Bancile de servicii private din Elvetia se pregatesc pentru 7.000 de concedieri pe plan local si deschiderea de sucursale sau subsidiare in statele Uniunii Europene, daca UE va adopta un proiect de directiva privind infrastructura pietelor financiare.
Asociatia bancilor din Elvetia, SBA, a avertizat ca pierderea unui numar mare de locuri de munca pe plan local este inevitabila daca directiva pietelor de instrumente financiare va fi adoptata, potrivit Financial Times.
Directiva ar obliga bancile elvetiene sa infiinteze sucursale sau subsidiare in statele UE pentru a deservi clientii in regim onshore.
Directorul pentru afaceri europene al SBA, Stefan Hoffmann, a declarat ca bancile mari se vor putea adapta noilor reguli, insa institutiile mici si mijlocii nu dispun de resursele financiare pentru a deschide sucursale si subsidiare in UE.
Bancile private elvetiene administreaza active de 1.000 miliarde franci elvetieni (peste 800 miliarde euro) detinute de clienti din UE.
"Bancile mari rezolva aceasta problema la costuri ridicate, prin infiintarea de subsidiare si sucursale in Europa, insa aceasta varianta nu este disponibila si bancilor mici. Exista un pericol real ca acesta sa fie nevoite sa se inchida", a afirmat Hoffmann, citat de Financial Times.
Noile reglementari UE vor accentua presiunile asupra industriei serviciilor bancare private din Elvetia, atacata deja de numeroase guverne in campanii de combatere a evaziunii fiscale si a practicilor de evitare... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:43
Problemele sectorului bancar continua, iar bancile raspund la presiunea de a-si reduce costurile prin concedieri masive.
Europa ramane in special expusa pe fondul crizei datoriilor suverane, care se reflecta negativ in activitatea de creditare, precum si in cea de investitii.
Reducerea cheltuielilor, care implica si restructurarea de posturi, a devenit cea de-a doua prioritate a bancilor europene, dupa managementul riscurilor si reglementare, se arata in European Banking Barometer, lansat marti de Ernst & Young.
Astfel, 45% dintre bancile europene au in vedere reduceri de personal in prima jumatate a lui 2013, cele mai afectate fiind cele din Olanda, in proportie de 70% si cele din Marea Britanie, in proportie de 64%.
Cele mai optimiste sunt bancile din nordul Europei, unde doar 22% din institutiile bancare iau in considerare concedieri.
Personalul din sediile centrale va fi cel mai afectat, 58% din banci estimeaza reducerea acestor posturi.
Sectorul de investitii, cel mai afectat
Din punct de vedere al activitatii, cel mai mult va avea de suferit segmentul de investitii si corporate, in care peste jumatate din banci urmeaza sa faca taieri de personal, in timp ce diviziile de retail sau wealth management vor fi cele mai putin afectate.
Problemele sectorului de investitii au intrat si in vizorul regulatorilor europeni, care doresc ca bancile sa separe segmentul de retail de cel de investitii pentru a proteja economiile populatiei.
Experti... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:10
Sistemul bancar din Romania va continua procesul de restructurare, care implica reducerea numarului de unitati, dar si concedieri, a anuntat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, in cadrul unei conferinte.
"Sistemul bancar este in continuare neprofitabil. Trebuie gasite solutii de eficientizare. Apar produse si servicii noi, apar oferte din ce in ce mai insistente, pentru produsele care nu reclama implicarea functionarului de ghiseu, operatiuni la distanta. Reducerea de personal va continua", a spus Ghetea.
Bancile vor recurge la aceste masuri pana cand isi vor imbunatati rezultatele financiare. In ciuda dificultatilor din piata, presedintele ARB nu crede ca se poate vorbi, totusi, de inchiderea anumitor banci:
"Eu cred ca in Romania, la ora actuala, cei care nu lasa bancile sa intre in faliment sunt actionarii".
In schimb, reducerea numarului de unitati va continua, in special a celor care deserveau persoanele fizice care solicitau credite, a adaugat Ghetea.
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna. Cine urmeaza
Un nou val de concedieri in sectorul bancar se anunta in aceasta toamna, in conditiile in care 200.000 de angajati din industria financiara si-au pierdut locurile de munca numai in 2011.
