Au trecut 30 de ani de cand Romania l-a eliminat pe dictatorul Nicolae Ceausescu intr-o revolutie care a pus capat deceniilor de guvernare comunista din aceasta tara, scrie Euronews.
"Dictatorul si sotia sa au fost ucisi pe 25 decembrie 1989, dupa cateva zile de rascoala nationala", noteaza sursa citata.
Un raport al comisiei prezidentiale din 2006 condusa de politologul anticomunist Vladimir Tismaneanu a numit fostul regim drept "inuman".
"Regimul comunist din Romania, un sistem totalitar de la infiintarea pana la caderea sa, a fost unul bazat pe incalcarea constanta a drepturilor omului, pe suprematia unei ideologii ostile unei societati deschise, pe monopolul puterii exercitate de un mic grup de indivizi, pe represiune, intimidare si coruptie", a concluzionat raportul.
In aceeasi luna cu aparitia raportului, presedintele de atunci Traian Basescu a condamnat regimul comunist din Romania, intr-o separare simbolica a statului roman de trecutul sau.
"Dar cat de mult s-a separat Romania de trecutul ei? Si care este mostenirea regimului comunist al Romaniei", scrie Euronews, care a vorbit cu diversi experti pentru a afla raspunsul la intrebare.
Increderea in Guvern
"Mostenirea comunista in termen larg exista inca si va fi cu siguranta acolo pentru o perioada", a spus George Jiglau, politolog la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Acesta a declarat ca in intreaga regiune exista probleme vizibile atunci cand vine vorba despre relatiile dintre... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 17:20
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Zuckerman, a declarat ca vede ca pe un "miracol" momentul Revolutiei romane din 1989.
"Pentru mine este un miracol ca Romania si poporul roman au fost in stare sa scape de regimul comunist acum 30 de ani. Nu am crezut ca voi vedea asta in timpul vietii mele. Evolutia din ultimii 30 de ani este extraordinara, absolut extraordinara. Cred ca tara si oamenii au realizat foarte multe lucruri. Multi nu inteleg cat de devastator a fost comunismul in aceasta tara", a afirmat noul ambasador al SUA la Bucuresti.
El a subliniat ca, in drumul spre un sistem democratic, Romania a inceput de "sub nivelul zero".
"Cand regimul comunist a cazut si a fost creata o democratie, nu s-a inceput de la zero. Poporul roman a inceput de sub nivelul zero, din cauza dezastrului produs de regimul comunist. Asa ca, sa ajunga la realizarile din prezent, din punctul meu de vedere, este un lucru minunat. Asta nu inseamna ca nu mai sunt multe de realizat", a spus Zuckerman.
In opinia sa, "trebuie avuta in vedere perspectiva evolutiei extraordinare a poporului roman", care "trebuie luata in considerare inainte de lansarea oricarei critici". "Dar, in acest context, regulile statului de drept trebuie sa fie aplicate, iar Justitia independenta trebuie sa mearga mai departe", a adaugat Zuckerman.
Potrivit ambasadorului, unul dintre aspectele importante pentru Statele Unite ale Americii este ca Romania sa fie un partener economic... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 20:27
Figura emblematica a rezistentei anticomuniste poloneze, fondator al Solidaritatii, Adam Michnik va participa la dezbaterea care deschide Festivalul International de Literatura de la Timisoara, despre felul in care ne-am descurcat cu asumarea trecutului comunist, cu tot ce inseamna acesta: mostenitori, vinovati, traume.
Arestat pentru prima oara la 18 ani, in 1968 Michnik este exclus din universitate si condamnat la trei ani de inchisoare. Se numara printre fondatorii KOR (Comitetul de Aparare a Muncitorilor) si al "Solidaritatii".
Este inchis, din nou, dupa lovitura de stat militara din 13 decembrie 1981. In 1982, PEN Club-ul francez i-a decernat Le Prix de la Liberte, iar in 1984 New School for Social Research (New York) i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Redactor-sef al cotidianului "Gazeta Wyborcza".
"Personaj intrat in legenda, iubit, admirat, adulat, detestat, ponegrit, contestat, hulit, Adam Michnik este unul dintre cei mai cunoscuti intelectuali critici ai timpurilor noastre. In raport cu el, nimeni nu ramane neutru. Este un magnet al pasiunilor, pozitive si negative. Istoric de mare clasa, indragostit patimas de cultura poloneza, Michnik a fost si ramane un mare nonconformist, un idealist care isi poate nedumeri adeseori amicii prin pozitiile sale a contre-courant. Este un spirit eminamente liber." (Vladimir Tismaneanu)
Adam Michnik il va avea ca interlocutor pe istoricul Adrian Cioroianu, ambasador al Romaniei la UNESCO. Seara va fi... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2019, ora 18:46
Mii de cehi au iesit in strada, miercuri, la Praga, pentru a protesta fata de conducerea tarii: presedintele Milos Zeman e acuzat ca "isi ia lumina" de la Moscova si Beijing, premierul populist Andrej Babis e acuzat de colaborare cu fosta politie secreta StB, iar guvernul minoritar aflat la putere a fost instalat cu sprijinul Partidului Comunist.
