Vicepremierul Dan Barna (USR/PLUS) nu exclude varianta ca o parte a bugetarilor sa-si piarda locurile de munca anul acesta.
Vicepremierul Romaniei spune ca mai multe companii de stat vor intra intr-un proces de restructurare in 2021 si renuntarea la angajati ar putea fi o consecinta a optimizarii activitatii lor. Acum cateva zile, premierul Florin Citu mentiona o astfel de perspectiva.
"Reforma administrativa este si in programul de guvernare si este unul din obiectivele de policy si ale acestui an, si ale anilor care urmeaza.
La nivelul acestui buget, primul pas a fost acela de ingheta, de a pastra salariile la nivelul anului trecut, tocmai din rationamentul ca trebuie sa pastram un deficit de 7,2, nu ne permitem o crestere de salarii", a explicat Dan Barna, vineri seara, 12 februarie, la Digi 24.
"Este o cerinta pe care si premierul Florin Citu, si colegii nostri din guvern o inteleg foarte clar. De la companiile publice s-a cerut - si suntem in evaluare si in asteptarea acestor planuri de reforma explicita.
Tocmai ca pastrand aceleasi anvelope bugetare ca si anul trecut si cu perspectiva de a fi reduse, e clar ca aceste companii trebuie sa vina cu planuri de reforma, tocmai de aceea nu s-a marit bugetul si s-a pastrat cel anterior, pentru ca asteptam planuri de reforma si este un obiectiv foarte clar sa existe aceste reforme.
Asa cum TAROM a inceput inca de anul trecut aceasta reforma si e in desfasurare, si celelalte companii - Metrorexul este cel mai... mai mult
Sambata, 13 Februarie 2021, ora 09:13
Compania Siemens Energy a anuntat ca va disponibiliza 7.800 de angajati pana in 2025, pentru a-si spori marja de profit si competitivitatea.
"Piata energiei este intr-o schimbare semnificativa, ceea ce ne ofera oportunitati dar, in acelasi timp, ne provoaca dificultati majore. Vom lua aceste masuri in cel mai responsabil mod din punct de vedere social", a afirmat directorul general Christian Bruch.
In trimestrul patru din 2020, reducerile de costuri au ajutat Siemens Energy sa redevina profitabila, compania inregistrand un profit net de 99 de milioane de euro, dupa ce in precedentul an raportase pierderi de 195 de milioane de euro.
La cat vor ajunge costurile de restructurare
Cele mai multe reduceri de locuri de munca vor fi implementate pana in 2023, ceea ce va duce la costuri de restructurare de milioane de euro in anii fiscali 2020 - 2023, se arata in comunicatul Siemens Energy.
Prin reducerea costurilor, Siemens Energy spera sa-si atinga obiectivele financiare in 2023, ce prevad o marja de profit operational intre 6,5% si 8,5%.
Siemens Energy detine 67% din Siemens Gamesa
Siemens si-a separat activitatile din energie pentru a se concentra pe operatiunile sale de baza. Siemens Energy, care produce turbine cu gaz si sisteme de transmisie, are aproximativ 90.000 de angajati.
Siemens Energy detine 67% din Siemens Gamesa, al doilea producator global de turbine eoliene, si concureaza cu General Electric (SUA) si Mitsubishi Heavy Industries (Japonia).... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 14:02
Toti angajatii Agentiei de Management al Destinatiei Bihor, din cadrul Consiliului Judetean Bihor, au fost destituiti. Organigrama a fost redusa la doar doua posturi.
"Incepand de ieri (n.r. marti), am dat preavizul tuturor angajatilor, dupa desfacerea contractelor de munca. Urmeaza ca posturile cele doua din noua organigrama sa fie ocupate prin interviu, in urma unei evaluari interne in randul tuturor angajatilor. Daca nu va fi posibil sa ocupam pozitiile cu oameni din randul fostilor angajati, vom cauta in exterior", a declarat, pentru Bihoreanul, Mihai Jurca, reprezentantul CJ Bihor in AGA.
Cele doua posturi pastrate in organigrama Agentiei sunt de executie, viitorii angajati avand sarcina sa continue implementarea unui proiect cu finantare europeana pe care agentia il deruleaza. Deocamdata, nu a fost stabilita comisia care va selecta cei doi angajati, si nici calendarul interviurilor.
Citeste si: Dezmatul gasit de Ilie Bolojan la Consiliul Judetean Bihor. Sporuri de 50% din salariu pentru proiecte europene intarziate cu anii
La Agentia de Management al Destinatiei Bihor urmeaza sa se faca un inventar, dar si un audit financiar. "Sper ca in cel mai scurt timp sa putem prezenta rezultatele, dar nu stiu sa va spun cand. Auditorul ne-a spus ca depinde de ce va gasi acolo", a precizat Jurca.
