BCR, subsidiara din Romania a Erste Bank va reveni pe profit in 2013, a declarat seful grupului bancar austriac, Andreas Treichl, care a reafirmat angajamentul institutiei de a ramane pe piata din Ungaria.
"La ambele subsidiare (din Romania si Ungaria) au inceput programe cuprinzatoare si deja vedem primele efecte pozitive", a afirmat seful Erste. Acesta a adaugat ca programele se axeaza pe diverse aspecte, cum ar fi majorarea bazei de clienti, in cazul Ungariei, si imbunatatirea calitatii creditarii, in Romania, precum si imbunatatirea structurii de cost pentru ambele tari.
Bancile straine care activeaza pe piata din Ungaria se confrunta cu cea mai mare taxa bancara din Europa, un program anterior de reducere a poverii creditelor ipotecare in valuta si cresterea creditelor neperformante. Ungaria face parte din piata de baza a Erste, desi in acest an afacerea va fi afectata de taxe si va dura mai mult decat in cazul Romaniei sa revina pe profit, a explicat Andreas Treichl. Acesta s-a referit si la piata din Turcia, care nu este o piata de baza pentru Erste.
Pietele de baza ale Erste sunt Austria si partea de est a Uniunii Europene, sustine seful grupului bancar austriac.
In functie de modificarile ce vor fi impuse de autoritatile de reglementare si de cresterea economica in Europa Centrala si de Est, Erste intentioneaza sa plateasca dividende similare cu cele din trecut, care s-au situat intre 20 si 30%, a apreciat Andreas Treichl.
BCR a anuntat in 2012... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 09:59
Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.
Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.
"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.
Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".
Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.
Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.
Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.
Ionel Blanculescu estimeaza insa ca... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
Anuntul BCR de a disponibiliza 1600 de angajati si a inchide 64 de unitati bancare face parte dintr-un proces demarat deja de mai mult timp, care va continua probabil si in 2013, afirma Aurelian Dochia, analist financiar si fost director general BRD.
"Este o parte a unui proces care a inceput de mai multa vreme si probabil va continua si in 2013, un proces in care bancile si-au schimbat directia fata de anii trecuti cand se extindeau, isi mareau reteaua si angajau personal. Acum au inceput sa-si restranga reteaua si sa dea afara personal", a declarat Dochia pentru Business24.
Presedintele BCR Tomas Spurny a declarat, luni, in legatura cu disponibilizarile din cadrul acestei banci ca "Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca".
BCR limiteaza pierderile. Concedieri masive si 64 de unitati inchise, in 2013
Exista doua motive principale pentru aceasta situatie, crede analistul financiar.
Pe de-o parte, bancile se confrunta cu o reducere a activitatii, si, "poate ca mai important decat atat, reducerea perspectivelor privind activitatea din sectorul financiar", arata Dochia.
Pe de alta parte, creditele neperformante si incapacitatea de atingere a... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:07
BCR va disponibiliza 1.600 de salariati, aproximativ 20% din totalul angajatilor, pentru a reaseza modelul la noile realitati economice, dar va continua cresterea prin stimularea tranzactiilor bancare si concentrarea pe lei, anunta presedintele bancii Tomas Spurny.
Astfel, vor fi inchise peste 60 de sucursale neprofitabile, iar numarul salariatilor va scadea de la 9.100 la 7.500.
Presedintele executiv al BCR a precizat ca in urma crizei modelul de business s-a modificat, iar sustenabilitatea afacerii presupune, in acest moment, o reducere a costurilor, tinta fiind de 250 de milioane lei in urmatorii doi ani.
El a aratat ca strategia de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani a fost aprobata recent, asa incat planul de restructurare nu a fost inca negociat cu cele trei sindicate din banca.
"Orice faci trebuie sa ai tot timpul in minte sustenabilitatea. Unele lucruri tin putin, altele functioneaza pe termen lung. Daca actionezi repede fara ideea de sustenabilitate in minte, atunci creezi bule speculative (...) Oricine este intelept va vedea ca cel mai important este cum le asiguri un viitor bun celor 7.500 de oameni care raman in banca", a continuat Spurny.
