Revolutia gazelor de sist din SUA pune in pericol 30 de milioane de locuri de munca in Europa, in conditiile in care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie sa faca fata unor preturi la combustibili mai mari decat concurentii lor americani, a avertizat joi Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.
Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, ingrasamintelor si plasticului parasesc Europa pentru a profita de cresterea productiei de gaze naturale din sist in SUA, a avertizat economistul sef al IEA, Fatih Birol. 'Multe companii petrochimice din Europa centrala se muta. 30 de milioane de locuri de munca sunt in pericol', a spus Fatih Birol, citat de Agerpres.
SUA au devenit cel mai mare producator mondial de gaze si petrol utilizand tehnica fracturarii hidraulice. Potrivit activistilor de mediu, aceasta tehnica ce consta in a injecta in roci, la inalta presiune, cantitati enorme de apa cu nisip si aditivi pentru a elibera gazele poate polua panzele freatice, fragiliza solul si chiar favoriza seismele.
Saptamana trecuta, rafinariile americane au procesat o cantitate record de titei in conditiile in care acestea au profitat de pretul mai mic al petrolului local. In acest context, o serie de mari producatori de produse chimice precum BASF din Germania si Braskem din Brazilia au anuntat ca au de gand sa investeasca pana la 72 de miliarde de dolari in uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai... mai mult
Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:13
Comisia Europeana va propune, pe 22 ianuarie, ca 27% din consumul de energie la nivelul Uniunii Europene in anul 2030 sa provina din surse regenerabile, insa aceasta tinta nu va fi una obligatorie, ci doar orientativa, scrie publicatia Financial Times.
Jurnalistii britanici se asteapta ca masura sa nemultumeasca profund organizatiile de mediu, dar si tari precum Germania, care si-au propus sa se bazeze din ce in ce mai mult pe energia curata si sa renunte la energia nucleara si la cea poluanta.
Pe de alta parte, evitarea impunerii unei tinte obligatorii vine ca urmare a preturilor din ce in ce mai mari la energie pe care trebuie sa le suporte consumatorii europeni, atat populatia, cat si industria, ca urmare a costurilor uriase de mediu.
Pentru 2020, Comisia Europeana a impus atingerea unei cote obligatorii de 20% din consumul intern brut pentru sursele regenerabile de energie, cresterea eficientei energetice cu 20% si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera tot cu 20%.
Astfel ca schimbarea de atitudine a Comisiei Europene, de la obligatie la sugestie, este vazuta ca fiind extrem de importanta.
Aceasta mai ales in conditiile in care Germania, principala putere economica europeana, militeaza pentru tinte obligatorii, in timp ce Marea Britanie, care marseaza puternic pe energia nucleara, este adepta tintelor orientative.
Pentru 2030, accentul va cadea pe masuri de ordin tehnic pentru modernizarea infrastructurii energetice, pentru implementarea... mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 15:48
Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, convins ca multi protestatari sunt deschisi la explicatii, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie, a declarat premierul Ponta.
Seful Guvernului a sustinut declaratia la Washington, la finalul unei intalniri cu reprezentantii companiei americane Chevron.
El a aratat din nou ca, pentru Romania, independenta energetica este un obiectiv strategic national, care poate fi atins prin folosirea resurselor conventionale, inclusiv cele din Marea Neagra, dar si printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotarat sa il acorde tuturor explorarilor de resurse neconventionale, de gaze de sist, efectuate in Romania nu doar de compania americana Chevron, ci si de alte companii, atat timp cat sunt respectate toate standardele de mediu.
"Avantajele economice sunt uriase. Mi s-a confirmat inca o data ca Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a castiga o mare batalie in economia mondiala prin faptul ca folosesc in acest moment resurse mult mai ieftine - gazul Statelor Unite este la o treime fata de pretul din Europa -, in ultimii ani aproape un milion de noi locuri de munca au fost create in Statele Unite ale Americii in domeniul exploatarii gazelor si a petrolului de sist si aflam cu mare invidie - pentru ca stiu ca e un subect care in Romania a generat atatea probleme sociale si economice, chiar si... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 07:24
Vicepremiertul Liviu Dragnea a declarat, in cadrul unei vizite oficiale in Bulgaria, ca Romania va continua proiectul privind exploatarea gazelor de sist.
"Nu inteleg de ce nu trebuie sa mergem mai departe cu exploatarea gazelor de sist, pentru ca din punctul de vedere al protectiei mediului si al sigurantei cetatenilor lucrurile sunt urmarite pas cu pas, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Oficialul roman s-a aflat joi intr-o vizita de lucru la Sofia, unde a participat la deschiderea conferintei internationale EU-Balkan Summit "Trasarea drumului catre recuperare si crestere".
Intrebat daca in cadrul discutiilor pe care le-a avut la Sofia cu membrii guvernului bulgar a fost abordat subiectul gazelor de sist, in conditiile in care Bulgaria este printre cele doua tari din Europa, alaturi de Franta, care au interzis complet exploatarea acestui tip de gaze, Liviu Dragnea a raspuns ca subiectul nu s-a aflat pe agenda. In ritmul acesta, la noi, inseamna ca nu vom mai putea utiliza niciun fel de resurse, a comentat el.