Organizatorii au ales data simbolica de 21 august, cand se implinesc 51 de ani de la invazia sovietica din 1968, care a zdrobit miscarea reformatoare "Primavara din Praga" si 50 de ani de la reprimarea brutala de catre noul regim promoscovit a protestelor masive lansate spontan in august 1969.
"Avem un presedinte care se orienteaza spre Moscova si spre China comunista, avem un premier care a colaborat cu StB", a afirmat Kamila Mucikova, 91 de ani, fosta prezentatoare la televiziune, care comenta in direct in august 1968 ocuparea tarii sale de catre trupele sovietice.
"La 30 de ani dupa (caderea regimului in 1989), comunistii dau sfaturi guvernului. Ei sunt peste tot. Este periculos", a insistat ea, aclamata de catre manifestanti.
Potrivit organizatorilor, coloana de manifestanti s-a intins pe o distanta de doi kilometri.
Invazia sovietica s-a soldat cu 137 de morti intre august si decembrie 1968. In august 1969, cel putin cinci tineri cehi, intre care un baiat de 14 ani, au fost ucisi de gloante si alte sute de persoane ranite la Praga si la Brno (est) de catre membri ai "Militiilor populare", unitati... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 23:00
Presedintele Klaus Iohannis a comemorat, intr-un mesaj transmis sambata, 30 de ani de cand Liviu Babes si-a dat foc pe partia "Bradul" pentru a protesta fata de regimul comunist.
Seful statului a afirmat ca exista multe feluri de a ne aminti jertfa lui Babes, unul dintre acestea fiind sa nu mai lasam niciodata un regim abuziv sa calce in picioare legea si drepturile noastre si sa nu mai traim niciodata in minciuna si frica.
Prezentam mesajul presedintelui Iohannis:
"In urma cu exact 30 de ani, Liviu Cornel Babes si-a dat foc pe partia 'Bradul' din Brasov in semn de protest fata de abuzurile si faradelegile regimului comunist.
Gestul sau temerar reprezinta una dintre paginile pline de eroism si in acelasi timp de dramatism din istoria noastra recenta. Spre disperarea regimului comunist, prin jertfa sa, despre care s-a aflat rapid in presa internationala, Liviu Babes a spus lumii intregi ca poporul roman era asuprit, iar Romania traia, acum trei decenii, una dintre cele mai negre perioade din istoria sa.
Liviu Babes a renuntat la viata sa pentru un adevar. El si-a continuat insa existenta in memoria noastra devenind astfel un invingator.
Exista multe feluri de a ne aminti de jertfa sa. Unul dintre acestea este sa inlocuim cuvintele cu fapte. Sa nu ne mai lasam mintiti, manipulati! Sa nu mai lasam niciodata un regim abuziv sa calce in picioare legea si drepturile noastre! Sa nu mai traim niciodata in minciuna si frica!
Fie ca memoria lui sa ramana vesnic... mai mult
Sambata, 02 Martie 2019, ora 11:43
Oamenii au fugit din tarile comuniste, pentru a-si gasi libertatea in Vest. Au fugit si din tranzitia postcomunista, ascunsi in sicrie, ca Lazarus care se astepta ca viata in emigrare sa ii aduca bani si statut social. Pleaca si acum, cu proportiile unui exod, pentru ca fosta nomenclatura a transmis in familie puterea si, daca esti in afara ei, nu prea ai sanse sa iti faci un drum - este un tablou in tablou, zugravit de scriitorul bulgar Dimitre Dinev, care traieste in exil vienez de aproape trei decenii.
Bulgaria a ratat fereastra de oportunitate din anii '90, iar in locul unei opozitii fragile formate din fosti detinuti politici si fosti imigranti, tot vechea nomenclatura comunista a pus mainile pe putere. O tara din care s-a plecat masiv, pentru ca altfel, crede scriitorul austriac de origine bulgara, nu te puteai salva, dar care nici astazi nu arata tocmai bine.
Cu atat mai de neinteles este cum tocmai in astfel de tari din care s-a emigrat in valuri se naste un sentiment anti-imigrationist mai puternic decat in Vest.
Scriitor bulgar de limba germana, Dimitre Dinev este un aparator activ al imigrantilor si refugiatilor din Austria, de pe pozitii de stanga. Vede ca solutie chiar redistribuirea averilor concentrate in mainile unui procent mic, desi, asa cum stim, aceasta paradgima a mai esuat o data in istorie, cu rezultate dezastruoase chiar pentru om si societati.
