Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, aflat in subordinea Ministerului Energiei, a incheiat contracte de servicii cu SC Fox Management Consultants SRL pentru selectia membrilor Consiliului de Supraveghere si ai directoratului societatii. Compania nu precizeaza care este valoarea contractului.
"Pentru selectia membrilor Consiliului de Supraveghere si a membrilor Directoratului, in conformitate cu prevederile O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2016, societatea Complexul Energetic Oltenia a organizat proceduri de achizitie a serviciilor unei firme specializate pentru identificarea si recrutarea de personal de conducere, cu respectarea legislatiei aplicabile in domeniul achizitiilor publice.
In urma derularii si atribuirii procedurilor de achizitie, societatea Complexul Energetic Oltenia a incheiat contracte de servicii cu SC Fox Management Consultants SRL avand ca obiecte servicii de recrutare de personal in vederea selectiei membrilor Consiliului de Supraveghere al societatii Complexul Energetic Oltenia si servicii de recrutare de personal in vederea selectiei membrilor directoratului societatii Complexul Energetic Oltenia, in conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, aprobata cu modificari prin Legea nr. 111/2016", a informat compania de stat.
Intre Societatea Complexul... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 23:43
Complexul Energetic Oltenia, companie aflata in subordinea Ministerului Energiei, cumpara agende si pixuri de sarbatori in valoare de 100.000 de lei.
Cei din companie sustin ca este vorba de daruri simbolice pentru continuarea traditiei sarbatorilor de iarna din anii trecuti.
Agendele si pixurile vor fi oferite salariatilor si colaboratorilor. Aceasta achitie se face in contextul in care Complexului Energetic Oltenia s-a imprumutat anul acesta 251 de milioane de euro pentru plata certificatelor de carbon, relateaza Europa FM.
Tot compania a anuntat ca din 2026 va functiona cu 5.000 de salariati mai putin, iar planul de restructurare va costa peste 3 miliarde de euro.
Sindicatele din minerit si energie sustin ca aceste cheltuieli pe agende si pixuri trebuie sa dispara atata timp cat compania are probleme financiare.
Citeste si: Complexul Energetic Oltenia va primi de la Guvern 1,3 miliarde de euro. Banii vor fi alocati esalonat ...citeste mai departe despre "Complexul Energetic Oltenia cumpara agende si pixuri de sarbatori in valoare de 100.000 de lei: "Sunt daruri simbolice pentru continuarea traditiei"" pe Ziare.com mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 13:05
Guvernul a aprobat, miercuri seara, memorandumul prin care va acorda, in urmatorii ani, un ajutor de peste 1,3 miliarde de euro Complexului Energetic Oltenia in vederea restructurarii.
"Am aprobat astazi in sedinta de guvern Memorandumul pentru Compania Energetica Oltenia, memorandum prin care Guvernul se angajeaza ca in perioada 2021-2025 va pune la dispozitie prin bugetul de stat schema de ajutor de stat pentru restructurarea companiei, in valoare de 1.326.000.000 de euro", a anuntat miercuri seara, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Acesta a precizat ca CE Oltenia a intocmit planul de restructurare, acesta a fost pre-notificat Comisiei Europene, iar memorandumul reprezinta angajamentul Guvernului.
Ministrul Economiei a precizat ca aprobarea acestei scheme de ajutor de stat reprezinta "un mesaj foarte clar pentru salariatii companiei Energetice Oltenia ca nu ii lasam la greu si acum pot sa fie siguri ca un guvern normal va pune in aplicare acest ajutor de stat".
"Se deschide practic calea aprobarii de catre Comisie a notificarii pe care am facut-o, garantand Comisiei Europene ca prin bugetul de stat, Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Guvernul in ansamblul sau in perioada 2021-2025 va asigura prin buget necesarul pentru ajutorul de restructurare" a adaugat Popescu.
Comisia Europeana a invitat Complexul Energetic Oltenia sa declanseze procedura de notificare, etapa finala a procesului de aprobare a Planului de... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 07:09
Comisia Europeana a aprobat luni, in conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat, planul Romaniei de a acorda un imprumut temporar in valoare de 251 milioane de euro producatorului de electricitate Complexul Energetic Oltenia, care in prezent se confrunta cu dificultati financiare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Vestea vine dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 5 Februarie 2020, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019.
Pe 30 decembrie 2019 Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 13:47
Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, Ordonanta de Urgenta prin care Complexul Energetic Oltenia primeste 1,2 miliarde de lei pentru achizitionarea certificatelor de dioxid de carbon aferente anului 2019, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, remis, miercuri, AGERPRES.
Aceasta dupa ce, pe 30 decembrie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum care prevede planul de masuri necesar achizitionarii certificatelor de emisii, cu care avea ca tema "Imputernicirea Ministerului Finantelor Publice sa acorde un aviz de principiu privind posibilitatea acordarii unui imprumut din Trezorerie in valoarea de 1.200 milioane lei Societatii Complexul Energetic Oltenia, sub forma unui ajutor de salvare dupa parcurgerea etapelor prevazute de legislatia aplicabila privind ajutoarele de stat si dupa obtinerea deciziei de autorizare a Comisiei Europene".
Tot atunci a fost aprobata transmiterea documentatiei de prenotificare si notificarea catre Comisia Europeana a propunerii Romaniei de ajutor de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia, urmand ca in termen de 6 luni de la acordare, Complexul Energetic Oltenia fie sa ramburseze imprumutul acordat, fie sa prezinte un Program de Restructurare pe care Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri il va notifica Comisiei Europene in vederea obtinerii unui ajutor de stat pentru restructurare.
