuvant a adaugat ca vor fi blocate posturile libere. Aproximativ 2.300 dintre persoanele afectate de masuri sunt angajate in Statele Unite, transmite Reuters.
"Pentru a reusi in aceasta industrie competitiva si a pozitiona Ford pentru a castiga intr-un viitor care se schimba rapid, trebuie sa reducem birocratia, sa dam putere managerilor, sa acceleram procesul decizional, sa ne concentram pe cele mai valoroase activitati si sa reducem costurile", a afirmat Hackett in email.
Ford se restructureaza la nivel mondial pentru a-si imbunatati profitabilitatea si a accelera dezvoltarea produselor, aplicand sau anuntand reduceri in Europa, America de Sud si Rusia.
Producatorul auto a semnat totodata un acord cu Volkswagen pentru a colabora in domeniul vehiculelor comerciale van si camionetelor pickup. Companiile mai negociaza o alianta mai larga pentru dezvoltarea de vehicule electrice si autonome.
Presedintele american Donald Trump a criticat aspru companiile auto care fac restructurari, mai ales General Motors, dar s-a... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 20:40
Constructorul auto american Ford, care are o fabrica la Craiova, a anuntat joi ca va elimina "mai multe mii" de locuri de munca, va iesi de pe pietele neprofitabile si va inceta sa mai produca vehicule care ii provoaca pierderi, precum C-Max, totul in conformitate cu un plan de relansare al carui obiectiv este atingerea unei marje operationale de 6% in Europa.
In prezent, al doilea mare constructor auto american este presat sa isi restructureze operatiunile din Europa, dupa ce rivalul sau General Motors a reusit sa isi majoreze profiturile dupa vanzarea marcilor sale europene Opel si Vauxhall catre constructorul francez Peugeot SA, transmite Reuters.
Ford a precizat ca va incerca sa iasa de pe segmentul multivan, va inceta sa mai produca transmisii automate la Bordeaux (Franta), isi va revizui operatiunile din Rusia si va uni cartierele generale ale Ford UK si Ford Credit la Dunton, Essex, Marea Britanie.
"Luam masuri decisive pentru a transforma operatiunile Ford din Europa", a declarat vicepresedintele Ford pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Steven Armstrong.
Acesta a subliniat ca au fost demarate negocieri pentru a fi oprita productia modelului C-Max la uzina de la Saarlouis, unde lucreaza 6.190 de angajati. De asemenea, Ford examineaza mai multe optiuni pentru restructurarea societatii mixte Ford Sollers din Rusia, o decizie in acest sens fiind asteptata in al doilea trimestru.
Armstrong nu a dorit sa avanseze o cifra exacta cu privire la... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 15:28
Ford a anuntat luni ca a inceput negocierile cu reprezentantii angajatilor germani privind potentiale concedieri la fabrica sa din Saarlouis, in urma deciziei de a renunta la fabricarea modelului Ford C-Max.
"Putem confirma ca am inceput discutii oficiale cu Consiliul angajatilor cu scopul de a incheia producerea C-Max/Grand C-Max la Saarlouis. Deoarece continuam sa ajustam productia la cerere, procesul de consultari va include si necesare ajustari ale fortei de munca de la Saarlouis", se arata intr-un comunicat al Ford, transmite Reuters.
La aceasta unitate lucreaza peste 6.190 de angajati dar vanzarile sunt in scadere iar reglementarile mai dure privind emisiile vor necesita investitii costisitoare.
Vineri, Ford a anuntat primul pas in vederea restructurarii afacerii sale neprofitabile din Europa, care ar urma sa implice renuntarea la unele modele, reducerea locurilor de munca si posibil inchiderea unor fabrici. Ford are aproximativ 54.000 de angajati in Europa si 24 de unitati de productie.
Pentru a implementa acest plan, Ford a numit noi sefi in Germania si Marea Britanie. Obiectivul Ford este sa ajunga la o marja de profit de 6%.