"Nu stiu daca cei care protesteaza, si carora nu le contesta nimeni acest drept, chiar stiu ca peste cativa ani de zile s-ar putea ca noi sa nu mai avem suficient gaz ca sa ne sustinem economia. Atunci vor iesi sa protesteze ca nu au locuri de munca, probabil. Daca exploatam gazele de sist, pretul in Romania va scadea, industria va deveni mult mai competitiva, vor aparea locuri de munca si economia se va dezvolta. Asa s-a intamplat in... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 08:51
Aprobarea de catre guvern a inceperii explorarii gazelor de sist in diverse perimetre din Moldova si Dobrogea a declansat in ultima perioada o serie de proteste ale cetatenilor din zonele respective, ingrijorati de posibilele efecte negative asupra mediului.
Este interesant modul in care autoritatile au raspuns acestei ingrijorari. Normal, ar fi trebuit sa se explice opiniei publice decizia de incepere a explorarii prin garantia pe care guvernul o are, ca urmare a unor studii stiintifice, asupra sigurantei si a lipsei de pericol ecologic a acestui tip de explorare si respectiv exploatare. S-a incercat asa ceva dar ridicol de neconvingator. "Speram ca in viitorii ani sa se perfectioneze tehnicile", declara doamna minstru. Declaratie convingatoare dor in sensul ca speranta nu moare niciodata si in niciun caz pana la viitoarele alegeri. In rest... cand, cum, greu de spus.
Explicatia care a caracterizat preponderent pozitia guvernului a fost insa cu totul alta, aceea a necesitatii obtinerii independentei energetice. O explicatie ce place, in general romanilor, vesnic tematori de ceea ce li s-ar putea intampla daca stai la mana rusilor.
Vointa sau putinta de a fi independent
Independenta este definita etimologic in DEX ca fiind starea de neatarnare economica si sociala a unei tari, a unei clase sociale, a unei persoane; dreptul unui stat la existenta si dezvoltare libera, fara amestec din afara, de a-si hotari singur soarta, de a-si alege, potrivit vointei si... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 01:02
UE nu poate ignora schimbarile radicale din domeniul energiei globale, este de parere Alan Riley, profesor la "City University London", semnatarul unui editorial publicat de Financial Times.
Pe fondul dezbaterilor interminabile din intreaga lume privind siguranta fracturarii hidraulice, sustine Riley, factorii de decizie politica omit imaginea de ansamblu.
Capacitatea de a extrage combustibilii fosili prinsi in sisturile de roca folosind forajul orizontal avansat, fracturarea hidraulica si topografia seismica 3D este cea mai semnificativa evolutie din industria energetica din cel putin jumatate de secol.
Revolutia gazului de sist provoaca colapsul raportului 80/10 privind resursele - faptul ca 80% din resursele de petrol si gaze naturale se gasesc in tarile cartelului OPEC sau in Rusia si doar 10% in tarile OCDE si in China. Energia poate fi acum extrasa din sisturi existente in lumea intreaga, cel mai semnificativ in China si SUA, dar si in Europa.
Totusi, chiar daca nu extrag nicio molecula de energie din sisturi, europenii nu pot ignora consecintele acestui fapt, este de parere analistul britanic. Acest lucru va reconfigura pozitia geostrategica a continentului. In mod pozitiv, gazul de sist dezvoltat in alte zone va consolida securitatea aprovizionarii Europei, fie prin excesul de gaz lichefiat conventional care va fi deviat catre pietele sale fie prin gazul de sist expediat ca gaz natural lichefiat /GNL/.
Mult mai putin pozitiv, Europa va deveni... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:51
Desi europenii sunt ingrijorati de potentialul impact negativ al exploatarii gazelor de sist, Gerhard Roiss, seful grupului energetic austriac OMV AG, are un mesaj simplu: gazele de sist reprezinta o parte necesara a sectorului energetic european sustenabil.
Gazele de sist necesita utilizarea unei tehnici de forare neconventionale, denumita fracturare hidraulica, criticata de organizatiile de protectia mediului pentru ca polueaza rezervele de apa.
Daca Europa nu va adopta exploatarea gazelor de sist, vor exista riscuri la adresa viitoarei competitivitati a industriei europene, a avertizat Roiss, conform "Wall Street Journal", citat de Agerpres.
Acesta a cerut agentiilor Uniunii Europene "sa inceapa o campanie de comunicare pentru a arata impactul asupra Europei in cazul in care nu sunt exploatate gazele de sist" deoarece fara o astfel de decizie industriile consumatoare de energie, cum ar fi sectorul petrochimic, ar putea curand sa paraseasca Europa in favoarea Statelor Unite, datorita energiei ieftine de aici.
"In prezent, pretul gazului in SUA este la o treime sau un sfert comparativ cu pretul din Europa. Investitorii din industrie se intreaba unde ar trebui sa investeasca in viitor", a explicat seful OMV.
Acesta a avertizat ca actualele discutii privind impactul exploatarii gazelor de sist vor avea un impact semnificativ care "nu este perceput de oamenii care se opun acestei proceduri". "Acest impact nu este vazut astazi. Dar cand va fi observat, va fi... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 17:10