Totodata, s-a decis reducerea organigramei la Agentia de Dezvoltare Intercomunitara Ecolect de la noua, la trei angajati.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor,... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2020, ora 13:46
Grupul Damen va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume, modificarile organizationale vizand in cea mai mare parte divizia de Nave Medii.
In Romania se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, potrivit unui comunicat al companiei.
"La inceputul acestui an, Grupul Damen a prezentat un plan ambitios de viitor pornind de la perspectiva navigatiei in conditii de zero emisii de carbon dar si a digitalizarii si standardizarii platformelor de lucru. In acest scop, grupul a demarat deja investitii specifice. Cu toate acestea, pretul scazut al petrolului a determinat partial, o incetinire a activitatii in segmentul offshore.
Acest factor, coroborat cu consecintele epidemiei COVID-19, conduce la necesitatea unor schimbari organizationale pe termen scurt, menite sa asigure adaptarea companiei la noua realitate. Drept urmare, grupul va disponibiliza in jur de 1.050 angajati din intreaga lume. Modificarile organizationale vizeaza, in cea mai mare parte, divizia de Nave Medii. In Romania, se va proceda la disponibilizarea unui numar de 870 de angajati, in vreme ce in Olanda, cifra disponibilizarilor este de 173", se mentioneaza in comunicatul grupului transmis miercuri AGERPRES.
Conform sursei citate, se estimeaza ca numarul acestora va putea fi limitat prin intermediul proiectelor de mobilitate interna din cadrul filialelor noastre din grup.
Compania mentioneaza ca s-a solicitat avizul consiliilor de lucru relevante, concomitent cu... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 15:40
Aproape jumatate dintre multinationalele si firmele americane din Romania au in plan concedieri in acest an, in timp ce doar una din 12 se gandeste la angajari suplimentare, se arata intr-un sondaj al Camerei de Comert Americane in Romania.
Astfel ca, 44% dintre ele planuiesc sa dea afara oameni, in timp ce 55% dintre ele estimeaza o scadere a veniturilor. Procentul companiilor care iau in considerare concedierile este mai mare decat anul trecut cand doar o treime dintre ele aveau asa ceva in plan.
35% dintre companii activeaza in sectorul serviciilor, consultantei si avocaturii, iar 65% in industrie, inclusiv HoReCa.
"Doar 8% dintre companiile membre AmCham estimeaza cresteri ale numarului de angajati in acest an, iar 44% estimeaza ca va avea loc o reducere a numarului de angajati. Exista statistici potrivit carora exista 436.000 de disponibilizari in primele trei luni ale anului, un numar semnificativ", a declarat Ionut Simion, presedintele AmCham.
Desi vorbesc de concedieri, 60% dintre companii spun ca este dificil sa gaseasca angajati calificati.
" Sunt sectoare care au fost afectate semnificativ, in special cele din industria HoReCa, si va mai dura pana isi vor reveni, chiar daca s-ar elimina aceste conditii. In continuare exista un deficit de personal calificat, care sa raspunda noilor competente, care presupun digital skills, cunostinte profesionale - si am vorbit de atatea ori de lipsa scolilor vocationale, a scolilor profesionale, care sa dea... mai mult
Luni, 06 Iulie 2020, ora 15:40
Boeing a reluat intr-un ritm redus productia avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vandut model - la fabrica sa din Renton, Washington, dupa ce o oprise in ianuarie, in urma accidentelor in care au murit 347 de oameni.
Incepand din martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial dupa doua catastrofe aeriene care au avut loc in decurs de cinci luni si in care a fost suspectata o functionare defectuoasa a sistemului automat de stabilizare in zbor (MCAS) menit sa impiedice intrarea avionului in picaj, transmite Reuters.
Luna trecuta, Boeing anunta ca se asteapta sa reia livrarile de aeronave 737 MAX in trimestrul trei, in urma obtinerii aprobarii autoritatilor de reglementare, productia urmand sa fie reluata in ritm redus in trimestrul trei, apoi sa creasca gradual, la 31 de avioane pe luna, in 2021.
De asemenea, grupul aeronautic american a informat miercuri ca va elimina peste 12.000 de locuri de munca in SUA, urmand ca in urmatoarele luni sa fie anuntate si alte concedieri, in urma masurilor de restructurare, in conditiile in care industria aviatica din intreaga lume este afectata de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Boeing isi reduce costurile din cauza scaderii cererii de avioane, dupa ce companiile aeriene au anulat comenzile, in urma opririi zborurilor. In aprilie, compania americana anunta ca va renunta la 10% din cei 160.000 de angajati la nivel global pana la finele acestui an.