Fostul responsabil de calitate Gunnar Herrmann va conduce operatiunile de restructurare din Germania, in timp ce Graham Hoare va face acelasi lucru in Marea Britanie. Anterior Hoare s-a ocupat de dezvoltarea operatiunilor Ford pe plan global.
Cea mai semnificativa parte a procesului de restructurare va avea loc in 2019 si... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:11
Ford Motor va renunta la 1.400 de angajati cu functii de birou din America de Nord si Asia, prin pensionari anticipate si alte stimultente financiare, in cadrul masurilor de reducere a costurilor si crestere a cotatiei actiunilor.
Restructurarile vor fi echivalente cu circa 10% dintr-un grup de 15.000 de salariati, transmite Reuters.
Compania a precizat ca o mare parte dintre salariati nu vor fi inclusi in restructurare, intre acestia aflandu-se cei din domeniul dezvoltarii produselor si de la divizia Ford Credit. De asemenea, masurile nu vor afecta diviziile din Europa si America de Sud, ceea ce inseamna ca nici uzina din Romania nu va fi vizata.
Citeste si Ford incepe productia unei noi masini la Craiova si angajeaza aproape 1.000 de oameni
Aproximativ doua treimi dintre locurile de munca desfiintate vor fi in America de Nord, iar restul in Asia. Ford nu intentioneaza sa renunte la angajati platiti pe ora si nici la cei din productie.
O persoana apropiata situatiei a declarat ca Fprd va oferi stimulente financiare pentru a incuraja plecarile voluntare, inclusiv programe generoase de pensionare.
In 2016, Ford a desfiintat sute de locuri de munca de birou in Europa, pentrua reduce costurile cu 200 de milioane de dolari pe an. ...citeste mai departe despre "Ford concediaza sute de angajati, insa cei de la uzina din Romania sunt in siguranta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 23:44
Sucursala europeana a companiei Ford va demara un amplu program de restructurare in cursul acestui an, sute de angajati din marketing si administratie fiind asteptati sa-si prezinte voluntar demisiile pentru a beneficia de compensatii.
Costurile de reglementare in crestere din Uniunea Europeana si numarul mare de competitori de pe piata din regiune au dus la luare acestei decizii, in ciuda faptului ca anul trecut compania a iesit pe profit in Europa pentru prima data in ultimii 4 ani, relateaza International Business Times.
Reducerile de personal din cadrul Ford Europa ar urma sa genereze o economie de 200 de milioane de dolari anual, au explicat sefii diviziei europene a producatorului auto.
Compania are mai multe fabrici deschise in Romania, Marea Britanie, Germania, Portugalia, Franta, Slovacia si Spania.
Reduceri de personal vor fi operate si in cadrul fabricilor deschise in Orientul Mijlociu si Africa. In total, in cele 3 regiuni, Ford are peste 10.000 de angajati.
Anul trecut, in Europa, compania a inregistrat un profit de 259 de milioane de dolari, alimentat de o crestere a vanzarilor de masini cu 10 procente.
"Vom crea un model de afacere mai suplu si mai eficent, care sa asigure profituri sanatoase si sa sustina viitoarele investitii", a precizat Jim Farley, seful Ford pe Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Farley a precizat ca reducerile de personal nu vor afecta muncitorii de pe liniile de asamblare si din productie.
Pentru 2016, Ford... mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 12:30
Compania ruso-americana Ford Sollers a suspendat productia la fabrica sa de asamblare de langa St. Petersburg (Rusia), in perioada 7-15 aprilie, si va renunta la aproximativ 700 de angajati dintre cei 2.267, transmite ITAR-TASS.
Ford Sollers va introduce zile suplimentare de oprire a productiei deoarece se va renunta la un schimb din luna iunie.
Angajatii disponibilizati vor primi drept indemnizatii pentru desfacerea contractului de munca echivalentul a cinci salarii. De asemenea, compania ruso-americana intentioneaza sa opreasca productia si in perioada 21 aprilie-8 iunie.
In 2002, Ford a devenit unul dintre primii producatori auto straini care opereaza in Rusia. Cele mai mari branduri prezente pe piata rusa sunt Ford, Skoda, Nissan, Opel, Kia, Volkswagen, Toyota, Renault, Chevrolet, Peugeot, Citroen si Mitsubishi.