In baza memorandumului, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a inaintat Consiliului Concurentei, in data... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 16:08
Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producatori de energie din tara, a anuntat, joi, ca a inregistrat anul trecut o pierdere de 1,1 miliarde lei, din cauza diferentelor de curs valutar aferente creditelor de investitii pentru indeplinirea cerintelor de mediu impuse de UE si, in principal, din cauza exploziei preturilor certficatelor de dioxid de carbon.
"Suma platita de CE Oltenia pentru certificatele aferente energiei produse in anul 2018 reprezinta peste 45% din cifra de afaceri a companiei", se arata in comunicat.
Reprezentantii companiei spun ca 2018 a fost anul record pentru piata certificatelor de carbon, EU ETS, conform informatiilor despre modificarile preturilor pe pietele globale de carbon, actualizate de catre Argus Emissions Markets, valoarea triplandu-se in cursul anului, ajungand la cel mai mare pret de inchidere, din august 2008 pana in prezent.
"Raportat la evolutia pretului certificatelor de CO2, bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2018 a fost rectificat in baza datelor existente la momentul respectiv. Este important de precizat ca, din punct de vedere operational, fara aceste cheltuieli cu CO2, CE Oltenia a incheiat anul 2018 cu rezultat din exploatare pozitiv (in valoare de 225 milioane lei), ceea ce indica stabilitatea in modul operational de functionare al acestui operator economic", mai spun reprezentantii companiei, in comunicat.
In vederea rezolvarii problemei certificatelor de CO2 pentru anul 2019, CE Oltenia... mai mult
Joi, 06 Iunie 2019, ora 19:34
Exceptarea Complexului Energetic Oltenia de la plata contributiei de 2% din cifra de afaceri ar putea fi ajutor de stat, insa, in cazul in care Comisia Europeana se va sesiza, vom argumenta ca avem nevoie de aceasta companie pentru securitatea energetica a Romaniei, a declarat, joi, Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei.
El a participat la un eveniment pe tema strategiei energetice a Romaniei si a fost intrebat de jurnalisti daca Ministerul Energiei considera ca eliminarea contributiei pentru producatorii de energie pe carbune reprezinta ajutor de stat.
"Vom vedea ce rezulta. Asteptam punctul de vedere al celor care definesc acest lucru, adica Consiliul Concurentei si Comisia Europeana. Noi consideram ca nu", a spus initial Visan.
Cand i s-a amintit ca reprezentantii Consiliului Concurentei au transmis o scrisoare ministerului, in care arata ca aceasta masura ar putea fi ajutor de stat, el a precizat: "Ar putea. Sa vedem. Ar putea".
Totodata, intrebat daca a notificat Comisia Europeana cu privire la acest aspect, asa cum a recomandat Consiliul Concurentei, Visan a raspuns negativ. "Nu. Va dati seama ca, de regula, dumneavoastra stiti, la toate modificarile acestea legislative cu impact, Comisia se sesizeaza, ei vad".
"Comisia Europeana este o institutie cu care dialoghezi, cu argumente. Haideti sa privim lucrurile si altfel: la o povara de peste 30% din cifra de afaceri certificate de emisii, ce facem? Eu ma duc la Comisie si spun ca am nevoie... mai mult
Joi, 18 Aprilie 2019, ora 11:46
Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila trucare a unor licitatii organizate de Complexul Energetic Oltenia pentru achizitionarea de role si ghirlande de role pentru benzi transportoare de carbune, potrivit unui comunicat al institutiei de concurenta.
Autoritatea de Concurenta suspecteaza ca firmele Upipsa, Axa Company, Uzina Rominex, Uzitmet Industry, Prelmet si Grupul Reparatii Industriale si Montaj Excavatoare X s-au inteles sa-si imparta contractele atribuite cu ocazia participarii in asociere la procedurile de achizitie publica, cu scopul de a elimina concurenta dintre ele.
Consiliul Concurentei a demarat aceasta investigatie in urma unei sesizari facute de Complexul Energetic Oltenia. Autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediul companiilor, iar documentele colectate sunt in analiza, in cadrul procedurii specifice de investigatie.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilei practici anticoncurentiale analizate. Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia societatilor, au subliniat oficialii institutiei.
Legea Concurentei interzice asocierea companiilor in scopul restrangerii concurentei la procedurile de achizitie... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 22:47
Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia au cerut judecatorilor sa opreasca protestul minerilor, care cer majorari salariale. Instanta a respins, marti, actiunea, dar hotararea nu e definitiva.
"Respinge cererea de ordonanta presedintiala, ulterior modificata. Cu apel in termen de cinci zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj", a stabilit Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, din cadrul Tribunalului Gorj.
Zeci de angajati de la carierele Jilt Nord, Jilt Sud si Rosiuta au calitatea de "parat", in acest dosar.
"Tribunalul nu opreste greva minerilor! Tribunalul Gorj a respins marti cererea Complexului Energetic Oltenia, privind suspendarea grevei minerilor. (...) Miercuri va mai fi un proces pe rol, prin care CE Oltenia cere ca greva sa fie declarata ilegala.
Initial termenul a fost pentru joi, dar la cererea companiei energetice a fost mutat mai devreme cu o zi. In aceste procese, CE Oltenia a dat in judecata cateva zeci de salariati, alesi nu se stie pe ce criterii, cata vreme sunt circa opt mii de mineri in greva", au precizat reprezentantii Sindicatului Mine Energie, pe pagina de Facebook.
La ora transmiterii acestei stiri, cinci angajati ai CEO se afla in greva foamei, iar mii de salariati de la cele zece cariere refuza sa intre la lucru. Administratia se afla la negocieri cu sindicatele.
Citeste si:
Miile de mineri de la CE Oltenia continua greva: Muncim ca-n lagar, pe salariul minim! Sa vina ministrul Energiei, sa-i... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 20:54