Actiunile Boeing au urcat... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 09:53
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca pe 15 mai iesim din starea de urgenta si intram in cea de alerta. In vreme ce autoritatile pregatesc cateva scheme de ajutor pentru afacerile afectate de criza creata in contextul pandemiei de COVID-19, ce optiuni au angajatorii care nu-si pot redeschide afacerile in ceea ce priveste angajatii?
Pentru a afla detalii despre concedieri si preaviz in aceasta perioada, am stat de vorba cu Gabriela Dinu, Asociat Manager si unul dintre coordonatorii ariei de practica pentru Dreptul Muncii in cadrul casei de avocatura NNDKP.
Iata 7 lucruri importante de stiut pe aceasta tema:
1. Care este procedura de preaviz (conform Codului Muncii) in contextul crizei coronavirus? S-a schimbat ceva in contextul pandemiei din acest punct de vedere?
Procedura de preaviz stabilita de Codul Muncii a ramas aceeasi, nesuferind modificari in contextul crizei generate de coronavirus. Astfel, au ramas neschimbate dispozitiile referitoare la durata minima a preavizului de 20 zile lucratoare in cazul incetarii contractului de munca din initiativa angajatorului (concedierea pentru desfiintarea postului, concedierea pentru necorespundere profesionala, de exemplu), precum si la durata maxima de 20 sau 45 de zile lucratoare in cazul incetarii raportului de munca din initiativa angajatului (demisie), in functie de pozitia ocupata de catre angajatul demisionar (executie sau conducere).
In schimb, prin Decretul Prezidential nr. 240/14.04.2020 (numit in... mai mult
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 00:00
Directorul general al Airbus i-a anuntat pe cei 135.000 de angajati ca ar putea urma concedieri masive si a avertizat ca este in joc supravietuirea grupului aeronautic european, daca nu se vor lua imediat masuri, in contextul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit BBC si Reuters.
Intr-o scrisoare adresata vineri angajatilor si consultata de presa, Guillaume Faury a declarat ca firma pierde bani intr-un ritm fara precedent. Luna aceasta, Airbus, prezent si in Romania, a anuntat ca-si va reduce productia de avioane cu o treime.
Reprezentantii Airbus nu au dorit sa comenteze informatia.
Avertismentul sefului Airbus vine intr-un moment in care industria aviatica se confrunta cu un declin semnificativ din cauza efectelor epidemiei. Companiile aeriene globale se lupta sa supravietuiasca si apeleaza la ajutorul statului, in urma restrictiilor impuse pentru a stopa pandemia.
Greg Waldron, de la site-ul Flight Global, a subliniat impactul major al epidemiei asupra Airbus si asupra intregului sector, spunand: "Orice evaluare pe care am facut-o in privinta industriei aviatice a fost modificata complet. Perspectivele pentru Airbus s-au inrautatit. Pur si simplu nu exista cerere pentru noi aeronave in acest moment."
Deja 3.000 de angajati Airbus urmeaza sa beneficieze de schema de somaj partial pusa la punct de Guvernul de la Paris in cadrul masurilor destinate sa ajute companiile sa faca fata impactului crizei coronavirusului. In plus, grupul... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 17:02
Dupa ce ministrul de Finante a anuntat ca are de gand sa desfiinteze 2.000 de posturi de la ANAF, Sindicatul National al Functionarilor Meridian reactioneaza vehement si sustine ca nu asa se vor obtine reducerea evaziunii fiscale si cresterea sumelor incasate la buget, obiective declarate de Florin Citu.
"Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat ca vrea sa declare evaziunea fiscala ca problema de securitate nationala in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. De asemenea, acesta doreste sa reorganizeze Agentia Nationala de Administrare Fiscala pana la jumatatea anului curent. In acest sens vrea sa faca si unele economii, printre masurile avute in vedere aflandu-se desfiintarea Antifraudei Fiscale si reducerea cu peste 2.000 a numarului de inspectori fiscali", precizeaza un comunicat al Sindicatului Meridian remis Ziare.com, semnat de presedintele Voinea Negoita.
Acesta aminteste ca "masurile anuntate nu sunt unele noi", pentru ca reorganizarea Fiscului a mai avut loc si in 2013, cand a fost desfiintata Garda Financiara, tot in numele luptei impotriva evaziunii fiscale si aducerii mai multor bani la buget.
"Mai mult decat atat atunci s-a facut un imprumut la Banca Mondiala de 70 milioane de euro si acum se constata ca aceste masuri nu au dat rezultatele asteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date inapoi", aminteste documentul citat.
"Totodata se pare ca reducerea unor drepturi salariale... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 08:20