Producatorii auto straini au investit puternic in Rusia in ultimii ani, dar declinul vanzarilor auto in 2013, incetinirea cresterii economiei ruse si instabilitatea provocata de evenimentele din Ucraina arunca o umbra asupra acestei piete auto.
In ultimele 12 luni rubla s-a depreciat fata de dolar cu 13%, ceea ce a determinat Renault (care controleaza brandul Lada in Rusia) sa majoreze preturile cu aproximativ 3% in ianuarie si in martie.
Vanzarile Ford in Rusia au scazut cu 21% in perioada ianuarie-februarie 2014, la 10.556 vehicule. Compania americana intentioneaza sa fabrice in Rusia si modelul EcoSport SUV in acest an.
Anul trecut,... mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 14:26
Constructorul auto american Ford va elimina 1.500 de locuri de munca prin inchiderea a doua din uzinele sale din Marea Britanie.
Un lider sindical a precizat ca Ford va inchide uzina sa de la Southampton, unde este produsa autoutilitara Transit, precum si presele de la uzina Dagenham, care produce caroserii pentru utilitara Transit. Constructorul american urmeaza sa transfere productia utilitarei Transit in Turcia, au declarat joi pentru AFP si Reuters surse sindicale.
Ford Motor intentioneaza sa inchida ultima sa fabrica de vehicule comerciale din Marea Britanie, din Southampton, in incercarea de reducere a pierderilor inregistrate in Europa.
Fabrica, cu 534 de angajati, va fi probabil inchisa atunci cand Ford va opri productia actualei versiuni a modelului Transit, cel mai devreme anul viitor.
La Southampton sunt produse cabine cu sasiuri care pot fi adaptate pentru vehicule comerciale diverse.
Stephen Odell, seful operatiunilor Ford in Europa, se va intalni joi cu reprezentantii sindicali ai angajatilor celor cinci fabrici ale grupului din Marea Britanie, a declarat Roger Maddison, lider al sindicatului Unite.
Ford nu a precizat motivul intalnirii, a aratat Maddison.
Oprirea activitatii fabricii din Southampton ar putea avea loc inaintea inchiderii din 2014 a uzinei de masini si vehicule comerciale de la Genk, Belgia, anuntata miercuri de Ford. La fabrica din Genk vor fi concediati 4.300 de angajati.
Fabricile de vehicule ale Ford din Europa... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:37
Producatorul auto Ford intentioneaza sa renunte la cateva sute de locuri de munca in Europa din cauza scaderii vanzarilor din regiune, a declarat Ute Mundolf, purtatorul de cuvant al Ford Germania.
"Scopul nostru este sa adaptam productia la cererea in scadere", a afirmat Mundolf intr-un interviu acordat Bloomberg.
Ford, care detine uzina producatoare de automobile de la Craiova, estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de peste 1 miliard de dolari in Europa si investeste totodata pe continent intr-un plan menit sa majoreze cota de piata.
Compania a anuntat recent o noua strategie pentru Europa, care vizeaza introducerea unor noi modele, inclusiv mai multe SUV-uri si gama de automobile sport Mustang.
Numarul inmatricularilor de autoturisme noi Ford in UE a scazut cu 12,3% in primele opt luni ale acestui an, la aproximativ 625.000 unitati, in timp ce piata europeana s-a contractat cu 7,1%, la 8,268 milioane. Astfel, cota de piata a Ford a coborat de la 8% in ianuarie - august 2011 la 7,6% in acest an.
Potrivit unui comunicat al grupului american, Ford deruleaza trei programe de disponibilizari in Europa, localizate in Germania, Marea Britanie si "restul continentului". Compania ofera pachete compensatorii salariatilor proprii care pleaca voluntar si reduce cheltuielile cu angajatii veniti prin agentii si cu servicii contractate.
Numarul exact al concedierilor nu va fi cunoscut decat peste cateva luni, precizeaza Ford. mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 11:43