Prețul autoturismelor noi ofertate de dealeri din România a explodat în ultimii ani, pe fondul crizelor în lanț care afectează economia mondială.
Un alt motiv al majorării prețurilor este obligativitatea impusă producătorilor de a echipa autoturismele noi cu normele de poluare de ultimă generație.
O statistică a grupului Renault arată că autoturismele noi s-au scumpit la nivelul pieței europene cu 61% din 2010 și până în 2022.
2010 este luat ca referință, fiind anul introducerii normei de poluare Euro 5.
În 2014, prețurile erau mai mari cu 17% comparativ cu 2010;
În 2018 - costul automobilelor a ajuns la un plus de 29%;
2021 - plus 48%;
2022 - prețuri mai mari cu 61% comparativ cu 2010, arată directorul general Dacia.
Directorul de vânzări al Dacia, Mihai Bordeanu, a detaliat motivele pentru care prețul mașinilor noi va continua să crească o perioadă.
"Depinde foarte mult de finalul ăsta de an, pentru că s-a mai adăugat o „binecuvântare”. Pe lângă criza de componente electronice, a venit cea de creșteri de prețuri la materii prime și materiale și, ca să nu rămână cele două singure, a apărut în ultima vreme și criza logistică foarte mare, deci avem probleme de transport pe componente, pe piese, cât și pe mașini când sunt gata, când trebuie să fie transportate către concesionari. Lucrurile se complică un pic", a declarat Bordeanu într-un interviu acordat pentru Profit.ro în cadrul... mai mult
Joi, 27 Octombrie 2022, ora 12:35
Aproximativ 11.000 de salariaţi ai uzinei Dacia din judeţul Argeş vor rămâne acasă vineri, 8 octombrie, în condiţiile în care fabrică este nevoită să întrerupă activitatea.
Problema apare pe fondul crizei componentelor electronice care afectează întreaga industrie de profil, la nivel mondial. Luni şi marţi la Dacia nu s-a lucrat, din aceleaşi motive.
Salariaţii de la Dacia au fost înştiinţaţi că vineri nu vor lucra, din cauza lipsei de componente electronice.
Liderul sindicatului din uzina de automobile, Viorel Ungureanu, a declarat pentru News.ro că afectaţi de decizie sunt aproximativ 11.000 de salariaţi, reprezentând aproximativ 90% din totalul angajaţilor uzinei, Aceştia vor fi plătiţi pentru perioada nelucrată efectiv cu 85% din salariu, conform Contractului Colectiv de Muncă. Săptămâna aceasta, angajaţii de la Dacia nu au lucrat luni şi marţi, din aceleaşi motive.
Vineri, în uzină se vor desfăşura în principal activităţi de mententanţă, logistică, recepţie piese.
"Este o situaţie de incertitudine, care nu poate fi prevăzută. Lipsesc piese electronice, calculatoare, casetofoane, ceea ce noi numim, la modul general componente electronice", a declarat Viorel Ungureanu.
De la începutul anului, uzina de la Mioveni s-a aflat în mai multe rânduri în situaţia în care a fost nevoită să întrerupă activitatea din cauza lipsei pieselor electronice. ...citeste mai departe despre "Uzina Dacia îşi... mai mult
Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 14:32
Angajat sau Antreprenor? Adevarul este ca dupa 5-10 ani de munca intr-o corporatie sau la stat te cam saturi de proceduri, regului, ierarhie, program, etc si parca ai nevoie de putina libertate.
Nu conteaza ce pregatire, experienta si nici ce meserie ai in prezent. Indiferent cat de satisfacatoare ar fi aceasta, atat din punct de vedere profesional, cat si material precum si din punct de vedere al timpului liber ori a consumului nervos cine are gena de antreprenor in el in cautarea continua a acelei idei de afaceri, care sa il ajute sa devina independent financiar.
Tinta multora este ca, eventual, sa poata intr-un final sa aiba un venit pasiv (venituri care vin singure fara ca tu sa faci ceva-si nu ne referim la pensie) suficient de mare, incat sa nu mai fie nevoie sa se trezeasca dimineata pentru a merge la job-ul full-time, sa aiba un program flexibil si sa nu aiba un sef care sa-i streseze zilnic si eventual fara o rutina zilnica care te uzeaza psihic.
Alegerea unei cai antreprenoriale si implicarea in punerea in practica unei idei de afaceri neverificate (desi in teorie o afacere poate parea foarte buna, dar o data pusa in practica apar cu siguranta noi provocari si probleme la care nu te-ai gandit) este, cu siguranta, mult mai riscanta si stresanta decat detinerea unui loc de munca cu program standard, de la 9 la 5.