Desi a recunoscut ca a venit in BCR pentru a restructura banca, Spurny spune ca nu este un "profesionist" al restructurarii sau un adept exclusiv al unor asemenea masuri, aratand ca in Ungaria sau Slovacia a avut o strategie de investitii, iar banca pe care a construit-o in Slovacia are in prezent o cota de... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 14:45
Nici piata bancara nu a scapat de efectele recesiunii din 2009: in conditiile in care criza a impus corectii severe pe piata bancara locala, bancile au fost obligate sa aplice reduceri de personalCinci banci de pe piata si-au redus anul trecut numarul de angajati cu peste 2.000 de oameni in total, presate de context sa-si ajusteze costurile, informeaza cotidianul Ziarul Financiar.Cea mai drastica ajustare de personal a avut loc la Credit Europe Bank, care si-a redus numarul de angajati cu peste 500.Aceasta este urmata de restructurarea care a avut loc la Bancpost si care a afectat peste 400 de angajati.Aproape 400 de oameni au fost dati afara de la Raiffeisen si circa 380 de la BCR.Banca Transilvania, cel mai mare creditor cu capital privat autohton a renuntat la 11 unitati din cele 528 cu care opera in 2008.Personalul exclusiv al BRD -SocGen- a scazut cu circa 100 de oameni, pana la aproximativ 8.470.Ajustari de cate peste 100 de angajati au mai fost operate la UniCredit, MKB Romexterra sau Piraeus Bank, potrivit cotidianului citat. mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 10:26
BCR isi va mentine numarul de salariati la 8.700 pana la sfarsitul acestui an, in conditiile in care nu a inghetat angajarile si urmareste "sa ii recruteze pe cei mai buni angajati de pe piata", a declarat presedintele executiv al bancii, Dominic Bruynseels, informeaza NewsIn. "Cred ca masurile de strangere a curelei sunt importante. Ceea ce am incercat sa evitam pana in acest moment au fost concedierile si am discutat cu sindicatele ca vom mentine cifra de 8700 de angajati pana la sfarsitul acestui an. Noi nu am inghetat angajarile si consideram ca am facut bine pentru ca ceea ce dorim sa facem este sa aducem cei mai buni angajati de pe piata la noi in banca. Poate asta inseamna ca unii angajati sa plece, dar pentru mine acest lucru este un lucru bun, pentru ca cel mai important activ al bancii, oamenii, trebuie tinut la un nivel inalt", a spus Bruynseels.
El a subliniat ca banca are, in prezent, un raport bun intre costuri si venituri, insa continua sa caute modalitati de crestere a eficientei, inclusiv prin politica de plata a angajatilor, prin care BCR acorda bonusuri in functie de performanta
"Avem un program de reducere a costurilor de cand am inceput programul de integrare al BCR in cadrul Erste, avem un indicator cost-venituri de 39,5% care este foarte bun, deci suntem destul de eficienti. Totusi, putem gasi modalitati de a fi mai eficienti. De exemplu, putem continua sa lucram cu angajatii nostri, astfel incat bonusurile pe care le primesc sunt legate de... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 14:37
Scaderea cheltuielilor cu salariile in sectorul public, preponderent din concedieri, ar crea presiuni "extrem de puternice" asupra economiei, afectand cererea pe plan intern, precum si increderea investitorilor straini, considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, informeaza NewsIn. "Scaderea cheltuielilor in sectorul public ar putea sa se realizeze prin reducerea salariilor si prin restructurari. Daca nu se restructureaza cheltuielile, restrangerea deficitului bugetar va fi foarte dificila, insa aceasta diminuare a cheltuielilor in sectorul public trebuie facuta eficient, deoarece, altfel, sectorul privat ar fi expus unor eforturi mult mai mari de corectie", a spus Anghel. Pe de alta parte, economistul avertizeaza ca Romania "nu e pregatita in momentul de fata pentru un numar foarte mare de someri". "
Reducerea cheltuielilor exclusiv prin concedieri ar putea crea presiuni extrem de puternice pe economie, deoarece, in timp ce alte state isi vor reveni, Romania s-ar redresa mai greu, pentru ca o crestere a numarului de someri ar afecta cererea.
