Directorul general al Airbus i-a anuntat pe cei 135.000 de angajati ca ar putea urma concedieri masive si a avertizat ca este in joc supravietuirea grupului aeronautic european, daca nu se vor lua imediat masuri, in contextul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit BBC si Reuters.
Intr-o scrisoare adresata vineri angajatilor si consultata de presa, Guillaume Faury a declarat ca firma pierde bani intr-un ritm fara precedent. Luna aceasta, Airbus, prezent si in Romania, a anuntat ca-si va reduce productia de avioane cu o treime.
Reprezentantii Airbus nu au dorit sa comenteze informatia.
Avertismentul sefului Airbus vine intr-un moment in care industria aviatica se confrunta cu un declin semnificativ din cauza efectelor epidemiei. Companiile aeriene globale se lupta sa supravietuiasca si apeleaza la ajutorul statului, in urma restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia.
Greg Waldron, de la site-ul Flight Global, a subliniat impactul major al epidemiei asupra Airbus si asupra intregului sector, spunand: "Orice evaluare pe care am facut-o in privinta industriei aviatice a fost modificata complet. Perspectivele pentru Airbus s-au inrautatit. Pur si simplu nu exista cerere pentru noi aeronave in acest moment."
Deja 3.000 de angajati Airbus urmeaza sa beneficieze de schema de somaj partial pusa la punct de Guvernul de la Paris in cadrul masurilor destinate sa ajute companiile sa faca fata impactului crizei coronavirusului. In plus, grupul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:02
Ford Motor a anuntat joi ca va concedia 12.000 de angajati in Europa pana la finele lui 2020, aproape 20% din forta sa de munca la nivel regional, o restructurare semnificativa care reflecta dificultatile cu care se confrunta producatorii auto pe continent, transmit Reuters si Bloomberg.
Provocarea de a investi in automobile electrice si hibride precum si in vehicule autonome, in paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a indeplini cele mai noi norme de poluare, a fortat constructorii auto din Europa sa isi diminueze costurile si sa isi reduca gama de modele.
Operatiunile Ford din Europa inregistreaza pierderi de mai multi ani, iar presiunile pentru restructurarea acestor operatiuni s-au intensificat dupa ce rivalul american General Motors si-a majorat profitul prin vanzarea marcilor europene Opel si Vauxhall catre grupul auto francez Peugeot SA.
Ford a precizat ca va inchide trei uzine din Rusia, una din Franta si alta din Tara Galilor, si de asemenea va reduce numarul de schimburi la uzinele din Valencia, Spania, si Saarlouis, Germania. Daca la aceste inchideri se adauga si vanzarea uzinei Kechnec Transmission din Slovacia catre firma Magna, numarul de facilitati de productie pe care Ford le are in Europa se va reduce de la 24 in prezent pana la 18 la finele anului 2020.
"Am incheiat in mare parte consultarile cu partenerii sociali cu privire la masurile de restructurare", a declarat presedintele diviziei europene a grupului Ford, Stuart... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 16:27
Ford intentioneaza sa renunte la peste 5.000 de angajati din Germania si isi va reduce forta de munca din Marea Britanie, in incercarea de a reveni pe profit in Europa.
Ford a initiat o schema de plecari voluntare pentru angajatii din Germania si Marea Britanie, a anuntat vineri producatorul auto american.
In ultimul trimestru al anului trecut, Ford a inregistrat pierderi in toate regiunile, exceptand America de Nord. In aceste conditii, Ford a decis sa isi restructureze operatiunile din Europa, sa inchida uzine din America Latina si sa concedieze mai multe mii de angajati in China. Planul Ford prevede inregistrarea unei marje de profit de 6% in Europa.
"Prin aceste programe si alte initiative, divizia Ford din Germania ar urma sa-si reduca cu 5.000 numarul de angajati, inclusiv persoane angajate cu contract temporar de munca". Numarul concedierilor din Marea Britanie nu a fost inca stabilit, se arata intr-un comunicat al companiei.
In februarie, presa britanica anunta ca reprezentantii Ford Motor au avertizat-o pe Theresa May ca vor intensifica pregatirile legate de mutarea productiei in afara Marii Britanii.
"Nu mai este vorba despre planuri pentru intamplari neprevazute, luam masuri din cauza incertitudinilor. Este ceva real", a afirmat un participant la intalnirea cu premierul britanic.
