Premierul desemnat, Viorica Dancila, a anuntat, vineri, componenta Cabinetului pentru care va cere votul Parlamentului, asa cum au decis prin vot conducerile PSD-ALDE, partidele din alianta aflata la guvernare.
Cabinetul va avea 27 de ministri, iar 3 dintre ei au probleme penale. Este vorba despre Rovana Plumb, propusa la Ministerul Fondurilor Europene, pentru care DNA a cerut fara succes inceperea urmaririi penale in dosarul Belina deoarece Camera Deputatilor s-a opus prin vot. Ulterior Plumb a demisonat din guvernul Tudose. In noiembrie, Inalta Curte a dispus redeschiderea unui dosar in care ea e acuzata de abuz in serviciu.
Citeste si:
Deputatii au scapat-o pe Rovana Plumb. Ambasada SUA: Sa nu se faca abuz de imunitateInalta Curte dispune redeschiderea unui dosar clasat, in care Rovana Plumb e acuzata de abuz in serviciu
Al doilea ministru cu probleme penale este Radu Oprea, propus la ministerul Mediului de Afaceri. Senatorul PSD a fost trimis in judecata in ianuarie 2016 de procurori de la Parchetul General, fiind acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani.
Al treilea ministru cu probleme este Viorel Ilie, pentru care procurorii au cerut aviz de la Senat pentru urmarirea penala sub acuzatia de instigare la infractiunea de folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, insa Senatul a respins cererea prin vot, in luna octombrie a anului trecut. Viorel Ilie ramane ministru... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:50
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat componenta Guvernului Sorin Grindeanu, iar, la nici 24 de ore mai tarziu, toate cele 26 de propuneri de ministri au fost avizate pozitiv.
Presa externa a reactionat dupa anuntul de marti, iar cel mai vehement comentariu este cel facut de Politico, site-ul titrand "noul guvern roman va include politicieni cu legaturi cu coruptia".
"Liderul partidului a parut sa ignore presa negativa in alegerea celor 26 de nume ale Cabinetului", se arata in articol.
Astfel, poate numele care atrage cel mai mult atentia este cel al fostului primar al Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, trimisa in judecata de DNA, in luna iulie, pentru luare de mita si spalare de bani. De asemenea, aceasta a stat o zi in spatele gratiilor, fiind retinuta de procurori.
Vasilescu, vicepresedinte al PSD, va fi ministrul Muncii si a repurtat o mica victorie, in luna decembrie, cand judecatorii au trimis inapoi dosarul sau catre DNA, dupa ce unele dintre dovezile impotriva sa ...citeste mai departe despre "Politico diseca noul Guvern al Romaniei si vede legaturi cu coruptia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 18:56
Ford nu a atins la Craiova nivelul de productie convenit cu Guvernul Romaniei, insa nici guvernele, atat cel actual, cat si cele anterioare, nu si-au respectat integral obligatiile fata de companie, a declarat presedintele Traian Basescu.
"Sa speram ca odata cu iesirea din criza se va atinge nivelul convenit cu Guvernul Romaniei, nu e un atac la guvern, nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu si-au respectat integral obligatiile fata de Ford, legate de dezvoltarea infrastructurii. Ford are nevoie de un camion care trebuie sa ajunga din ora in ora cu componente, trebuie facut un efort si din partea noastra sa ne respectam angajamentele", a spus Basescu in urma unei vizite la uzina Ford de la Craiova.
Pe de alta parte, situatia uzinei de la Craiova este incurajatoare, a precizat presedintele, potrivit Ziare.com.
"Este incurajator, stiu ca Ford este in proces de restructurare in Europa. Uzina de la Craiova este unul dintre producatorii strategici ai Ford in Europa. Programul pentru aceasta uzina este dezvoltarea continua", a spus Basescu, precizand ca investitia initiala anuntata, de 600 de milioane de euro, a fost depasita, in prezent ridicandu-se la peste 800 de milioane de euro.
Potrivit presedintelui, anul trecut Ford a realizat peste 33.000 de masini, iar anul acesta, in contextul unei productii de 360-365 masini pe zi se poate ajunge la o productie mult mai mare.
"Am vorbit cu oamenii din sectii si sunt multumiti, multi dintre ei au lucrat si pe... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 15:40
Premierul Victor Ponta a prezentat, miercuri, lista propunerilor de ministri cu care se va prezenta in fata Parlamentului, pentru a obtine votul de investitura. O lista lunga cu multe nume vechi, cu nume noi si cu nume controversate.
Guvernul este structurat in 20 de ministere, plus sase ministri delegati, in corespondenta cu structura Comisiei Europene, potrivit lui Ponta. Iata cine sunt oamenii in mainile carora sta economia Romaniei:
Ministerul de Finante - Daniel Chitoiu
Daniel Chitoiu, in varsta de 45 de ani, este actualul ministru al Economiei si Mediului de Afaceri. Chitoiu a condus Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in perioada Guvernului Tariceanu si a fost unul din coautorii Programului de Guvernare al Aliantei DA pentru alegerile prezidentiale din 2004, care a impus cota unica de impozitare de 16%.