Dimitre Dinev s-a nascut in 1968 la Plovdiv, Bulgaria. In 1990, reuseste sa treaca granita in... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 10:29
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, joi, ca, in opinia sa, abuzul in serviciu din Codul Penal este o reminiscenta comunista si ca o varianta ar fi o formula de dezincrimare a acestei infractiuni.
Intrebat daca ar fi de acord cu un prag valoric pentru abuzul in serviciu, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "Nu. Eu as fi de parere cu totul altceva si anume sa ne raportam la legislatia europeana care constituie un model fara indoiala si pentru Romania, sa ne uitam ca sunt tari in care nu exista aceasta prevedere de abuz in serviciu.
Sa tinem cont de faptul ca aceasta prevedere este o mostenire din perioada comunista si stalinista si sa facem un Cod Penal care sa fie modern, comparabil cu prevederile care se regasesc la nivel european."
Chestionat daca afirmatia sa ar putea fi interpretata ca o propunere de a dezincrima abuzul in serviciu, seful Senatului a replicat: "Putem sa mergem si pe aceasta formula. Am discutat cu reprezentantii unor mari tari din UE, unde nu exista aceasta prevedere in Codul Penal. La noi mostenirea comunista, vedeti ca suntem la 30 de ani de la caderea comunismului si inca suntem nostalgici. Nu eu.
Vad ca sunt multi nostalgici dupa acea perioada. De ce? Pentru ca aceste precaderi din Codul Penal erau folosite cu precadere ca instrumente politice de eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a intamplat in ultima perioada si in Romania. Nu e nicio diferenta."
In opinia lui Calin Popescu Tariceanu,... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 14:15
Fantomele comunismului inca bantuie Balcanii si, la trei decenii de la caderea dictaturilor, inca apar dosare, deconspirari, angajamente si, fireste, deziluzii. Mai apare insa ceva, si anume doua intrebari: "cui foloseste" si "de ce acum?".
Este cazul recent al celebrei psihanaliste bulgare Julia Kristeva, exilata la Paris de la sfarsitul anilor 1960, al carei angajament cu Securitatea de la Sofia a fost publicat de presa franceza, fara a fi identificate, insa, si note informative. Un caz care aminteste de deconspirarea scriitorului ceh Milan Kundera, exilat si el in vremea comunismului, si tot la Paris.
In cazul Julie Kristeva se pune aceeasi intrebare: "De ce acum, la aproape trei decenii dupa caderea comunismului?". Si cate astfel de angajamente mai stau in sertare?
Julia Kristeva, emigrata in Franta din 1966 si decorata de presedintele Francois Hollande in 2015, cu Legiunea de Onoare, face zilele acestea obiectul unei masive deconspirari, care arata ca ar fi fost agent al Politiei politice bulgare.
Kristeva, acum in varsta de 76 de ani, a scris mai mult de 30 de carti si a lucrat alaturi de intelectuali de elita ai Frantei, ca Jacques Derrida, Jacques Lacan, Claude Levi-Strauss si Roland Barthes. A activat in grupul Tel Quel, foarte influent in Franta, si nu numai, in anii 1960-1970.
Despre Julia Kristeva s-a facut chiar un film, cu un titlu premonitoriu, astazi: "Cui ii este frica de Julia Kristeva?".
Comisia bulgara care identifica persoanele... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 11:52
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a comparat mumia lui Vladimir Lenin, expusa in Piata Rosie din Moscova, cu moastele sfintilor crestini, in filmul documentar Vaalam, din care au fost difuzate cateva fragmente pe pagina web a Radioteleviziunii Ruse, informeaza duminica EFE.
"Pe Lenin l-au pus intr-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfintilor pentru ortodocsi si, in general, pentru crestini?", s-a intrebat retoric seful statului rus, care a declarat ca partizanii inhumarii mumiei lui Lenin ii spun ca in lumea crestina nu exista traditia de a nu ingropa ramasitele umane. "Cum sa nu? Mergeti la Muntele Athos (Grecia) si veti vedea ca exista relicve de sfinti", a sustinut el.
Liderul de la Kremlin a atras atentia ca puterea sovietica "nu a inventat nimic nou, ci pur si simplu si-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp in urma".
Putin a adaugat ca ideologia comunista si crestinismul sunt similare, deoarece conceptele egalitatii, fraternitatii si justitiei sunt inscrise in Sfintele Scripturi.
Potrivit mai multor sondaje, circa 60% dintre rusi sunt in favoarea inhumarii ramasitelor pamantesti ale fondatorului Uniunii Sovietice, insa Kremlinul asigura ca inhumarea mumiei lui Lenin nu este un subiect pe agenda sa.... citeste mai departe despre "Putin compara comunismul sovietic cu crestinismul si mumia lui Lenin din Piata Rosie cu moastele sfintilor: Cu ce este el diferit?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 19:30