Anuntul Ford ar reprezenta o noua lovitura pentru industria auto din Marea Britanie, confruntata cu o scadere la aproape jumatate a investitiilor, in principal din... mai mult
Vineri, 15 Martie 2019, ora 20:21
Constructorul auto american Ford, care are o fabrica la Craiova, a anuntat joi ca va elimina "mai multe mii" de locuri de munca, va iesi de pe pietele neprofitabile si va inceta sa mai produca vehicule care ii provoaca pierderi, precum C-Max, totul in conformitate cu un plan de relansare al carui obiectiv este atingerea unei marje operationale de 6% in Europa.
In prezent, al doilea mare constructor auto american este presat sa isi restructureze operatiunile din Europa, dupa ce rivalul sau General Motors a reusit sa isi majoreze profiturile dupa vanzarea marcilor sale europene Opel si Vauxhall catre constructorul francez Peugeot SA, transmite Reuters.
Ford a precizat ca va incerca sa iasa de pe segmentul multivan, va inceta sa mai produca transmisii automate la Bordeaux (Franta), isi va revizui operatiunile din Rusia si va uni cartierele generale ale Ford UK si Ford Credit la Dunton, Essex, Marea Britanie.
"Luam masuri decisive pentru a transforma operatiunile Ford din Europa", a declarat vicepresedintele Ford pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Steven Armstrong.
Acesta a subliniat ca au fost demarate negocieri pentru a fi oprita productia modelului C-Max la uzina de la Saarlouis, unde lucreaza 6.190 de angajati. De asemenea, Ford examineaza mai multe optiuni pentru restructurarea societatii mixte Ford Sollers din Rusia, o decizie in acest sens fiind asteptata in al doilea trimestru.
Armstrong nu a dorit sa avanseze o cifra exacta cu privire la... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 15:28
Ford a anuntat luni ca a inceput negocierile cu reprezentantii angajatilor germani privind potentiale concedieri la fabrica sa din Saarlouis, in urma deciziei de a renunta la fabricarea modelului Ford C-Max.
"Putem confirma ca am inceput discutii oficiale cu Consiliul angajatilor cu scopul de a incheia producerea C-Max/Grand C-Max la Saarlouis. Deoarece continuam sa ajustam productia la cerere, procesul de consultari va include si necesare ajustari ale fortei de munca de la Saarlouis", se arata intr-un comunicat al Ford, transmite Reuters.
La aceasta unitate lucreaza peste 6.190 de angajati dar vanzarile sunt in scadere iar reglementarile mai dure privind emisiile vor necesita investitii costisitoare.
Vineri, Ford a anuntat primul pas in vederea restructurarii afacerii sale neprofitabile din Europa, care ar urma sa implice renuntarea la unele modele, reducerea locurilor de munca si posibil inchiderea unor fabrici. Ford are aproximativ 54.000 de angajati in Europa si 24 de unitati de productie.
Pentru a implementa acest plan, Ford a numit noi sefi in Germania si Marea Britanie. Obiectivul Ford este sa ajunga la o marja de profit de 6%.
Fostul responsabil de calitate Gunnar Herrmann va conduce operatiunile de restructurare din Germania, in timp ce Graham Hoare va face acelasi lucru in Marea Britanie. Anterior Hoare s-a ocupat de dezvoltarea operatiunilor Ford pe plan global.
Cea mai semnificativa parte a procesului de restructurare va avea loc in 2019 si... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2018, ora 10:11
Al doilea operator de telefonie mobila din lume, Vodafone, va concedia in acest an financiar 1.700 de angajati de la centrele de servicii din Romania, Egipt si India, aproximativ 8% din forta sa de munca pe acest segment, a anuntat viitorul director general al companiei, Nick Read, la o conferinta desfasurata la New York, informeaza Financial Times (FT).
Concedierile fac parte dintr-un plan mai amplu ce vizeaza reducerea costurilor cu opt miliarde de euro, dupa ce mai multe functii back-office (activitati care nu presupun interactiunea directa cu clientii) vor fi preluate de roboti, a explicat Nick Read.
Acesta a adaugat ca Vodafone ia in considerare vanzarea a zeci de mii de turnuri de telefonie mobila pentru a reduce datoria companiei, de 31 de miliarde de euro, daca se va ajunge la un acord corespunzator.
In Europa, Vodafone are 110.000 de turnuri de telefonie mobila, din care controleaza direct 55.000. Actualul director, Vittorio Colao, nu a dorit sa vanda aceste active. Conform analistilor Barclays, valoarea turnurilor de telefonie mobila detinute de Vodafone in Europa se ridica la 12 miliarde de euro.