Stafeta ministerului va fi predata de Florin Georgescu, mana dreapta a guvernatorului BNR, care timp de sase luni, cat a stat la conducerea ministerului, si-a demonstrat din plin competentele economice.
"Domnul Florin Georgescu nu e de inlocuit. Este un unicat, este o persoana extrem de bine pregatita, cu talent de fiscalist, iar plecarea lui nu poate fi inlocuita de nimeni. Mihai Tanasescu l-ar fi putut inlocui, dar si el e in alta parte. Cat a fost ministru de Finante, a realizat un lucru pe care putini l-ar fi putut realiza: a mentinut un echilibru bugetar aproape fara bani. A fost omul care a reusit sa il controleze pe domnul... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 14:45
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marti seara, ca cea mai probabila propunere a USL in ceea ce priveste noua structura guvernamentala va fi ca Ministerul Finantelor sa se imparta in doua portofolii, dupa modelul francez, iar Ministerul Economiei in alte trei ministere.
Antonescu a fost intrebat, intr-o emisiune RTV, daca pentru noua structura a Guvernul se va opta pentru modelul francez, in care Finantele sunt separate de un minister al Bugetului.
"Este o discutie. Asta este propunerea premierului, dar pe care PNL este gata sa o discute, pentru ca fiecare dintre aceste modele are ratiunea sa. Intr-o anumita logica, in care Guvernul desi fara cresterea cheltuielilor publice si-ar putea largi structura, deci ar putea fi mai multe ministere, in ideea pe care domnul Ponta a prezentat-o, cu bune argumente de a face cumva pe cat posibil un paralelism, o oglinda intre Guvernul nostru si Comisia Europeana, o asemenea formula, formula franceza - care s-a practicat de altfel si in Romania in 1991 si putin in 1997 la inceputul guvernarii CDR - PD - se poate. Cred ca asta e varianta spre care ne indreptam", a spus Antonescu.
El a precizat ca ANAF ar urma sa ramana in structura unui minister al Finantelor.
De asemenea, el a admis faptul ca o alta modificare in structura guvernamentala vizeaza impartirea Ministerului Economiei intr-un Minister al Economiei, altul al Comertului si un alt treilea al Mediului de Afaceri. mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 09:56
Adriean Videanu a declarat marti ca s-ar simti "mult mai confortabil cu un Florin Georgescu" prim ministru, deoarece Guvernul Ponta impreuna cu premierul nu au "competenta necesara" pentru a propune politici publice in Romania.
"Eu m-as simti mult mai confortabil cu un Florin Georgescu prim ministru. E mai putin importanta formula politica, foarte importanta inseamna actiunea guvernamentala care inseamna seturile de politici economice care le propui pentru Romania, credibilitate", a spus el.
"Guvernul poate sa sprijine mediul economic prin predictibilitate si credibilitatea masurilor politice. Nu Guvernul creeaza locuri de munca, ci sectorul privat este cel care creeaza locuri de munca. Dar un sector privat care are incredere in seturile de politici, care are incredere in predictibilitatea seturilor de politici propuse de guvern. Eu, ca om de afaceri, vreau sa va spun ca sunt in stand by cu toate proiectele mele de investitii si ca mine gandesc toti oamenii de afaceri", a completat presedintele interimar al PDL Bucuresti.
Videanu a precizat ca Florin Georgescu "in momentul de fata nu este un politician in Guvernul Ponta, ci un tehnocrat", iar din punctul lui de vedere "Guvernul inainte de toate trebuie sa aiba o anvergura si o dimensiune politica pentru ca cei care trebuie sa propuna seturile de politici publice sunt politicienii, partidele politice".
"Din pacate, reprezentantii partidelor politice in Guvernul Ponta incepand cu primul ministru Ponta nu au... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 15:29
Guvernul a anuntat ca incepe inspectia economico-financiara la companiile de stat, o etapa pregatitoare, inainte de privatizarea companiilor, de instaurarea unui management privat sau chiar de desfiintarea acestora, explica analistii, care le definesc prin "vector de coruptie" sau prin "gauri negre in economie".
"Este o etapa pregatitoare pentru trecerea la privatizare, la managementul privat sau la desfiintare. Inainte de a sti ce trebuie facut in functie de indicatiile pe care Fondul Monetar International le-a dat pentru rezolvarea problemelor companiilor de stat, trebuie stiuta situatia fiecareia in parte", explica Mircea Cosea, pentru Business 24.
Companiile de stat, gropi negre in economie
Analistul financiar atrage atentia ca acest lucru este necesar pentru ca unele dintre companii reprezinta "niste gropi negre pentru economie, in timp ce altele au profit si merg bine".
Mircea Cosea precizeaza ca inspectia este doar o constatare, in urma careia se vor lua deciziile necesare, de la caz la caz.
La randul sau, consultantul financiar, Ionel Blanculescu, spune ca o inspectie de acest gen poate fi facuta de un organism comun, format din Corpul de Control al Guvernului si de reprezentanti ai ministerului de Finante, pentru ca "este foarte important ca o astfel de inspectie sa fie facuta de o echipa pluridisciplinara", precizeaza fostul ministru al Controlului din guvernul Nastase, pentru Business 24.
Ionel Blanculescu mai spune ca exista, pentru fiecare... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 18:29