Va fi nevoie sa faci o multime de sacrificii, si nu doar materiale, vei putea pierde multi bani, chiar toate economiile pentru zile negre si... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 11:29
Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca Administratia sa va interzice tigarile electronice cu arome, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de efectele nocive ale acestora asupra sanatatii.
Donald Trump le-a declarat jurnalistilor de la Casa Alba ca este nevoie de masuri "foarte, foarte puternice" in privinta tigarilor electronice, intrucat acestea reprezinta un pericol pentru "copiii nevinovati", informeaza Mediafax.
La randul sau, secretarul american al Sanatatii, Alex Azar, a anuntat ca Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) va redacta in urmatoarele saptamani o serie de reglementari in privinta acestor dispozitive.
FDA a anuntat anterior ca imbolnavirile sunt cauzate de utilizarea lichidelor cu extract de marijuana procurate de pe piata neagra.
"Asociatia Industriei de Vaping din Romania (AIV) doreste sa informeze opinia publica, despre concluziile preliminare ale FDA, referitoare la cazurile de imbolnavire in lant din SUA, care initial au fost atribuite in mod eronat vapingului - https://www.fda.gov/consumers/consumerupdates/vaping-illnesses-consumers-can-help-protect-themselves-avoiding-tetrahydrocannabinol-thccontaining.
Reamintim ca prezentarea acestor cazuri de catre mass-media romaneasca si de anumite personalitati din lumea medicala, a fost de un alarmism absolut gratuit, fiind insotita de afirmatii de genul 'Tigarile electronice pot cauza moartea' si de o serie de... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 21:36
Producatorul japonez de componente auto Calsonic Kansei a anuntat luni ca va prelua rivalul Magneti Marelli, divizia de componente auto a grupului Fiat Chrysler Automobile, pentru 6,2 miliarde euro.
La jumatatea lunii iulie, Fiat Chrysler a demarat procedura de separare a diviziei care produce componente auto - Magneti Marelli - de restul companiei, in vederea unei posibile introducere la bursa, fara a exclude alte posibilitati pentru aceasta divizie care produce sisteme de iluminat, sisteme de transmisie si echipamente electronice, transmite Bloomberg.
Odata cu preluarea Magneti Marelli de catre Calsonic Kansei va lua nastere un producator de echipamente cu o anvergura mondiala, cu o cifra de afaceri de aproximativ 15,2 miliarde euro si 65.000 de angajati de la Tokyo si pana la Milano, au precizat cele doua companii intr-un comunicat comun difuzat luni.
Aceasta vanzare este prima tranzactie majora incheiata de noul director general de la Fiat Chrysler Automobiles, Mike Manley, cel care a preluat acest proiect de la predecesorul sau Sergio Marchionne. Pana la urma, FCA a optat pentru vanzarea Magneti Marelli in loc de listarea sa la bursa dupa ce conditiile de pe piata bursiera s-au deteriorat din cauza tensiunilor comerciale si incertitudinilor politice din Italia.
Fondul american KKR a preluat firma Calsonic Kansei de la Nissan Motor Co. si alti actionari in 2016. Intre timp, fondul american s-a angajat sa ajute producatorul japonez, al carui principal client... mai mult
Luni, 22 Octombrie 2018, ora 10:42
Tigara electronica este o alternativa deja foarte bine cunoscuta, pe care din ce in ce mai multi fumatori o adopta in detrimentul tigarii din tutun. Exista multe magazine online care isi focuseaza atentia 100% asupra acestui produs si exista din ce in ce mai multi producatori care au in oferta doar tigari electronice.
Evident, dat fiind faptul ca tigara electronica este un produs cu o istorie care abia a depasit 10 ani, lucrurile stiute despre ea pot sa nu fie foarte bine conturate.
Este motivul pentru care vom incerca sa raspundem la cateva intrebari extrem de importante despre acest nou mod de a fuma.
Ce este tigara electronica?
Este un dispozitiv electronic care functioneaza pe baza unei tehnologii moderne, oferindu-le fumatorilor aceeasi senzatie pe care o au in momentul in care fumeaza o tigara clasica, insa cu mult mai multe avantaje.
Pentru tigara electronica nu este nevoie de combustie, nu este nevoie de fum si nici de gust si miros neplacut.
Compusa din 3 piese: baterie, atomizor si cartus, tigara electronica se dovedeste a fi extrem de eficienta.
Fumul pe care il inhaleaza fiecare fumator, in cazul tigarii electronice este dat de un abur generat prin evaporarea unui lichid. Practic, sursa fumatului este acest lichid pentru tigari electronice.
In ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe variante de tigari electronice, cu componente din ce in ce mai sofisticate, cu forme foarte deosebite si cu eficienta din ce in ce mai mare. Per total... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2017, ora 13:29
Rezistentele tigarilor electronice sunt poate cele mai expuse degradarii dintre toate componentele ce fac functional dispozitivul de vapat. Tensiunea aplicata constant si aportul de lichid care traverseaza spirele unei rezistente fac ca aceasta sa sufere in timp modificari, iar la un moment dat calitatea vaporizarii sa se simta altfel decat atunci cand rezistenta este noua.
Desigur ca o mare contributie o are calitatea lichidului incarcat in rezervor in sensul puritatii acestuia. Si acesta este cel putin un motiv pentru care cumpararea de lichide trebuie sa fie facuta din magazine de specialitate, o varianta optima fiind un magazin de tigari electronice din Bucuresti. Depunerile de reziduri pe rezistenta au drept consecinta diminuarea treptata a capacitatii acesteia de a vaporiza la o temperatura optima lichidul, indiferent ca bateria furnizeaza in parametri optimi tensiunea necesara.
Prin urmare, servisarea oricarui tip de rezistenta, indiferent de felul in care aceasta este pozitionata, sus sau la baza unui clearomizor ori atomizor, trebuie facuta in timp util, pentru a evita momentele in care aroma se atenueaza sau poate chiar aparea un gust neplacut.
Eliminarea depunerilor acumulate se realizeaza cel mai bine si cu adevarat eficient prin procedeul de ardere uscata, in denumire internationala dry-burn, care are ca rezultat desprinderea tuturor acumularilor de pe spirele rezistentei, astfel incat firul electric din care este confectionata sa fie aproape ca nou.... mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:31
Contradictiile legate de utilizarea si siguranta componentelor tigarii electronice, dispozitive si consumabile vor continua sa fie dezbatute atat timp cat nu exista date certe sau evenimente repetabile raportate ca fiind negative in utilizarea acestor produse.
Intr-o mare masura, comentariile negative la adresa tigarii electronice vin justificat dinspre zona concurentiala certa si evidenta - producatorii de tigarete din tutun - care au observat ca in ultimii ani o buna parte dintre clientii lor au renuntat la produsele lor si le-au inlocuit cu tigara electronica.
Cum este evident, acestia arata doar presupuse pericole despre utilizarea de tigari electronice, insa niciodata nu au prezentat un raport detaliat despre riscurile la care se supun fumatorii de tigarete din tutun.
O alta sursa de comentarii negative vine chiar dinspre unii utilizatori de tigari electronice care, nemultumiti fiind de produs, au concluzionat ca tigara electronica este periculoasa si ca atare nu trebuie utilizata. Cei mai multi dintre acestia au prezentat drept justificare produse de slaba calitate, atat parti componente - vaporizatoare sau baterii, dar si lichide de reincarcare a caror provenienta nu a putut fi depistata.
In acest gen de situatii este evident ca a trage concluzii radicale este o greseala si mai degraba se poate spune ca cei in cauza au fost complet neinformati despre necesitatea cumpararii unor produse de calitate din locatii sigure.
Ambele situatii propaga o falsa... mai mult
Marti, 07 Iulie 2015, ora 18:04
1Bosch a inaugurat vineri in comuna Jucu, judetul Cluj, cea de-a doua fabrica de componente auto pe care o detine in Romania, investitie de peste 70 milioane euro, care va avea 750 de angajati la sfarsitul acestui an.
Dirk Hoheisel, membru in Consiliul de Administratie al Grupului Bosch, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta inainte de inaugurarea fabricii Bosch din Parcul Industrial Tetarom 3 de la Jucu, ca noua fabrica "este un pilon important" al companiei, care are rolul de a consolida activitatea de productie si de dezvoltare din Europa.
"Continuarea extinderii productiei in Europa de Est contribuie la cresterea competitivitatii companiei noastre. Ne asteptam la o raspandire a automobilelor electrice si estimam ca in anul 2020 ponderea acestora sa creasca cu 10%. Dorim sa crestem si siguranta rutiera si derulam proiecte pentru cresterea sigurantei persoanelor aflate in trafic. Clujul este locatia potrivita pentru noi, sunt conexiuni de trafic, mediul universitar pregatit si urmarim si o colaborare cu universitatile din Cluj-Napoca", a spus Hoheisel.
Compania a investit peste 70 milioane de euro in noua fabrica, cu o suprafata utila de aproximativ 38.000 de metri patrati. Pana la sfarsitul anului vor fi angajate circa 750 de persoane in noua fabrica. In prezent, unitatea are 325 de angajati.
Bosch, 13 unitati de productie la nivel global
Fabrica face parte din divizia de electronica auto a Bosch, care detine la nivel global 13 unitati de... mai mult
Vineri, 09 Mai 2014, ora 16:21