Nick Read cauta sa raspunda temerilor investitorilor privind nivelul ridicat al datoriei si sustenabilitatea platii dividendelor, dupa achizitionarea unor active din Germania si Europa de Est ale operatorului de cablu Liberty Global, intr-o tranzactie evaluata la aproximativ 18 miliarde de euro.
"Prin imbunatatirea castigurilor si prin vanzarile de active... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2018, ora 10:22
Compania americana General Electric (GE) a confirmat ca va concedia aproximativ 1.600 de angajati in Germania si 1.400 in Elvetia, ca parte a planului de restructurare prezentat luna trecuta.
In Germania, reducerile vor afecta unitatile GE din Mannheim, Stuttgart, Berlin, Moenchengladbach si Kassel si vor fi confirmate dupa discutii cu reprezentantii sindicatului, se arata intr-un comunicat al conglomeratului industrial american, citat de Bloomberg si Reuters.
In Elvetia vor fi concediati aproximativ o treime din angajatii GE, dar nicio unitate nu va fi inchisa.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg ca General Electric intentioneaza sa concedieze 12.000 de angajati sau aproximativ 18% din forta sa de munca de la divizia energetica - GE Power - majoritatea concedierilor fiind in afara SUA.
De asemenea, compania ar urma sa isi reduca investitiile si cheltuielile de cercetare-dezvoltare din cauza declinului inregistrat la operatiunile de electricitate si gaze naturale. Ar fi prima concediere masiva sub conducerea noului director general al GE, John Flannery, numit in august.
Miercuri, actiunile GE au inchis in scadere cu 0,6%, la 17,66 dolari, cel mai redus nivel din ultimii aproape sase ani. De la inceputul anului, titlurile GE au inregistrat un declin de aproximativ 44%.
La diviziile sale operationale, GE avea la sfarsitul anului trecut aproximativ 300.000 de angajati. GE Power este cea mai mare divizie, avand vanzari... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 14:01
La cea de-a treia intalnire a angajatilor Volkswagen de cand a izbucnit scandalul emisiilor, Bernd Osterloh, seful consiliului angajatilor VW, a atras atentia autoritatilor de reglementare din SUA sa nu pedepseasca prea sever grupul german, deoarece multe locuri de munca ar putea fi desfiintate.
Daca cel mai mare producator auto european va primi o amenda fara precedent de la Guvernul american, pentru softul care falsifica rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel, consecintele sociale pentru angajatii VW din SUA si Europa ar putea fi "dramatice", a avertizat seful consiliului angajatilor VW, transmit BBC si Deutsche Welle.
"Speram foarte mult ca autoritatile din SUA vor tine cont de aspectele sociale si de cele legate de forta de munca", a afirmat, marti, Bernd Osterloh, la o intalnire la care au participat aproximativ 20.000 de angajati Volkswagen, la sediul central din Wolfsburg, Germania.
Tot la acea reuniune, directorul general al VW, Matthias Muller, le-a ...citeste mai departe despre "Volkswagen ameninta cu concedieri masive, daca va incasa amenzi prea mari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 09:50
Exista locuri in care poti fi concediat fara niciun avertisment, insa aceasta pare sa fie mai degraba exceptia decat regula.
In cea mai mare parte a Europei, in special in Franta si in Italia, exista o legislatie solida care face sa fie foarte dificil sa concediezi pe cineva, indiferent de situatie, scrie BBC.
In schimb, in Statele Unite angajatii pot fi concediati, in general, din orice motiv, fara notificare. Singurele exceptii au legatura cu cazurile de discriminare sau apar atunci cand angajatii sunt protejati printr-un contract.
"In SUA suntem cat se poate de lipsiti de reglementare in ceea ce priveste concedierile", sustine Meghan Hill, asociat senior al firmei de avocatura Squire Patton Boggs din Columbus, Ohio.
Ceea ce inseamna ca exista posibilitatea ca un angajat sa fie chemat in biroul sefului, sa fie informat ca a fost concediat, sa i se spuna sa isi stranga lucrurile si sa fie silit sa plece imediat.
Functioneaza in ambele sensuri. Angajatii pot anunta ca ...citeste mai departe despre "Tari in care este foarte greu sa fii concediat" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 04 Ianuarie 2015, ora 09:30