Dupa restructurarile anuntate deja de UBS, Deutche Bank, Citigroup si Morgan Stanley, a venit randul Bank of America sa renunte la 16.000 de posturi, pana la sfarsitul anului 2012.
Pe fondul unor... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:23
UBS, cea mai mare banca din Elvetia, va concedia 10.000 de angajati la nivel mondial, adica aproximativ 16% din personalul de 63.250 de persoane, pe care il avea la sfarsitul lui iunie 2012.
Disponibilizarile se vor face, probabil, pe parcursul mai multor trimestre si vor fi in majoritate din cadrul diviziei de investitii, a declarat o sursa Bloomberg. Banca urmeaza sa-si publice rezultatele financiare la sfarsitul lui octombrie.
Sergio Ermotti, directorul general al bancii, trebuie sa faca restructurari in contextul in care atat UBS, cat si Credit Suisse, intampina presiuni din partea regulatorilor bancari elvetieni pentru a-si spori capitalul si a-si reduce operatiunile de trading si investitii.
"Au jucat in pierdere. Nu a fost vina lor, pur si simplu au incercat sa se catere pe 'muntele' nepotrivit'", a declarat Terry Connelly, om de afaceri si fost decan al Ageno School of Business a Universitatii Golden Gate din san Francisco.
Potrivit acestuia, a fost foarte dificil pentru aceste afaceri sa fie profitabile, in conditiile unor costuri fixe ridicate si a unei cereri scazute si, de aceea, aceste sectoare trebuie sa se contracte si mai mult.
"UBS este un micro-cosmos pentru industrie", afirma Mark Williams, care preda la Boston University School of Management, in legatura cu ce se intampla la banca elvetiana. "Modelul de afaceri al sectorului bancar se schimba si trebuie sa aruncam o privire catre structura costurilor, trebuie sa ne uitam spre... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 11:24
Sistemul bancar international se va confrunta cu noi reduceri de personal. Numarul bancilor americane care au fost inchise a crescut de curand, iar bancile europene au concediat aproximativ 172.000 de persoane din 2009.
Bancile vor iesi de pe piete pentru a supravietui. Concedierile nu mai sunt de ajuns
Cele mai mari doua banci ale Elvetiei, Credit Suisse si UBS, ar putea anunta reduceri masive de locuri munca odata cu rezultatele financiare trimestriale.
Bancile elvetiene au probleme: Credit Suisse si UBS ar putea desfiinta 7.000 de posturi
Grupul bancar UBS ar putea desfiinta 3.000 - 5.000 de locuri de munca, iar banca rivala Credit Suisse, tot din Elvetia, ar putea anunta renuntarea la 1.000- 2.000 de posturi, potrivit cotidianului Der Sonntag.
Credit Suisse a anuntat reduceri de costuri de 1,1 miliarde de dolari in trimestrul al doilea al acestui an.
Inca doua banci din Statele Unite ale Americii au fost inchise saptamana aceasta, iar totalul pentru anul in curs a ajuns la 46.
SUA: Inca doua banci au fost inchise saptamana aceasta
Cele doua institutii de credit inchise sunt First East Side Savings Bank of Tamarac, din Florida, si Excel Bank of Sedalia, Missouri.
Cele mai recente disponibilizari efectuate de banci
Printre bancile care au efectuat deja concedieri se numara UBS, Deutsche Bank, RBS, Citigroup, Barclays, Morgan Stanley si Bank of America.
In luna iulie, Deutsche Bank anunta ca intentioneaza sa renunte la 1.900 de angajati,... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 16:37
Cele mai mari doua banci ale Elvetiei, Credit Suisse si UBS, ar putea anunta reduceri masive de locuri munca odata cu rezultatele financiare trimestriale.
Grupul bancar UBS ar putea desfiinta 3.000-5.000 de locuri de munca, iar banca rivala Credit Suisse, tot din Elvetia, ar putea anunta renuntarea la 1.000-2.000 de posturi, potrivit cotidianului Der Sonntag.