Chiar daca inflatia va continua sa scada, impactul pe PIB ar fi unul negativ. In plus, o astfel de evolutie influenteaza negativ sentimentul investitorilor straini", a mai precizat Anghel.
BCR estimeaza ca rata somajului din Romania ar putea ajunge la 7,4% in 2009, cifra similara celei din prognoza anterioara, insa a revizuit semnificativ proiectia pentru rata somajului in 2010, la 9%, de la 7,6%.... mai mult
Vineri, 21 August 2009, ora 15:47
Bancile prezente pe piata din Romania au fost afecate de criza si au inregistrat pierderi de milioane de euro. Pentru a reduce cheltuielile, institutiile de finantare au adoptat o serie de masuri. Primii afectati au fost angajatii. ING a pierdut in primul semestru din 2009 722 milioane euro. Grupul financiar olandez a revenit pe profit in trimestrul al doilea, inregistrat un castig de 71 milioane euro.
Suma este cu 96% mai mica fata de perioada similara de anul trecut, cand ING obtinea un profit de 1,9 miliarde euro.
Cel mai mare grup financiar olandez, dupa valarea activelor, a concediat 8219 angajati, sperand sa economiseasca 1,3 miliarde euro.
Profitul inregistrat de BCR in perioada ianuarie - iunie 2009 a fost cu 20% mai mic.
Banca a obtinut, dupa impozitare si plata intereselor minoritare 144,2 milioane euro. Cu toate acestea, rezultatul operational al grupului a crescut cu 13,2% in primul semestru, ajungand la 324,2 milioane euro.
In primele sase luni ale anului, BCR a concediat 815 angajati.
Cel mai agrav afectat de criza a fost Banca Transilvania. Profitul institutiei s-a diminuat cu 90,1% in perioada ianuarie-iunie 2009, ajungand la 2,6 milioane euro.
In intervalul similar de anul trecut, banca obtinuse un castig de 111 milioane lei. Banca Transilvania a inchis 11 unitati teritoriale si a concediat 431 de angajati.
Criteriul care a stat la baza concedierilor a fost performanta individuala inregistrata de fiecare salariat in parte.
Banca Carpatica,... mai mult
Miercuri, 12 August 2009, ora 15:45
Banca Comerciala Romana (BCR) va mentine numarul de angajati la acelasi nivel in acest an si a majorat salariile, a declarat marti directorul executiv de resurse umane al BCR, Andreea Voinea.Majorarile salariale in cadrul BCR au fost facute in conformitate cu prevederile contractului colectiv de munca, respectiv in limita a jumatate din rata inflatiei pe anul trecut, adica putin peste 3%.
Inflatia a atins un nivel mediu de 7,9% in 2008, iar in decembrie era cu 6,3% mai mare decat in ultima luna din 2007."BCR isi mentine planul initial de restructurare. In plus, vom externaliza serviciile de IT si o parte din cash transport. In schimb, vom angaja personal specializat in managementul riscului, executori bancari servicii de audit si control, compliance si oameni pentru unitatile noi", a mai spus Voinea, la o conferinta despre piata muncii in contextul crizei.BCR vrea sa deschida in acest an 40-50 de unitati noi si sa mentina programul de internship."BCR nu a umblat la salarii in sensul reducerii lor. Din contra, in 2009 am marit salariile", a completat Voinea.In afara disponibilizarilor care au inceput la mijlocul lui 2007 si in urma carora BCR a ajuns de la 10.700 de angajati la 8.700 de angajati, fluctuatia personalului este de circa 4%, cu mult sub media din sistemul bancar.BCR isi mentine planul initial de schimbare structurala si nu are in vedere concedieri colective. Numarul de salariati va ramane in jur de 8.700. Vor fi plecari punctuale ale salariatilor din banca, dar... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 13:35