UBS vrea sa desfiinteze 900 de slujbe la operatiunile IT, impreuna cu circa 2.000-4.000 la divizia de investment banking si alte departamente. Reducerile de personal au ca scop diminuarea costurilor pentru a compensa declinul profitabilitatii, informeaza Chicago Tribune, citat de Mediafax.
Marile grupuri bancare la nivel global reduc costurile, ca urmare a eforturilor de a respecta noi cerinte privind capitalul, dar si din cauza problemelor economiei globale.
Un purtator de cuvant al UBS a refuzat sa comenteze.
Credit Suisse, care a refuzat sa comenteze asupra informatiilor privind desfiintarea de posturi, a anuntat in trimestrul al doilea reduceri de costuri de 1 miliard de franci (1,1 miliarde de dolari), dupa ce a indeplinit un obiectiv anterior de a diminua cheltuielile cu 2 miliarde de franci.
Potrivit planului initial, Credit Suisse vroia sa desfiinteze 3.500 de locuri de munca. La sfarsitul lunii iunie, numarul de angajati era de 48.200, cu 1.500 mai putini ca la sfarsitul anului trecut. mai mult
Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:25
Sergio Ermotti, seful celei mai mari banci din Elvetia, a declarat ca sectorul bancar din tara sa va pierde in urmatorii ani 20% din totalul locurilor de munca, din cauza "razboiului economic" purtat de UE si SUA impotriva tarii.
"Elvetia se afla sub atac din 2008. Suntem blocati intr-un razboi economic. Ideea este de a slabi cele doua mari banci elvetiene, populare la nivel international", a spus Ermotti, referitor la masurile altor state impotriva politicii secretului bancar, promovate de institutiile de credit din Elvetia si folosite in multe cazuri pentru evaziune fiscala.
Seful UBS considera ca razboiul economic va avea ca rezultat un declin al activelor administrate de bancile elvetiene, care trebuie sa se adapteze prin reducerea costurilor, fuziuni si achizitii, potrivit publicatiei locale SonntagsZeitung, citate de AFP.
Elvetia incearca sa incheie acorduri cu unele tari pentru taxarea evazionistilor care au conturi in bancile elvetiene. Astfel de acorduri au fost semnate cu Germania, Marea Britanie si Austria, dar negocierile sunt blocate cu Franta, mai ales din cauza alegerilor prezidentiale. Elvetia negociaza un acord si cu SUA, unde 11 banci elvetiene au fost date in judecata pentru ajutarea clientilor in vederea evitarii platii de taxe. mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 10:01
UBS, cea mai mare banca elvetiana, va concedia circa 5.000 de angajati pentru a economisi un miliard de franci elvetieni, iar Credit Suisse, a doua banca din Elvetia dupa active, va renunta la circa 1.000 de salariati, scrie joi presa elvetiana.Ziarul bTages-Anzeiger citeaza surse din cadrul UBS care sustin ca detaliile programului de reduceri de costuri nu au fost inca puse la punct si aprobate de Consiliul de Administratie, insa vor fi anuntate odata cu rezultatele bancii pe trimestrul al doilea, pe 26 iulie.Aceeasi publicatie scria miercuri ca UBS si Credit Suisse pregatesc concedierea a mii de angajati, fara a da insa alte detalii.Reprezentantii UBS au refuzat sa comenteze informatiile, insa directorul diviziei de wealth management a bancii, Juerg Zeltner, a declarat saptamana trecuta ca banca trebuie sa-si reduca costurile pentru a face fata conditiilor dure de piata.
Totodata, presedintele Kaspar Villiger a afirmat ca taierea cheltuielilor este inevitabila.In plus, ziarul Handelszeitung scrie joi ca Credit Suisse este pe cale sa renunte la 1.000 de angajati pentru a economisi 800 milioane de franci, citand de asemenea o sursa din interiorul institutiei de credit.Si Credit Suisse ar trebui sa anunte reducerile de cheltuieli odata cu rezultatele financiare, pe 28 iulie.Un purtator de cuvant al companiei a refuzat sa comenteze informatiile.Totodata, Handelszeiting noteaza ca UBS vrea sa economiseasca circa 90 milioane de franci pe an prin inchiderea a 27 de sucursale... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 11:55